Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawa99

Jak to jest ze Świadkami Jehowy??

Polecane posty

Gość a cherubiny to nie postacie
sam Bóg kazał je zrobić, dziwne to wszystko ale nie znane są wyroki Boga. Przez obraz zwracamy się do osób, które one przedstawiają, a których dusze przebywają u Boga.

Izraelici też modlili się przed Arką Przymierza, która znajdowała się w świątyni (Ps 5:8), a świątynię uważali za świętą i przed nią \"kłaniali się\" (Ps 5:8), choć były one wykonane z ziemskiego materiału. \"Ja zaś dzięki obfitej Twej łasce, wejdę do Twojego domu, upadnę przed świętym przybytkiem Twoim3 przejęty Twoją bojaźnią\". Jakub, protoplasta Izraela, kamień nazwał \"domem Boga\" (Rdz 28:22). \"Ten zaś kamień, który postawiłem jako stelę, będzie domem Boga. Z wszystkiego, co mi dasz, będę Ci składał w ofierze dziesięcinę\". Na Arce Przymierza były umieszczone figury cherubów (Wj 25:18, 37:7, Lb 21:8), a w świątyni płaskorzeźby (1Krl 7:31). Jozue oddał też pokłon Arce będąc w tej pozycji aż do wieczora i nie przeszkadzały mu w tym figury cherubów (Joz 7:6). \"Wtedy Jozue rozdarł swoje szaty i padł twarzą na ziemię przed Arką Pańską aż do wieczora, on sam i starsi Izraela. I posypali prochem swe głowy\" \" Pośród ramion miała ona otwór na wysokości łokcia. Okrągły jej otwór był na kształt podstawy . Dokoła jej otworu też były płaskorzeźby. Jednakże jej pręty były nie okrągłe, ale czworokątne\". Bóg nakazał Izraelitom uczynić węża miedzianego i z wiarą na niego spoglądać (Lb 21:8n.). Ezechiel widząc \"Nową Świątynię\" mówił o cherubach w niej (Ez 41:18). Jezus zaś nazwał ołtarz \"świętym\" (Mt 23:19). Jak relikwie przechowywano w Arce Przymierza mannę i laskę Aarona (Hbr 9:4). \"były wyobrażenia cherubów i palm, a mianowicie po jednej palmie pomiędzy dwoma cherubami; każdy cherub miał dwie twarze, jedną twarz ludzką, zwróconą w stronę palmy po jednej stronie, i twarz lwa, zwróconą w stronę palmy po drugiej stronie: tak było zrobione na całej świątyni dokoła\" -wyraźnie jest napisane twarz ludzką!

09:05 solansz Gdyby cytowany przez ŚJ werset (Wj 20:4) zabraniał sporządzania chrześcijańskich obrazów, to dziwne by były słowa Kol 1:15 mówiące, że Jezus jest \"obrazem Boga niewidzialnego\". Jezus jako obraz Boga niewidzialnego - tu nie chodzi o literalny obraz jako dzieło malarskie. Przeciez o czlowieku, tez Biblia mowi, ze zostal stworzony na obraz i podobieństwo Boga, co nie znaczy, że jesteśmy podobni do Boga, no przynajmniej nie jesteśmy w stanie tego ocenić. Biblia mówi aby nie czynic sobie żadnych wizerunkow i nie oddawać im czci. I ja nie widze tu zadnego ale. No chyba, że ktoś woli modlić się do obrazka zamiast do Boga.

Gość weronika256
solansz nie czytasz dokładnie Biblii ........... w Mt 23 : 19pisze : " ... cóż bowiem jest wazniejsze , ofiara czy ołtarz .... ? " wg Cibie ołtarz a co z ofiarą daną nam przez J ezusa? Jezus w tym wersecie pisze :'' ślepcy !"

Gość yetiiiiiiiiiiiiiiiiii
bzdurny film

do yetiiiiiiiiiiiiiiiiii: jakies sensowne argumenty dla poparcia swojego zdania ?

Gość zatroskana matka
Mam pytanie do wszystkich, które mnie zaskoczyło. Syn powiedział, jeśli miałbym zerwać z śj, to co oferujesz mi w zamian? Nadal będzie wierzyć w Boga, ale powrót do KK nie wchodzi w rachubę.Dla mnie jest to trudne, bo nie posiadam tak ogromnej wiedzy, jak osoby z forum i nie robie sobie wielkich nadziei z takiego stwierdzenia.

Gość bababababababababababababababa
zatroskana matko .....jestem katolikiem znam sj bywałam na zebraniach etc i mysle ( to jest moje zdanie i prosze tego nie komentowac ) , że społeczenstwo nasze nie zna do konca ich przekonan i wierzen , oni w to wierzą jest im z tym dobrze są szczęśliwi , przecież syn nie robi nic złego a może niech sam przekona sie gdzie jest jego miejsce . Mysle , zejego postawa do katolików nastąpiła na wskutek ostatnich wydarzen ( Rydzyk, zakonnice ) Wszędzie znajdujemy nieprawidłowa postwę ludzi na skutek naszych niedoskonałosci . Każda religia , wiara inaczej interpretuje Biblie i wszyscy żyją w przekonaniu , że mają rację. Może nie rób niczego na siłę - daj mu czas - a może tak jak Zamulista Pani zobaczy gdzie jego miejsce. Mysle , że w tym przypadku najważniejsza jest miłość do Boga !!!!! Nie krzycz , nie zabraniaj - romawiaj ale spokojnie - zauważysz ze macie sobie dużo do powiedzenia .... ale nigdy nie zabraniaj ! życzę wszystkiego dobrego.

Gość kaaaalinkaa
Zatroskana mama.Pyta Cie co mu mozna w zamian zaoferowac? Wolnosc w Chrystusie! Nie musi wracac do KK,moze przylaczyc sie do ktorejkolwiek religii protestanckiej,nawazniejsze by zyl w zgodzie ze swoim sumieniem. Wszyscy chrzescijanie,z roznych religii,tworza kosciol chrystusowy. Swiadkow jehowy nie nazwalabym chrzescijanami,gdyz nie uznaja Bostwa Jezusa,nie spozywaja ciala i krwi Chrystusa ,odgradzaja sie od wszytkich religii, takze tych chrzescijanskich,czym potwierdzaja ze sa sekta. Ich nauki odbiegaja bardzo do nauk Chrystusa,ich klamliwe nauki izoluja ich od spolecznosci chrzescijanskich, i od ich rodzin,przyjaciol ,ktorzy nie podzielaja ich zdania w kwestii religii. Poza tym te wszytkie religie utworzyli ludzie,religie tworza tylko podzialy a przeciez Jezus nawolywal do jenosci:W Biblii pisze "Jeden Bog,jedna WIARA(nie mylic z religia),jeden chrzest.Tak wlasnie powinno wygladac prawdziwe chrzescijanstwo.Uwazm ekumenizm za duzy krok w kierunku prawdy i jednosci z Bogiem! Wszystkie religie sa ulomne,bo tworza je ulomni ludzie,doskonala powinna byc wiara w Chrystusa i to nie powinno podlegac dyskusji,gdyz owa wiara oznacza zbawienie.

Gość do babababababa
oto typowa postawa śJ - "proszę tego nie komentować". A to niby dlaczego? bo mogłoby się okazać, że stek bzdur w kilku zdaniach? czy może dlatego, że śJ są ponad wszelką krytyką? ot, przykład prawdziwie chrześcijanskiej pokory.

Gość kaaaalinkaa
Do "do bababababa"nie umiesz czytac ze zrozumieniem? przeciez babababa wyraznie napisala ,ze jest katoliczka,ale zna swiadkow jehowy. bo chodzila do nich na zebrania itc.wiec czego sie czepiasz,przeczytaj uwaznie i nie przynudzaj wiecej.

Gość do babababababa
droga kaaalinko - jeśli już mowa o problemie czytania ze zrozumieniem - przyganiał kocioł garnkowi. Nigdzie nie napisałam, że babababa... to śJ - tylko że prezentuje typową dla nich postawę, a to róznica zasadnicza - co zresztą nie dziwi, bo kto z kim przestaje... Nie wiem tylko, czemu tak bardzo sie oburzyłaś na mój pościk niewielki - zwłaszcza, że chyba normalną rzeczą jest to, że jeśli wypowiadasz się człowieku na forum, to jest sprawą oczywistą, że ci, którzy cię czytają mają prawo odnieśc się do twoich słów. No chyba że śJ jako grupa szczególnie uprzywilejowana pozostaje (jak to zwykle z nimi bywa) poza ogólnie przyjętymi w internecie, na forum zasadami.

Gość ssiostraaaa
chciałabym sie skontaktować ze Świadkiem Jehowy....wolałabym jednak nie rozmawiac na stronie kafeterii...

Gość ssiostraaaa
?????

Gość ssiostraaaa
:(

Gość Boanerges
_ulka_ - nie ma religii chrześcijańskiej co by nauczała by modlić się do przedmiotów ;-) zatroskana matka - najpierw zaproponuj mu by poznawał Boga a nie ludzi ;-) Mamy być świadkami Chrystusa a nie skupiać się na tym co ludzkie. ssiostraaaa - no to po jakiego grzyba tu piszesz? Przeciez tu mnóstwo światusów i odstępców co tylko chcą innym szkodę czynić (za Strażnicą) ;-)

Gość Boanerges
"Romulaus Zle trafilas!Tu sa tylko glupawi katolicy!" Ciekawa Twa "Miłość" ;-)

Gość ssiostraaaa
być może jednak znajdzie się wyjątek-liczę na to.

do : do bababababa !!!! prosiłam by nie komentowac ponieważ zaznaczyłam , że to moje zdanie !!!! i ktos nie musi sie z nim zgadzac !!!!! skąd w Tobie tyle ninawisci do sj?

romuauls ---> co się tak denerwujesz ? wolnośc religii jest w tym kraju !!!

Gość do babababababa
no wiesz, nie musisz tłumaczyć, dlaczego nie chcesz by komentowano Twoje słowa - dla większości, a przynajmniej dla mnie przyczyny sa oczywiste. Uzasadnienie które podajesz nie zawiera nawet krzty sensu - tu wszyscy wyrażaja swoje zdanie, przemyślenia czy opinie, a forum jest własnie od tego, by o tych przekonaniach (czasem przeciez błędnych) podyskutować, cos sobie nawzajem wytłumaczyć, pokazać inny punkt widzenia. Jak chcesz swoje przemyślenia czy opinie pozostawić bez komentarza - to o nich nie pisz, inaczej zawsze ktoś w taki czy inny sposób się do nich odniesie - po to tu zaglądamy w końcu. A jesli chodzi o moją nienawiśc do śJ - wiesz, zarzucanie kogoś, kto ma odmienne przekonania czy inne zdanie na jakiś temat podejrzeniem o nienawiść - to też stara sztuczka. To, że znam sposób postepowania często praktykowany przez śJ - to nie dowód nienawiści, proszę. Mam oczywiście negatywne zdanie na temat ich przekonań, zasad postępowania - ale do nienawiści stąd baaaaardzo daleko. A skoro przyznajesz już innym ( w tym chyba i mi) prawo do NIEZGADZANIA SIĘ - to już nie wiem, o co chodzi.

do : do bababababa ----> jeszcze raz tłumacze i po raz ostatni : prosiłam by nie komentowano mojej wypowiedzi ponieważ była to odpowiedz do zatroskanej matki !!! jesli masz inne zdanie na ten temat to po to jest forum by wyrazic własne zdanie !!! wyraznie zaznaczyłam by nie komentowano mojej wypowiedzi poniewaz kazdy ma własne zdanie , a to było wyłącznie moje !!!!! czy tak trudno to zrozumiec ? naprawdę sprawia to Tobie trudność ? a jednak czepiasz się sj ... dla mnie są zwykłymi ludzmi jak każdy , czy to złodziej , czy psychicznie chory, czy niepełnosprawny ..... czy człowiek innej religii ( wiary) NIGDY NIE ROBIĘ PODZIAŁU NA LEPSZYCH I GORSZYCH !!! człowiek popełnia błedy i sztuką jest przyznac sie do nich i je naprawic !!!

czytajcie to co napisałam Bóg zakazał tworzenia rzeźb mężczyzn i kobiet (Pwt 4:16). Zgadzam się. ale W Pwt 4:15 Bóg zabraniał przedstawiać siebie w postaci ludzkiej bo nikt Go nie widział. Nie ma więc ten werset nic wspólnego z innymi osobami. Inna sytuacja nastąpiła, gdy Chrystus, Bóg - Człowiek (J 20:28) ukazał się widzialnie. Tak samo jak On, ciało posiadali święci. Proponuję uważnie prześledzić wersety Pisma Świętego.

Gość ale jehowi
i tak po swojemu tłumaczą więc solansz nie wim czy im coś to da. Oni nie chcą znć prawdy.

Gość nie tylko jehowi
bo protestanci też idą po najprostszej linii oporu.

Boanerges brooklyn_org_pl@tlen.pl _ulka_ - nie ma religii chrześcijańskiej co by nauczała by modlić się do przedmiotów Ale katolicy sie modlą - do krzyża, figur, obrazów. ;) Czyż nie?

Gość do bababababababababababababa
to po co tu piszesz chyba logiczne, że każdy coś komentuje. Jeśli ci nie pasi to morda na kłótkę. Ktoś cię zmusza, żeby tu pisać. Jacy diwni są ludzie.

ale kazdy ma prawo do własnego zdania , własnego wyboru i indywidualnej interpretacji Biblii --- a tematy które są tutaj poruszane skłaniają do przemyslen ....

do babababa -----------> niestety nadal nie rozumiesz moich słów i jest mi przykro z tego powodu ....