Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

julia.

KLUB MAMUŚ Z POZNANIA

Polecane posty

Cześć dziewczyny :) Pogoda dziś cudowna :) Mam pytanko: gdzie można kupić spodnie ciążowe w małych rozmiarach? Już nie mieszczę się w swoich, a nie wolno mi dużo chodzić, dlatego pytam Was.

Gość anula77
hej dziewczyny- macie jakies dobre sposoby na zwiekszenie laktacjji? moj maly jest takim obrzartuchem ze coraz czesciej mam wrazenie ze sie nie najada- poza tym widze po cycach ze sa mniejsze...a karmic chcialabym dalej. pilne

Hey dziewczyny, jestem w 14 t.c., mieszkam w Poznaniu. Znalazłam dziś ten topik i bardzo mnie zaciekawił, ale z ubolewaniem stwierdzam, że ciężko nadrobić zaległości i przeczytać wszystkie wpisy. Mam jednak pytanko co do zwolnienia w ciąży. Od kiedy chorujecie? Ja się zastanawiam nad L-4 i nie mogę się zdecydować. Czy to prawda, że po 182 dniach jest kłopot z ZUSem? Czy zdarzaja się kontrole ZUSu? Czy rzeba mieć dobry powód, aby być na zwolnieniu.... Dylematy przyszłej mamy....

Hej Hondzia1 masz całkowitą racje cieżarówki nie stresujcie się dzieciatko, które sie wam urodzi wynagrodzi wam wszystko. Poród to ekstremalne przeżycie ale robicie to dla wszego skarba nie martwcie sie będzie dobrze. Anula miała bardzo cieżki poród 🌼 dla ciebie za dzielność. Co do zwiększenia laktacji to przystawiaj małego jak najwiecej do piersi a mleko sie wytworzy. Z tego co pamiętam to twój synek ma ok 4 m a w tym czasie jest tak zwany skok rozwojowy i mozesz mieć uczucie że mały sie. nienajada ale powoli za kilka dni wszystko wróci do normy oczywiscie nei zapomnij pić dużo wody, soków, herbaty bo to istotne dla produkcji mleka mozesz spróbować również pić herbatki dla karmiących na pobudzenie laktacji. Dla mnei najlepsze było częstsze i dłuższe przystawianie do piersi choćby dlatego żeby mały possał . Powodzenia Madzia witaj co do twojego pytania to na zwolnienie lekarskie mozesz iść od poczatku ciaży i masz 100% płatne jednak do 182 dnia masz płącone a potem musisz sie stawic na komisje lekarska do Zusu i dostajesz tzw. świadczenie rehabilitacyjne na reszte ciaży. Nigdy z tego nei korzystałąm bo na zwolnienie poszłam w 7 miesiacu ciaży ale z tego co sie orientuję to czasem nawet wystarczy złożyć dokumenty i bez komisji przyznaja zasiłek na dalsze dni ciaży. Osobiście nigdy nei miałam kontroli Zusu. A co do powodu to myśle ze zależy od lekarza ale jak powiesz ze sie źle czujesz lub masz ciazka prace to nei powinno być problemu. Miłej niedzieli Migotka ja kupowałam spodnie na garbarach w Happy Mum a kilka stron wcześniej był ten temat poruszany :)

na zwiększenie laktacji polecam piwo KARMI, poza tym nie denerwuj sie ze masz miekkie piersi dlatego ze laktacja po jakims czasie sie stabilizuje i pokarmu w piersiach jest tyle ile dziecko jest w stanie wypic, jesli masz jeszcze jakies pytania odnosnie laktacji to pisz bo dosc sporo wiem na ten temat bo raz ze sama karmiłam piersią ponad rok a dwa to moja tesciowa jest połozną :-)

Gość Mama Zuzi i Piotrusia
JA poszłam na zwolnienie od 4 miesiąca i zmieścilam sie w yuch 182 dniach ale moja siostra była na L4 od samego poczatku i do zusu to formalność - dostała decyzje że "rokuje na powrót do zdrowie". Wszystko zależy od ginekologa, jak prowadzi twoją kartotekę, która potem jest przesyłana do zusu.

Hej, dziewczyny. :) Też jestem z Poznania, zatem chętnie się do was dołącze, jeśli zezwolicie. :P Oraz, czy tylko ja tutaj mam 4.5 letniego szkraba? Bo tak czytam, i czytam, i strasznie duży mi się wydaje w porównaniu do Waszych dzieci. :) W każdym razie, jestem mamą Gabrysia. Gabriela, bo często go z dziewczynką mylą, choć moim zdaniem - mało podobny. :P Czy mogłybyście mnie także poratować informacją, gdzie kupię pieluszki dla noworodka? Bratowa urodziła parę 5dni temu córę, a że jadę tam na święta, chętnie bym ją odciążyła pieluszkami i innymi takimi. Natomiast wyrosłam już z kupek pampersowych i absolutnie nie mam rozeznania, tym bardziej, że mieszkamy tu od niedawna. :) Moga być pampersy, hugisy, ducki, happy, cokolwiek. Poważnie, będę długo wdzięczna. :}

Witajcie, jak pomyślę, że mam jeszcze chodzić do pracy, to mnie ciarki przechodzą. mam głupią pracę, nudną i w dodatku małopłatną, no ale stałą. Głupie te czasy teraz!! Brakuje mi ok 17 dni, żeby zmieścić się w tych przepisowych 182, więc chyba przemęczę się jeszcze 3 tygodnie a pożniej już pełna laba. Marzę o tym, żeby wypocząć i cieszyć się każdą chwilą przy tak pięknej pogodzie a nie wstawać co rano z wisielczą miną i chodzić do pracy, której się nie lubi... Poza tym to zdaje się ostatni czas, który mogę poświęcić sobie, bo później już zawsze na pierwszym planie będzie dzieciąteczko...

Hej dziewuszki w tą piekną niedziele. Madziu ja załatwaiałam sobie świadczenie rehabilitacyjne i nie ma z tym problemu jesli lekarz prowadzi porządnie twoją karte ciąży. Ja byłam zatrudniona w dwóch firmach i świadczenie rehabilitacyjne otrzymałam z obu.Musisz tylko zająć sie załatwwieniem tego tak około 7 tygodni przed upływem 182 dni. Pozdrawiam wszystkie nowe i stare mamusie jak fajnie że nasze grono sie powiększa

Gość anula77
Hej dziewczyny!!! Dzis juz troche lepiej z tym mlekiem u mnie - siegnelam po KARMI-zobaczymy co to da. W aptece pani dala mi rowniez taki lek homeopatyczny, ricinus communis 5ch na pobudzenie laktacji- czy ktoras z was tego uzywala? Jesli chodzi o mojego malego to straszny obrzartuch - na noc daje mu butle sciagnietego mleka i wypija 180 ml. Co do czestego dostawiania to trudno mi to jakos ogarnac- bo jak dostawialabym czesciej np co 2 h to przeciez nie zdaze naprodukowac tyle mleka zeby maly sie najadl a on jak mu zaczyna juz slabo leciec to sie wscieka (karmie go srednio co 3-4h)Boje sie ze gdybym go tak dostawiala do prawie pustych cycorow to zaplakalby sie na calego... sama nie wiem Fakt ze z tym wsciekaniem to od niedawna zaczal- jakies 4-5 dni i to nie zawsze...ech

minimisia, problem w tym, że w sklepie który polecasz, mają tylko duże rozmiary. Wszystko na mnie wisi jak kołku :/

Gość Mama Zuzi i Piotrusia
czesc emgie, moja Zuzia ma 3 latka, pieluszki możesz kupić na rynku wildeckim 60 sztuk kosztują około 30 zł, są dużskie i ozonowane czyli nie uczulają - naprawde rewelacyjne. Sylwia ;)

Gość Hondzia1
Hej dziewczyny, jak pięknie za oknem :) Anula77 na pobudzenie laktacji działa też herbata anyżowa. Hey_Madzia nie martw się o zwolnienie lekarskie, w ZUSie ciężarne są traktowane jak tzw. wybaczcie dziewczyny "święte krowy". Swojego czasu zus miał problemy gdy taką ciężarną ciągali po komisjach i kontrolach ta poroniła bo to stres i narobiła im bałaganu. Teraz nie tykają tego tematu. Dają świadczenie na odległość. Ja co prawda dość późno poszłam na zwoln lekarskie bo dwa miesiące przed terminem ale potem jeszcze macierzyński był potem kilka dni urlopu płatnego w firmie i znowu zwolnienie lekarskie, tym razem jakieś 170 dni od ortopedy. I ZUS ani razu się do mnie nie odezwał, poza przysłaniem PIT 11 w styczniu tego roku. Więc widzicie te kontrole nie są takie pewne, owszem zdarzają się ale u notorycznych kombinatorów. Nie bój się i bierz L-4. Migotku małe ciuszki mają na Polnej koło Pati i Maks, pamiętam, że ja w 6 miesiącu nie mieściłam się w żadne z tych co mają w ofercie. Co prawda do małych nie należę a i ciąża była konkretna ale słonicą nie jestem ;) i pamiętam moją złość. Spróbuj, na rogu z Szamarzewskiego po schodkach. A na przeciwko jest ciucholand dla ciężarówek. Pozdrówka dla wszystkich na nowy tydzień!

Hej Witam nowe mamusie 🌼 i zapraszam do nas Anula też słyszałam o piwie Karmi że zwieksza laktacje jak spróbujesz to daj znać jaki efekt :) u mnie też były wrzaski szczególnie jak nic nie leciało i nawet karmiłam na stojaco :) ale sie udało w moim przypadku zadziałało częstsze przystawianie w dzień to nie robił takich cyrków ale zawsze po kąpieli chciał wiecej ( teraz zjada 180 -200 do spania nocnego ) a w piersiach nie było wiec zjadał tylko tyle co było kładłam go spać a za ok 2 godz budził sie i dawałąm mu dalej jeść oczywiście na poczatku wiązało sie to z częstszym wstawaniem ale potem wszystko sie unormowało i mleka produkowało sie wiecej do tego karmienia. Teraz powoli odstawiam go od piersi i mimo że piesi nie są juz tak pełne na każde karmienie wystarcza mi mleka. Bardzo bałam sie ze strace pokarm jak zacznę małego dokarmiać wiec przystawiałam go częściej i nie było problemu. Migotka jak kupowałąm pierwsze spodnie ciążowe to wydawało mi sie ze bede w nich pływać normalnie nosze rozmiar 38 czasem 36 wiec jak kupowałam spodnie ciążowe to też nieichciałam worka zwłąszcza, że zawsze nosiłąm dopasowane spodnie. Kupiłam w końcu spodnie z materiału zamkiem po bokach okazały sie rewelacyjne mimo że nie bardzo chciałam je kupić bo były dużo za duże to potem nosiłam je do końca ciaży :) Zreszta w lecie to raczej będziesz nosiła spódnice albo sukienki więc za dużo tych spodni też nie ponosisz

Gość anula77
witam w nowym tygodniu. U mnie troche lepiej z mleczkiem ale to jeszcze nie to co bylo.... Migotka jesli chodzi o male rozmiary to ma pewno cos w H&M dostaniesz- niestety tam nie jest najtaniej chociaz mozna cos trafic. Ja tam kupilam dwie spodniczki i bylam z nich mocno zadowolona- chodze w nich do teraz, bo bardzo wygodne. Sluchajcie dziewczyny czytalam ze to normalne ale moj maluszek robi kupke raz na tydzien, bylam u pediatry przepisal nam lactuloze potem debridat i nic nie pomaga. najgorsze ze pod koniec tygodnia maly zaczyna sie robic niespokojny, najgorsze ze takie ataki ma podczas karmienia- z jednej strony jest glodny i chcialby ssac, z drugiej probuje wycisnac kupke a mu to nie idzie i wszystko konczy sie piskiem i placzem. juz sama nie wiem co z tym fantem zrobic, dodatkowo cala sytuacje pogarsza fakt ze podaje malemu zelazo a to wzmaga zatwardzenia (chociaz nie wiem czy tak nazywac ta kupke bo ona wyglada raczej normalnie) Moze macie jakies sprawdzone sposoby> www.bobasy.pl/anula77 www.anula77.bobasy.pl

Hejka!Ale naskrobałyście. Powiemszczerze że wszystkich wpisów nie doczytałam Wykorzystuję okazję kiedy moje dzieciątko śpi :) Witam wszystkie nowe mamusie. Nasze grono się powieększa i bardzo się z tego cieszę. :) Nie pisałam ostatnio za dużo bo większość czasu siedzimy na działeczce - szkoda dnia spędzać w murach jesli mały może być przez cały dzień na powietrzu. Co do laktacji to wam nie pomogę bo sama karmiłam bardzo krótko - poprostu szybko mi zanikł pokarm. Ale tu ma Aga rację - przystawiać jak najczęściej do piersi. Pieluszki najbardziej opłaca sie kupować w marketach takich jak tesco czy real. Ja na L4 poszłam dopiero w 7 miesiącu ciąży. Też siedziałam i się meczyłam w nudenej i mało płatnej pracy, teraz jak chcialam tam wrócić (niestety sprawy finansowe mnie do tego zmuszają) okazuje się że nie mam gdzie wracać, bo na moim miejscu jest już zatrudniona dziewczyna. Wiem że musi mnie przyjąć bo takie mam prawo ale poprostu wiem że albo mnie wciśnie do jeszcze gorszego działo albo po miesiącu dostanę poprostu wyowiedzenie, więc teraz jestem na etapie szukania pracy. Jeśli by któraś z was coś wiedziała to poproszę o cynka. Z góry dzięki :) Współczuje co niektórym dziewczynom okropnych wpsomnień co do porodu - Ogromne buziaki dla was!!!!!!!!!!!! Przepraszam ze nie wymieniam imion ale poprostu jest was tyle nowych że jeszcze nie zapamiętałam :) 👄 🌻 ja swój poród wspominam cudownie. Miałam planowaną cc. Ciął mnie mój lekarz prowadzący, jeszcze sobie pożartowaliśmy na sali operacyjnej. Trwalo to wszystko może z 20 minut łącznie ze szyciem. Pokazali mi mojego szkraba pozwolili przytulić a potem zawoeźli na pooperacyjną gdzie spędziłam nockę na przeciwbólowych i na drugi dzień zawieźli na salę. Małego zobaczyłam dopiero popołudniu, ale miałąm czas aby dojść do siebie odespać leki. Jak przyszła pora aby zobaczyć małego to ja juz biegałam po korytarzu. Nic mnie nie bolało i chciałam już iść do domu :) Migotka zobacz na Murawie w TBS-ach koło castoramy tam równiez jest sklep z ciuchami ciążowymi Pozdrawiam was serdecznie i obiecuję się częściej odzywać :)

Hej! Zapraszamy na naszą stronkę na bobasach - w końcu zmusiałam się w sobie i wrzuciłam nowe fotki :) Pozdrawiamy

Cześć! Jestem nowa, mieszkam w Poznaniu. Jestem w piątym miesiącu ciąży. Ciąża jest podwyższonego ryzyka. Dostałam od lekarza pierwsze L4, i co? Po 2 tygodniach kontrola z ZUS-u. Nie było mnie w domu, potem dostałam pisemko żeby wyjasnić przyczynę nieobecności bo \"chory powinien leżeć\". Uważam to za absurd, że kobieta w ciąży powinna albo pracować albo siedzieć w domu, bez żadnego wyjścia na spacer. Dodam, że nigdy nie nadużywałam zwolnień. Czy macie jakieś doświadczenia z ZUS-em?

Hej Anula mój mały tak miał robił kupkę raz na tydzień jak w zegarku i tak było od 3 mies. do czasu wprowadzenia dodatkowego jedzonka (dlatego miałam zalecenie od pediatry dawać jabłko i marchew od 4,5 m) teraz wszystko jest ok i maluch robi co dzień. Trudno mi powiedzieć co do twojego przypadku bo u mnie mijał tydzień i bezproblemu robił kupkę (nei męczył sie, nie płakał ) Wiem że podająkawałeczek czopka glicerynowego lub kawałeczek mydełka (ja raz dawałam) mały odrazu robił kupkę albo zasiegnij porady lekarza bo żelazo wiem ze powoduje zatwardzenie ale nei wiem co na to poradzić . Może spróbuj podawać jakiś napój - wodę, soczek, herbatkę :) a najlepiej spytaj lekarza co w takim przypadku. Biedaczek pewnie nieźle się przy tym męczy a ty z nim 🌼 dla ciebie Co do leków, kóre stosujesz to nie wiem jak mój mały robił kupki ze śluzem to podawałam mu lacidifil (kupisz w aptece bez recepty) i to pomogło Gracjanka witaj a miałaś na zwolnieniu zaznaczone że musisz leżeć ? Przykro mi ale ci nie pomogę bo nie miałam problemu z Zusem Pogoda dzisiaj śliczna i właśnei wróciłam ze spaceru a cały weekend szalałam na działce z rodzinką było super już nie mogę doczekać sie kolejnego weekendu zwłaszcza, że to święta. Pewnie wiekszość z Was gdzieś wybyła bo ostatnio piszą tylko \"nowe \"dziewczyny Rzeczko 🌼 Aniu 🌼 Julia[ kwiatek] Ewa 🌼 Paula 🌼 wracac tu szybko i proszę podpisać liste :)

Z tego co wiem, zwolnienie dla ciężarnej zawsze musi mieć zaznaczone, że \"chory musi leżeć\". Ponoć nie ma innej opcji...

Gracjanka nie to nie prawda ja miałam zwolnienie lekarskie i niemiałam zaznaczone że muszę leżeć tylko zwyczajne dodam tylko ze poszłam na zwolnienie w 7 m a od 5 m miałam rozwarcie które w 7 już było troszkę wieksze i wtedy poszłam na zwolnienie

Mamciu Zuzi i Piotrusia - w gorącej wodzie kąpana jestem, i zakupiłam już w Geancie. Mają te big paczki Pampersa, za 41pln. Zatem za 98 sztuk dałam tyle właśnie - myślę, że się opłaca. Oraz cieszę się jak pierun, że póki co nie zanosi się na kolejne dziecię, bo jak znów widzę te ceny, to mi słabo. Jak drogie mogą być pieluszki? Psychoza, normalnie. Dobrze, że mój Młody sam się odstawił od pampersa, jak miał póltorej roku. :) A tak swoją drogą, mogłybyście mnie powiedzieć, jak się udało to spotkanko na Cytadeli, o którym pisałyście? Ciekawam macz. :)

Gracjanko jeśli masz możliwość to załatw sobie \"lewą\" wizytę najlepeij u ginekologa a jeśli nie to od każdego innego lekarza. Przecież masz prawo źle się poczuć i iść do lekarza. Powodzenia i pozdrawiam

emgie - bardzo dobry zakup w dobrej cenie. A co do spotkanka to niestety się nie odbyło, ale ponawiam pytanie do wszystkich chętnych dziewczyn!!!!!!!!!!! Może po świętach??????????????????? Piszcie, czekam na propozycje!!!!!!

Gość Hondzia1
Gracjanka ale masz pecha az mi sie wierzyć nie chce ... moja psiapsiółka pracownica zusu mówiła mi, ze ciężarne są nietykalne, poza tymi co prowadzą własną działalność gosp. Ja sama nie byłam niepokojona ani żadna ze znanych mi mam. A tymczasem faktycznie załatw sobie u jakiegokolwiek lekarza , ze byłaś na wizycie, cokolwiek, chociażby stomatolog albo lekarz rodzinny, albo pielęgniarka w przychodni, że przyszłaś się zważyć i ciśnienie zmierzyć ... A na przyszłość dogadaj się z giniem, żebyś miała w zwoln lekarskim "chory może chodzić". Ja tak miałam mimo iż powinnam leżeć, ale mój lekarz był ludzki i pozwalał na wyjście na 20 minutowy spacer lub do sklepiku koło bloku ;) koniecznie w towarzystwie. Spotkanie na Cytadeli? Bardzo chętnie jeśli tylko termin będzie pasował :) i jeśli nowe dziewczyny są również zaproszone ...

Hondzia to jest propozycja dla wszystkich zainteresowanych mam :) Im więcej nas tym lepiej :) 🌻

Hejka :) Ja też jestem chętna na spotkanko, ale dopiero po świętach. Dziś muszę jechać z Wojtkiem do szpitala, na specjalistyczne badania laryngologiczne, bo ma problemy z oddychaniem, jeśli się okaże, że ma zwężone przegrody, albo jakieś zatory, to będzie trzeba operacyjnie udrażniać :( Poza tym u nas wszystko ok cały czas czekamy na utworzenie nowej grupy na basenie, kupiłam małemu lżejszą spacerówkę, więc codziennie chodzimy na spacerki. Wojtuś zaczął sam wstawać na nóżki tu jest filmik: http://video.google.pl/videoplay?docid=1355969957209009984&hl=pl aa i musiałam założyć nową stronkę ze zdjęciami bo tamtą całą już zapełniłam :P www.wojtasek2.bobasy.pl Pozdrawiam

hej kobietki kochane!!! jakoś trochę mnie nie było ale przez tą pogodę czasu brak, staramy się byc na dworze jak najwięcej, młoda już ma nawet lekko opalony pyszczek:) ale podczytywałam regularnie:) włąśnie MAjka śpi więc może uda mi się coś skrobnąć! Paula, niedawno oglądałąm nowe fotki Patryka i podziwiałam jak sam stoi w łóżeczku a tu miwczoraj mój robaczek kochany zrobił niespodziankę i tez stanął, ja patrze rano jeszcze jakaś niedospana a pannica stoi, i już nie wiedziałam czy mi się wydaje czy naprawdę dała radę:) w każdym razie już jej to pięknie wychodzi :) Fajnie, że tyle nowych osób dołączyło, tylko powiem Wam szczerze, że zaczęłam się trochę gubić, może tak odświeżenie jakiejś tabelki...? byłoby trochę łatwiej:) na spacerek też się piszemy, mam nadzieję, że jakoś to wyjdzie, ale tak myśle, gdzie tu się można wybrać taką wieeeelką ekipą:) lecę na kawkę, pozdrowionka🌻

Dzięki Ewa :) nasze maluchy są w podobnym wieku więc wychowują się w podobnym tempie :) Nadal nie przekonałam Patryka do nicnika - nieee i koniec!!! Narazie nie ma szans!!!Patryk też już ma troszkę opalony pyszczek od tego słoneczka. Praktycznie całymi dniami jesteśmy na dworze więc też za bardzo nie mam kiedy pisać. Tera Patryk śpi więc mam chwilę żeby skrobnąć. Rzeczko bardzo się cieszę że się odezwałaś - dawno cię u nas nie było. Pochwal się jaką spacerówkę kupiłaś? Ja tez juz zmieniłam implasta na lekką spacerówkę euro baby i jest super zwrotna. Teraz to już wszędzie wjadę i wejdę ;)

Gość Paulina mowia ze piwo jest
moczopedne... Po piwie tez nie chce na nocnik?