Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Wiewi贸rka**

Ospa wietrzna u doros艂ych

Polecane posty

Go艣膰 mine艂o 2 tygodnie
dok艂adnie 14 dni od momentu gdy m贸j synio zosta艂 obsypany..

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 123 anik
mnie na szczescie ominelo jednak :) juz jest 3,5 tygodnia wiec... maj贸wke b臋d臋 mia艂 udan膮 :))

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 to masz szczescie
ja dzis mam drugi wysyp.. nawet w kaciku oka i w uchu.. a bable ogromne z pecherzami swedzace,piekace.. nie mam juz sily:( do tego boli mnie glowa trzeci dzien a do oczu dotknac sie nie moge.. w nocy czuje sie jak fakir lezacy na gwozdziach. to jest jakis koszmar!!! o pryszczach pod wlosami nawet nie wspomne:(((

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nie wytrzymam tego dluzej
Dzis czwarty dzien. Nie ma nowych bombli,za to stare kwitna dorodnymi pecherzami..:-( niektore sa metne i nabrzmiale,niektore miekkie i przezroczyste,bolace,piekace,swedzace... Na twarzy az strach patrzec :-( :-( Beda blizny jak nic... Dziwi mnie tylko jedno ze nie mialam wogole goraczki. Tylko glowa mnie bolala i oczy przez cztery dni.. Wszystkich czekajacych na ospe "pociesze" ze czas wylegania moze wynosic 21 dni.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ruda ma艂pa xx
Najgorsze ju偶 za Tob膮...:) Nie musisz si臋 obawia膰 o blizny je艣li nie zdrapujesz i nie zdzierasz strupk贸w. Nawet ogromne wulkany znikn膮 bez 艣ladu...:D W艂a艣ciwie pozostan膮 drobne przebarwienia, kt贸re znikn膮 wkr贸tce pod opalenizn膮. W ko艅cu lato przed nami...:D U偶ywasz nadmanganianu potasu? Teraz by Ci si臋 najbardziej przyda艂...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do rudej ma艂py
wczoraj opluka艂am twarz tabletka rozpuszczona w szklance wody bo pd pudrodermem pryszcze az kipialy. teraz tylko gencjana smaruje. jednego wulkana uszkodzilam niechcacy i zrobi艂a sie dziura ;-( ale pocieszyla艣 mnie ze nie bedzie blizn :-D Moj 5cioletni syn jest 3 tygodnie od wysypu i zosta艂y mu na sk贸rze r贸偶owe plamki po pryszczach a tez mial spore okazy.. dookola pryszczy przemywam twarz mydlem babino. Mam nadzieje ze bardziej mnie nie obsyfi ;-D Dobrze ze na tylku i ''broszce" nie mam hahaha ;-D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do rudej ma艂py ponownie
czy moge umy膰 g艂ow臋??? zawsze my艂am codziennie.. teraz po czterech dniach.. sama wiesz jak jest ;-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ruda ma艂pa xx
Oczywi艣cie, 偶e mo偶esz umy膰 g艂ow臋...:D Myj膮c si臋 spokojnie namydlaj ospowe wykwity i strupki. Sp艂ukuj te偶 bez obawy. One s膮 najbardziej nara偶one na zdarcie przy wycieraniu r臋cznikiem, dlatego nie trzyj, jedynie delikatnie dotykaj cia艂a. Dobrze, 偶e zrezygnowa艂a艣 z pudrodermu, bo to naprawd臋 jest dziadostwo...:O Pozdrawiam:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ruda ma艂pa xx
Dobrze jest wysuszy膰 w艂osy suszark膮, przy okazji wysuszaj膮 si臋 strupki:D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dziekuje ruda malpo
dzieki dzieki za rad臋 :-) szampon nam pokrzywowy wiec odkai troche skore na glowie. odzywke daje tylko na koncowki. dzis czesc syfkow juz jest przewiednieta,pare nawet przyschnelo. mam nadzieje ze to mycie mi nie zaszkodzi.. nie ukrywam ze si臋 boj臋..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ruda ma艂pa xx
Gwarantuj臋 Ci, 偶e poczujesz si臋 jak nowo narodzona...:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ma艂pko spanikowa艂am..
a jednak strach mnie ogarna艂 i poprzestalam na oplukaniu cialai twarzy nadmanganianem potasu..poprostu sie boje :-( :-( na twarzy bomble mam przyschniete ale na glowie jeszcze kwitna.. boje sie ze je przeziebie.. boje sie powiklan.... jestem tchorz tak wiem :-( moze za pare dni wezme szyba kapiel i umyje glowe,napewno dam znac jak bylo;-) pozdrawiam kwitnaco ;-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ruda ma艂pa xx
Spr贸buj jutro;) Nie ma si臋 czego ba膰. Moja czteroosobowa rodzinka przerabia艂a osp臋 w ubieg艂ym roku...Wszyscy brali艣my prysznic po dwa razy dziennie, oczywi艣cie z zachowaniem ostro偶no艣ci (ciep艂o, okna zamkni臋te) . Syn nie my艂 w艂os贸w tylko w pierwszym dniu -gdy mia艂 gor膮czk臋-38,5. Takie by艂y zalecenia pediatry :) Mog臋 tylko doda膰, 偶e WSZYSCY pozbyli艣my si臋 tego paskudztwa w przeci膮gu 6-8 dni...:D Pozdrawiam:)

Udost臋pnij ten post

czesc...chyba jestem najstarsza osoba ktora dopadla ospa:(( mam 43 lata, wygladam jak tredowata, boli swedzi piecze szczypie..... temperatura.....jakies trzy tyg temu ten paskudny wirus przyniosl do domu moj syn 19 lat... przechodzil ciezko, wysypany byl strasznie, szpital kroplowki, antybiotyk, jak lekarz stwierdzil oprocz opy mial jeszcze zaPalenie bakteryjne babli:((((. Tyle co moj syn doszedl do sziebie....ospa zaatakowala mnie i 8 letnia corke...w domu mamy szpital....bardzo boje ie oby to nie byl ten sam zmutowany wirus.. pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Witam, mam 32 lata i te偶 dopad艂a mnie ta zaraza...zacz臋艂o si臋 od z艂ego samopoczucia, 艂amania w ko艣ciach, gigantycznych b贸li g艂owy i wysokiej temperatury...z pi膮tku na sobot臋 mia艂am pierwszy wysyp, teraz z niedzieli na poniedzia艂ek jest tragedia, mocno nabrzmia艂e, odstaj膮ce b膮ble posmarowane robionym w aptece specyfikiem (w sk艂adzie rivanol, cynk i co艣 jeszcze, nie potrafi臋 odczyta膰), kt贸ry przepisano mojemu synkowi dwa tygodnie temu, nie wiem czy to dobrze dzia艂a, hym barwi ubrania :/...jest 4 nad ranem i nie mog臋 spa膰, bo cholerstwo tak sw臋dzi i boli...od soboty bior臋 heviran 4 razy na dob臋 oraz ibum...wysypa艂o mnie wsz臋dzie, miejsca intymne r贸wnie偶...wariuj臋, kiedy to cholerstwo zacznie zasycha膰?... bior臋 szybkie prysznice z myd艂em protex i to jest ta chwila ukojenia, ale nie na d艂ugo...Nie drapie si臋, ale i tak obawiam si臋 blizn, m贸j synek nie drapa艂, ale w kilku miejscach mia艂 grube strupy, w艂a艣nie z tych mocno wystaj膮cych b膮bli, kt贸re pozostawi艂y r贸偶owe wg艂臋bienia, a u mnie takich b膮bli jest przewaga...pozdrawiam wszystkich i nie 偶ycz臋 nikomu takiego koszmaru

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ruda ma艂pa xx
lady_vampirella- Na 艣wi膮d kup syrop w aptece. :) I saszetk臋 nadmanganianu. Po prysznicu usi膮d藕 na chwilk臋(2-3 minuty) w wodzie z rozpuszczon膮 szczypt膮 granulek i polej si臋 tym roztworem. :) Odczujesz ulg臋 i szybko dziadostwo zaschnie...I dobrze Ci si臋 wydaje: jak niczym nie smarujesz-jest lepiej...:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 witaj w klubie vampirella
----- ma艂pko------ wczoraj wieczorem umylam twarz mydlem bambino i dzis wszystkie syfy nawet te ogromne sa zasuszone :-D juuupiii!!! no ale reszta ciala bez zmian.. mysle ze mydlo przyspiesza zasuszanie wiec dzis wieczorem biore prysznic z duza iloscia bambino ;-) a do plukania woda z nmg potasu. a kto艣 z WAS PROBOWAL WODY ZE SOD膭 DO P艁UKANIA WYKWIT脫W???

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ruda ma艂pa xx
Brawo za odwag臋! ;) Woda z sod膮 to taki roztw贸r wysuszaj膮cy sk贸r臋(艂agodzi podra偶nienia,wysypki i uk膮szenia). Dawniej stosowano go przy ospie. Dzi艣 godnie zast臋puje go w艂a艣nie roztw贸r nadmanganianu potasu, kt贸ry dodatkowo odka偶a sk贸r臋(ma silne dzia艂anie bakteriob贸jcze i grzybob贸jcze).Jest przy tym bezpieczny(u偶ywa si臋 go np.do k膮pieli noworodk贸w).

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 SAME S艁ODYCZE
Ja stosowa艂am t臋 ma艣膰, ale na opryszczk臋 wargow膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ruda ma艂pa xx
Nie smarujcie, kochani, niczym ospowych wykwit贸w. Te zaklejone baloniki z p艂ynem,i tak-p臋kaj膮, a to co wyp艂ynie tworzy z ma艣ci膮(lub pudrem) tward膮 skorupk臋, pod kt贸r膮 namna偶aj膮 si臋 bakterie!! Zamiast si臋 szybko goi膰 i wysycha膰-zaczyna si臋 papra膰.:O St膮d w艂a艣nie bior膮 si臋 zaka偶enia bakteryjne sk贸ry i dziury po ospie...:O Hascovir pro krem ma dzia艂anie przeciwwirusowe, jednak silniejsze ma posta膰 doustna(tabletki) i lekarz powinien przepisa膰 ten lub inny lek(np.heviran).

Udost臋pnij ten post

Dzi臋kuj臋... w艂a艣nie zauwa偶y艂am, 偶e po wysuszaj膮cych prysznicach b膮ble troch臋 si臋 obkurczaj膮 i na niekt贸rych pojawiaj膮 si臋 kropeczki i z nich powoli chyba wycieka to 艣wi艅stwo...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Halimas
Witam, przewa偶nie nie udzielam sie na forach, ale widze, ze moje doswiadzczenie moze ulzyc wielu osobom :) w skrocie, mam 29 lat i mnie tez dopadla...ospa. Najpierw goraczka i 2 moze 3 pecherze, nie polaczylem ich z ospa, dopiero lekarka powiedziala, ze to moze byc ona i zapisala heviran ( polecam) i teraz najwazniejsze, wszyscy, lacznie z personelem apteki zalecali pudroderm + zero kapieli..zasuszac, zasuszac, zauszac...coz, zastosowalem sie. (w miedzy czasie mnie wysypalo). Smarowalem nawet wykwity na glowie. Bylo coraz gorzej, coaz bardziej mnie zaczynaly swedziec, pewnej nocy przyszlo apogeum, krosty niedosc, ze swedzialy, zaczely piec i bolec! Na glowie mam ich okolo 15, myslalem, ze mi "czerep odpadnie" caly plonal, nie przespalem calej nocy. Rano wszedlem do internetu i natknalem sie ( bogu dzieki) na to forum. I teraz z cala stanoczoscia potwierdzam i zalcam: ZERO PUDRODERMU!!! Zgodnie z zaleceniami niektorych forumowiczow zmylem diabelski pudroderm (co jest nie latwe, zerwalem jeden wykwit :( ) szybki prysznic i szybka kapiel ok. 1 min w nadmanganianie potasu. Potem tylko przemycie twarzy nadmanganianem (nie moze ostac sie o oczu) i i i i... Wow co za ulga, namoczylem tez glowe. Powiem tylko, ze pieczenie i bol zniknely w 100 % , swedzi oczywiscie, ale nie tragicznie i wspomagam sie lekami antychistaminowymi ( bez recepty w aptece). To juz 3 dzien odkad stosuje (2 x dziennie) szybki przysznic + kapiel w nadman. Pot. I wszystko ladnie sie zasusza, mic nie ropieje i przedewszystkim nic ne boli i nie piecze!!!! Jeszcze raz dziekuje wszystkim oswieconym za uzmyslowienie mi, ze istneja mniej barbarzynskie metody przy osoie :) zycze szybkiego powrotu do zdrowia. Mnie pewnie czeka jeszcze tydzien.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ruda ma艂pa xx
Fajnie, 偶e komu艣 nasze do艣wiadczenia pomog艂y. :) Zauwa偶y艂am, 偶e jedynie niekt贸rzy pediatrzy interesuj膮 si臋 nowoczesnymi metodami leczenia chor贸b zaka藕nych. By膰 mo偶e dlatego, 偶e uchodz膮 one za dzieci臋ce...:) Wszystkie zalecenia, o kt贸rych ja pisz臋-s膮 zaleceniami pediatry moich dzieci. M贸j lekarz rodzinny o nich nie s艂ysza艂...:O

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ruda ma艂pa xx
Napisz臋 jeszcze tylko, 偶e osp臋 przechodzi艂am drugi raz w 偶yciu i w niczym nie przypomina艂a tej z dzieci艅stwa...:D Pozdrawiam ospowicz贸w :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 malpko ruda
umylam sie cala mydlem w wodzie z nmg potasu :-) CZUJE SIE JAK W NIEBIE :-D wszystkie pryszcze sie domy艂y. jeden pekl i piecze. na glowie ULGA :-D

Udost臋pnij ten post

czy ktos zna recepte na przestanie swedzeniu krostek, swedza mnie wszystkie a mam ich setki,,,,prosze o rade

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ruda ma艂pa xx
A za偶ywasz kt贸ry艣 z syrop贸w przeciw艣wi膮dowych?? To-chyba-najskuteczniejszy spos贸b...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 --edziu--
Mysle ze pomogl by fenistil i wapno na alergie. Ja mialam najgorzej drugiego dna od pelnego wysypu. Sewdzialy tylko te duze nabrzmiale bomble. Takich to nawet strach dotknac a co dopiero drapac;-) Lykalam wapno,ale chyba najlepiej to przeczekac swedzenie.... Ja duzo spalam,zeby nie swedzialo :-)

Udost臋pnij ten post