Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Wiewi贸rka**

Ospa wietrzna u doros艂ych

Polecane posty

Go艣膰 niuiniakasiunia
Witam, od 20 marca 2013 wiecz贸r mam osp臋, od razu uda艂am si臋 na dy偶ur nocny. Lekarz poinformowa艂 mnie o zagro偶eniach przechodzenia ospy w tym wieku, mam 26 lat. By艂o nieciekawie, wr臋cz okropnie, b贸le g艂owy, ko艣ci, gard艂a, nie mog艂am nic je艣膰...Pojecha艂am do lekarza po raz drugi, okaza艂o si臋 偶e wysypa艂o mi prze艂yk! Nie 偶ycz臋 najgorszemu wrogowi! Przez pierwsze dwa dni stosowa艂am hascovir, potem kolejne dwa suszy艂am krosty pudrodermem, i zn贸w do dnia dzisiejszego stosuje hascovir. Jestem zadowolona, dzi艣 jest 8 dzie艅 (28 luty), strupki odpadaj膮, krostki odpadaj膮. Mia艂am kilka rzut贸w wykwitu wi臋c nie jest to takie s艂odkie, dzi艣 jeszcze wyskoczy艂o mi kilka krostek...

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 zarazaJusta
Mam ospe drugi dzie艅, to jest jaka艣 tragedia!!! Mam 26lat. Mam nie du偶o krostek,ale boj臋 si臋 偶e dopiero to pocz膮tek,ale b贸l g艂owy, mi臋艣ni, staw贸w,gradla s膮 nie do zniesienia!!! jak wezm臋 tabletk臋 to jest wszystko ok,ale jak nie wezm臋 to jest jaka艣 masakra. Najgorsze jest to, 偶e nie widzia艂am si臋 z narzeczonym p贸l roku, jutro wraca z zagranicy na tydzie艅, specjalnie dla mnie przyje偶dza, a ja jestem nie do 偶ycia :(((

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 GossiaM09
Do艂膮czam si臋 b贸lu. Mam 32 lata i zarazilam sie ospa od dziecka sasiadki. Ono juz po tygodniu polecialo do przedszkola a ja.... 7 dni goraczki,wysypalo wszedzie nawet w gardle i narzady intymne.. :( wezly chlonne spochniete ze nawet spac sie nie dalo z dusznosci i z bolu jak ropne bable az pulsowaly we wlosach...siedzialam i plakalam . Dzis jest 8 dzien ospy juz tak nie boli co swedzi i na glowie bable bola bo nawet uczesac sie nie moge jeszcze..:( Najbardziej ospa wykonczyla mnie psychicznie gdyz jutro mialam zaczac nowa prace (na ktora czekalam 2 miesiace) no i stracilam taka mozliwosc.. Nadal jestem slaba i wiecej spie,i nacieram bable ktore nie chca zaschnac na calym ciele... jestem zalamana i tyle.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gosiecka
Witam, mam 34 lata i w艂a艣nie sko艅czy艂am osp臋. Zacz膮艂 m贸j m膮偶 p贸艂pa艣cem, od niego zarazi艂 si臋 4 letni syn osp膮, a na ko艅cu ja i miesi臋czny synek. U mnie zacz臋艂o si臋 gor膮czk膮 i 艂amaniem w ko艣ciach, tak jak na gryp臋. Nast臋pnego dnia pojawi艂y si臋 dwie pierwsze krosty na biu艣cie. Uda艂am si臋 do internisty i dosta艂am Heviran (4razy 800). Krosty na ciele smarowa艂am gencjan膮, szybki prysznic i wieczorem psika艂am wszystkie krosty Octaniseptem zeby unikn膮膰 zaka偶enia. Jedynie czo艂o, kt贸re strasznie sw臋dzia艂o posmarowa艂am dwa razy Pudrodermem. Po tygodniu gdyby nie plamki po gencjanie, po ospie nie by艂oby 艣ladu. I wa偶ne nie nale偶y bra膰 przeciwgor膮czkowo ibuprofenum, jedynie paracetamol. Os艂abienie po chorobie u mnie utrzymywa艂o si臋 jeszcze oko艂o tygodnia. Pozdrawiam wszystkich chorych i powodzenia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Katerina w podr贸偶y
Osp臋 wietrzn膮 przechodzi艂am w wieku doros艂ym, maj膮c 25 lat. To by艂 stycze艅. Wynajmowa艂am wtedy pok贸j w Warszawie, studiowa艂am, pracowa艂am jako hostessa. Gdy pojawi艂y si臋 pierwsze wykwity, pami臋tam 偶e pracowa艂am wtedy na wieczornym bankiecie w mirage w Pa艂acu Kultry, na kt贸rum bawi艂o si臋 kilkaset vip贸w. Niechc膮cy mog艂am zarazi膰 wiele os贸b, ale nie wiedzia艂am 偶e mam osp臋, gdy偶 z pojawieniem si臋 pierwszych krostek nie by艂o gor膮czki, b贸l贸w g艂owy. Kolejne dni to wysy sw臋dz膮cych wypelnionych p艂ymem wykwit贸w. Postanowi艂am sp臋dzi膰 te dni w 艂贸偶ku 艣pi膮c. Nie mia艂am lek贸w przeciwb贸lowych ani 偶adnych innych lek贸w. Sen z艂agodzi艂 wszystko. Wiedzia艂am, 偶e nie mog臋 si臋 drapa膰 gdy sw臋dzi, wi臋dz nie drapa艂am a do sw臋dzenia si臋 przyzywczai艂am. Nie mog艂am chodzi膰, gdy偶 nawet podeszwy st贸p wysypa艂o. Po ponad tygodniu spok贸j, zosta艂y si臋 str贸pki na ciele. Do upalnego Egiptu polecia艂am z tymi stupami na zdj臋cia do katalogu kostium贸w k膮pielowych. Zdrowa jak ryba. Ospa wi膮rze si臋 z pewnym dyskomfortem, przetrwa艂am j膮 bez 偶adnych lekarst czy ma艣ci. Nie demomonizujmy ospy!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mama chora na osp臋
Witam i do艂膮czam, mam 27 lat i od wczoraj mnie wysypuje. Wykwit贸w nie jest a偶 tak du偶o ale s膮, najwi臋cej na brzuchu i plecach, mniej na twarzy i we w艂osach a najmniej na nogach. Najgorsze w tym wszystkim to, 偶e zarazi艂am si臋 od 6 letniego syna a mam jeszcze w domu c贸rk臋 5 miesi臋cy kt贸r膮 karmi臋 piersi膮. Wczoraj lekarz na pogotowiu kaza艂 odstawi膰 j膮 od piersi, dzisiaj pani dr stwierdzi艂a 偶e to bezsensu. Jak si臋 mia艂a zarazi膰 to ju偶 si臋 zarazi艂a. Potwierdzi艂a to tej c贸rki pediatra. Najgorsze jest sw臋dzenie, nie dosta艂am nic opr贸cz pudru i witamin B i C. Damy rady :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sisi33
Witam wszystkich ospiarzy. Od sze艣ciu dni czuj臋 si臋 藕le, mia艂am jakie艣 czerwone krostki na dekoldzie, ale krostki ropne na brzuchu i gor膮czka pojawi艂y si臋 cztery dni temu, wi臋c od tego czasu licz臋 chorob臋. Bior臋 Heviran 800 i smaruj臋 p艂ynnym pudrem. Bra艂am te偶 prysznic i my艂am g艂ow臋, krostki na g艂owie s膮 mniej dokuczliwe, ale za to strasznie rozbola艂o mnie gard艂o. Jakbym mia艂a tam kamie艅. Musia艂am odstawi膰 dziecko od piersi, ze wzgl臋du na lek. Zreszt膮 piersi mam ca艂e obsypane, wi臋c i tak by艂oby to niemo偶liwe.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kitka123
KATERINA, mo偶e Ty przechodzi艂a艣 osp臋 艂agodnie, ale wiesz mi, 偶e ta choroba daje popali膰 - raz swoj膮 d艂ugo艣ci膮, a dwa dolegliwo艣ciami. Dodatkowo wygl膮da si臋 jak aktor z horroru. Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Agaa_
Umieram. Zarazilam sie od syna, ktory przeszedl ospe bez problemu. Teraz ja i mlodszy syn mamy to cholerstwo. Mlodzian tylko narzeka na gardlo, a tak pozatym to jakby nic sie nie dzialo. A ja? Gardlo okropne. Twarz mi plonie, krosta na kroscie, to nawet nie tyle co swedzi co piecze. Te bable sa tak duze, ze mam wrazenie, ze mi rozciagaja twarz, straszny bol. Paracetamol jem w ogromnych ilosciach, byleby przezyc kolejny dzien :/ Jak tak dalej bedzie to chyba zaczne miec mysli samobojcze :/ A to dopiero 3 dzien. Aaa! Nikomu nie zycze ospy!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Magda39
o jesuu czytam i jestem przera偶ona mam 39 lat moja c贸rka zachorowa艂a na osp臋 w 艣rod臋-przynios艂a z przedszkola, jest jeszcze syn, kt贸ry nie przechodzi艂 i ja z tego co wiem te偶 nie mia艂am.... jak czytam o objawach i przej艣ciach to na sam膮 my艣l s艂abo mi si臋 robi.... c贸rka dopiero zacz臋艂a-wczoraj gor膮czk膮 i jedn膮 krost膮 na zgi臋ciu r臋ki a dzi艣 przybywa ich w kosmicznym tempie....:( zaopatrzona jestem w wapno, paracetamol, gencjane do mycia, clemastinum i bia艂y p艂yn o dziwnej nazwie do smarowania i martwi臋 si臋 co b臋dzie dalej...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 JankA kRAJAnKA
Ja mam 23 lata i zarazi艂am si臋 osp膮 od c贸rki :-/ dzisiaj mo偶na powiedzie膰 jest pierwszy dzie艅 z mocnymi krostkami a drugi dzie艅 jak zacz臋艂y si臋 oznaki ospy. Jak co niekt贸rzy mam dziwne b贸le k艂贸cia w mostku, klatce piersiowej masakra:( wszytsko mnie boli a jak sw臋dzi.... :( pozdrowienia dla tych kt贸rzy r贸znie偶 w tym momencie przechodz膮 ospe :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 JankA kRAJAnKA
Ja mam 23 lata i zarazi艂am si臋 osp膮 od c贸rki :-/ dzisiaj mo偶na powiedzie膰 jest pierwszy dzie艅 z mocnymi krostkami a drugi dzie艅 jak zacz臋艂y si臋 oznaki ospy. Jak co niekt贸rzy mam dziwne b贸le k艂贸cia w mostku, klatce piersiowej masakra:( wszytsko mnie boli a jak sw臋dzi.... :( pozdrowienia dla tych kt贸rzy r贸znie偶 w tym momencie przechodz膮 ospe :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 JankA kRAJAnKA

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 DanielToru艅
BRy :) ja w艂a艣nie przechodz臋 przez ostatnie 3 dni bola艂a mnie ci膮gle g艂owa... gard艂o troszk臋 korzonki si臋 odzywa艂y wczoraj ca艂y dzie艅 by艂em w pracy a pracuje w galerii i powoli si臋 zacz臋艂y pokazywa膰... myslalem ze to POT脫WKI bo dzie艅 wcze艣niej skaka艂em na trampolinie :D w s艂oneczny dzie艅.... ale wieczorem okaza艂o si臋, 偶e to chyba nie pot贸wki... rano z pe艂n膮 g艂ow膮 czerwonych krost, plac贸w pojecha艂em do ;ekarza prywatnego CITOMED w toruniu przyj臋艂a mnie mi艂a Pani spojrza艂膮 powiedzia艂膮, 偶e OSPA... dosta艂em l4 i HEVIRAN 800 kaza艂膮 mi go bra膰 5 razy dziennie i za tydzie艅 stawi膰 si臋 na kontrol臋 u swojego lekarza rodzinnego nie powiedzia艂a mi nic o myciu, o syropach, o swedzeniu zupe艂nie nic!!! a jak spta艂em czy czym艣 smarowa膰 to powiedzia艂膮, 偶e podroderm mog臋 u偶ywa膰 wiec od poludnia dzis biore tablety wysmarowa艂em sie pudrem (tzn krosty) i wygladam jak dalmatynczyk swedzi jak cholera a teraz jak czytam wasze wpisy to mi szczena opada co to KU.......A za lekarz by艂? Ta m艂oda kobieta nie powinna tam chyba pracowa膰. dopiero w domu do mnie dosz艂o 偶e tak naprawd臋 nic mi nie powiedzia艂a my艣la艂em tylko o wstydzie w drodze powrotnej do domu ja piernicze.... jutro rano wysylam kogos z domownikow do lekarza rejonowego czy to normalne co zrobila... bo ja nie wiem ... po tym co piszecie i wysylam po te wszystkie wasze specyfiki... swedzi........ pewnie mam noc z glowy :(((( 艂a膰zmy si臋 w swedzeniu :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 czy to ospa?!
M贸j 4-letni syn w艂a艣ne ma osp臋. Ja nie wiem czy chorowa艂am.. Min膮艂 tydzie艅 od kiedy ma艂y zacz膮艂 zara偶a膰, a mnie troszk臋 zacz臋艂o bole膰 gard艂o. Ogl膮dam si臋 dok艂adnie co godzin臋, powoli wpadam w paranoj臋 :) a wszystko dlatego 偶e w poniedzia艂ek 17 czerwca mam bardzo wa偶ny wyjazd i nie wiem co z tego b臋dzie.. Jak u was zaczyna艂a si臋 ospa?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Przeworszczanka
Ja mam trzeci dzie艅 ospe i zamiast troszk臋 lepiej to jest coraz gorzej :( 2 noce nie przespane :-/ ju偶 nie mog臋 wytrzyma膰 jak to okropnie sw臋dzi :-/tez mam tabletki 5x1 w ci膮gu dnia ale co to daje !!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 czy to ospa?
Kup sobie Pudroderm do smarowania i r贸b sobie k膮piele z odrobin膮 nadmanganianu potasu (tyle 偶eby woda by艂a r贸偶owa). Mojemu dziecku bardzo pomog艂o na sw臋dzenie, i przy艣pieszy艂o gojenie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 przemko4321
I mnie tez dopadla , 23latka mam drugi dzien wysypu ,nocy dzis nie przespalem ,i czuje sie jak w mrowisku,,,mam podroderm i w glowie slowa lekarki ,, musi pan to poprostu przeczekac, nie ma antybiotuku na to swinstwo,?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kiciaaaaassa
ospa wietrzna zwana potocznie wiatrowk膮 to bardzo zarazliwa wirusowa choroba. Okres zakazno艣ci trwa do czasu przyschniecia pecherzy. Najczesciej wystepuja na tu艂owiu ow艂osilnej sk贸rze g艂owy 艣luzowkach. Ja mam 25 lat ospa zarazila mnie chrzrstnica mija 5 dzien a p臋cherze nie przysy艂aj膮. Ale swedza najgorzej na sk贸rze g艂owy. Miejscowo stosuje gencjana a przy k膮pieli polewam sie nadmanganianem potasu w bardzo jasno r贸偶owym kolorze. Doustnie Heviran. Zawsze bardzo zastanawia mnie dlaczego bardziej wierzcie ludziom na forum kafeteria a nie lekarzom wykszta艂conym w tym kierunku. Ciekawe czy p艂ytki w 艂azience tez uk艂adacie wedle internetowej rady. Pozdrawiam doros艂ych ospowiczow zycze zdrowia i wiecej 偶yczliwo艣ci a mniej pieniactwa

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zakropkowany
Mnie tez dopad艂o to 艣wi艅stwo. Ale jedna spora uwaga. Po dw贸ch dniach smarowania pudrem z anestezyn膮, czu艂em si臋 ca艂y czas t艂usto i nie 艣wie偶o. Dopiero porz膮dne wyszorowanie w szarym mydle da艂o efekt. Sk贸ra wysuszona i mam nadziej臋 偶e teraz juz z g贸rki b臋dzie. Aczkolwiek na samej twarzy mam ze 100 krostek. Dzi艣 trzeci dzie艅 od pojawienia si臋 pierwszych krostek i te偶 pierwsze popo艂udnie bez temperatury:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 chora 123
kiciasaaaa, czy jak tam... bo wielu lekarzy wychodzi bardzo podr臋cznikowo, Heviran, puder, L4 i spadaj. Tak jak w po艣cie powy偶ej, jak kto艣 ma t艂ust膮 sk贸r臋 np, to puder w p艂ynie przed艂u偶a leczenie. To lekarze wiedz膮, ale powiedz膮 ci dopiero na kolejnej wizycie. A ty si臋 m臋cz. A co do p艂ytek : http://www.youtube.com/watch?v=nYY35ZTv0Pk Mo偶na, mo偶na:) :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Magda39
ospy ci膮g dalszy...u c贸rki ju偶 si臋 ko艅czy, pozosta艂o kilka krostek za to dok艂adnie jak w mord臋 strzeli艂 dwa tygodnie od pocz膮tku choroby u ma艂ej-zacz膮艂 chorowa膰 syn 14 dni co do dnia i w艂asnie jeste艣my w trakcie co do leczenia: lekarka c贸rki zaleci艂a clemastin wapno i paracetamol na gor膮czk臋 do smarowania najlepiej nic-w aptece pani poleci艂a mi p艂ynny puder poniewa偶 tego pudrodermu podobno si臋 ju偶 nie stosuje ze wzgl臋du na zbyt du偶e ryzyko wyst膮pienia powik艂a艅 natomiast lekarka syna odrzuci艂a tak pudroderm jak i ten p艂ynny o d艂ugiej dziwnej nazwie i zaleci艂a p臋dzlowanie gencjan膮 na spirytusie zamiennie z gencjan膮 na wodzie do tego clemastin heviran w ma艣ci wapno c贸rka chodzi艂a wysmarowana w bia艂e kropki -syn w fioletowe-na razie r贸偶nicy w leczeniu nie widz臋-i jeden i drugi specyfik hamuje sw臋dzenie bo dzieciaki si臋 nie drapi膮 natomiast w gojeniu r贸偶nicy nie widz臋 gencjana z pewno艣ci膮 b臋dzie trudniejsza do usuni臋cia i mo偶na j膮 stosowa膰 na p臋cherze wewn膮trz ust... a chor贸bsko og贸lnie jest paskudne i wyka艅czaj膮ce

Udost臋pnij ten post

Witam ja ju偶 3 dzie艅 sie m臋cze mam dosc,gard艂o mi tak da艂o popalic ze szok co tu robic zeby troszke sobie ul偶yc.Dodam ze mam 32 lata

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bywa i tak382
Witam, mam ci prawda 16 lat. ale postanowi艂am napisa膰. Dzisiaj wysz艂y mi pierwsze krosty i strasznie si臋 boj臋, bo za 10 dni mam zako艅czenie gimnazjum :c Ju偶 1 dnia mam ponad 600 krost i boj臋 si臋 co b臋dzie dalej, poza tym nie mam innych dolegliwo艣ci.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ja mam osp臋 ju偶 pi膮ty dzie艅 a czuj臋 sie jakbym mia艂a pierwszy mam 31 lat i pewnie pozaraza艂am wszystkich moich znajomych mam pytanie czy jak ju偶 4 dni stosuje pudroderm to mog膮 pozostac blizny ? boj臋 si臋 bo cer臋 i bez tego mam nieciekaw膮 boj臋 si臋 oszpecenia cholera zamkne si臋 chyba w jakim艣 pomieszczeniu hermetycznym na drugi raz wsciekla jestem 偶e mnie to dopad艂o 偶y膰 mi si臋 nie chce choc dzis juz lepiej nawet pale paierosy :) lepiej jednak wg Was u偶ywa膰 tego fioletowego specyfiku jak nie drapi臋 to chyba nic nie zostanie 偶adne blizny ni nic?kurde jak czytam te wypowiedzi to mnie sw臋dzi a nie sw臋dzia艂o

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Jak to czytam, to a偶 mnie oczy bol膮. Tacy starzy, a tacy analfabeci...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kasiuniaaaaa
ten heviran jest na recepte ? bo mieszkam w Belgii a moja durna lekarka przepisala mi tylko jakis durny puder i odpowiednik zyrtecu bo mialam wczoraj tylko kilka babli, ale dzis umre wysypalo i swedzi i nie dala mi nawet zwolnienia bo powiedziala ze z tym da sie PRACOWAC ............ wrrrrrrrrrrrrr:[[[[[[[[[[[[[[[[ moze da sie go kupic bez recepty ? musze sie upewnic bo w tym kraju apteki w sob sa juz pozamykane a jutro calkowicie zamkniete :[ chyba ze jakas ma dyzur

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kasiuniaaaaa
a i jeszcze jedno bo doszlam gdzies do 10 strony na tym forum juz nie dam rady nawet czytac zaraz zwariuje . papierosow nie dam rady odstawic na pewno ale co z tym spirytusem lub woda utleniona jest na tak czy na nie ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nie uwierzycie! Zachorowa艂am w wieku 47 lat na osp臋.,przecie偶 w tym wieku choruje si臋 na p贸艂pasiec,Zarazi艂am si臋 od bratanka.Umiera艂am, dos艂ownie.gor膮czka 40st. w nocy majaki.Krosty mia艂am nawet na powiekach.Po 7 dniach traci艂am przytomno艣c, przyjecha艂o pogotowie.Lekarz wypisa艂 recept臋 na anytwirusa ,po trzech dniach gor膮czka spad艂a , walczy艂am o twarz bo by艂a w jednym strupie.Za偶ywa艂am antybiotyk ,偶eby nie dosta膰 posocznicy.To 艣wi艅stwo min臋艂o ,ale na twarzy mam blizny.Prze偶y艂am horror.Lepiej osp臋 przechodzi膰 w m艂odszym wieku.Dermatolog powiedzia艂 ,偶ebym si臋 nie przejmowa艂a kilkoma dziurkami na twarzy ,tylko dzi臋kowa艂a Bogu ,偶e 偶yj臋.Przyzwyczai艂am si臋 do nich,rodzina tak偶e.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Gabola
witam , ja mam 18 lat i w艂a艣nie przechodz臋 ospe , w dodatku w czasie wakacji nas z艂apa艂o , a na polu upa艂 30 stopni super !! :) zarazi艂am si臋 od brata , w domu le偶e ju偶 4 dzie艅 , sw臋dzia艂o masakrycznie ale juz jest coraz lepiej , smaruje sie pudrem , 艂ykam heviran i le偶e w 艂贸偶ku ju偶 porobi艂y mi si臋 strupki wi臋c staram si臋 jak najwi臋cej le偶ec w 艂贸偶ku zeby wszystko poznika艂o i aby korzysta膰 z wakacji . k膮pie si臋 normalnie , chocia偶 r贸zne s膮 opinie na ten temat ja nie wyobra偶am sobie normalnego funkcjonowania bez codziennego prysznicu , s膮 te偶 takie tabletki kt贸re wsypuj臋 si臋 do wody i one wspomagaj膮 gojenie . 偶ycz臋 zdr贸wka wszystkim!

Udost臋pnij ten post