Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Terii

cholestaza..???pomóżcie -

Polecane posty

Gość gość
Bardzo dziękuję za odpowiedz. W zasadzie główne objawy to uczucie szpilek na ciele w różnych miejscach, mrówki, że chce się podrapać ale moge to powstrzymać. Mocz ma normalny kolor za to stolec chyba trochę żółty ale przy zastoju chyba jest bardziej jasny tak jak u Ciebie? co jaki cas robić badania, żeby była szansa na spadek bilirubiny? nie wiem czy wlaczyć juz essentiale czy tylko dieta i dużo picia? to uczucie kłucia na ciele, igiełki miałam już na początku ciąży

Gość gość
stolec-bardziej taki kolor jasny bezowy (haha sorry za te opisy) ;) a mocz: ciemna herbata Jak czesto powtarzac badania? najlepiej sie zapytaj lekarza. Zazwyczaj cholestaza wystepuje w pozniejszych tygodniach ciazy, chyba ze jest to ktoras ciaza z kolei to wtedy podobno moze pojawic sie wczesniej. Nie masz zdiagnozowanej cholestazy wiec na razie na zapas sie nie denerwuj. Najczesciej swedzenie to falszywy alarm, cholestaza nie wystepuje tak czesto chyba 1:1000 tak? NO ale z drugiej strony kazdego moze doknac, tak jak mnie chociaz u mnie w rodzinie zadna kobieta tego nie miala. Kiedys tu dzieki temu forum zanim bylam jeszcze w ciazy zintrygowala mnie ta nazwa choroby i weszlam przeczytac i jakos zapamietalam objawy. Pozniej dzieki temu zglosilam sie szybciej do lekarza jak tylko cos podobnego u siebie zauwazylam. Na pocieszenie powiem ci ze mialam zaawansowana cholestaze plus do tego cukrzyce ciezarnych i wszystko dobrze sie skonczylo. Jedynie dziecko urodzilam troche wczesniej (36 tydz)-wywolanie.

Gość gość
Essentiale forte możesz zażywać tylko pytanie po co skoro alat i aspat jest w normie? Trzymaj dietę, pij dużo wody, jedz cytrusy, unikaj witamin syntetycznych typu femibion, prenalen itp bo wątroba ich nie lubi. P.S. Mam do oddania 2 opakowania Ursopolu 300mg (po zobaczeniu recepty :p) pozdrawiam

Gość gość
Apropo cholestazy zaczynającej się późno w I ciąży- to może ja jestem jakimś wyjątkiem ale u mnie rozpoczela się w 15 tc :p

Gość malitha
Dziewczyny! W czwartek w południe wyszłam ze szpitala (trafiłam tam z bólami brzucha). Wtedy się zaczęło...swedzenie calego ciała w czwartek wieczorem, w piątek masakra (pomogła zmiana piżamy..nie umiem tego wytłumaczyć), w sobotę tez drapanko. W niedziele bardzo mało swędzialo. Dzisiaj na razie tez spokój. Zastanawiam się czy to cholestaza czy może uczulenie na nospę, która mi przepisami do brania w domu, a której nigdy nie zażywałam. Przez te nieszczęsne święta na badania mogę pójść dopiero we wtorek rano. Ruchy dziecka są w porządku. Czy to możliwe, że cholestaza robi sobie "przerwy" w swędzeniu i tylko dziś dała mi spokój?

Gość gość
ale wszystko zakończyło się dobrze z cholestazą od 15 tyg? zrób badania dla świetego spokoju ale stawiam na uczulenie mnie martwi t bilirubina bo wyczytałam, że niszczy lożysko itp. i wiecie jakie mam mysli

Gość malitha
Zapomniałam dodać, że jestem w 34 tc. Zrobiłam rano badania i czekam. Co do bilirubiny, to często przy cholestazie pozostaje w normie (tak czytałam w artykułach medycznych). Laski w poprzednich postach pisały tez, żeby dużo pić to wtedy bilirubina się wypłukuje.

Gość Cholestaza od 15 tc
Tak, na szczęście wszystko dobrze aczkolwiek ciąża cały czas pod nadzorem lekarza (wizyty czasem nawet 2-3 razy w tyg) a przez ostatnie 3 miesiące przed porodem leżenie w szpitalu aż do rozwiązania tj do ostatniego dnia 37tc. Ciąża rozwiązana z powodu braku ruchów Dzidziusia w brzuszku (zapisy ktg były idealne a jak się okazało na ostatnim usg- przepływow praktycznie brak). W szpitalu przyjmowałam wręcz końskie dawki Ursopolu dzięki czemu wyniki zostały zbite z 1000 na 600. Bilirubina była w normie, a kwasy były Podwyższone ale nie pamiętam już dokładnie jak bardzo. Taka ciekawostka: moje dziecko po porodzie wupluwalo moje mleko, próbka tego mleka została zbadana W Warszawie gdzie okazało się że w moim mleku było ogromne stężenie kwasów żółciowych. Dzięki Bogu że malutka nie chciała go pić bo podobno było już kilka przypadków, gdzie dzieci trafiały na Oddziały dziecięce z zatruciami Przez takie niedopatrzenie

Gość gość
i jak wyniki? ciągle czekam na wyniki kwasów żółciowych, piję dużo dopiero ta godzina a ja już 4 kubki wody wypiłam cholestaza od 15 tyg - strasznie się cieszę, ze wszystko dobrze się skonczyło to daje nadzieję, że cholestaza to nie wyrok, choć pewnie bywa bardzo ciężko, a Ty miałas wyniki od razu słabe czy to wszystko narastało? od 15 tyg brałaś urospol?

Gość gość
czy cytrusy można surowe? typu kiwi? czy lepiej wszystko gotować? cytrynę wkraplam do wody i dużo pije a to usg przepływów to usg dopplerowskie? chodzę na nfz i wątpie czy mój lekarz takie ma ale jeśli trzeba będzie poszukam dobrego lekarza prywatnie

Gość malitha
U mnie póki co wyniki są na granicach norm (które jak wiadomo dla kobiet w ciąży są wyższe), ale coś się dzieje, więc też będę brała essentiale forte 3 x 1 i za 10 dni kontrola.

Gość Cholestaza od 15 tc
W takim razie życzę Ci, żeby Twoje wyniki nie były wyższe od tych obecnych i żeby ciąża do samego końca przebiegała wzorowo :) Co do starzejacego się lozyska- podczas cc lekarz powiedział, że łożysko wygląda u mnie jakby było na początku ciązy :D Essentiale forte możesz brac- osłoni wątrobę plus witaminy B complex również zalecane przez hepatologa ( wspomagające wątrobę) plus dużo wody z cytryna, cytrusów i dieta i będzie dobrze

Gość Cholestaza od 15 tc
I tak jak już gdzieś wcześniej pisałam, nie zalecana jest suplementacja witaminami typu femibion, elevit itp gdyż podobno bardzo obciążają wątrobę.

Gość gość
ja biorę mama dha ze względu na jod a jod chyba tez obciąża wątrobę ( mam niedoczynność) i niestety muszę suplementować witaminę d bo mam niedobór ale może będę musiała to wszystko odstawić...moj lekarz ciagle na urlopie ale chyba jutro już się dostanę zobaczymy co zaleci jeszcze nie czuję ruchów i nie wiem co tam się w brzuchu dzieje:(

Gość gość
jeszcze zapytam o surowe warzywa można czy absolutnie nie? np pomidory wiem , ze bez skórki ale nie wiem czy surowe można, tak samo sałata - dozwolona czy lepiej zrezygnować?

Gość Cholestaza od 15 tc
Ja miałam nadczynność tarczycy ale w czasie ciąży jakby minęła i do tej pory (rok po porodzie) nie mam z nią problemów :) Co do warzyw- pomidor tylko sparzony bez skórki, sałatę jadłam z jogurtem naturalnym, gdyż na duszona marchewkę i buraczki nie mogłam już patrzeć :p Czasem zjadłam ogórka malosolnego bez skórki, obrona rzodkiewke i obserwowałam reakcje ( po tym nic się nie Działo). Najgorzej było patrzeć w szpitalu jak koleżanki z sali zażądały się smakołykami (słodycze, pizze, jakieś pyszne sałatki) a ja sobie mogłam tylko popatrzeć i zajadac swoje smakołyki- wafle ryżowe i kukurydziane hehe :)

Gość gość
Czyli jak czasem zjem kanapke z salata to ok:) i z bialkiem jajka? Jestem straszny zarlok i ciągle glodna jestem. Tez miałam nadczynność ktora przeszła w niedoczynność.

Gość Cholestaza od 15 tc
Pewnie, że będzie ok :) na zdrowie! :)

Gość Cholestaza od 15 tc
Czasem, gdy miałam ochotę na coś 'lepszego' to zaszalalam i jadłam drozdzowke z kruszonka hehe -wiem wiem, szaleństwo :D

Gość gość
no to poszalałaś:) mam wyniki kwasów żółciowych 2,6:) jedynie ta bilirubina 1,31 tylko wiem, ze to wszystko może się zmieniać zarówno na plus jak i minus

Gość gość
gdzieś czytałam, że jeśli nie dostarcza się tłuszczu to żółć pozostaje w organizmie bo nie potrzeba jej do trawienia idąc takim tokiem rozumowania lekka dieta nie spowoduje zalegania żółci?

Gość gość
lekarz stwierdził, że moje wyniki nie świadcza o cholestazie ale trzeba być czujnym, nie jeść tłusto, kontrolować co jakiś czas mówił, że mogę brać esentiale forte ale nie muszę i nie wiem co robić

Gość Cholestaza od 15 tc
Zaufaj własnej intuicji ;) Essentiale na pewno nie zaszkodzi, jedynie jego zażywanie może wyjść na plus dla Twojej wątroby. Dla Dzidzi essentiale też na pewno nie zaszkodzi. Decyzja należy do Ciebie ;)

Gość malitha
Kobietko z godz.10.56, a za ile dni lekarz kazał Ci zrobić kontrolę czy wyniki się utrzymują w normach? Bo u mnie 10 dni, ale wydaje mi się to długo...tutaj dziewczyny pisały, że w kilka dób może się zrobić nagle masakra.

Gość Cholestaza od 15 tc
Ja miałam zalecane badania do kontroli raz w tygodniu ;)

Gość malitha
Cholestaza od 15 tc. - dziękuję za wszystkie dobre rady :) w takim razie polecę zrobić te badania wcześniej, bo nie mogę usiedzieć na miejscu. Mam jeszcze pytanko, czy osławione kwasy żółciowe na wynikach kryją się pod jakimś skrótem czy jest normalnie napisane "kwasy żółciowe"?

Gość Cholestaza od 15 tc
Jest to normalnie napisane ;) co do badań robionych, że tak powiem na własną rękę to ja miałam zawsze robione badanie fasfatazy zasadowej (AP o ile dobrze kojarzę) i wiem, że przy interpretacji wyników u lekarza to miało istotny wpływ (tak jak alat i aspat) na to czy skieruje mnie do szpitala czy nie. Oczywiście trzeba mieć również badania Hbs i HCV ale to wykonuje się zazwyczaj ma początku ciązy więc pewnie je masz ;) A i badań poziomu kwasów żółciowych nie musisz robić co tydzień, ja miałam je robione tylko raz na własną rękę i raz w szpitalu a badania prób watrobowych raz w tygodniu. Potem w szpitalu miałam również raz robione usg woreczka żółciowego i tak jak już wcześniej pisałam co 3 dni dopplerowskie badania przepływów (od 30tc).

Gość gość
mi lekarz powiedział, ze na razie mam kontrolować bilirubinę ale dla świetego spokoju będę robić próby wątrobowe łącznie z fosfataza teraz mam wizytę 11 kwietnia wiec w tym tyg powtórzę badania

Gość gość
hcv hbs robiłam i są ujemne

Gość gość
malitha daj znać jak będziesz miała kolejne wyniki a swędzi Cie ciągle? ja mam ciagle igiełki na ciele