Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Naczelnamiasteczka

Po czym rozpoznac OWULACJE???

Polecane posty

Gość mika17
Co tu tak cichutko?

Gość mika17
Mi też w tym miesiącu się przesunęło miał być 10 a dostałam 12. Organizmy płatają nam figle.

witam, mam podobny problem z @, teraz czekałam juz 8 dzień aż w końcu pojawiły sie brązowe plamienia ale krwi nie ma, staram sie o dziecko i to mnie strasznie wkurza, bo nie wiem kiedy będę miała owulację !! chyba zrobie tak jak radzicie, badanie poziomu hormonów.

Gość Ashia87
Witajcie :) Moje starania o dziecko przesuna się i to chyba znacznie... :( byłam u lekarza i mam zapalenie błony śluzowej macicy :( za tydzień mam kontrole to dowiem sie wszystkiego... :( narazie dostałam antybiotyk i tabletki przeciwkrwotoczne :( jeżeli za tydzień dowiem się, że moge miec jakieś guzki to sie załamie juz konkretnie :( nie życze nikomu takiej sytuacji :(

Gość marthusia
Dziewczyny, czy luteina jest na podtrzymanie ciąży, czy na wywołanie @?!! Bo ja ją dostałam i w pierwszym przypadku ( 2 lata temu) i teraz na wywołanie @. O co chodzi?

Gość Goska22
No kobietki my jednak musimy się nacierpiec by nosić w sobie tego malutkiego aniołka. Mam pytanie do mam którym udało się począć chłopca w owulke prosze o rady. Napiszcie czy dobrze mysle - może po tescie pozytywnym zabierzemy się do pracy tak plus minus 24 godz. Ashio87 przykro mi ,ze tak ci się stało nie martw się bedzie dobrze Pozdrawaim Gosia

Gość Ashia87
Objawy przy zapaleniu błony śluzowej macicy, przynajmniej u mnie, to długie krwawienie. żałuje, że tak późno poszłam do lekarza (po miesiącu). Dostałam antybiotyk 2x1 i 6tabletek przeciwkrwotocznych na dzień ;(

Gość nauczycielka mrp
cześć dziewczyny, jestem dyplomowaną nauczycielką metod rozpoznawania płodności. chciałam wyjaśnić parę spraw, które pojawiły się w Waszych wypowiedziach. pierwszy dzień cyklu to pierwszy dzień, w którym występuje żywo czerwona krew. plamienia zaliczamy jeszcze do poprzedniego cyklu - jeżeli trwają więcej niż 1 dzień mogą świadczyć o niedomodze ciałka żółtego, czyli zbyt małej ilości progesteronu. luteinę - czyli syntetyczny progesteron podaje się i przy staraniach o dziecko i w celu wywołania miesiączki. przy staraniach - po to by pomóc zarodkowi się utrzymać, oczywiście jeżeli do zapłodnienia w ogóle doszło. kobietom u których zatrzymały się miesiączki (czyli automatycznie brak możliwości zapłodnienia) podaje się progesteron i po jego odstawieniu pojawia się krwawienie. ważna informacja dla starających - luteinę należy brać po potwierdzonej owulacji, co niekonieczni odbywa się 16 dnia cyklu - a ginekolodzy najczęściej zalecają brać właśnie od 16. jeżeli macie dłuższe cykle to owulacja jest np 20dc. żeby to stwierdzić warto mierzyć temperaturę. progesteron podany przed owulacją może spowodować niekorzystne zmiany. jeżeli macie jakieś pytania, piszcie na maila: rozpoznawnieplodnosci@wp.pl

Gość mija30
Aisha, pomyśl sobie ze skoro jestes pod opieka lekarza który z zdecydował sie na twoją kurację, to wkrótce wszystko dojdzie do normy i doczekasz sie dzidzi. Przepisał ci leki które ci pomogą. Szkoda tylko ze musiałas sie tyle nacierpieć wcześniej oczekaujac tak długo na dzieciątko i teraz dopiero poszłas do lekarza. Widzisz to była dobra decyzja, teraz wszystko sie dobrze skończy. Jestes pod dobrą opieką, pozdrawiam.

Gość Ańdzia22
Witam kobietki mam pytanko mam cykle 26-27 kiedy ta owulka? Co myslicie o testach owulacyjnych teraz chciałabym zajść w ciąze ale nie bardzo wiem kiedy najlepiej moze od razu po tescie czy poczekać ale ile najlepiej prosze napiszcicie . Pozdrawiam Ania

Gość Sara22
Pani nauczycielko płodności nie bardzo mogę wysłać do pani tego maila nie wiem co jest nie tak . Cos tu cicho nikt nie pisze.....

Gość mija30
No własnie nikt nic nie pisze. Andziu, skoro masz cykle 26. 27 dniowe to owulka powinna przypadac na 12 lub 13 dzień. Test owulacyjny spróbuj sobie zrobic chocby tak dla ciekawości.Aby poznać dokładnie jak przebiega twój cykl zachęcam do wejścia na stronke www.28dni.pl tam jest sporo wskazówek dotyczących owuacji i nie tylko. Zacznij stosować obserwacje śluzu płodnego i możesz tez robić pomiary temperaturki. nie da sie wszystkiego opisac w 2 zdaniach dlatego wejdz na te stronke.

Gość Ańdzia22
Dziękuje Mijo30 ja sluz obserwuje od dawna ale miałam jeszcze go troche w 13dc więc myslałam ,że nam się uda a tu nic. Ciekaw mnie czy od pozytywnego testu kochać się jak minie 24 godz. czy dłuzej ja mysle ,że owulke mam wcześnie ostatnio pozytywny miałam 11dc i liczyłam ,że może lepiej w 13dc nie udało się więc może teraz w 12dc . ? Śluz mam przezroczysty ciągnie się niezle ale własnie najbardziej w 12dc . Napisz co myślisz o tym Mijo .. Pozdrawiam i zajrze na stronke.

Gość mija30
Karola Prawdopodobnie owulacja była miedzy 4 a 5 grudnia, zobaczymy jeszcze jak dalej bedzie przebiegał wykres. Sądzac po objawach które zamiesciłas na wykresie własnie w tych dniach było jajeczkowanie. Widze ze te dni nie poszły na marne i byłe pełne seduszek, oby były owocne :) andzia najlepszym czasem na współżycie bedzie własnie ten dzien kiedy to wystepuje szczyt objawów śluzu, jesli obserwujesz go w dniu 12 to wtedy jest to dobry moment. Pamiętaj tez ze cykle sa zmienne. Myśle ze jak wyjdzie ci pozytywny test LH, to niech seksik bedzie w czasie nie dłuzszym niz 24 godziny, a to dlatego ze to własnie kilka do kilkanaście godzin przed owulacja jest najlepszy czas na współzycie. w dniu owulacji natychmiastowo zmienia sie śluzówka szyjki macicy, która może stopniowo stawac sie mniej przyjazna dla plemników. Pozdrawiam.

Gość goga17
Hej dziewczyny czy słyszałyście coś na temat deficytu fazy luteinowej. Co to jest? Czy to coś groźnego?

Gość nauczycielka mrp
Saro22 - zrobiłam spację albo literówkę przez przypadek, powinno być rozpoznawanieplodnosci@wp.pl jeśli chodzi o ostatni post - faza lutEALNA to faza poowulacyjna (faza wyższych temperatur) o stałej długości (czyli od jajeczkowania do miesiączki jest mniej więcej tyle samo dni w każdym cyklu). Powinna ona trwać 12-16 dni. 10 dni uznaje się jeszcze za normę, ale mniej niż 10 dni świadczy o niedomodze ciałka żółtego i jednocześnie o zbyt małej ilości progesteronu. Także przy zbyt krótkiej fazie lutealnej są nikłe szanse na zajście w ciążę, potrzebna jest terapia duphastonem lub luteiną.

mam pytanie normalnie mierzę temp codziennie o 7 rano a dzis budzik nie zadzwonił i zmierzyłam dopiero o 8.30 jak to interpretowac???( było 37.18)

Gość mija30
Nic nie szkodzi, tolerancja moze byc ok 2 godzin i nie powinna miec wpływu na interpretacje. Nie jesteśmy komputerami , nie mierzmy naszego cyklu wskazówkami zegarka bo mozna zeschizować :) Po prostu wystarczy stała pora dnia czyli rano zaraz po przebudzeniu. Najważniejsze jest to by temperatura była mierzona po dłuzszym wypoczynku- czyli po całej nocy.

Gość mija30
Karola , obserwując twój wykres można miec pewne wątpliwości co do momentu owulacji, pytanie czy owulka miała miejsce w dniu 14 czy w 18 i znów podobny problem jak w ostatnim cyklu. Objawy śluzu wskazuje na dzien 14 ale temperatura czyli jej wzrost-nagły, taki jak dziś może wykazywać pożniejsza owulacje. Jeśli są tego typu wątpliwości bedziesz musiała wesprzeć sie jeszcze dodatkowo testami owulacyjnymi. nie wiadomo jaki był pomiar w dniu 17 bo nie zaznaczyłas. Sądze jednak ze w twoim przypadku owulka wystąpiła w dniu 18, czyli wczoraj, inaczej niz jak wczesniej sugerowałam.

Gość nauczycielka mrp
ja bym nie brała pod uwagę temperatury mierzonej półtorej godziny później niż zawsze, tym bardziej że u większości ludzi po 7.30 organizm się budzi nawet jeśli śpimy dalej ;) tzn zaczyna prowadzić bogate życie wewnętrzne.

Gość nauczycielka mrp
możesz za każde pół godziny opóźnienia odjąć 0,05 stopnia, czyli w Twoim przypadku teoretycznie PTC byłaby o 0,15 mniejsza niż ta zmierzona o 8.30. nie jest to bardzo miarodajne, ale raczej się sprawdza. dla własnej wiedzy warto brać pod uwagę, ale tak czy inaczej traktować jako zakłóconą.

Gość Ashia87
Witajcie :D Ja jutro ide na kontrole do lekarza... Wprawdzie krwawienie ustało, ale co z zapaleniem? Mam nadzieje, że wszystko bedzie dobrze i znowu zaczniemy starania o dziecko :) Jeszcze zapytam lekarza co, gdzie, jak, kiedy i dlaczego tak a nie inaczej :D Może dowiem sie czegos o ciąży i samym zapłodnieniu, czego jeszcze nie wiem :D Żebym tylko zdrowa była...