Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

magda lat 24

Dlaczego ateiści są tacy agresywni?

Polecane posty

Gość moher
E tam Madzia to pewnie "półkatolik" - tak jak i większość. Sex przed ślubem norma, klną, zabijają, kradną a z wiary biorą to co im pasuje...

Magda ale nikt nic ci nie chce wpoić, kwestionujemy tylko twój temat i założenia :P gardenia - to była ironia :D czasem mi się zdarza ;)

Gość gardenia*
Moje żyły dziękują i pozdrawiają Twoje - kiedy ostatnio robiłeś/aś badania krwi ? Ja robię regularnie, mam świetne wyniki między innymi krzepliwości krwi, prób wątrobowych, a także badań stricte ginekologicznych :) W krajach bardziej rozwiniętych pigułki stosowane są od daaawna, a wskaźnik zachorowalności na raka jest tam niższy - a więcej kobiet bierze tabletki. I więcej dba o siebie, ale to już inna sprawa. Boisz się antykoncepcji hormonalnej - unikaj jej. Nie przekonuj, nie obrażaj :)

Ale o co Wy się spieracie - zarówno wśród wierzących i niewierzących są agresywni, chcący nawracać innych do swoich poglądów (może dla jakichś korzyści, może jako ujście agresji, a może po prostu dlatego, żey poprzeć swoje niepewne poglądy poprzez coś w rodzaju poklasku). Ale też są ludzie tolerancyjni, otwarci na poglądy innych, nawet jeśli się z nimi nie zgadzają. Bez sensu jest tak generalizować i porównywać - \"Wy jesteście bardziej agresywni - więc my jesteśmy lepsi\". \"Krocz spokojnie wśród zgiełku i pośpiechu - pamiętaj jaki pokój może być w ciszy. Tak to możliwe, nie wyrzekając się siebie, bądź w dobrych stosunkach z innymi ludźmi. Prawdę swą głoś spokojnie i jasno, słuchaj też tego co mówią inni, nawet głupcy i ignoranci, oni też mają swoją opowieść. Jeśli porównujesz się z innymi możesz stać się próżny lub zgorzkniały, albowiem zawsze będą lepsi i gorsi od ciebie. Ciesz się zarówno swoimi osiągnięciami jak i planami. Wykonuj z sercem swą pracę, jakakolwiek by była skromna. Jest ona trwałą wartością w zmiennych kolejach losu. Zachowaj ostrożność w swych przedsięwzięciach - świat bowiem pełen jest oszustwa. Lecz niech ci to nie przesłania prawdziwej cnoty, wielu ludzi dąży do wzniosłych ideałów i wszędzie życie pełne jest heroizmu. Bądź sobą, a zwłaszcza nie zwalczaj uczuć: nie bądź cyniczny wobec miłości, albowiem w obliczu wszelkiej oschłości i rozczarowań jest ona wieczna jak trawa. Przyjmuj pogodnie to co lata niosą, bez goryczy wyrzekając się przymiotów młodości. Rozwijaj siłę ducha by w nagłym nieszczęściu mogła być tarczą dla ciebie. Lecz nie dręcz się tworami wyobraźni. Wiele obaw rodzi się ze znużenia i samotności. Obok zdrowej dyscypliny bądź łagodny dla siebie. Jesteś dzieckiem wszechświata, nie mniej niż gwiazdy i drzewa masz prawo być tutaj i czy to jest dla ciebie jasne czy nie, nie wątp, że wszechświat jest taki jaki być powinien. Tak więc bądź w pokoju z Bogiem cokolwiek myślisz o jego istnieniu i czymkolwiek się zajmujesz i jakiekolwiek są twe pragnienia: w zgiełku ulicznym, zamęcie życia zachowaj pokój ze swą duszą. Z całym swym zakłamaniem, znojem i rozwianymi marzeniami ciągle jeszcze ten świat jest piękny. Bądź uważny, staraj się być szczęśliwym.\" - Desiderata

Gość tee gardenia
a co ma krew wspólnego z przyszłą kondycją żył? Mówię o tym co bedzie z nimi jesli odstawisz piguły po kilku latach. Powo!

Gość Achaja23
jetsem ateistką i wydaje mi się że nigdy nie braziłam żadnego katolika(wszyscy moi znajomi to katolicy) wręcz dziwią się skąd we mnie tyle tolerancji

Gość Achaja23
aha i to własnie ci "katolicy" mają same ALE do kościoła(większośc z nich chodzi tylko okazyjnie) .nie podon=ba im się zarządzanie ludzmi manipulacja itd. ja sie nigdynie wypowiadam bo przecież nie wiem , nie chodzę

zgadzam sie ze i wsrod katolików i wsród ateistów zdarzaja sie agresywne jednostki. Jednak sama w zyciu spotkałam sie bardziej ze zwalczaniem wiary niz zwalczaniem ateistów. wiara przestaje byc trendy. kilka osób pisze ze są ateistami i są wolni. a ja wierze i tez jestem wolna. nie czuje sie zniewolona. jesli kogoś uraziła - przepraszam.

Gość gardenia*
powo ? Chyba gwara jakaś :) To teraz jak ksiądz chce być na luzie, to wchodzi do klasy i mówi: niech będzie pochwa... ? :D Więc ma to taki wpływ, że hormony mogą wpływać na podwyższenie krzepliwości krwi i wywoływać problemy, takie jak żylaki czy zakrzepowe zapalenie żył. Objawy ustępują przy odstawieniu hormonów. U mnie jest w porządku, więc i po odstawieniu będzie - po to robię badania :) Wiara przestaje być trendy - a po co została takj wywleczona i wciągnięta do szkół, do polityki, wszędzie ? To powinno byc intymne, osobiste, nieistotne, część życia duchowego, wewnętrznego :) Nie podlegająca modzie.

Gość Achaja23
czuję nawet pewnego rodzaju podziw do tych "prawdziwie " wierzących zawsze zastanawiam się skąd w niektóych osobach tyle wiary tyle ufności że rzeczywiście ktoś tam gdzieś jest i czuwa nad nimi :) pisze to naprawdę z podziwem a religia ta mnie fascynuje

Gość Achaja23
sama chciałabym uwierzyc ale moj umysł jest zbyt sceptyczny

Gość gardenia*
Achaja, moja przyjaciółka wierzy własnie tak szczerze i bardzo ją szanuję :) Przegadałyśmy duuuuzo na ten temat, świetna babeczka :)

Gość Adam__28
szukajcie a znajdziecie - Achaja-w tobie wyczuwa sie wiele mądrości obcej reszcie nastroszonej ze ktoś ośmielił się powiedzieć "wierzę"

Gość Achaja23
ja osobiscie spotykami sie z bezwarunkową wiarą tylko u ludzi wychowanych już w przekonaniu ze Bóg istenieje

Gość gardenia*
Właśnie - ludzie wierzą z rozpędu często, bo tak ich nauczono, podobnie jak tego, że trawa to jest to zielone i że trzeba mówić dzień dobry... Dziwne to jak dla mnie, dlatego wdzięczna jestem rodzicom, ze nie narzucali mi niczego :)

Gość Adam__28
gardenia, jestes super, taka wyzwolona:classic_cool:

Adam - a Ty chyba nie umiesz czytać...bez obrazy. Ja też uważam, że każdy ma prawo wierzyć i to jego osobista sprawa, ale tego typu tematy będe kwestionować bo są one typowym przykładem głupoty :P A moja najlepsza przyjaciółka studiuje teologię i również jest szczerze wierząca :) nigdy nie kwestionowałam jej wyborów :)

Gość gardenia*
Adam, dziekuję, ale zdziwilbyś się, jaka jestem grzeczna dziewczynka :classic_cool:

Gość Adam__28
tin tup czy jak tam - umiem czytać a moja wypowiedź to była ironia - widać nie do każdego to doszło:P

Gość Achaja23
ale moze jednak warto wychowywac dzieci w wierze zwłaszcza jeśli samemu jest się katolikiem... wydaje się to wtedy takie naturalne przekazywać z pokolenia na pokolenie coś co jest oczywiste i bezwarunkowe tak wlasnie jak i podstawy wychowania ktore niestety nie wszyscy mają wpojone i mi tez rodzice nie narzucali żadnej wiary ale tez nie proponowali niczego w zamian, chyba dobrze miec w swoim zyciu jakis punkt zaczepienia, jakjuż jest źle i mam problem to mogę się zwrócić do Tego który zawsze mnie wysłucha

Gość Achaja23
mialam na mysli ze po prostu moze łatwiej jest żyć wierząc

racja Achaja - zawsze mozna sie zwrócić do tego \"który zawsze wysłucha\" - bo kiedy juz wszsytko upada i nie ma nic ani nikogo to wtedy jesli wierzymy zostaje On. A dzieci jesli rodzice są katolikami powinny byc wychowane w wierze katolickiej ktora notabene przekazuje same dobre wartości. gdyby dzieciaki postepowały wobec tych zasad, tych wartosci to nie byłoby problemów z młodzieża, nauczyciele nie mieliby przysłowiowego kibla na głowie. Wartości upadają - wszystkie - nie tlyko katolickie. Widzimy to po naszej młodzieży:O

Moja niechęć, bo agresja to za daleko idące słowo, budza wszyscy ludzie, którzy mając na oczach klapki jakiegokolwiek rodzaju, nie dostrzegają nic i nikogo i tratują czyjąś wiarę, jej brak, poglądy odmienne od ich. Irytuje mnie osoba, dla której być katolikiem to odmamrotać kilka modlitw, odwiedzić kościół przy niedzieli i święcie i mieć gębę pełną potepienia wobec innych - ateistów, wyznawców innych religii, itp. Dla osoby, która wierzy i stara się żyć tak, jak nakazuje jej religia, dla katolika, chrześcijanina, który pamięta jak brzmi najważniejsze przykazanie, przykazanie miłości mogę mieć jedynie głęboki podziw i szacunek.

Gość gardenia*
Ja mam sporo tych, co mnie wysłuchają, doradzą, przytulą - staram się też radzić sobie sama, zachowując w pamięci slowa : "lepiej zaczekaj, lepiej z daleka, widać i słychać mnie" - czyli zastanawiać się nad wszystkim i nie ulegać emocjom, nie krzywdzić, bo ktoś mnie skrzywdził, itd :) Wartości upadają - więc czy te wszytskie osoby naprawdę są wierzące ? są, bo chodzą w niedzielę do kościoła i dziecko dały do komunii ? Łatwiej zyc wierząc - ja się spowiadam sama sobie, swoim ideałom sprzed lat, staram się sprostać temu, to trudne. Ale wolę tak :)

Umiesz czytać, to czemu mojego nicka nie umiesz przeczytać/napisać poprawnie? Poza tym ta twoja \'ironia\' w niepoprawnie stylistycznym zdaniu jest mało wyczuwalna, popracuj nad tym ;)

Gość Kalwin.
gardenia " ja sie spowiadam sama sobie" - sama jesteś sobie Bogiem? za wiele w tobie pychy, pogardy dla świata i jego wartości. Jak sie ciebie czyta to dosłownie jak jakąs sekciare z kościoła scjentologów....

Gość gardenia*
pokaż mi pychę...pokaż pogardę dla wartości i świata :) Spowiadam się sama sobie, Ty nie robisz sobie rachunków sumienia ? Pokaż, gdzie zbliżam się do sekciarstwa :)

Gość po prostu
boli was ze ktos moze myslec inaczej, dlatego te nerwy cześci atakującej załozycielke tematu. Bardzo dojrzale wypowiedziała sie Morgaine (chyba dobrze napisałem nick) i achaja. Gardenia zieje złoscią mówi jakie to ma piekne zycie, super seksik i ilu cudownych ludzi wobec siebie, no i nie potrzebuje Boga bo sie spowiada swoim idełom sprzed lat. Moher podobne klimaty. Popieram Magde. Pisze mądrze i dojrzale - mysle ze moze nie jest ortodoksem, ale naprawde ona to czuje i nie wstydzi sie. i dlatego na nią najeżdżacie. mozecie bluzgać na mnie. Mam to centralnie gdzies.