Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

magda lat 24

Dlaczego ateiści są tacy agresywni?

Polecane posty

głupoty gadasz - a skąd wiesz, że ona tak robi? - jakąś moc wszechwiedzy posiadłeś??

Gość a gdzie byl
ok, wojny, morderstwa itd to wina ludzi i ich "wolnej woli" ale co z dziecmi glodującymi w afryce gdzie panuje susza i mimo ciezkiej pracy tamtejszych ludzi ciągly nieurodzaj? co z ludzmi żwycem jedzonymi przez robactwo, gryzionymi przez węze, moskity, pająki? co z dziecmi ktore w wieku 4 lat uczą sie nosic kanistry z brudną wodą przez kilka kilometrow zeby dostarczyc je do lepianek? gdzie tam jest Bóg? zaraz ktos powie ze to pokuta za grzech pierworodny :P ale czemu wobec tego głownie "pokutują" ludzie czarni? jesli bog istnieje to pewnie jest rasistą

Gość Achaja23
no tak to by podawazało pogląd ze Bóg jest miłosierny ale wiem ze mowią ze w ten sposób sprawdza On wiare człowieka(HIOB)

a gdzie byl - nie wymagaj od ludzi, nawet wierzących odpowiedzi na to pytanie, bo skąd niby oni mają wiedzieć jak jest? - nie wiesz Ty, nie wiem ja, oni też nie wiedzą

Gość gardenia*
Skoro tak się wstrzymujesz od seksu, to dlaczego starciłas tą czystość ? Jak osoba niewierząca może patrzec na ślub przez przyzmat sukni ? Ja nie wezmę kościelnego - nie interesują mnie też suknie :) A nie przeszkadza Ci w tym sakramencie, że masz białą, a dziewictwo już stracone ? Dla mnie to hipokryzja :) Kajam się za ten błąd :)

Zaszczekaja cię tu Magda. Chyba nic nikomu nie musisz udowadniać, ani spowiadać się tym ludziom. Jedynym dowodem, jaki tu znalazłem, na \"nie istnienie\" Boga to bełkot \"DAWNO JUż UDOWODNIONO, ZE...\" Konkretów żadnych. A poza tym ataki, obelgi i wyśmiewanie, i nieradzenie sobie ze świwatem, który jest dla nich niezrozumiały. Oni się uważają za tolerancyjnych. Poważnie.... Szcerze cie podziwiam, bo w dzisiejszych czasach trzeba mieć odwagę, zeby przyznawać się do wiary. Brawo!!!

gardenia- juz pisałam o tym o co pytasz - czytaj ze zrozumieniem bardziej, okej? nie bediesz musiała powtarzać pytanie na które odpowiedź juz została kilkakrotnie udzielona:P Nie chciałam nikogo przekonywać. chciałam wyrazic swoje zdanie. Ale jak sie trafnie wyraził cynik zostałam tu zaszczekana, wydrwiona. trudno. Jak pisałam spodziewałam sie tego i zaskoczona nie jesto. Pozdrawiam wszystkich krytykujących i niekrytykujących:)

cynick -> wybacz, ale nikogo nie atakowałem, nie obrzucałem obelgami ani nie wyśmiewałem za poglądy, zresztą kilka innych osób niewierzących też nie, więc nie generalizuj tak pochopnie. Dowódów na nieistnienie Boga nikt Ci tutaj nie napisze, tak samo jak nikt nie jest w stanie udowodnić jego istnienia (w końcu to wiara, a nie pewność). Jedyne z czym się zgodzę, to, że \"DAWNO JUż UDOWODNIONO, ZE...\" jest absolutnym bełkotem, ale i tacy ludzie są na świecie.

Gość Achaja23
gardenia nie inetresuja Cię suknie to czemu ciągle o nich nawijasz

Gość gardenia*
Przyznawać się do wiary ? No brawo, przecież statystyka mówi, że jest Was ponad 90%, a jeszcze próbujecie robić z siebie ofiary :) Nikt nie wysmiewa, tylko pokazujemy hipokryzję, wybiórczość, i dajemy na to argumenty :) Niestety, magda nie umie się przyznać, ze pójdzie do ślubu jako fałszywa dziewica, bo wszyscy też tak robią :) Bo przecież się stara i pokochali się tylko troszkę, teraz juz celibat :) Tak, taki świat "wiary" jest dla mnie niezrozumiały :) A Tobie, cynick, kto daje prawo nazywania czyjejś wypowiedzi szczekaniem ? Bełkotem ? Kultura Ci się zapodziała ?

Gość gardenia*
a sobie nawijam, bo w religii katolickiej biała suknia to symbol tego, że panna młoda jest dziewicą :) teraz to chyba symbol tego, że panna młoda się bardzo starała :D Śmieszy mnie to zakłamanie :) madzia, Twoim zamiarem było zrobienie z siebie zaszczutej ofiary ? Nastepnym razem pomyśl, co masz do powiedzenia, jakie masz agrumenty, lub czy masz je w ogóle - i po co Ci dyskusja :)

Gość Achaja23
zgadzam się z dreamerem a Magda wyraza swoje opinie i bardzo dobrze bo po to jest forum

Gość gardenia*
amant, a mojego rocznika nie uwzględniasz w stopce, okrutny Ty :P

Zaczeliście rozliczać Magdę z wypełniania przykazań, zarówno ci wierzący, jak i ateiści, a to jest sprawa pomiędzy jej sumieniem a Bogiem, w którego wierzy. Nauka nie zajmuje się weryfikacją wiary. I nic nie udowodniła, ani istnienia, ani nieistnienia Boga, bo nie takie jest jej zadanie.

Gość z tego co wiem
to symbolem dziewictwa jest wianek a nie biała suknia:P gardenia cos niedouczona jesteś i bardzo, bardzo złośliwa i zjadliwa jak moja ciotka stara panna:O

gardenia - a nie uważasz, że można wierzyć w Boga i nie zgadzać się z niektórymi poglądami Kościoła? - np. o seksie przedmałżeńskim czy antykoncepcji? Więc po co tak atakujesz? Potrzebujesz udowodnić sobie swoją etyczną wyższość, czy jak? Zagrażają Ci poglądy Magdy?

Gość gardenia*
Ale to też mówi dużo o jakości wiary, bo skoro można sobie wybiórczo, można sobie seks przed ślubem, skoro można inne rzeczy, kłócące się z nauką kościoła, to hmmm :) A magda nie chciała dyskusji, tylko poparcia swoich racji, bo nie dyskutowała w ogóle, chociaż wiele niewierzących osób pisało, że sznuje wierzących, ale tych wierzących naprawdę. A madzia napisała, że odrzucenie boga to syf. To dyskusja ? :)

Gość gardenia*
suknia jest biala, ponieważ jest w sakramencie ślubu symbolem dzeiwctwa i dlatego mamusie biorące ślub kościelny często łamią ten kolor, zeby nie kłamać :) Po to sa suknie ecru, beżowe, itd:) Generalnie biel jest symbolem - białe lilie, w literaturzę częsty symbol dziewictwa :) Coś niedouczona jestem :) Dlaczego stawianie argumentów jest nazywane zjadliwością ? :)

Gość coś nie tak chyba
obserwuje ta dyskusje od początku i widze, ze niejaka gardenia po prostu sie zawzięła. Magda nie raz pisałam ze sorry jesli kogos uraziła, jej wypowiedzi są rzeczowe i mimo ze nei jestem ortodoskem to do mnie bardzo trafiają bo reprezentuje ona wiare daleką od moherowego beretu, bardziej ludzką i żywą. A ty gardenia zaczynasz mnie po prostu wkurzac. czy Magda zadała ci jakiekolwiek pytanie o twoje zycie osobiste??? Nie zauważyłem!! gardenia - ostro przegniasz, ostro!!

dream - a nie uważasz, że można się zgadzac z 10 przykazaniami i zwyczajnie być czlowiekiem - zgrzeszyc. chcecie tolerancji dla siebie nie mając jej dla innych.

Cóż, mi się wydaje, że nie nam oceniać jakość czyjejś wiary. A Kościół to tylko \"element ludzki\" więc wg mnie można wierzyć i się nie zgadzać z niektórymi jego poglądami.

Gość taka sobie jedna
a powiedzcie mi ilu siedzących za kratkami jest katolikami??? Tak z 90% czy więcej?

macie racje chłopaki - dreamer i cynick to własnie chciałam powiedzieć, ale przerobiono to na swoją modłę:P

Gość Achaja23
zgadzam sie z Morgaine ale ja nikogo nie rozliczam z wypełniania przykazan i jestem od tego bardzo daleka... a uważam że każdy i tak rozmuie wiare po swojemu... oczywiscie mając z innymi wspólny mianownik . zadziwiajace jest to że czasmi wiecej wspólnego maja osoba wierząca z niewierzącą niż np dwie wierzące ale to tylka świadczy o ogromnych róznicach między ludzmi i że tych róznic nie warunkuje ich tylko wiara ale inne rzeczy jak np. wychowanie, poglądy społeczne , pochodzenie , inetligencja itp.

Gość sialalalalalala
gardenia ma w zupelnosci racje. Magda lat 24 wypowiadala sie negatywnie o ateistach. Jesli jednak uwaza, ze bycie "prawdziwa" katoliczka daje jej do tego prawo to bardzo sie myli! Krytykuje nas za to, ze nie wierzymy a sama nie do konca przestrzega zasad swojej religii. Nie jest dziewica ale tylko troszke...:O Rownie dobrze mozna kogos zabic, wyspowiadac sie i uwazac, ze Bog przebaczy- bo to tylko "troszke" bylo zabojstwo- noz sie tak "troszke" zsunal ... Magda pokazala sie jako osoba obludna,traktujaca zasady swojej wiary wybiorczo.

cynick - zgadzam się z Tobą, każdy jest człowiekiem i ma wady, popełnia błędy, robi źle. Owszem chcę tolerancji, ale po czym wnioskujesz, że nie mam jej dla innych? Nikogo nie mam tu zamiaru atakować za to czy wierzy/ jak wierzy czy za to, że nie wierzy. I nie zgadzam się też z wieloma tymi tekstami, które atakują wierzących

Gość gardenia*
Kocham dyskusje na kafe - im więcej masz argumentów, tym więcej ataków :) A proszę, pytajcie o moje życie - nie mam nic do ukrycia :) Magda, nikt niczego nie przerobił, po prostu nie umiesz dyskutować i argumentować :) Ale chcesz koniecznie zrobić z siebie ofiarę z powodu wiary :) I spokojnie, bez nerwów, ja nie obrażam nikogo - same fakty :)