Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kalalala

Co cechuje Ślązakow? jacy oni są?

Polecane posty

Czy ja cos pisalam o robolach??? Sama jestem wiec czytaj ze zrozumieniem:)

a prawda jest taka, że Ślązacy są sympatyczniejsi i wiedzą co to kultura! a wypowiedzi negatywne świadczą o tym że nic o śląskich ludziach nie wiecie...aż przykro czytać

a to sory myslalam ze to twoja wypowiedz tu powinna byc mozliwosc cytowania wtedy by sie widzialo od razu ze to cytat

czlowiek jak czlowiek a ze slazak to co z tego warszawiacy tez sa gorole i idioci albo we wroclawiu nie wkladajmy ludzi do jednego worka

Gość emerytkaaa
Wkurzylam sie jak przeczytalam niektore posty. Slazak to czlowiek honoru,prawdomowny.Nie znosi kretactwa ani dwulicowosci.Szalenie uczciwa istota.Ze Slazakiem kazdemu jest dobrze,ale nie odwrotnie.Slazak to porzadny czlowiek.

emerytkaaa Wkurzylam sie jak przeczytalam niektore posty. Slazak to czlowiek honoru,prawdomowny.Nie znosi kretactwa ani dwulicowosci Emerytkaaa dziekuje Ci albo jestes slazaczka albo dobrze nas znasz,nie raz dostalam po \"ryju\" za szczerosc ale zawsze uwazalam na to zeby zebys komus nie ublizyc ,chociaz czasami szczeroscia otwiersz komus oczy a niektorzy sa .........po czasie nawet wdzieczni :) Pozdrowka dla goroli i hanysow ;)

Gość lo pierona
gora slazacy :D

Gość glizdka
Nie lubię ich za jedną rzecz. Za to ich gadanie: ja nie Polak , nie Niemiec , ja Ślązak. nie lubie jak mówią do mnie po niemiecku, a wierzcie mi, pracowałam kiedyś przy granicy niemiecko-polskiej na targowisku (latem, dorywczo) i wiekszość z nich udawała że nie zna polskiego.

lo pierona.... nie gora Slazacy ,gora wyrozumialosc,tolerancja i chec zrozumienia innego czlowieka ,wiesz jezeli nie rozumiesz Chinskiego jezyka jezyka zrozumiesz go!! Musisz CHCIEC zrozumiec :) a jezeli nie rozumiesz hmmm latwe,ZAPYTAJ kto pyta nie bladzi ;)

Glizdka poczytaj co napisalam wszczeniej i przemysl to zanim odpowiesz ok? Pracuje w Niemczech i mam wszystkim z dialektem i gwara powiedziec ze maja do mnie mowic \"czysto po niemiecku?????\" Tak osmieszyc bym sie nie dala ,to tylko w Polsce sa takie \"rasistoiwskie\" poglady i nienawisc do POLAKOW jezeli rozumiesz o czym pisze!! Bo to własnie od poziomu wykształcenia zalezy ?????????? Wyksztalcenie niema nic wspolnego z kultura i inteligencja ale TOLERANCJA tak!!

Gość glizdka
Widze że to Ty mnie nie rozumiesz. Tu nie chodzi o to że mówią gwarą, która nawet mi sie podoba, ale o to że oni gadali tylko po niemiecku. Mówie o tych co pracowali w Niemczech i wpadali tylko do Polski na zakupy. Udawali że nie znają polskiego , wyobrażasz sobie? Czy to normalne? Albo wiesz co robili, miedzy sobą po polsku gadali a jak podchodzili do jakiegokolwiek stoiska to po niemiecku. To chore, nie uważasz? i tylko : u nas w niemczech ......(oczywicie po niemiecku)

Gość Glywinka
Glizdko,a jak mamy na siebie mówić,przecież jesteśmy Śązakami.

Gość Glywinka
Ślązakami miało być:)

Gość a jak sie wkleja te kropki
__________________________________________________________ nie znam zadnego osobiscie ale slyszalam , ze nic ciekawego. Pozdrawiam

Gość glizdka
Rozumiem, Ślązak nie-Polak. potwierdza się to co pisałam. To ja Pomorzanka nie mam juz pytań, tylko w pierwszej kolejności jestem Polką. Bądźcie sobie kim chcecie.

Gość glizdka
A gdzie w końcu Wasza ojczyzna? Może sprecyzujesz. Polski się wypieracie, Niemiec też, co Wy z kosmosu jesteście? Taki pępek swiata z siebie robicie, przykre ale tak jest.

Gość emerytkaaaa
Widocznie bardzo razdko mieszkalas za granica Polski.A szkoda! Wyjedz kobieto do kazdego innego kraju a wtedy bedziemy rozmawiac.Jedno Ci powiem,ze Slazacy sa lubiani,bo maja zadsady gdziekolwiek przebywaja.Urodzilam sie i wychowalam na Slasku i cenie sobie wszystkie wartosci,ktore wynioslam z domu.Honor,ambicja,uczciwosc w slowie i czynie.Rodzina jest na pierwszym miejscu.Praca jest rowniez wazna.Rodzice wychowywali mnie przez wlasny przyklad.Nie musieli teoretyzowac,ja to przerabialam.Slazacy szanuja swoje zony.Zona to jest ktos.Dzieci nigdy nie znaja glodu i rodzinnego chlodu.Wychodzimy z porzadnych domow na porzadnych ludzi.Slazacy sa bardzo pracowici i odpowiedzialni.Szanujemy sie!

Gość emerytkaaaa
i jeszcze jedno! Mamy zasady!Coz wart jest czlowiek bez zasad? Jestem wierna swoim zasadom cale zycie.Niewazne ,gdzie mieszkam. Mamy charkter i nie bujamy w oblokach.Liczymy na siebie! W naszych rodzinach rodzice nie musza zebrac o szacunek!Nasze dzieci tez znaja swoje miejsce w rodzinie.To jest wychowanie,dzieki ktoremu nie jestesmy chwiejnymi ludzmi.Znamy swoja wartosc.Kulture i rodzinnosc wyssalismy z mlekiem matki.

Gość uwozaj
a ja to mam teściową ze sląska to dopier boba uwożaj goda ! to jo mom uwożać mówię

Gość do emerytki
Mieszkam w USA i Slazakow jest tu sporo.Nigdy nie slyszalam,zeby ktos zawiodl sie na Slazakach.Lubie ich! Jest tu taka mieszanka,ze nikt do nikogo nie czuje urazy.Niewazne z jakich ston Polski przyjechalismy tu,wazne bysmy potrafili sie szanowac.Ale niestety wsrod Polonii nie ma jednosci.Kiedy czytam Was,utwierdzam sie w tym przekonaniu.Badzmy dla siebie zyczliwsi i tolerancyjni. emerytko,podpisuje sie pod Twoimi postami.Pozdrawiam Slazakow!

Gość Cziucieła
Gildka Jest dokladnie tak jak piszesz - czuję się tym kim chcę się czuć i jestem Ślązaczką bo chcę nią być i nikomu nic do tego. Tobie również. Chcesz się czuć masajką? Czuj się. Twój problem.. Nie rozumiem dlaczego w ogóle zabierasz głos w naszej, mojej, innych Ślązaków, sprawie. Przecież nasze problemy ciebie nie dotyczą. Pytanie o nasze państwo jest zdumiewające, bo świadczy o twojej niewiedzy. ŚLĄSK jest naszym państwem, naszą ojczystą ziemią, wykorzystywany i eksploatowany w swoich dziejach przez Czechy, Niemcy i Polskę. Ślyszałaś o Ruchu Autonimii Śląska? Wiesz o co walczy ta organizacją? Nie myślisz chyba, że o autonomię Pomorza, co?

Gość glizdka
Wy wiecie swoje, ja swoje. Nie muszę za granicę wyjeżdżać by się o tym przekonac. Zrobiliście z tego wszystkiego wielkie hallo. Nie umiecie czytac ze zrozumieniem. Powiedxiałam w pierwszej mojej wypowiedzi jedną rzecz, że razi mnie to że wstydzicie się ojczystego języka (nie wazne czy gwary, czy nie ale polskiego), do Polaków w Polsce gadacie po niemiecku, po roku pracy w Niemczech już wogóle nie pamietacie jak sie po polsku mówi. Ja nie przeczę że jesteście dobrymi ludźmi, tu nie o to chodzi. Człowiek jak człowiek, jeden dobry , drugi zły, normalka. Szkoda, że nie udało mi się poznać takich Ślązaków o których mówicie, gdzie oni są? Pewnie muszę z Polski wyjechać. Odpowiedźcie mi proszę na jedno pytanie, bo co pytam to ciągle mi piszecie jacy to jesteście świetni, rodzinni, gościnni itp. Dlaczego mówicie w języku niemieckim do Polaków, a międzysobą po polsku? To mnie na prawdę zastanawia.Tylko o to mi chodzi.

Ślązacy nie lubią górali :D no to mnie rozwaliło, ludzie zanim coś napiszecie, więcej samokrytycyzmu \"czy ja naprawdę coś na ten temat wiem?\" nie, no nie mogę

Dlaczego mówicie w języku niemieckim do Polaków, a międzysobą po polsku? To mnie na prawdę zastanawia.Tylko o to mi chodzi Jak jestem z Polakami mowie po polsku jak dochodzi kolezanka Niemka mowie po niemiecku do Polakow dlaczego?? To chyba zrozumiale a ze niektorym odbija to czy Polak czy Slazak mam to gdzies :)

Gość od kiedy slązacy nie lubią
górali. chyba mialo byc goroli??

Gość uśmiałam sie z tego
:D

Gość bo ja wręcz kocham
górali :D