Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kalalala

Co cechuje Ślązakow? jacy oni są?

Polecane posty

Gość oni nie lubia
gorali a nie górali- to jest roznica!! Góral to wiadomo kto to jest.A goral to reszta polakow, i oni tej reszty nie lubią!!!

Gość Batmanforever
zorientowana w tematach zgadzam się z Tobąw 100%, ja także pracuję ze ślązakami i oni są po prostu okropni, strasznie krzykliwi, głośni, krzyczą na całego mówiąc tą swoją gwarą. Nniejednokrotnie do mnie i moich kolegów zwracają sie po śląsku. Wcześniej nigdy nie miałem takich uprzedzeń,teraz jednak mam i muszę przyznać, że nie przepadam za ślązakami i drażni mnie ta ich gwara.

Gość *dooot*
Jesli tak bardzo Was drazni , po co sie meczyć ? :D W żaden sposób tego nie zrozumiem :)

Gość piroński hanys
:)

Gość głupota charakteryzuje
całą resztę, która piep.rzy, a nie ma pojęcia o czym. ślązacy nie lubią GOROLI. GOROLI, bando idiotów i analfabetów, nie górali. gorol to taki, który jest spoza śląska i przyjechał na śląsk i tam się osiedlił.

Gość ojejujeje
rzeczywiście, wyszystkie inne grupy enticzne w Polsce mówią czystą polszczyną i nie mają uprzedzeń, żałośni jesteście. I faktycznie goroli, a nie górali, odezwali sie znawcy. I własciwie jest to sztuczna niechęc, czegoś takiego juz dawno nie ma.

DO POLAKÓW ŚLązacy są gościnni i szczerzy,mają zadbane domy i posesje,bo cięzko na wszystko pracują i szanują swoją pracę.Byłam kilka razy w Warszawie, czasami przejezdzam obok domów i muszę stwierdzić , że są zaniedbane jak na Warszawę.Mam tam swoich kontrachenów i nie wiem czy wszyscy Warszawiacy, są tacy niechlujni jak Oni prawie zawsze mają poplamione ubrania i nieumyte włosy.Nasuwa mi się jeden tylko wniosek; tak ciężko pracują ,że nie mają czasu zadbac o swój wygląd???????

Gość O.L.Aaa
Przeczytałam cały topik i widzę, że nikt z was tutaj nie ma pojęcia o Ślązakach.Nie rozumiem tez dlaczego macie o nich takie niegatywne zdanie.Uważam, że Ślązacy to naprwdę ciepli, serdeczni ludzie, przede wszystkim bardzo gościnni i pracowici.Nie wszyscy pracują w Niemczech, a jeśli uważacie, ze to powód do wstydu to pewnie im zazdrościcie.Gwara też jest ok.W odpowiedzi na post "do ryj" zaznaczam, ze gwara śląska ma zapożyczenia także z języka czeskiego.Jesli nie wiecie to poczytajcie sobie : http://pl.wikipedia.org/wiki/Gwara_%C5%9Bl%C4%85ska albo nie komentujcie.

Gość Śmiech na sali hle hle hle
O czym Wy tu wogóle piszecie? Mieszkam na ŚLĄSKU od zawsze i muszę przyznac, że też nie przepadam za NASZĄ gwarą - są ładniejsze :) ale to, że ktoś mówi gwarą nie świadczy o tym jakim jest człowiekiem a tu widzę większość komentarzy w tej sprawie - żadnych innych argumentów. To co Wy GOROLE (nie GÓRALE!!!!) i nie GOROLE słyszycie od jakiegoś robotnika w pracy ma mało wspólnego z prawdziwą gwarą śląską (no ale to jak w każdym miejscu na ŚWIECIE bywają osoby mówiące w dziwny sposób - przeinaczając wszystkie słowa jak popadnie - patrz hip-hop: joł ziom itd bez obrazy) Gdyby Wam ktoś ze Śląska powiedział poprawnie jakieś zdanie w tej gwarze to pewnie nie zrozumiało by tego 90% osób. Ja nie znam żadnej osoby, która miała by rodzine w Niemczech i dziwni mnie ten pogląd ciekawe kto Wam takich głupot naopowiadał. O NAS górale (tym razem nie gorole) mówią w pewnien specyficzny sposób a mianowicie ---> HANYSY i co? I życie!!! Wg Was powinnam napisac w podaniu o pracę: PODANIE O ROBOTA? To już jest serio ŚMIECH NA SALI - źle o Ślązakach wypowiadają się tylko osoby, które Śląsk znają z tv :) PS. SZKODEN GODEN ;) BIERA ASZEMBEHER I IDA SE ZAJARAĆ (kto zgadnie ile w tym jest prawdziwego "śląskiego") Pozdro i wielkie joł :)

jacy są ślązacy? zapraszam do nas na śląsk to sie przekonacie bo widzę, że nie macie zielonego pojęcia. sprostujmy tylko, że nic nie mamy do górali, nie przepadamy jedynie za gorolami, a to duża różnica. btw, pozdrawiam wszystkich ślązaków ;)

Gość *dooot*
Śmiech na sali hle hle hle - PIATECZKA ! :D nie ujęłabym tego lepiej :) Zajaramy se razem , a co ! Pozdro ! :D

Gość *dooot*
Zapomniałam - a za PODANIE O ROBOTA to Ci ten ASZEMBEHER sama podom :D

Gość Śmiech na sali hle hle hle
Kajś ty dziołcho łoczy miała, co ten gizd takiego mioł Żeś akurat go wybrała - co ci doł, co ci doł Byli inksi chopcy przeca, każden pod twym domem stoł Tyn sie wcale nie zalecoł, co ci doł, co ci doł Na galotach same łaty, w kabzie pusto - tak czy ni Mały, chudy, kosprowaty - ślipia złe, o...złe Nic w garażu, nic w PeKaO, kawał gizda - kożdy wi Czymu jimu sie udało, a mnie ni, a mnie ni Kajś ty dziołcho łoczy miała, co ten pieron w sobie mioł Po coś tego gizda brała, powiedz szczyrze - co ci doł Wzion cie tak jak małe piwo, jeszcze sie po wszystkim śmioł Przeca widzo żeś nieszczęśliwo - co ci doł, co ci doł Strzel tym gizdem, strzel chacharym - to nie życie - co z nim mosz Nigdy z wos nie bydzie pary, dyć go znosz, dyć go znosz Byda czekoł przyda przyciż, dej mi ino jakiś znak Żebych mioł nadzieja chociaż - no to jak, no jak Co cie dziołcho trzyma przy nim, byda czekoł - napisz list Abo zadzwoń - nic nie zmienisz - bo to gizd, pieroński gizd Kajś ty dziołcho łoczy miała.... po coś tego gizda brała Kajś ty dziołcho łoczy miała, dyć to prawda, a nie pic Po coś tego gizda brała - nie rozumia z tego nic Nie rozumia, nie rozumia, nie rozumia z tego nic "WYPRODUKOWANE" PRZEZ ZESPÓŁ DŻEM :)

Gość O.L.Aaa
A może kogoś zaciekawi fakt, że właśnie zespół Dżem powstał na Śląsku a jego członkowie także mówili gwarą :-)

Gość Slazaczka
do: zorientowana w tematach do kociczkaaaaa Batmanforever ...... takiego zbioru ogolnikow i stereotypow juz dawno nie czytalam. Gdyby takie podejscie nie budowalo relacji miedzyludzkich, byloby nawet smieszne. A tak jest tylko zenujace. I w sumie szkodliwe... ot, ciezar gatunkowy jak kazde jedno uprzedzenie. Na tej samej zasadzie operaja sie antysemityzm, rasizm i inne tego typu zachowania. Pozdrawiam WSZYSTKICH ROZSADNYCH I MYSLACYCH LUDZI, bez wzgledu na przynaleznosc etniczna

a ja mam zamiar isc na studia do Katowic... a znam kilku slązaków i sa to naprawde wspaniali ludzie. Mam nadzieje,ze mieszkajac tam nie bezie mi przeszkadzala ta gwara. Chociaz z tego, co wiem, to tylko w domu się nią poslugują. Pozdrawam wszystkich Slazakow:) P.S A czy studentow zalicza sie do tcyh niezbyt lubianych goroli?

Urodziłem się na Opolszczyżnie,moi rodzice pochodzą z rzeszowskiego,jak miałem 4-5 lat tak zaczynałem mówić gwarą,że mnie czasami nie rozumieli,potem to się uspokoiło w podstawówce,ale rozumiem i nawet swobodnie mogę \"gołdać\" I kocham ten język, bo to język ludzi PRACOWITYCH,UCZCIWYCH,SUMIENNYCH I RODZINNYCH ! Może niektórzy na początku będą patrzyć na człowieka nieufnie,ale jeśli zobaczą że jesteś uczciwy i pracowity będą cię szanować i akceptować ! 5 km na płn. od mojego domu jest ta stara granica polsko-niemiecka i jak ktoś stamtąd przyjeżdża do mnie to zawsze się pyta czemu coś nie jest zamknęte,czy pochowane ,czy się nie boje że SĄSIEDZI mi ukradną !!! Moi sąsiedzi mnie CHRONIĄ i DBAJĄ o mój dobytek ,a ja o ich ! Bo tak tu się żyje.

Większość was pisze takie brednie że Słońcu wstyd świecić. Ślązacy to przede wszystkim ludzie - tacy jak wszyscy inni - mam na myśli również tych Hanysów z dziada pradziada. Owszem mają swioste cechy np. umiłowanie do porządku i oszczędności, pewien szczególny konserwatyzm, ale to dot. starszych, młodzi są już zglobalizowani jak wszędzie.

Gość Hanys Z krwi i Kości
Wy Warszawoki lwowiok i inne hadziaje zazdrościce nom noszyj kultury i godki Tyla wom powiem Godejcie sie tom waszom Pinką polską Mową

Gość ale temat sie uchowoł
:D :D :D

Gość Glywinka
Cechuje nas niesamowite poczucie wspólnoty, więc gdy jest ciężko, potrafimy się wspierać i razem przetrwać trudne chwile. Potrafimy śmiać się sami z siebie,wiemy ,że humor rozwiazuje sytuacje konfliktowe,ze śmiechem żyje się lzej Najważniejsze jesteśmy zawsze"sobą":) Pozdrawiam wszystkich "pniokow","krzokow",no i" goroli":)

Zastanawiam się czemu większość ludzi (tu na topiku) nie lubi ślązaków. Mój mąż jest ślązakiem. Jest wspaniałym człowiekiem. Nie mam zamiaru go chwalić ale napiszę jedno. Jest sponsorem trzech domów dziecka. Czy tak zachowuje się \"chamski wieśniak\" ze śląska? Mimo wszystko pozdrawiam WSZYSTKICH, nie tylko ślązaków.

Jaki to jest w ogóle bezsens :o Co jestesmy gorsi bo ze Śląska? :o To jest taki sam stereotyp ze co najgorsze to w Łodzi.

A ja kochom takiego jednego Slazoka! Uwazam, ze ludzi nie osadza sie potym skad pochodza, tylko jacy sa! Nie mozna wsadzac wszystkich do jednego worka! Skoro o polakach mowi sie ze to zlodzieje, a polki dziwki, to co jest to prawda?! Ludzie zanim cos napiszecie zastanowcie sie najpierw!

Claudi 🖐️ zorientowana w tematach Prawda jest taka, że polski to oni kaleczą, a po śląsku to nie tylko z dziadkami rozmawiają, tylko po prostu w domach, między sobą. Ja także pracuję w firmie gdzie w biurze wszyscy jesteśmy Polakami. Bardzo jednak nam sie nie podoba gdy ktoś z magazynu przychodzi i mówi do nas po śląsku, lub przychodzą dwaj panowie i tak jakby nas nie było rozmawiają po śląsku, oczywiście to zwykli robotnicy, więc czego wymagać. P.S. Mieszkam w Polsce i chciałabym aby mieszkańcy tego kraju w tym moi podwłani zwracali sie do mnie w ojczystym języku! Pracuje w Niemczech i mam wszystkim z dialektem i gwara powiedziec ze maja do mnie mowic \"czysto po niemiecku?????\" Tak osmieszyc bym sie nie dala ,to tylko w Polsce sa takie \"rasistoiwskie\" poglady i nienawisc do POLAKOW jezeli rozumiesz o czym pisze!! Bo to własnie od poziomu wykształcenia zalezy ?????????? Wyksztalcenie niema nic wspolnego z kultura i inteligencja ale TOLERANCJA tak!! Pozdrawiam.

Gość cziucieła
Jak na ironię to najlepszą polszczyzną, sposród wypowiadających się na tym forum, wladają Ślązacy. Wszystkim nienawidzącym Ślązaków polecam uważną lekturę wypowiedzi Slazaczki. Który z was tak pisze, jaśnie państwo Polacy?

o ja pier-dole pierona o co ci chodzi a to robole to juz nie ludzie?

biedna ty jestes wogole ze robotnicy musza z toba pracowac !