Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kalalala

Co cechuje Ślązakow? jacy oni są?

Polecane posty

Gliwinka Przynależność mojej polskiej wsi do śląskiej gminy przyniosło dużo pozytywów i myślę, że powoli wieś przestanie się oglądać na powiat brzeski. Ludziska podpatrują mieszkańców innych wiosek i na ich modłę zaczynaja dbać o swoje obejścia. Tu jest już coraz mniej zapuszczonych domów, a coraz wiecej wypieszczonych, ukwieconych obejść. Przyjął się śląski zwyczaj zamiatania w każdą sobotę chodników przed domem, ukwiecania balkonów, grilowania i organizowania piwnych festynów. Coraz rzadziej spotykam się ze stanowiskiem - to nie moje i mnie to nie obchodzi. Ludzie zaczynaja dbać o swoja wieś. Tak jak Ślązacy :)

Katranka To jest bardzo sympatyczne co napisałaś. Myślę, ze nas Ślązakow jeszcze odróżnia od goroli to, że nie ziejemy nienawiścią. Ja kocham ludzi w ogóle i to od zawsze. Nigdy bym nie wpadła na pomysł aby wejść np. na góralski topik i napisać,że górale to chamy, prostaki, czyli to co piszą pod naszym adresem gorole. no ale to jest moja wyższość nad nimi, jakby na to nie spojrzeć.

Amber Ślązak jest skromny,nie wychwala \"wyższości\"pod niebiosy-\"no ale to jest moja wyższość nad nimi, jakby na to nie spojrzeć.\" Też nie mam na czole wypisanego,kim jestem,biorą mnie za Polkę,ale tylko z tej racji,że mówię.Wystarczy tylko jak zacznam godać:),to\" czar Polki\" pryska.Takie tłumaczenie-zawód zastrzeżony dla pewnej tylko nacji wydaje mi się niedorzeczny, sama dowiodłaś,że tak jednak nie jest(ile może być takich osób?).Wiem ,ze trzeba było siły,zaparcia i może kogoś w parti),znam realia jakie były i są teraz,nie musiałaś mi tłumaczyć. Nieufność Ślązaków może bierze się stąd,że co i rusz byliśmy pod innym panowaniem,zbytnio obiecywali,no cóż ,z dotrzymaniem słowa było trudniej. Masz papiery,to ....:(wszystko takie ...:(Ale jak piszesz,że Cia trudno zrozumieć,że tu wiele osób nie potrafi czytać ze zrozumieniem,to... może ta twoja \"wyższość\" .....! Z całym szacunkiem Duża bużka,Amber

Gliwinka Nie rozumiesz mnie. Moja wyższość nad \"nimi\" to fakt, że w nikim nie widzę wroga, kogoś gorszego. wręcz przeciwnie - kocham ludzi, szukam w nich cech pozytywnych, bo jestem świadoma, że nikt nie jest ideałem i w każdym czlowieku mogę znaleźć - jeśli chcę - pozytywne cechy. I zawsze chcę. Ten mój pozytywny stosunek do każdego czlowieka jest zauważalny. Nie wiedziałam, że jestem odbierana jako ktoś kto kocha ludzi. Nawet nie byłam świadoma tego uczucia. To moje otoczenie mnie o tym poinformowało. :) Gliwinka, robisz błąd jaki robi większość wypowiadających się na różnych forach - nie znasz mnie zupełnie, ale już wydałaś o mnie opinię. Na jakiej podstawie? Na podstawie paru wypowiedzi na topiku? Ja nie miałaby nie tylko odwagi oceniać Cię na podstawie paru zdań tu przez Ciebie napisanych, ale nie wpadłabym nawet na pomysł, żeby się o Tobie wypowiadać. Więc proszę - nie szukaj we mnie obiektu do krytyki bo ten topik został założony w innym celu.

Gliwinka Śląsk Opolski a Górny Sląsk to dwie różne sprawy. Nam nie bylo tak łatwo jak wam. Porozmawiaj na ten temat z Rico. To co bylo dozwolone u was i lżej wam przychodzilo, nie bylo dozwolone u nas. Zagłębie bylo zawsze potęgą, a Opolszczyzna zawsze niemiecka i trzeba bylo tę niemieckość zniszczyć. Dlatego to co Tobie wydaje się niedorzeczne, u nas miało miejsce i było jak najbardziej dorzeczne. Indoktrynacja, kary za używanie śląskiego i niemieckiego w szczególności - to były fakty, a nie niedorzeczne wymysły. W naszych szkolach nie uczono języka niemieckeigo, w innych województwach - tak. Również stanowiska i odpowiednie zawody były nie dla wszystkich. Oczywiście jeśli ktos sie uparł to osiągał cel. Ale ilu rezygnowało z kariery zawodowej bo im te \"zachcianki\" skutecznie wybito z głowy. Taka jest prawda!

13:00 Gliwinka Amber \" Z racji zawodu, jestem postrzegana jako Polak i przez Ślązakow traktowana z szcunkiem, ale i nieufnością.\" Pierwszy raz słyszę,aby zawód był wyznacznikiem przynależności narodowej ,to tak jakby angielskiego uczył tylko Anglik! Fakt,że po wojnie wszystkie lepsze stołki (począwszy od nauczycieli) zajęła ludność napływowa...... na Boga,nie ma takiego zawodu przypisywanego tylko Polakowi. Gliwinka Gdzie napisałam, że zawód jest wyznacznikiem przynależności narodowej? Wyjaśnij mi to.

Amber, mój Polski nie jest aż tak bogaty jak Twój,ze mnie nigdy nie była humanistka więc to- \" Z racji zawodu, jestem postrzegana jako Polak i przez Ślązakow traktowana z szcunkiem, ale i nieufnością.\"\" odebrałam tak,a nie inaczej(wyznacznik).Akurat pochodzę z woj.opolskiego,połowę mego życia tam spędziłam,więc nie sil się :),moja wiedza historyczna(zwłaszcza dotycząca Śląska) nie jest oparta tylko na podrecznikach szkolnych.Mój wujek dziś osoba ponad 70-letnia też\" wysoko zaszedł\"(więc jednak można było,a propos, też pochodził z opolskiego),mniemam,że ty jeszcze tylu lat nie masz. Akurat w necie spotkałam się z\" obrazami\" z obydwu stron,nie tylko Polacy potrafią,z naszych tu tez siedzą frustraci:(,

Amber, sorki,ale nie miałam zamiaru kogokolwiek krytykować.Po prostu pisałam tak, jak to odebrałam.Ustosunkowujemy się do czyjeś wypowiedzi,czasami się zgadzamy,innym razem znowu nie i wtedy reagujemy. pozdro.

Gliwinka O co Ciebie idzie? Bo joł nie wia. Co Cie mierzi? Moj polski abo ślonski, abo jescy co inksego? To coch pisała nie bylo do Cia. Nie widziałajś? To camu siy łodzywołs?

Amber Nie zgadzałam się tylko z czymś,co napisałaś.To wszystko.A propos pisania tylko do kogoś,to jest gg lub e- mail.Na forum jesteśmy czytani przez\"wszystkich\"i każdy ma prawo wypowiedzenia. Pozdro

Gliwinka A co mie to łobchodzi. Lubis kritykować i wciskac śnupa w niy swoiji sprawy, pra. I nakolzować drugiymu. Myslis co joł sie byda ciebie pytać cy mie wolno eli ni tu pisac do kogo chca? Mylis siy. Ty mi zacynołs przipominac Ojgyna.

\"4.01] 17:45 Amber99 Gliwinka A co mie to łobchodzi. Lubis kritykować i wciskac śnupa w niy swoiji sprawy, pra. I nakolzować drugiymu. Myslis co joł sie byda ciebie pytać cy mie wolno eli ni tu pisac do kogo chca? Mylis siy. Ty mi zacynołs przipominac Ojgyna.\" Amber, Nie odwracaj kota ogonem. To też Twoje słowa: \" To coch pisała nie bylo do Cia. Nie widziałajś? To camu siy łodzywołs?\" A fedry żodnymu nie wciskom! Pozdro.

Gość katranka
Amber:) Ja też lubię wszystkich ludzi, może to dlatego własnie, że miałam takie doświadczenie z przebywaniem jednocześnie z ludźmi z całej Polski:) Wiele razy nawiązywaliśmy dyskusję na temat naszych regionalizmów, zawsze było sympatycznie i zabawnie:) Nikt nigdy nie skrytykował mojej śląskości, wręcz przeciwnie, często znajomi prosili: Powiedz coś po śląskiemu;) Z drugiej strony kilka osób zdziwiło się gdy mówiłam skąd jestem, że nie mam żadnego akcentu:) Więc nie wiem skad jakiekolwiek uprzedzenia, ja takowych nie mam:) Ślązacy tez nie wbrew pozorom, takie wytykanie komuś gorolstwa to bardziej w żartach:)

Katranka Dopiero tutaj, w Kafeterii spotkałam się z wyzwiskami i otwartym twierdzeniem, że gorol nienawidzi Ślązaka, a Ślązak nienawidzi gorola.To jest dla mnie coś zupełnie nowego. Nie mam absolutnie żadnych uprzedzeń do jakiejkolwiek grupy etnicznej, narodowościowej czy wyznaniowej. Przyznam sie otwarcie, ze nigdy nie zastanawiałam się nad znaczeniem słowa \"gorol\". Człowiek to człowiek. I już. Każdy ma prawo do poczucia własnej tozsamości i do wypowiedzi na każdy temat. Konflikty rodzą sie wówczas gdy ktoś próbuje to prawo innym odebrać. Często zapomina się o podstawowej zasadzie: Tam gdzie zaczynaja się prawa moje, tam kończą sie prawa twoje. I na odwrót. Nie powinnam brać czynnego udziału w życiu takich topików, bo zaczynam robić się antygorolska. Agresja rodzi agresję, niestety.

Katranka Myślę, że widzisz w każdym przede wszystkim człowieka takiego jak Ty. Ja też. Dlatego nie mamy uprzedzeń. :))

Gliwinka Nie rozumiem cię już absolutnie. Nie wiem o co ci chodzi i czego ode mnie chcesz. Weź się odczep ode mnie. Chcesz sie kłócić to znajdź sobie kogoś innego. Możesz sobie pisać co chcesz, ile chcesz i gdzie chcesz, ale przestań mnie atakować bo to już nie jest śmieszne.

Gość wiem bo mieszkam TAM
cechy ślązaków: - wykształcenie podstawowe ( w znakomitej większości ) - krasnal w ogrodzie tudzież grzyb lub inne figury ( byle było duzo i bogato, czytaj kiczowo ) - atutem młodocianeo ślązaka jest samochód ze spojlerem i masa tych wszystkich okropnych dodatków, konieczny jest kolor ostry, najchętniej zółty ( swego czasu marzeniem każdego ślązaka był Opel Calibra, uważany za znak rozposnawalny tej społeczności, koniecznie na niemieckich rejestracjach!!! ) - obnoszenie się ze sprzątaniem podwórka w soboty. Inny dzień nie wchodzi w rachubę. - mowa o autonomii Śląska, choć naprawdę niewielu rozumie co oznaczają te słowa - brak honoru. Raz Polacy, innym razem Niemcy, jak im wygodnie i gdzie więcej korzyści.

Skoro tam mieszkasz,to jesteś taka sama/m,albo przyjechali rodzice na gruba za chlebem.:P A tak w ogóle:odczepcie się od Ślązaków pieronowe TROLLE!

Gość z pamy bogiem
wiem bo tam mieszkam obnoszenie się ze sprzątaniem podwórka w soboty. Inny dzień nie wchodzi w rachubę Bo lod poniydzialku do piatku sa w robocie a ty jak tam miyszkosz to sprzatosz w inne dni?? Tos jest bezrobotny gorol i sie na nos wyrzywosz za swoja porszka w zyciu.Z Panem Bogiem.

Gość a ja ślązaków tych opolskich
podziwiam za poszanowanie dla tradycji oraz dla ludzi starszych, umiejetność dobrej zabawy, szczególnie wspólnej i młodych i starszych i pracowitość.... podoba mi się gwara.... kiczowate ogródki z 1000 doniczek , krasnali, oczek.... nawet krowę naturalnej wielkości można napotkać......to fakt, rzucają się w oczy, ale w końcu o gustach się nie dyskutuje....

Ja pochodzę z mazowsza, tam się urodziłam i wychowałam. Od kilku lat mieszkam na śląsku i......... nie zamieniłabym tego miejsca i tych ludzi za nic na świecie.

Gość mieszkam na śląsku 15 roku
Mentalność Ślązaków? Nie, dziękuję :O A więc: - materializm, materializm, materializm raz jeszcze; - prostactwo, często wręcz zwykłe buractwo i chamstwo; - sympatyzowanie z niemcami, a nawet z hitleryzmem. Ogólnie prości, ciaśni, prymitywni ludzie nastawieni na przyziemne wartości, a głównie KASĘ. Autonomia Śląska albo ich przejście do Niemców? A proszę bardzo, nie ma sprawy, krzyż na drogę.

Gość mieszkam na śląsku
w pseudonimie powinno być 1,5 roku, przecinek się nie wyświetla

Do \"mieszkam na śląsku 1,5 roku\" Ja mieszkam na Śląsku od urodzenia,męża mam Polaka,czyli połowa mojej rodziny to \"gorole\":),a dzieci to\" półgorole\":).,to tak dla wiadomości,żeby ktoś nie pomyślał,że nie wysunęłam nosa poza Śląsk .Materializm,hmmm,pieniądz rządzi światem,pokaż mi w którym rejonie Polski mniej gonią za mamoną? Piszesz \"- prostactwo, często wręcz zwykłe buractwo i chamstwo;\",jesteśmy może i prości co nie znaczy,że jesteśmy prostakami,a buractwo i chamstwo prezentuje rząd polski i cała ta elyta:(.A czy zastanawiałaś się,dlaczego bardziej sympatyzują z Niemcami,może za ten porządek,gospodarność,ład.Moimi sąsiadami są ludzie ,którzy z Rosji po wojnie zostali tu przesiedleni.Nieraz wspominają co zastali w zakładach,na klatkach schodowych stawiali wiadra z węglem, nawet karpie w wanienkach wystawiali,nic nie ginęło.Wszystko zmienialo się ,kiedy zaczęła napływać ludność z Polski,z zakładów wynosili wszystko ,nawet chociaż już zabrali 5 śrubokretów to i szósty im był potrzebny.Czego nie ukradli to resztę zniszczyła zła gospodarka,nie modernizowano ,nie konserwowano nawet tego co zastali.Pracowano aż zajechano wszystko.Za co mamy więc być wdzięczni? Nie spotkałam tu zwolenników Hitlera,może są i jednostki,które też masz u \"swoich\" np.Młodzież Wszechpolska\" uwieczniona na fotkch ze swastyką. Autonomia to nie separatyzm,dziwię się też,że wśród tych jak to określiłaś \" prości, ciaśni, prymitywni ludzie nastawieni na przyziemne wartości,\"jeszcze dalej mieszkasz! pozdr.

Gość Slazak
Na dobry początek przedstawię się  Damian 27 lat wyższe wykształcenie. Pracuje dla firmy z Łodzi na stanowisku dyrektora handlowego. Jestem ślązakiem z dziada pradziada. Jak zdążyliście pewnie zauważyć władam poprawna polszczyzna  jak również językiem śląskim ( podkreślam językiem nie gwarą !!! ). Jestem naprawdę zbulwersowany niektórymi wypowiedziami. Po pierwsze muszę powiedzieć wszystkim, którzy są tak „uczuleni” na nasz język. To nie my przyjechaliśmy do Was na Wasze ziemie a Wy do nas wiec jak kultura nakazuje powinniście szanować ślązaków i nasz język ( bo to Wy przyjechaliście do nas i my was przyjęliśmy z wrodzona gościnnością) . Przede wszystkim ze względu na to ze ta ziemia stała się waszym domem, dala wam prace itp. Mam już serdecznie dosyć komentarzy obraźliwych na temat naszego języka. Nikt nie wymaga od Was ażebyście go lubili czy używali ale na Boga żądamy należnego szacunku dla naszego języka ponieważ używamy go u siebie !!! na ulicach na których mieszkamy i posługujemy się tym językiem od wielu lat!!! I ani Niemcy zniemczając nas nie zabili śląskiego języka ani cala polonizacja ( moje nazwisko tez zostało spolszczone i nikt mnie o zdanie nie pytał) Reasumując – szacunku i tolerancji to powinniście się uczyć od Ślązaków !!! Co Śląskich Niemców to niestety sprawa wygląda tak ( sam ma podwójne obywatelstwo ), ze nie słusznie uważa się wszystkich ludzi którzy z śląskich ziem wyjechali do Niemiec za Ślązaków !!! Wielu Polaków przybyłych za chlebem na Śląsk wykorzystało okazje i zapotrzebowanie Niemieckiej gospodarki na siłę roboczą wyjechało do Niemiec i to najczęściej oni udają wielkich Niemców !!! Musze tu być szczery i dodać, że i kilku rodowitych Ślązaków takich znam ale wierzcie mi statystyka wygląda następująco 70% to Polscy Niemcy a tylko 30 % to Śląscy Niemcy !!! Na koniec chciałbym co poniektórym przybliżyć dlaczego Ślązacy czują się Ślązakami !!! a nie Polakami czy Niemcami. Poczytajcie historie – jak i Niemcy nas wykorzystywali tak i Polacy. Dlatego jedyne co nam przez lata pozostało to miłość do tej ziemi. Dam przykład  mój dom został wybudowany w 1904 i do dziś dnia stoi w tym samym miejscu a granica zmieniała się kilkukrotnie  moi pradziadkowie urodzili się w Polsce a ich dzieci w Niemczech !!! Pradziadkowie chodzili do polskich szkół a swoje dzieci musieli posyłać do Niemieckich szkół . Sami byli prześladowani przez Niemców a ich dzieci po wojnie przez Polaków hehe wiec myślę, ze to co napisałem nie wyczerpie tematu ale przybliży go ludziom myślącym, bo czytając co poniektóre teksty to obawiam się, ze nas ludzi myślących nie jest za dużo heheh Właśnie dla tego czujemy się Ślązakami !!!

Pięknie napisane,gratulacje.Ale czy to coś da?Niektórzy są tak zapatrzeni w siebie i swoje racje,że żadne argumenty do nich nie trafiają!Już dawno przestałam pisać na tym wątku....Szkoda nerwów i klawiatury:D Fakt,że oni lub ich rodzice,przyjechali za chlebem na Śląsk,że Śląsk im życie uratował,nie ma dla nich żadnego znaczenia. Najbardziej bulwersują mnie wypowiedzi ludzi,którzy zielonego pojęcia nie mają o klimatach śląskich,i nigdy na Śląsku nie byli.Gdyby chociaż uczyli się pilnie historii w szkole,może by takich bzdur nie pisali........ No cóż,na tym zakończę.I tak,to nie trafi niektórym do przekonania.Szkoda:(

w pelni popieram wypowiedz Markety-nic dodac,nic ujac....jestem slazaczka z dziada-pradziada,od urodzenia mieszkam na slasku,ale czytajac niektore wypowiedzi tutaj,jacy to my,slazacy jestesmy-zapiera mi nieraz dech -ja takich ludzi,zawistnych materialistow,zacofanych,prostakow etc nie znam! o kim oni pisza? jakim prawem? mysle,ze niewarti prowadzic dyskusje z kims,kto nie wie o czym i o kim pisze.pozdrawiam wszystkich slazakow.

Utracona ojczyzna Möj kochany Görnyslasku, ojczyzno moja! Cz jeszcze Cie kiedys zoboca? Nieprzespane noce pelne gorzkiego bölu, myslalem o Tobie- mojej ojczyznie. Ty möj Slasku z szybami i hutami Kto tam zyl, nigdy Cie nie zapomni. Noca, plonie niebo czerwonoogniscie, Iskry z pieca hutniczego sie sypia. Wszedzie slychac uderzenia mlotöw i praca wre, Te odglosy pracy brzmia jak muzyka- podobaja mi sie. Bogaty jest ten kraj w wegiel i metale a Twoi ludzie wierni ojczyznie, kochaja ja. Ja czuje ten Puls, jak te kola szybowe sie tocza, nawet jak powietrze jest brudne i zadymione- podobasz mi sie. Ja kocham Twoje iglaste lasy, Ja kocham Twoje laki i uprawne pola. Ja kocham Twoje rzeki, Stawy i jeziora. Twoje doliny i pagörki, ach sa one piekne! Ludzie goscinni, spiewaja chetnie nigdzie ten spiew mi sie nie podobal tak jak tam. Ja kocham Görnyslask taki jaki jest, ja kocham Cie, bo Ty moja ojczyzna jest. Lzy mi po policzkach plyna, z tesknoty peka moje serce. Czy jeszcze Cie kiedys zobacze? Ojczyzno Görnoslaska, ach byloby to piekne. J. Knosalla