Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kalalala

Co cechuje Ślązakow? jacy oni są?

Polecane posty

hehe :D Ale sie uśmiałam czytając niektóre komentarze :) Mieszkam na sląsku i zgadzam sie ,że slązacy są osobami bespośrednimi.. nie owijają , są pomocni i lubią sie bawić :) mają specyficzne poczucie humoru ,dobrze czują się w większej grupie osób.Nie lubia jak ktoś się \"wywyższa\"..czy mają cos do Goroli ?( nie górali ) ;) to juz raczej tylko w kawałach mozna spotkać,niż w zyciu. Ale tak naprawdę wszystko zalezy od samego człowieka.. kazdy jest inny.. nalezy pamietać,że na sląsku nie mieszkają tylko \'\'slązacy\" A co do gwary to jest coraz mniej zauważalna.

Gość Cziucieła
Dlaczego wybrałas taki nick Gildko? Glizdka??? Wszędzie są ludzie i ludziska. Ilu słyszałaś Ślązaków zwracających się do Polaków po niemiecku? 2, 10, 100, 10 000? Pomyśl i wyciągnij wnioski. Nie zarzucaj Ślązakom, że nie umieją czytać ze zrozumieniem. Wielu z nich na tym forum to ludzie, którzy legitymują się wyższym wykształceniem więc ich nie obrażaj bo tym samym obrażasz system polskiej, było nie było, oświaty. Spójrz trochę na siebie i popracuj nad charakterem. Jesteś nietolerancyjna, zawistna i pełna nienawiści. To tacy Polacy jak ty szkodzą wizerunkowi twojej Polski. I troche pokory, bo nie masz patentu ani na mądrość ani na jedynie "słuszną rację". Czytaj ze zrozumieniem - nic ci do tego kim lub czym chcą być ludzie, którzy muszą przebywać w twoim otoczeniu.

Gość glizdka
Odnośnie mojej ostatniej wypowiedzi. Dokładnie to wygląda tak: Idzie grupka osób (Ślązaków), rozmawiają między sobą po polsku. Podchodzą do stoiska (w Polsce, nadmieniam) i mówią po niemiecku. Kiedyś zrobiłam coś takiego, że udawałam że nie rozumiem niemieckiego, to przeszli na polski język, ale wiecie kiedy, kiedy przyszło do placenia i chcileli rabat. Powiedziałam im, co myslę, spytałam czemu wcześniej mówili cały czas po niemiecku mimo, że udawałam że nie rozumiem, a oni na to że lepiej im się gada niż po polsku.Ja na to, że wcześniej między sobą po polsku gadali, a oni srzelili buraka.Albo idzie taki jeden i sobie kichnął , ja do niego "na zdrowie" a on dziękuję, tylko szkoda że po niemiecku. Dla mnie to żenujące. Sorry ale tak Was właśnie odbieram, to zostało mi w pamięci szczególniei przez to takie mam zdanie na Wasz temat.

Glizdka be ty to masz pseudo :D Jezeli jestes w obcym panstwie dlugo zaznaczam i mowie o sobie ,zdarza mi sie czesto ze jak przyjade do Polski powiedziec cos po niemiecku poprostu nie myslisz przychodzi to automatycznie naturalnie staram sie poprawic,pozatym po tylu latach jest tyle nowych slowek ktorych kiedys nie bylo ze czasami nie wiem o czym gadaja :O To nie zgrywanie tak jest naprawde Jak juz pisalam sa ludzie co im \"odbija\" ale nie zmienisz tego:)

Gość glizdka
Dlaczego wybrałas taki nick Gildko? Glizdka??? - bo tak chciałam, nie muszę się tłumaczyć, a tak serio to przypadek. Nie wiem co tu ma wykształcenie, bredzicie ciągle że wśród Was są wylształceni i sami naj , naj. Czy Ty nie rozumiesz o co chodzi? Czy ja mówię, że ktoś z Was jest głupi, czy obrażam ? Nie. Cały czas (ileż można) plotę o tym języku. Na marginesie, jestem osobą bardzo teolerancyjną, z wyższym wykształceniem (jeżeli to ma dla Ciebie) znaczenie.

Gość Cziucieła
Gildka Mieszkam na wsi wśród Polakółw. Gryzą sie między soba jak psy, podkładają świnie. Na słowo Ślązak dostaja wścieklości. 8 km od mojej wsi jest miejscowość śląska, z przewaga ludności pochodzenia niemieckiego.W mojej wsi sołtysem jest Polka - osoba bardzo miła, pełna pasji i bardzo zaangazowana w to swoje soltysowanie. Wiele razy już plakała bo zawistni Polacy gdzie moga to piszą na nia paszkwile. We wsi śląskiej soltysem też jest Polka ( mieszkają tu tylko 2 rodziny nieślaskie). Ta Polka jest wybierana na sołtysa już od wielu kadencji i zawsze otrzymuje 100% głosów. A wiesz dlaczego? Bo jest równie zaangażowana i równie wspaniała jak sołtyska z mojej wsi. Ale ona ma satysfakcję, bo Ślązacy ją doceniają i bardzo szanują. I nie wyobrażają sobie innego sołtysa. Wyciągnij wnioski.

Gość glizdka
pierona, widzę że Ty najbardziej czaisz o co mi biega. Ja uważam, że jak ktoś mieszkając długo za granicą będzie chciał mówić po polsku, to będzie mówił, będzie się starał. Ci ludzie o których pisałam mówili płynnie po polsku (taką swoją gwarą, ale w tym cały urok własnie) a mimo to przy mnie udawali że nie znają tego języka. Oczywiście są ludzie i ludziska, tak jest wszędzie, mało to ludzi po 2 tyg. pobytu w stanach gadają już "amerykańskim akcentem"

Gość Cziucieła
Niech ci będzie glizda Dlaczego tak niektórzy postepują? Bo albo szpanują albo żartują. U siebie na ulicy też słyszę czasem w żartach dziekuję po niemiecku. Wejdź na pierwsz lepszy topik, zobacz ile osób wtrąca obce słowa lub wręcz pisze w obcym języku. Już smarkateraia nie mówi "cześć: tylko hay albo elo. Bo taka ich uroda i manira. I niektórzy Ślązacy nie są wolni od tego.

Gość odswiezanieeeeeeeeeee

Gość moja tesciowa slazaczka
notabene- jest przykladowa plotkara. wszedzie intrygi,zamieszania. jak nie w rodzinie to w sasiedztwie. jej dzieci juz sa inne. fakt,wiekszosc slazakow jest moze i rodzinna,ale ze szczeroscia nie maja nic wspolnego. zazdrosc,zawisc itd.

Gość moja tesciowa slazaczka
z uczciowoscia tez mozna polemizowac. wiekszosc moich znajomych,rodziny na slasku kreci i kombinuje jak moga. raty,kredyty,naciagania. nic sie nie roznia od innych ludzi.jedynie mowia inaczej.

Glizdka :D:D mało to ludzi po 2 tyg. pobytu w stanach gadają już \"amerykańskim akcentem\":D:D Nawet zauwazaja ze Amerykanie zle mowia :D

Gość Cziucieła
Glizdka Violetta Villas po kilkumiesięcznym pobycie w USA wystapila w programie telewizyjnym i na pytania dziennikarki odpowiadała z kartki łamaną polszczyzną: psiepchasiam,zie citam s kachtki, ale zapomnialam polki i techaz mowie po amechykanski".

Gość glizdka
Mam świetnego kumpla - Ślązaka, który na stałe przeprowadził się do Niemiec. To co mówi o Ślązakach, którzy tam zjeżdżają za chlebem to dosłownie porażka, Jeden drugiemu by rodzine wymordował, nie znoszą się ponoć jak cholera, są strasznymi materialistami, kombinatorami. Dzielą się na takie mniejsze grupki, w takiej grupie atmosfera jest ok, ale między tymi grupkami (lokalnymi społecznościami) jest sama nienawiść. Tak jest ponoć wszędzie, że polonia jest tak podzielona, a Polak dla Polaka za granicą wrogiem, niezależnie czy to Ślązak, czy góral, czy kto inny.

Gość antyśląsk
Nie cierpię gwary śląskiej, to poprostu zaścianek, takie prostactwo. Mowa ślązaków doprowadza mnie do furiiii. Nie potrafię z nimi rozmawiać i nie chcę, przecież mieszkają w Polsce i powinni mówić po polsku.

Gość antyślązaku
oni mówią po polsku- tylko akcent maja inny - kaszubi też inaczej mówią i górala i Mazurzyi ci z podlasia

Gość no zeczywsicie grube jestescie
slask to zadupie Polski. powino sie odlaczyc tych wiesniakow od POLSKI

Gość Cziucieła
Mój przedmówco Wielkie dzięki. Pomożesz nam odłączyć się bo ja na to jak na lato. Prowadź wodzu - Śląsk za Tobą. Autonomia dla Śląska!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Huraaaaaaaa!!!!

Gość Cziucieła
:D :D :D

Gość no ale
Silesia połączy Śląsk z.....Polską

Czucieła, dobry pomysł :D Potem najwyżej wodza zmienimy na innego ;) Tylko co zrobię, kiedy się odłączymy, bo mówię po polsku o wiele lepiej niż po śląsku. Będę chyba musiała zmienić pracę ;) A czy wtedy będzie wolno się przyjaźnić z gorolami? Bo mam wielu znajomych goroli :D

Gość nie lubie ich
2,4 mln slązaków podpisało volksliste - dla mnie są ludzmi bez kregosłupa zawsze słuzą władzy jaka by ona nie byla .Poza tym to niesympatyczne buraki ,prymitywy i niefajni ludzie mieszkałem w Katowicach ,znam ich :) na szczeście gwarowych ślązaków niewielu jest bo wiekszośc to napływowi których za PRLu sciągnieto do pracy w przemysle hanysów jest jakies 12 %

Cziucieła, przepraszam za pomyłkę w nicku :) Na marginesie, czy Ślązakom wolno używać słowa nick? ;) Może puryści językowi na tym topiku nam pozwolą, bo przecież nie pochodzi z niemieckiego ;) Ślązacy mają poczucie humoru ;)

Gość Cziucieła
Wanilia, mam to samo - też lepszy polski niż śląski. A przyjaciół mam i tu, i tu, i jeszcze gdzie indziej :))i będę ich miała dopóki się da. Śląsk to nie tylko Ślązacy. Ślask to wszyscy, którzy tu mieszkają i wszyscy, którym jego dobro leży na sercu. Wszak w kopalniach giną nie tylko Ślązacy. Nieślazacy też niosą ten krzyż. A tak po prawadzie - może zaczniemy w innych ludziach postrzegać człowieka bez względu na jego pochodzenie, miejsce zamieszkania, kolor skóry i język, którym włada.

Gość Cziucieła
nie lubie ich No, nie pisz tak. Ja jestem sympatyczna. :D A i burakiem nie jestem jak myślę. Zapytam tak po cichu, żeby nikt nie słyszał: kto to jest burak?

Gość Cziucieła
Wanilia Nie szkodzi. Mój nick nie jest ani polski ani śląski to można się pomylić i mylić. Myślę, że jak będziemy używać terminu "nick" to nas nie powiesza, a najwyżej co niektórzy wyzwą i nazwą gorolkami. Mnie już tak nazwano :D. A wiesz jaki jest odpowiednik w j. ślaskim słowa :nick"? Bo ja jeszcze nie wiem. :((

Cludi sylwek super z hanysami ,gorolami i niemcami :D Cziucieła ,burak??? No to chyba coz zdrowego do jedzenia mysle ;)

A jo niy miyszkom na Ślązku, a umia sie fajnie pogodać. Wy tukej same gupoty piszecie. Ślązacy som nojfajniyjsi, majom poczucie humoru i umiom sie fajnie bawic. Wy yno zaglondocie co by komu jakiego błyndu nie wytykać bo kożdy z wos chciołby pokozac co to łon nie je i to wlasnie je na waszym poziomie... A i z tego co wia, to wiynkszo czyńść Ślązoków umi godać po polsku czysto, a tym bażyj pisać. Co wy sie nie myslicie?

Gość Cziucieła
co za problem Mosz recht, Yno joł nie wia chto pise te gupoty. Joł? :D Jedyn musi popisac gupoty bo by logupioł, niy? :D