Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Aniolek_74

Odesz艂a moja mama

Polecane posty

Go艣膰 mmiikkaaa
Marcin ,nie bedzie tak zle ,gdyz bedzie obok ,ale juz nie "namacalnie"

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Dzi臋kuj臋 Ci mmiikkaaa za s艂owa otuchy. Wczoraj by艂 pogrzeb. Widzia艂em Mam臋 po raz ostatni. Wygl膮da艂a zupe艂nie inaczej ni偶 na codzie艅. Mama si臋 nie malowa艂a albo robi艂a taki skromny makija偶 a teraz le偶a艂a 艂adnie umalowana, uczesana ubrana w elegancki 偶akiet. Sta艂em tak nad trumn膮 godzin臋 i nie mog艂em oderwa膰 od Niej wzroku. Kiedy zamykali trumn臋 przytuli艂em si臋 do Mamy po raz ostatni i podzi臋kowa艂em Jej za wszystko co dla mnie zrobi艂a. Przytuli艂em siostr臋 i powiedzia艂em 偶e bardzo j膮 kocham. Podczas mszy w og贸le nie s艂ysza艂em co m贸wi艂 ksi膮dz tylko ca艂y czas wpatrywa艂em si臋 w trumn臋. Kiedy zakopywali trumn臋 chcia艂em 偶eby to by艂 tylko z艂y sen. Niestety nie by艂. Nie robili艣my stypy bo Mama wiele razy m贸wi艂a 偶e sobie takiej nie 偶yczy. Zrobili艣my tylko skromny obiad dla go艣ci. Ja zamkn膮艂em si臋 w pokoju i nie mia艂em ochoty do nich i艣膰. Chcia艂em by膰 sam. Dzisiaj go艣cie si臋 rozjechali do dom贸w. Ja za chwil臋 jad臋 na cmentarz zapali膰 znicz i pomodli膰 si臋 a na wiecz贸r jad臋 do brata do Poznania. Siostra powiedzia艂a 偶e nie jedzie bo chce szybko wr贸ci膰 do pracy a nocowa膰 b臋dzie u Cioci. Z tydzie艅 wr贸c臋 do szko艂y i b臋d臋 musia艂 jako艣 powr贸ci膰 do normalnego 偶ycia chocia偶 ono ju偶 pewnie nie b臋dzie takie normalne. Musz臋 wr贸ci膰 do szko艂y i znale藕膰 prac臋 tak jak tego chcia艂a Mama. W ka偶dym b膮d藕 razie nie mog臋 siedzie膰 w domu jak dotychczas bo on wydaje mi si臋 teraz taki pusty.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 c贸rka F.
Moja mamusia zmar艂a 17 lipca 2009 roku. To by艂 nowotw贸r 偶o艂膮dka. Mam ogromny 偶al do lekarzy, kt贸rzy w lutym nie wiedzieli co jej jest, pomimo zrobienia bada艅. Kiedy w marcu nadal uskar偶a艂a si臋 na b贸le kierowali j膮 do psychiatry.... Dopiero 29 kwietnia otworzyli j膮 偶eby usun膮膰 nadmiar b艂ony 艣luzowej 偶o艂膮dka i wtedy us艂ysza艂am wyrok.... Moja mama le偶a艂a po operacji i pyta艂a co m贸wi膮 lekarze, a ja na trz臋s膮cych si臋 nogach pr贸bowa艂am zachowa膰 u艣miech m贸wi膮c, 偶e wszystko jest dobrze. Oszukiwali艣my j膮 3 tygodnie szukaj膮c ratunku gdzie tylko si臋 da艂o. Dopiero wizyta u onkologa.... A potem przygotowanie do chemii, kt贸rej jej w ko艅cu nie dali, bo lekarz nie wyrazi艂 zgody ze wzgl臋du na z艂y stan. By艂o to na dzie艅 przed jej imieninami 17 czerwca. Mama chud艂a, nie jad艂a normalnego posi艂ku od lutego. 29 czerwca nie dali艣my rady... Mama wymaga艂a pomocy 24 godzinnej. Zacz臋艂a kaszle膰. Bali艣my si臋, 偶e si臋 udusi. Tata podj膮艂 decyzj臋, 偶e musimy jecha膰 do hospicjum. (od tygodnia by艂a pod opiek膮 hospicjum domowego). To b艂 najgorszy dzie艅 w moim 偶yciu. Nie godzi艂am si臋 na to.... W hospicjum za艂o偶ono jej sond臋 do 偶o艂膮dka. Sko艅czy艂 si臋 kaszel, m臋cz膮ca czkawka i wymioty. Byli艣my z ni膮 non stop. By艂a taka radosna, niezwyk艂a, jej pasj膮 by艂a kuchnia. Uwielbia艂a eksperymentowa膰. Jaka偶 ironia losu....Zmar艂a przy mnie b臋d膮c prawie 3 tygodnie w hospicjum. By艂am z ni膮, g艂aska艂am, ca艂owa艂am, a za 5 minut odesz艂a. Jest mi bardzo ci臋偶ko. By艂a moj膮 najwi臋ksza i najlepsz膮 przyjaci贸艂k膮. Jestem pod opiek膮 psychologa w hos

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 c贸rka F.
Jestem pod opiek膮 psychologa w hospicjum. Jest mi bardzo 藕le. Potwornie t臋skni臋...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 papapppapap
pomodle sie za Ciebie, za Waszych bliskich zmar艂ych

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pedromag
Moja mama zmar艂a 3 lata temu. Chcai艂bym a by to cierpienie uwra偶liwi艂o mni e i uszlachetnilo

Udost臋pnij ten post

to ci臋偶ka sprawa, nie wiem cy to w czym艣 pomo偶e, jeste艣 osob膮 wierz膮c膮? Je偶eli tak to w Ko艣ciele nie ma nic takiego jak 偶a艂oba, to wymy艣lili ludzie. Wiem cierpimy jak odejdzie kto艣 bliski ale potrzeba czasu i wszystko si臋 u艂o偶y. Nie mo偶esz mie膰 pretensji do doros艂ych o to ze si臋 tak zachowuj膮 bo oni prze偶yli ju偶 wiele w 偶yciu i to na pewno nie pierwsza 艣mier膰 w ich 偶yciu ale musisz wiedzie膰 偶e ich to te偶 na pewno boli. Taka jest kolej rzeczy jedni umieraj膮 ( i kiedy by to nie by艂o to i tak b臋dzie za wcze艣nie) a drudzy si臋 rodz膮!! mam tylko 20 lat ale pracuje w艣r贸d ludzi chorych na nowotwory i widz臋 jak cierpi膮 oni a przede wszystkim ich rodziny. trzeba si臋 tylko jako艣 oswoi膰 z tym bo tego si臋 nie uniknie jak nie mo偶esz wygra膰 z kim艣 to si臋 przy艂膮cz. w odpowiednim czasie dla siebie pogodzisz si臋 z tym tydzie艅 to za ma艂o. m贸j chrzestny umar艂 ponad rok temu a ja mam dalej przed oczami jego obraz, jak by to by艂o wczoraj. I to tak samo boli ca艂y czas!!!! a dla zabicia czasu i nie my艣艂enia mo偶esz zacz膮膰 czyta膰 albo pisa膰 blog o swoich uczuciach.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pedromag
odchodzenie bli偶szych i dalszych os贸b do艂uje strasznie, ale trzeba sobie radzi膰!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pedromag
Moja mama odesz艂a 3 lata temu - by艂a osob膮 wierz膮c膮 mam nadziej臋 偶e jej TAM lepiej ni偶 tu bo skar偶y艂a si臋 偶e mi艂膮 w 偶yciu ci臋偶ko obawiam si臋 偶e bede jeszcze 艂ugo cierpai艂a kompleks p贸艂sieroty...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mariaolga
12 listopada o 3.30 rano umar艂a moja mama.Umiera艂a przy mnie i mojej c贸rce.Chorowa艂a miesi膮c.9 listopada przywioz艂am j膮 do domu.By艂a bardzo s艂aba.Wiedzia艂am ,偶e jest 艣miertelnie chora,ale liczy艂am na cud.Razem z c贸rk膮,kt贸ra kocha艂a babci臋 nad 偶ycie, sp臋dzi艂y艣my z ni膮 ka偶d膮 minut臋.W noc 艣mierci, moja c贸rka le偶ala przy mamie i trzyma艂a jej g艂ow臋 na piersi.Gdy wydawa艂a ostatnie tchnienie,trzyma艂am w jej r臋kach zapalon膮 艣wiec臋,i zapewnia艂am j膮 o naszej mi艂o艣ci.Gdy zmar艂a,musia艂y艣my mam臋 ubra膰,bo nie by艂o nikogo z nami.Wykonywa艂y艣my ruchy,jak roboty.Pada艂y kr贸tkie s艂owa.Nie p艂aka艂y艣my.Mama by艂a jeszcze ciep艂a, przed minut膮 s艂ysza艂am jeszcze ciche i powolne bicie jej serca,a za chwil臋 rozcina艂am jej koszul臋 nocn膮 no偶yczkami,ubiera艂am ,podwi膮zywa艂am szcz臋k臋, 偶eby si臋 zamkn臋艂a.Ile cz艂owiek mo偶e wytrzyma膰?Dlaczego mi nie p臋k艂o serce?Nie mog臋 tego zrozumie膰.Chc臋 mamy ,pragn臋, 偶eby 偶y艂a, 偶eby do mnie powiedzia艂a -moja kochana c贸reczko.Nie mam si艂y na 偶ycie .Dwa tygodnie temu j膮 pochowa艂am i od tego czasu 偶yj臋 obok.Nic nie jest wa偶ne,chc臋 tylko by膰 w moim cierpieniu.Rozpaczam i to, co tutaj pisz臋, to b贸l ,kt贸ry nie chce mnie op贸艣ci膰.Moja mama mia艂a 81 lat,a ja mam 55 i nic to nie umniejsza b贸lu rozstania na zawsze.Chcia艂abym, 偶eby mnie przytuli艂a i powiedzia艂a, 偶e jest ze mnie dumna,tak ,jak to czyni艂a wiele razy w ostatnim roku 偶ycia.Czuj臋 si臋 sierot膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pedromag
Witam wszystkie p贸艂sieroty! mijaj膮 3 lata od 艣mierci mamy... no niestety je艣li nie do艣膰 kochali艣my nasze mamy to ju偶 nic nie pomo偶e mnie osobi艣cie jest przykro, 偶e odchodzi pokolenie moich rodzic贸w na szcz臋艣cie mam siostr臋 - bycie jedynakiem jest "przechlapane"

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Kochanej Mamusi
Moja Mamusia odesz艂a 10 grudnia tego roku. Serce mi p臋k艂o. Kocham Ci臋 i zawsze b臋d臋 Ci臋 KOCHA膯 MAMUSIU!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 asiaxxx
Czyta艂am to ca艂e forum to ca艂y czas p艂aka艂am. Moja mama zmar艂a gdy mia艂am 12 lat. To by艂o najgorsze. Wchodzi艂am w okres dojrzewania. Gdy dosta艂am pierwsz膮 miesi膮czk臋 musia艂am si臋 radzi膰 babci, taty, kole偶anek. Gdy by艂am starsza i mia艂am problemy z ch艂opakami to nie mia艂am jak porozmawia膰 z mam膮 - bo jej nie by艂o... Kto mnie uczy艂 gotowa膰? Musia艂am sama... Podziwiam mam臋 za to jaka by艂a i kocham j膮 nadal. Uwierzcie mi, 偶e b贸l po stracie matki czy ojca b臋dzie w was do ko艅ca 偶ycia. Zawsze jak b臋dziecie wspomina膰 to odrazu na twarzy pojawi si臋 艂za albo smutna buzia. Ale my te偶 wko艅cu kiedy艣 umrzemy i tylko nasze dzieci o nas b臋d膮 pami臋ta膰 i najbli偶si. Starajcie si臋 my艣le膰, 偶e tam jest jej dobrze, tam na g贸rze. 呕e kiedy艣 si臋 jeszcze spotkacie... Trzeba nauczy膰 si臋 z tym 偶y膰. Przez to, 偶e my艣la艂am non stop o mamie nie zda艂am w 1 gimanzjum - bo w艂a艣nie wtedy mia艂am pe艂no problemow jako nastolatka... Dzis mam 24 lata, wspania艂ego m臋偶a i c贸rk臋. Mam nadziej臋, 偶e to czego mama mi nie mog艂a da膰 - dam mojej c贸rce... Jak co艣 to pisac na email. KOCHAM CIE MAMO!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ALEX 35
Ja z moj膮 ukochan膮 mamusi膮 rozsta艂am si臋 16 stycznia .Dla mnie 艣wiat si臋 poprzewraca艂 do g贸ry nogami nie umiem si臋 pozbiera膰 ........MAMUSIU TAK BARDZO CI臉 KOCHAM ...........DLACZEGO?????????????? W uszach mam tylko pie艣艅 kt贸r膮 艣piewali艣my na zako艅czenie uroczysto艣ci 偶a艂obnych " ...dzi艣 swoj膮 dusz臋 w r臋ce twe powierzam......... do domu wracam przyjmij mnie z powrotem" A co ze mn膮 z moj膮 t臋sknot膮 moim b贸lem..........

Udost臋pnij ten post

czemu tak rzadko tu piszcie, zagladam czasem, ale s膮 tylko jednorazwoe wpiscy; chcam napisac do moniis(ale mi pewnei nie odpisze), ze to wcale nei jest pocieszajace "iz takie jest zycie", ze ludzie umieraja; moja Mamam umara艂 13 XII po tygodniowym pobycie w szpitalu(rak trzuski, zator), min臋lo 5 m-cy, nied艂ugo id臋 do psychiatry, bo nie wyrabiam; jestem kompletnie inn膮 osob膮, nienawidze ca艂ego 艣wiata i nic mie nie obchodzi"偶e taka jest kolej rzeczy"

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 cocolette
moja mama po porodzie r贸wnie偶 dosta艂a zatoru p艂ucnego.

Udost臋pnij ten post

czy kto艣 z was korzysta zpomocy psychiatry, bo ja sie wybieram nie daje rady

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kama_M
Bo偶e ja sobie tego nie wyobra偶am..... Kocham ja nad 偶ycie...i jest mi tak przykro, 偶e los jej nie oszcz臋dzi艂....i trafi艂a na takiego przyg艂upa jak m贸j ojciec!!!! Wszystkim wam wsp贸艂czuj臋 bardzo....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 czytam i lzy leca mi
po policzkach....moi rodzice zyja i nie wyobrazam sobie tego dnia kiedy ich zabraknie a zwlaszcza mamy;(to bedzie po czesci koniec mojego zycia..wspolczuje wam bardzo;(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 guomi
wiem,偶e to temat o 艣mierci matek, ale Tato to te偶 rodzic... m贸j zmar艂 15 marca tego roku na raka p艂uc, 偶y艂 dok艂adnie rok od diagnozy, by艂am z Nim bardziej zwi膮zana ni偶 z mam膮 i dopiero teraz zaczyna do mnie dociera膰 to wszystko :(:(:( boli bardzo, staram si臋 trzyma膰, ale s膮 momenty, kiedy ju偶 nie wyrabiam :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 heelmutt55
oj dziewczyny ja tez sobie nie wyobra偶a艂am, ze MOJA MAMA MOZE UMRZE膯; tyle mia膮艂 si艂y, energii tylko 60 lat i nie m a jej; do siebie mam pretensje, ze zyj臋, z nie zdecha艂am na jej pogrzebie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 olan
za dziesi臋膰 dni min膮 3 miesi膮ce od 艣mierci mojej mamy... a ja 偶yj臋. My艣l臋, co mog艂am zrobi膰, gdybym wcze艣niej wiedzia艂a, 偶e to nawr贸t raka, gdybym nie 偶y艂a nadziej膮 i u艂ud膮 lekarzy, 偶e to osteoporoza, gdybym wcze艣niej wiedzia艂a, to co wiem teraz. A ja chcia艂am , wierzy膰, 偶e nawr贸t si臋 nie zdarzy, 偶eby ONA mog艂a 偶y膰 bez tego strachu, 偶eby mog艂a si臋 cieszy膰 偶yciem, 偶eby by艂a szcz臋艣liwa. A ja 偶yj臋, dzie艅 za dniem, a mojej mamy nie ma. Nie mog臋 do niej zadzwoni膰, porozmawia膰 z ni膮 jak zawsze o tej samej porze. Dzie艅 za dniem, a b贸l wci膮偶 ten sam.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 luth
wczoraj by艂 najgorszy dzie艅 艣wiata- Dzie艅 Mamy. Moja mamusia zmar艂a 24.01.2009 r. By艂a wyj膮tkow膮 osob膮, co w pewnien spos贸b mi nie pasowa艂o, bo ludzie lgneli do Niej jak muchy, a ja nie chcia艂am si臋 J膮 z nikim dzieli膰. By艂a pi臋kn膮 i m膮dr膮 kobiet膮. Mia艂a 49 lat. Niekt贸rzy psychologowie uwa偶aj膮, 偶e mama i jej potomstwo nie powinni utrzymywa膰 wi臋zi na zasadzie przyja藕ni. Jednak wraz z wiekiem,mi臋dzy Mam膮 a mn膮 rozwin臋艂a si臋 dodatkowa wi臋藕, kt贸r膮 ci臋偶ko nazwa膰 przyja藕ni膮. Mimo 偶e mieszka艂y艣my w innych miastach z艂y humor mia艂y艣my w tym samym czasie, emocje, kt贸re nam towarzyszy艂y wyczuwa艂y艣my nawzajem jak psy. Cokolwiek to by艂o- jest-pi臋kne. 24.01.09 Mama mia艂a do mnie przyjecha膰. Mia艂y艣my i艣膰 na zakupy, zaplanowa艂am dobry obiad, bardzo chcia艂am sp臋dzi膰 z ni膮 czas.Bardzo za ni膮 t臋skni艂am, cho膰 teraz t臋sknota ma dla mnie zupe艂nie inne znaczenie. Nie mog艂am spa膰 noc膮 z 23 na 24 stycznia. Rano czeka艂am na Mam臋, pr贸bowa艂am si臋 do niej dodzwoni膰, ale nikt nie odpowiada艂. Potem zadzwoni艂 dzwonek do drzwi. Pami臋tam tylko, 偶e ta osoba wy艂a, bo nie potrafi艂a inaczej przekaza膰 mi wiadomo艣ci, 偶e Mama nie 偶yje. Nie za wiele z tego pami臋tam, mo偶e jedynie rozpacz i kafelki w 艂azience. Odwieziono mnie do rodzinnego domu, w kt贸rym nie by艂o ju偶 Mamy. Tak ju偶 jest do dzisiaj. Ca艂y czas czekam, czekam a偶 w ko艅cu przyjedzie. Bo na pewno przyjedzie. Dom jest przera偶aj膮cy. Mama by艂a i jest dla mnie wszystkim. Mam 23 lata, w zesz艂ym roku broni艂am pracy licencjackiej. Posz艂o mi bardzo dobrze. Wszyscy mi gratulowali, a ja uciek艂am si臋 pop艂aka艂am. Wpad艂am w rozpacz, bo jedyn膮 osob膮, na kt贸rej mi zale偶a艂o, by by艂a ze mnie dumna, 偶eby cieszy艂a razem ze mn膮 by艂a Mamusia. Ale nie mia艂am do kogo zadzwoni膰. Wsp贸艂czuj臋 wszystim C贸rkom, kt贸re utraci艂y swoje Matki. 呕ycz臋 Wam przede wszystkim spokoju. Ja staram si臋 偶y膰 tak, 偶eby Mama by艂a ze mnie dumna.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 luth
czytam twoje s艂owa jakby to by艂y moje my艣li;( Mama by艂a najwazniejsza teraz nic nie cieszy, siostra przynios艂a psa, kt贸rego g艂upia rad艣膰 mnei denerwuje

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ona rozp艂akana
hej!!!!!!! wsp贸艂czuje wam wszystkim:( nie moge powiedziec 偶e wiem co czujecie bo nie weim. mam oboje rodzic贸w. ale przeczyta艂am wszystkie posty i rycze jak b贸br- tak mi przykro. Moja mama jutro idzie do szpitala bo ma astme. czasem ci臋偶ko oddycha ale tak to jest ok(dzis tez by艂o normalnie- pracowala 艣mia艂a sie krzycza艂a) ale po przeczytaniu tych postow boje sie 偶e cos sie stanie bo niekt贸re z mam odesz艂y niespodziewanie. tak sie boje mimo 偶e lepszy kontak mam z tata:((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( trzymajcie sie ciep艂o. zyjcie aby inni mogli zyc

Udost臋pnij ten post

Czas nie leczy ran, lecz przyzwyczaja do b贸lu. Bardzo ci wsp贸艂czuj臋. To smutne 偶e ludzie kt贸rych kochamy odchodz膮 tak niespodziewanie. Porozmawiaj z psychologiem.

Udost臋pnij ten post

przeczytalam wszystko i rycze strasznie, bo ja nawet nie potrafie dopuscic do siebie takiej mysli ze moja mama moglaby umrzec. Moj tata zmarl jak mialam 2 lata, byl wspanialym czlowiekiem a ja nawet go nie poznalam, niewiem czy ktokolwiek z was wie co to znaczy siedziec z telefonem nie mogac sie dodzwonic do mamy, co wtedy mysli. w mojej glowie powstaja najczarniejsze scenariusze bo nie wyobrazam sobie stracic ja - ostatnia osobe jaka mi zostala, choc tlumacze sobie ze takie rzeczy sie nie zdarzaja (nie mozna stracic obojga rodzicow, przeciez kazdy dostaje jakac okreslona dawke bolu) to i tak nie potrafie sie uspokoic. jestem ciekawa czy ktos z was cierpi na podobny kompleks polsieroty

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Iza ;(
Witam, strasznie mi przykro i Wam wsp贸艂czuj臋,. Uwierzcie, wiem jak to jestm Ja obecnie mam 15 lat a moja mama odesz艂膮 z tego 艣wiata 11 lat temu. Mia艂am co prawda wtedy 4 lata, ale t臋sknie. Dobija mnie to jak ci膮gle s艂ysz臋 s艂owo MAMA. Nie wiem co robi膰, rana po stracie si臋 nie goi. T臋sknie, ci膮gle p艂acze. Nikt mnie nie rozumie, a mo偶e nie chce. Dlaczego to akurat przytfari艂o si臋 mnie? Czego B贸g jest nie sprawiedliwy? Za艂amana.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 po pierwsze
偶a艂ob臋 nosi si臋 w sercu a nie poprzez ubi贸r, nie rozumiem jak mo偶na mie膰 pretensje 偶e rodzina nie chodzi na czarno-totalna g艂upota, ka偶dy prze偶ywa 偶a艂ob臋 w inny spos贸b, i fakt 偶e kto艣 nie chodzi na czarno nie oznacza 偶e nie cierpi

Udost臋pnij ten post