Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 dziabn膮艂 skubany babci臋

Bolerioza - kto艣 z Was chorowa艂 ?

Polecane posty

Go艣膰 D.M.
Aska31 No wlasnie, od takich osob chce troche sie czegos dowiedziec. A mianowicie, po jakim czasie zauwazylas poprawe? Czy nastepowala powoli, czy poprostu ktoregos dnia obudzilas sie i poczulas sie zdrowa. Po jakim czasie wystapila ta reakcja Herx...(nie wiem czy dobrze napisalam, ale chyba nie to jest wazne). Napisz kochana co mozesz i co pamietasz i jesli masz oczywiscie czas. To bardzo wazne wskazowki, od osob ktore przez to przeszly. A tym bardziej "budujace" poniewaz wiadomo, ze sie wyleczylas. Ciesze sie, ze czujesz sie juz dobrze i jestes zdrowa. Ja tak bardzo chcialabym juz normalnie zyc, cieszyc sie wyjazdem na narty (wyjade ale tylko ze wzgledu na corke i ja jezdzic nie bede) moc potanczyc, polozyc sie spac i wstac wypoczeta a nie bardziej obolala niz wieczorem...i naprawde wmawiam sobie i juz widze sie jak w nastepnym roku bede szusowac ze stoku... Pozdrawiam.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 D.M.
EWELINAAAAA To masz inne leczenie, ja jakos malo chyba tego...no ale zobaczymy. Badania PCR wyniki mam miec juz niby we wtorek. Poniewaz dwa tygodnie sie czeka a we wtorek jest wlasnie dwa tyg. Napisz jak Ty sie czujesz gdy bierzesz atybiotyki. Czy jakas zmiana ? Pozdrawiam.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 EWELINAAAAA
Po antybiotykach czuje si臋 dobrze cho膰 biore je narazie od pi膮tku. Stosujesz diete???

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 D.M.
Ja po antybiotykach nie mam zadnych jak narazie dolegliwosci, mam na mysli sprawy zwiazane z zoladkiem itp. Ale dolegliwosci typu, bole stawow i miesni ktore sa zwiazane z borelioza nie ustapily. No moze troszke ale tak jak pisalam, moze dlatego, ze sama chyba to sobie wmawiam...nie wiem...oprocz tego biore dwa razy dziennie probiotyki.Dieta oczywiscie jak najbardziej, chociaz i wczesniej jadlam dosyc zdrowo, zadnego smazonego miesa, nie jadlam pieczywa i ziemniakow, wczesniej jadlam sporo slodyczy, ktore teraz odstawilam...wczoraj zjadlam troche kisielu i jednego cukierka, bo juz tak mialam ochote. Tak wiec moja dieta nie zmienila sie za bardzo tyle, ze odtawilam slodycze. Pije teraz jeszcze ziola szwedzkie i tran, lykam witaminy, zwlaszcza te wszystkie z grupy "b".

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 A艣ka 31
Witam D.M. Moi drodzy u mnie poprawa by艂a poma艂u z dnia na dzie艅 herxy by艂y oczywi艣cie wymioty b贸le g艂owy i og贸lne rozbicie wiesz co trudno mi powiedziec po jakim czasie wystapi艂y poniewa偶 ja 2 razy wznawia艂am leczenie poniewa偶 niby wszystko by艂o ok! a wyniki z艂e wi臋c pan dokt.postanowi艂 wznawiac leczenie i tak by艂o 2 razy ja wcze艣niej juz opisywa艂am moj膮 histori臋 leczenia na dzie艅 dzisiejszy jest wszystko dobrze antygeny kr臋tkowe ujemne ale to niejest tak do ko艅ca 偶e ju偶 jestem zdrowa w czerwcu b臋d臋 robic PCR i Western Blot kolejny raz wi臋c je偶eli i one b臋d膮 ujemne to wtedy b臋d臋 mog艂a m贸wic o Sukcesie wi臋c oby do czerwca pozdrawiam wszystkich lecz膮cych si臋 trzymajcie si臋 i g艂owa do g贸ry:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 EWELINAAAAA
Witam Dzisiaj obudzi艂am si臋 przezi臋biona. Katar, kaszel, b贸l gard艂a , ledwo m贸wie. Jak myslicie czy to jakies poczatki herxa????

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 D.M.
EWELINAAAAA Nie znam sie na tym, poniewaz sama jestem na poczatku leczenie i nie wiem co po jakim czasie itd. Tak czy inaczej ja zycze Ci tego, zeby to nie byla zadna swinska grypa ani herxy tylko zwykle przeziebienie, ktore przejdzie za dwa dni. Wszystkim zycze duzo zdrowia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 EWELINAAAAA
Dzisiaj ju偶 dobrze si臋 czuj臋. A jak tam Twoje wyniki PCR?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 D.M.
EWELINAAAAA To swietnie, ze juz dobrze sie czujesz. Ja natomiast chyba coraz gorzej...niestety. Boli mnie juz doslownie wszystko. Przez dwa tygodnie brania antybiotykow bylo tak jak przed braniem. Moze tak jak pisalam wlosy mi przestaly wypadac tak jak wczesniej ale dzis czuje sie fatalnie. Bardziej niz wczesniej boli mnie kark,za uszami tak jakby wezly chlonne, lopatki, nogi...mam tylko nadzieje, ze przejdzie i bedzie lepiej. Odebralam wczoraj wyniki i sa...ujemne. lekarz kazal brac dalej nie przerywajac antybiotykow jeszcze przez miesiac. Za tydzien zaczynam lapac mocz przez trzy dni i wioze na badanie. Zobaczymy co wyjdzie. W sumie to juz chcialabym, zeby cos wyszlo. Tyle porobilam badan ktore nic nie wykazaly a czuje sie wrecz tragicznie. Napisz czy mozliwe jest zeby te badania PCR z krwi ktore wyszly mi wlasnie ujemne, moga byc ujemne przy boreliozie? Wygladam dnia kiedy poczuje sie dobrze... Pozdrawiam.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 D.M.
Czuje sie strasznie. Nie moge sie ruszyc, boli mnie wszystko, a najbardziej kolana i lokcie. Do tych czesci ciala nie moge sie wrecz dotknac.Chociaz bola mnie rowniez bardzo dlonie...w zasadzie wszystko tak jak bolalo tylko...o wiele bardziej. Z samego rana bolalo mnie gardlo i to tak jakbym miala nie wiem jaka angine. Nie wiem czy to jest normalne. Jestem zalamana...tak chcialabym zeby juz nic mnie nie bolalo. Ciekawa jestem ile czasu taki stan rzeczy jak dzis bedzie trwal i czy pozniej bedzie lepiej. Jeli ktos moze cos napisac...ktos kto przez to juz przeszedl...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lenkaa_89
Zainspirowana prywatnymi wiadomosciami od osob przegladajacych to forum, postanowilam zajrzec co u Was slychac, no i widze ze forum znowu odzylo ;) To swietnie :) D.M. oczywiscie, istnieje mozliwo艣膰, ze PCR wyjdzie ujemnie pomimo choroby...niestety nie wymyslili jeszcze idealnego testu na berelioze...istnieja podejrzenia, ze branie kilka dni przed badaniem Citroseptu lub Metronidazolu, moze zwiekszyc szanse na pozytywny wynik... Pozdrawiam Was i 偶ycze wszystkim szybkiego powrotu do zdrowia, a jesli bede mogla w czyms pomoc to wiecie gdzie mnie znalezc ;) (dla przypomnienia moje gg to 5966443 ;) a adres jest na gorze) lena

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 domcccia
u mnie w艂a艣nie wykryto bolerioze , nie wiem jeszcze co mam robi膰 , czekam na badania ... a teraz jem r贸偶ne antobiotyki ....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 EWELINAAAAA
domcccia napisz jakie antybiotyki zazywasz? i u kogo sie leczysz? D.M. jak tam Twoje b贸le staw贸w? Cos lepiej? U mnie to r贸znie raz lepiej a raz gorzej. pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 benieczek
Gdzie kupi膰 Cistus incanus? Mam borelioz臋 od 30 lat!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 EWELINAAAAA
Jak tam Wasze leczenie???

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rozmallia
Cze艣膰 Mam apel do wszystkich osob贸b chorych na bolerioz臋!!!!!!!!!Ja od ma艂ego leczy艂am sie na przewlek艂e zapalenie pecherza.Zaden lekarz nie by艂 w stanie mi pom贸c.Skonczy艂o to si臋 leukoplakia w tr贸jkacie pecherza i wypalaniem.Jednak pomimo licznych zabieg贸w leukoplakia sie odnawia艂a i bole艂o ciagle(przynajmniej raz w miesiacu na pogotowiu)dosz艂o do tego wypadanie w艂osow.Wspomne ze od dziecka cierpia艂am na b贸le staw贸w i reumatyzm.Moja ostatnia deska ratunku by艂o posiegniecie rady w medycynie niekonwencjonalnej.Uda艂am si臋 do Pani eugeni kwieci艅skiej http://katalog.pf.pl/Lublin/Centrum-Terapii-Naturalnych-Eugenia-Kwieci艅ska-F5685233G0B230-m19.html i wysz艂a mi bolerioza odziedziczona od matki , kt贸ra nie wychodzi w zwyk艂ych badaniach krwii.I wszystko zacze艂o mi sie sk艂adac w jedna uk艂adanke gdyz moja mama i m艂odsza siostra maja ciezkie choroby staw贸w mama ciagle kamienie na nerkach siostra zapalenia pecherza(podobnie jak ja mia艂am) i sporo innych schorzen zgadzajacych sie z bolerioza.Oczywiscie gdy powiedzialam to mojemu lekarzowi urologowi to mnie wrecz wysmial, ze nie ma czegos takiego jak bolerioza wrodzona i wlasnie APELUJE Polska co do wiedzy na temat tej choroby jest 100lat za USA .Ja u tej Pani lecze sie kroplami:http://www.lalbavita.com.pl/strona.php?33345 juz 2 miesiace i widze rezultat , chociaz by艂am sceptyczna co do tego leczenia.Pozna艂am tam pania , ktora byla po leczeniu boreliozy antybiotykami a jednak nie zosta艂a do konca wyleczona i objawy z tyg na tydzien sie wyostrza艂y.(antybiotykami kt贸re sa dostepne w Polsce bolerioze da sie jedynie zaleczyc, ale oczywiscie nikt o tym nie m贸wi)Wiec moi drodzy zachecam do leczenia metoda DETOKSYKACJA wg.dr J.JONASZA miomo , ze nie nalezy do najtanszych ale jest skuteczne.tym bardziej pisze to do kobiet , ktore moga teoretycznie byc wyleczone a przez to moga dac "prezent"swoiemu potomstwu w postaci boleriozy.Wiem , ze takie centrum jest jeszcze w warszawie.Zeby dostac sie na wizyte trzeba czekac ok 1,5miesiaca bo kolejki do tej Pani sa ogromne, ale wierzcie mi to sie op艂aca!!!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 D.M.
Witam. Nie pisalam dosyc dlugo, poniewaz chcialam sie doczekac poprawy i napisac o tym. Niestety poprawy nie ma. Badania moczu nie wykazaly boreliozy ale wczesniejsze badania na yersinioze wyszly dodatnio. Tak wiec mam zmieniony antybiotyk na Unidox 2tabl rano i 1 wieczorem, do tego Citrosept 3x25 kropli. Po dwoch tygodniach mam zrobic badania znowu na borelioze i CD57. Ogolnie czuje sie w tej chwili jeszcze chyba gorzej niz przed leczeniem. Jedyna zmiana jest to, ze przestaly wypadac mi wlosy. Ale np. bol karku sie nasilil jak i cala reszta. Powoli zaczynam miec watpliwosci czy kiedykolwiek sie wylecze i bede sie czula dobrze. Biore juz antybiotyki od poltora miesiaca, najpierw te co pisalam przez miesiac teraz od dwoch tygodni ten Unidox. Zeby sie poprawilo chociaz troche ale niestety nie. Na samym pocZatku mialam wrazenie, ze jest moze lepiej ale pozniej juz bylo tylko gorzej. Pozdrawiam i zycze zdrowia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 EWELINAAAAA
Witam U mnie przez ca艂y okres leczenia by艂o pi臋knie i nic nie bola艂o( tak jakbym nigdy chora nie by艂a) a偶 do ostatniej niedzieli. B贸le si臋 nasili艂y. Strasznie boli mnie kr臋gos艂up, nogi i r臋ce. Ja mia艂am robione badania na mycoplasma pneumoniae i w jednej klasie wysz艂o dodatnie czyli lekarz m贸wi艂 偶e by艂o jakie艣 przebyte zaka偶enie. Te偶 zmieni艂 mi troch臋 leczenie bo teraz rano za偶ywam 2 tabl. Doxyratio M rano i 1 tabl. wieczorem. A jak sko艅cze Rolicyn to mam bra膰 Azitrox. Przed wizyt膮 u lekarza musz臋 zrobi膰 kontroln膮 morfologie. Wizyte mam dopiero za prawie miesi膮c. D.M. A Ty ile ju偶 razy by艂a艣 u tego lekarza od boreliozy???

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 D.M.
EWELINAAAAA Przykro mi ze zle sie czujesz. Chociaz mam wrazenie, ze gorzej niz ja juz chyba nikt nie moze sie czuc. Boli mnie strasznie kregoslup, jak ugotowalam obiad to juz nie mialam sily go sobie nalozyc i zjesc. Musialam odpoczac godzine a i tak ledwie powloklam nogi do kuchni, zeby jednak cos zjesc. Ja bylam u tego swojego lekarza juz cztery razy ale w sumie to dlatego, ze odbieralam wyniki i chcialam sie poradzic co dalej. Poniewaz on tak samo jak u Ciebie po przepisaniu antybiotyku prosi o wizyte dopiero za miesiac. Tak na marginesie to zaczynam zle sie czuc jesli chodzi o te antybiotyki. Lykam wszystkie preparaty oslonowe i jeszcze pije ziola szwedzkie i tabletki wspomagajace watrobe i odtruwajace ja, ale zaczyna chyba mi dokuczac. Jestem strasznie wzdeta. Mam wrazenie, ze polknelam kamien i czasami boli mnie zoladek. Zebym jeszcze z tymi bolami kregoslupa i nog sie uporala, zeby byla minimalna poprawa to jeszcze jakos bym te skutki uboczne inaczej odbierala a tak to juz nie wiem czy to wszystko ma sens. Napisz jak dlugo bierzesz juz antybiotyk bo juz sie pogubilam.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 majorka1988
Mam 22 lata. Chorowa艂am na borolioze ok 6-8 lat temu, zosta艂o ona wykryta na podstawie rumienia. Rumie艅 zajomowa艂m prawie ca艂a noge, mia艂am go ok roku. Rumien czasem znika艂 na nowo sie pojawia艂 i zosta艂o to prze ze mnie zbagatelizowane. Podczas innej chorby, na wizycie w szpitalu zosta艂 on przy okazji pokazany- lekarka odrazu stwierdzi艂膮 ze to borelioza. Przepisa艂a 2 antybiotyki. W razie nie znikniecia do miesiaca kaza艂a zg艂osi膰 sie ponownie.Nie zlecia艂a bada艅, niczego innego. Rumien znikno艂. w ostatnim czasie schud艂am ok 10 kg na przestszeni od lipiec do pazdziernik( przejscie na zdrowy tryb zycia 膰wiczenia) od listopada mam bardzo meczoce objawy z艂ego stanu zdrowia(badania krwi morfologia tsh dobre) Wobec powy偶szego jakie badanie mam wykona膰 aby sparwdzi膰 czy jets to bolerioza??? Do jakiego specjalisty sie udac chorby zakoa偶ne,neurtolog???

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 A艣ka 31
majorka1988 zr贸b badanie western blot i najlepiej PCR na borelioze lekarz hm.. najlepiej taki kt贸ry zajmuje si臋 chorobami odkleszczowymi lub zakaznik nie napisa艂a艣 z jakiej jeste艣 miejscowo艣ci mo偶e te z艂e wyniki nie s膮 wcale objawem boreliozy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 majorka1988op.pl
W艂asnie wyniki mam dobre (ob, tsh morfologia krwi, wysz艂o mi tylko jaka艣 alergia w organi偶mie przy cyzm lekarz powiedzia艂 mi ze ta alergia moze by膰 przez bolerioze. ale w kazdym razie czuje sie koszmarnie. Brak si艂 totalny, jest tydzie艅 ze spie po 2- 4 godziny jestem padnieta a nie moge spa膰, drugim razem spie po 12 do 16 godzin w weekedn i tak samo nie moge wsta膰 z 艂贸偶ka, kark ci膮gle mnie boli, g艂owa, co 2-3 dni zapalenie spo贸jwek pogorszenie wzroku- badanie wzroku wychodzi dobrze, bol policzk贸w, uczucie zimna - jest mi czasm bardzo zimno wszczeg贸lno艣ci kiedy sie po艂oze (zimne rece i stop - wrecz lodowate), luki w pamieci, nie moge sobie przypomnie膰 nazwisk imion os贸b kt贸re dobrze znam, brak koncentracji, ciagle o wszytkim zapominam (jest to strasznie uci膮zliwe w pracy- gdzie jestem aststentka zarzadu- pracuje tam 2 lat a teraz ci膮gle co艣 zawalam;/- to mnie najbardziej martwi). zaparcia ( czasem bigunki)b贸le g艂owy, zwykle cz臋艣ci potylicznej, problemy z rozumieniem tekstu czytanego, wzmo偶ona ilo艣膰 b艂臋d贸w ortograficznych, trudno艣ci w rozumieniu d艂u偶szych zda艅 lub szybkich dialog贸w,zmiany nastroju, dra偶liwo艣膰,po alkoholu nasilenie objaw贸w no to sa te g艂wone objawy. Jestem z Krakowa pr贸bowa艂am sie kontaktowac z dr Werbowy ale nie odbiera tel, meila wys艂a艂am 3 dni temu i nic. Nie wiem czy mam z艂e nr czy co;/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 EWELINAAAAA
D.M. Ja lecz臋 si臋 od ponad miesi膮ca. Dzisiaj rano obudzi艂am si臋 z ostrym b贸lem w klatce piersiowej. Nie wiem co teraz mam robi膰? Czy dzwoni膰 do mojego lekarza od boreliozy, czy jecha膰 do mojego rodzinnego ???? Az si臋 boje, 偶eby mnie tylko nie wzi臋li do szpitala.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 D.M.
EWELINAAAAA No u mnie tez zmiana...na gorsze. Do tych wszystkich boli od popoludnia meczy mnie katar gigant. Tak mnie przytkalo, ze ledwie oddycham. Nie wiem czy to normalne w chwili gdy biore antybiotyk. U Ciebie bol w klatce tez moze oznaczac wiele rzeczy albo przeziebienie albo reakcja na leczenie. Ja bym na Twoim miejscu poczekala i zobaczyla co bedzie dalej. Ale przede wszystkim zadzwonila do tego od boreliozy i powiedziala co sie dzieje. Moze powie ci czy to normalne...sama nie wiem, ja chyba mam temperature, wlasnie sobie zmierze. Zycze Tobie i wszystkim duzo zdrowia. Napisz jak biedziesz sie czula jutro.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 klamelka
Witam Mam pytanie odno艣nie tej choroby. Czy rumie艅 po kleszczu zawsze oznacza bolerioz臋?? W wakacje m贸j kuzyn zosta艂 dziabni臋ty przez kleszcza w nog臋 i siedzia艂 w nim ca艂e dwa dni bo on nie potrafi艂 go sobie wyci膮gn膮膰 (wiem 偶e to g艂upota ale prosz臋 tego nie komentowa膰:)). Rumie艅 po nim by艂 ogromny i zajmowa艂 p贸艂 艂ydki.. W klinice zrobili mu jakie艣 badania i nie wiem dok艂adnie co bo si臋 nie znam za bardzo na tym, ale mia艂 co艣 powa偶nie podwy偶szone.. Piel臋gniarka kaza艂a mu wej艣膰 bez kolejki do lekarki a ta tylko po obejrzeniu wynik贸w spyta艂a si臋 go jak si臋 czuje i tyle.. Nic mu nie powiedzieli, czy jest dobrze, czy 藕le.. Wiem, 偶e gdyby wiedzia艂 偶e jest zara偶ony na pewno by si臋 leczy艂. Przeczyta艂am na wielu forach, 偶e rumie艅 oznacza zaka偶enie, ale prosz臋 o jakie艣 sugestie odno艣nie tej sytuacji.. Lekarze powinni chyb poinformowa膰 go o tym co si臋 z nim dzieje, prawda??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 A艣ka 31
Witam Klamelko najprawdopodobniej kuzyn ma borelioze ale nie jestem lekarzem wi臋c polecam zrobi膰 badania test Western blot lub Pcr na borelioze mozna m.in zrobic je w Poznaniu w lublinie w Warszawie na temat lekarzy w przychodniach nie b臋d臋 sie wypowiada膰 poniewa偶 szkoda mi nerw贸w sama mam niez艂e do艣wiadczenia ale co zrobi膰 nie przeskoczymy tego 偶ycz臋 wytrwa艂o艣ci i du偶o zdrowia dla kuzyna :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 klamelka
Dzi臋kuj臋 Asiu za odpowied藕. Czyli generalnie rumie艅 oznacza zaka偶enie za ka偶dym razem?? mieszkamy w Gda艅sku wi臋c troch臋 daleko. A powiedz mi prosz臋 czy On mo偶e si臋 zg艂osi膰 do ka偶dej poradni chor贸b zaka藕nych. Mam nadziej臋 偶e tutaj te偶 znajdzie si臋 jaki艣 dobry specjalista..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 A艣ka 31
tAK RUMIE艃=BORELIOZA jeszcze opisywa艂a艣 偶e by艂 taki duzy wiesz poszpera艂am troche w necie i znalaz艂am prywatne labolatorium w Gda艅sku na ul. Subis艂awa 24 iw AM Gda艅sk w laboratorium medycyny molekularnej (budynek dermatologii nr 22) mo偶na wykona膰 Pcr tel 0-58-349-25-87 mam nadzieje 偶e adresy i numer s膮 prawid艂owe radz臋 r贸wnie偶 poczyta膰 troche w necie co do bada艅 oczywi艣cie 偶e mo偶e si臋 zg艂osi膰 do przychodni zakaznej ale pewnie zrobi膮 podstawowy test elisa kt贸ry jest bardzo ma艂o wiarygodny no c贸z 偶ycz臋 wytrwa艂o艣ci i du偶o si艂y ja lecz臋 si臋 p贸艂tora roku jest dobrze w艂a艣nie zako艅czy艂am antybiotykoterapie pozdrawiam :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 D.M.
Aska 31 Ciesze sie, ze juz jestes zdrowa. Naprawde sie ciesze, ze masz to juz za soba. Pozdrawiam.

Udost臋pnij ten post