Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Martyna Pikulska

chętnie odpowiem na wszystkie pytania dotyczące antykoncepcji

Polecane posty

Gość Mam pytanie do Martyny
Sytuacja jest taka: biore tabletki regularnie raczej, w niedziele dostalam krwawienia z odstawienia, wtedy tez kochałam się z chłopakiem, w srode po 7 dniach znowu wzielam tabletke. Czy mam sie czym niepokoic? czy mogło dojść do zapłodnienia? Pozdrawiam

Gość pytanie dla Martyny
pierwszy raz w zyciu zlecono mi Diane35 ,biorę juz 2-gi dzien i kazdorazowo męczą mnie mdłosci,czy to minie? czy to stan przejsciowy?

Gość chciałabym prosić
o wytłumaczenie zasady działania tab.Wiem że to hormony,ale co dokładnie się dzieje.Na jakiej zasadzie one nie dopuszczają do ciąży...

miracula>>>>wierz mi że spoxnienie 12, nawet 13, 14 godzin nie obniża skuteczności. zwłaszcza pod koniec opakowania. nie musisz brać 2 bez przerwy. naprawde jestes zabezpieczona. to co pisza na ulotkach jest napisane z tak zwanym \"hakiem\". nie ma pwodów do obaw jeśli chodzi o skutecznośc pigułek Wedel >>>> jak pękaja - owszem. irae >>>>nie zalezy w najmniejszym stopniu! olaaaaaaaaaaaaaaaaaa>>>>nie ma lepszych czy gorszych tabletek. sa tylko te które tolerujemy lepiej i gozrej. wierz mi ze tabletki nie są w ten sposób rozrozniane. można co najwyżej stwierdzic ze tabletki zawuerajace mniej hormnoów (czyli są mniej szkodliwe) są pod pewnymi względami lepsze od tych zawierających ich więcej....jednak niektórym kobietom nie służą słabe tabletki więc automatycznie są dla nich gorsze:) sama widzisz.... trudno ocenić.polecę Ci harmonet a okaże się że bedziesz tyła, polece mercilon....a okaze się ze bedziesz miała zawroty głowy(podaję dla przykładu:)...moge jednynie napisac(lezc bedzie to bardzo subiektywna opinia) ze ja za najlepsze uważam novynette, mercilon. logest, harmonet. hdgfg >>>> jak najbardziej normalne przy pierwszym opakowaniu. sama tak miałam:) jeśli bedzie trwało do drugiego radze zmienić tabletki choć sądze że skończy się to przed pierwaszą przerwą siedmiodniową Mam pytanie do Martyny >>>jęsli masz na myśli że wszytsko zrobiłaś tak jak nalezy tzn wzięłaś nową tabletkę po 7 dniowej przerwie to nie ma żandej szansy że doszło do zapłodnienia:) naparwde byłaś zabezpieczona na 100%:) dziewczyny ufajcie tabletkom pytanie dla Martyny >>>jeśli przepisano Ci je ze wzgledu na antykoncepcjie-radze zmiane tabletek za wczasu. jesli z innych względów i zalęży Ci na efekcie(oraz liczysz się ztym że gdy je odstawisz może być cięzko...) to musisz poczekać do końca opakowania. przy pierwszym baaaardzo czesto występują takie skutki uboczne. organzim musi się przyzwyczaić.to normalne!może się okazać że to nie minie do drugiego opakowania . wtedy bez względu na wszytsko pomyśl o rezygnacji z diane. nie warto się męczyć. takie jest moje zdanie. osobiście jednka sądze że przejdzie po pierwszym opakowaniu - tak jest w większości tabletek:) dziewczyny!!! przepraszam ze dziś moje odpowoiedzi były niestaranne ale nie mam czasu:( muszę zrezygnować z prowadzenia tego topiku:( mam nadzieję że choć trochę pomogłam!! pozdrawiam was wszystkie serdecznie. trzymajcie się cieplutko!!!

chciałabym prosić >>>jeszcze tak na szybko Ci odpowiem:) otóz plemniki mogą przezyć i poruszać się tylko w śluzie płodnym. tabletki zagęszczaja śluz w macicy tak ze staje się on \"niepłodny\". staje się gęsty.nie daje się przeniknac plemnikom i uniemożliwa on im przeżycie( w normalnych warunkach żyją w kobiecie do 72 godzin). tabletki chamują owulację. kobieta nie ma jajeczkowania a co za tym idzie nie występują dni płodne

może ja? w 10 dniu stosowania tabletek jestem już zabezpieczona? z tego co czytałam po 7 już tak jakaś nie ufna jestem - możę dlatego że te tabletki są takie małe :)

Gość ja a
witam serdecznie i mam takie pytanie mam spiralę nova t 380 od 1,5 miesiąca nie mam dolegliwosci ale ostatnio podczas stosunku plamiłam myslałam ze to okres pierwszy po porodzie bo 5 miesiecy temu urodziłam ale niestety to nie to zastanawiam sie własnie skąd to plamienie czy to normalne a moze spirala sie przesuneła dodam ze juz nie plamie i nie mam dolegliwosci prosze o odpowiedz bo sie bardzo martwie pozdrawiam

Gość zaniepokojona leciutko
a ja mam takie malutkie,moze troche nie zwiazan z tematem pytanko..Czy zapalenie pecherza badz jakas infekcja pochwy moze miec wplyw na wynik testu ciazowego??dziekuje z gory za odpowiedz:)

Gość miracula
Dziekuje Martyno za odpowiedz.Uspokoilas mnie, bo zaczynalam sie martwic. Pozdrawiam

Witam Martyno :) zaglądam tu już drugi raz bo wczesniej bardzo mi pomogłaś. Mam taki problem że w czasie brania pierwszego opakowania tabletek zachorowałam na angine:o brałam duomox przez jakis tydzien. Tak sie złożyło że ostatnią tabletke yasminu wziełam z ostatnią tabletką duomoxu. I nie wiem czy dobrze postąpiłam ale zrobiłam 7- dniową przerwę. Oprócz tego w 19 dniu brania tabletek (oraz antybiotyku) dostałam krwawnenia ktore wyglądało jak prawdziwy okres. I teraz sie zastanawiam czy jesli w poniedzialek wezmę pierwsza tabletke z nowego opakowania to będę juz zabezpieczona? pozdrawiam;)

Gość sara08
droga Martyno! ostatnim razem kiedy współrzyłam z moim chłopcem, zdarzyl nam sie mały wypadek. tzn podczas stosunku prezerwatywa zostala we mnie w srodku i nie mozna bylo jej wyjac. w koncu jakos mi sie to udalo, ale teraz boje sie ze moge byc w ciąży... nie stosuje teraz od 2 tyg zadnych srodkow antykoncepcyjnych a ów wypadek ktory opisuje miał miejsce przed tygodniem, nie było wytrysku do srodka, ale i tak boje sie ze moge być w ciąży. dziekuje z gory za odpowiedź pozdrawiam!!

Gość chciałabym prosić
dziękuje ci Martyno za odpowiedź,bardzo ważne jest to dla mnie czy możliwe jest teoretycznie dojście do zapłodnienia mimo pigułek,bo że nie może się zagnieździć zarodek to się domyślam,bo zmieniona jest śluzówka macicy.Z tego co piszesz to niemożliwe,dobrze rozumuję???

Mam pewne pytanko... Od roku brałam tabletki antykoncepcyjne Yasmin. Zostały mi one przypisane ponieważ miałam bardzo bolesne miesiączki. Wszystko było w prządku i nigdy okres sie nie spóźniał po braniu tabletek... Ostatnio musiałam na miesiąc odstawić tabletki ponieważ byłam w szpitalu gdzie nie tolerują taki tabletek. Teraz znowu chciała zacząc brac je ale okres spoznia mi sie jush dwa tygodnie. Chciałam sie dowiedzieć czy związku z tym że brałam tabletki okres po przerwie może sie spoźniać? proszę o odpowiedz

Gość Martyno mam problem
mam skierowanie na badania hormonalne z krwi -na jaki czas przed badaniem odstawić Diane 35?

Gość kaska___
witam wszystkich, a wiec mam poblem dotyczacy skutecznosci tabletki, poniewaz zarzylam ja dopiero po 20h od stalej pory(YASMIN), stosunek nastapil 2dni pozniej, byla to 6tabletka w opakowaniu i 10 dzien cyklu. Noi teraz sie schizuje czy przypadkiem nie wpadlismy. Z gory wielkie dzieki za szybka odpowiedz !!!!!!!Do jutra mam czas zeby zarzyc postinor

Gość czekam na odpowiedz
hej dziewczyny biore tab anty....juz 4 opakowanie novynette i dodatkowo zabezpieczamy sie prezerwatywa...wspolzylam z chlopakiem 19 sierpnia a od kilku dni kluje mnie w lewym jajniku tak ze az mi taki prad na cala noge idzie.....co to moze byc????moze mnie przewialo???bo mysle ze to raczej nie ciaza miala ktoras z was cos podobnego???????

Gość aneti
Chcialam sie dowiedziec jakie sa plusy i minusy antykoncepcji ( i nie chodzi mi tu tylko o tabletki lecz o wszystkie srodki zabezpieczania sie przed niechciana ciaza) :)

Gość eirytieryiut
Pigułki bardzo poprawiły stan mojej cery, napięcie piersi, zastanawiam sie czy podczas siedmiodniowej przerwy wszystko wróci do dawnego stanu?

Gość baskaaaaaaaaaaa
chciałam poradzić się : wczoraj sie kochałam z chlopakiem bez zadnego zabezpieczenia no tylko stosunek przerywany wyszedł długo przed wytryskiem był to mój 16 dzien cyklu a mam cykle 37-38 dniowe to wychodzi ze to były niepłodne dni czy napewno? śluz mam biały jest go mało i nie jest rzciągliwy wygląda jak budyń heh prosze doradzcie czy mogła być wpadka wtedy???

Gość olaaaaalaaaa
czy podwyższony poziom prolaktyny wpływa na skuteczność pigułek ?

Jeżeli można ,to ja też proszę o pomoc.Mam 40 lat,jestem po operacji tarczycy,mam niedoczynność.Biorę euthyrox 75,mam obfite i bolące miesiączki.Nie chciałabym brać tabletek ze względu na ten euthyrox,który biorę codziennie,chciałabym może spiralę,ale podobno przy obfitych miesiączkach się jej nie stosuje.Co mi doradzisz?Dodam że kiedyś miałam spiralę i długo mój organizm nie mógł jej zaakceptować,ale póżniej było ok.

Gość kavc
mam pytanie. Czy działanie tabletek może być osłabione przez chodzenie na saune? dzięki

Gość mimry
czy wyskakuje tradzik po przestaniu brania tabletek? nasluchalam sie strasznych opowiesci o kolosalnych tradzikach po odstawieniu tabletek. chce zrobic sobie 3 miesieczna przerwe, a biore od 5 lat ,najpierw diane ,mikrogynon teraz regulon.mam 23 lata

mam teraz przerwe miedzy opakowaniami, trzeci dzien i nic mnie nie boli. czuje sie dziwnie. w poprzednim miesiacu mialam normalne krwawienie wiec szanse na ciaze nie ma, bo od tamtej pory zawsze byla dodatkowo gumka. co sie stalo. no chyba, ze to moze byc ciaza.

Gość OmeN
Mam pytanie Czy Dziewczyna w czasie 3 lub 4 godzin przed Miesiaczka moze zajsc w ciaze?? Prosze o szybka odpowiedz :(

Gość Porterka
Od ponad roku biore tabletki Novynette.I od momentu ich brania miałam bardzo regularny okres.Ostanio przez prawie 2 tygodnie bralam antybiotyk.Dostałma okres 5 dni za wczesnie, a jeszcze zostala mi 1 tabletka z opakowania.CZy ten antybiotyk mogl wplynac na przyspieszenie okresu?? I jeszce jedno pytanie czy powinnam zrobic przerwe w braniu tabletek ,biore je juz 16 miesiecy.

Gość zwinka
Witam. Pani Marto, mam pytanie odnośnie antykoncepcji i tradzika. otóż brałam Diane przez kilka lat,a po ich odstawieniu powrócił jeszcze większy i zniknął okres (nie mam np. 8 miesięcy i jak nie wywołam, to nie dostanę). Badanie hormonalne mam, ale nikt mi ich nie potrafi zinterpretować, bo nie wiedzą, która to faza cylku (jak nie mam okresu, to jest logiczne, że nie wiadomo). Ostatnio p. ginekolog zaproponowała mi pigułki 3-fazowe (zamiast Diane, na którą się nie zgodziłam). Chciałam Panią zapytać, czy takie 3-fazowe pomogą mi wyleczyć trądzik (tak mnie szpeci, że z odważnej dziewczyny przeobraziłam się w szarą myszkę unikającą towarzystwa :( Może ma Pani jakieś inne alternatywy na trądzik hormonalny? (dodam, że mam większe owłosienie, niż kiedy brałam Diane -taki umiarkowany hirsutyzm). będę bardzo wdzieczna za wszelkie informacje. Dodam, że mam 24 lata.