Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Smutna_siostra

WYBORY ŻYCIOWE- Świadek Jechowy

Polecane posty

A ja odradzam wałkowanie tematu na gruncie religijnym, TO JEST SPRAWA WYŁĄCZNIE MIĘDZY SIOSTRAMI. Nawiedzeńcom z jednej i drugiej strony należy grzecznie i stanowczo podziękować. Zauważ, że na świecie współistniej wiele religii i wyznań. KK zwalcza wszelką konkurencję, a sam jest od wieków oskarżany o najstraszniejsze grzechy, zbrodnie i odstępstwa od nauki Jezusa. A co z buddystami, hinduistami i resztą ? Wszędzie i w każdej religii żyją szczęśliwi ludzie, nieszczęśliwi także. Przypomnij sobie Jana Pawła II Obawiam się, że jeśli zwrócisz się o pomoc do bezwzględnych dogmatyków, doznasz podobnego prania mózgu jak to, od którego pragniesz uchronić swoją siostrę. A wtedy może Cię dla niej nie być, gdy zechce się z Tobą spotkać ...

\"Słowo nadziei\" to taka fundacja, która została założona przez byłych śJ - czyli ludzi, którzy przeszli na własnej skórze przez wszystko to, o czym tu piszemy, ale na szczęscie, w pewnym momencie dostrzegli prawdziwe oblicze Organizacji i ją opuścili. Dziś nie tylko polemizują z doktrynami śJ ale rówiez pomagają ludziom, którzy mieli tego pecha, by ze śJ się zetknąć = lub ktoś z ich rodziny, przyjaciół. Wklep nazwę w wyszukiwarce, może cos znajdzie. Pozdrawiam. a tak na marginesie - rozmowa ze śJ na temat przyczyn zachowania Twojej siostry moim zdaniem nie zda sie na nic, tylko wprowadzi Cie w jeszcze większe zamieszani. Oni albo sami sa ofiarami indoktrynacji - więc w ogóle nie widza problemu, albo też zajmują sie werbunkiem - więc te zasady znają, ale przeciez nie będa o nich mówić.

Gość bbartekk
http://www.sn.org.pl/ to internetowe namiary na Fundację Słowo Nadziei, moze coś tam znajdziesz. Pozdrawiam

Do: żalutek prawdziwy dziś się popłakałam :-( bo nie tu na forum ale na pocztę dostałam takiego e-maila, że mi tak przykro się zrobiło ... nie wiem od kogo... Może od Świadków a może to głupi kawał ale przykre to było ;-( Wyzwali mnie od głupiej suki która daje każdemu i chce aby jej siostra też taka była ja ja czyli rozwiązłą katoliczką ;-(

monitorek żalutek prawdziwy bbartekk Calamity Jane jestem ŚJ Łyżka dziegciu - dziękuję Wam wszystkim! Zgadzam się z wami częściowo lub w całości ;-) Dziękuję za czas i uwagę tu poświęconą. Czekam na odpowiedż od byłych Świadków Zobaczymy co będzie Na 100% napiszę ;-) Kocham Was za to że jesteście!

smutna siostro - no cóz, można było się spodziewac takiej reakcji od tak pobożnych i porządnych ludzi, więc głowa do góry i nie przejmuj się takimi rzeczami - pewnie jeszcze nie raz będą chcieli popsuć Ci nerwy. Trafia ich, że ktos głosno mówi o tym, że nie są tacy cud-miód za jakich sie podają. Że sa ludzie, którzy nie dali się nabrać na słodkie słówka i kolorowe obrazki, bo wiara to coś więcej - przynajmniej dla niektórych. Dlatego tez nie przejmuj sie i rób to co uważasz za słuszne - a przede wszystkim poszukaj pomocy ludzi, którzy sie na tym znają! Pozdrawiam cieplutko - musi sie udać! a jakbyś miała jakieś konkretne pytania - pisz, może ja, może ktoś inny zna odpowiedź.

żalutek prawdziwy - jak czytam od Ciebie odpowiedzi to chce mnie się płakać! ale z raości. może będzie dobrze, może się uda! Wiesz co mnie przeraża? Ona wychodzi za mąż - za 4 miesiące, wyprowadza się do nich (do domu rodziców jego przyszłego męża - męża om i oni wszyscy od 3 pokoleń są JŚ) Ona go (przeyszłego męża) kocha! Itego się boję najbardziej! Wygrać z ich Bogiem i jej miłością? ..... ;-(

monitorek - Wiesz co mnie przeraża? Ona wychodzi za mąż - za 4 miesiące, wyprowadza się do nich (do domu rodziców jego przyszłego męża - męża om i oni wszyscy od 3 pokoleń są JŚ) Ona go (przeyszłego męża) kocha! Itego się boję najbardziej! Wygrać z ich Bogiem i jej miłością? ..... ;-(

smutna siostro - a z tą ich porządnością to tez bym baardzo polemizowała - to tacy sami ludzie jak wszysscy, tylko mówią, że sa lepsi - bo co? bo nie palą? miliony ludzi nie pali. Bo sie nie upijaja? jak wyżej! Bo nie prowadzą bogatego życia seksualnego - no, tu to akurat sami przyznają, że nie całkiem, bo jeśli w \"Strażnicy\" sami przyznają, że co roku z powodu niemoralnych wystepków wykluczają około 40 000 ! osób (dane z roku 1994, więc pewnie mocno juz niektualne.. :) ) to przepraszam - gdzie te wysokie mierniki moralne? Pomyślmy jeszcze o tym, że do tej liczby należałoby dodać tych, którzy co prawda prowadzili sie niemoralnie - ale po napomnieniu starszych - zaprzestali tego (albo i nie.. ) oraz tych, których niemoralne prowadzenie się nie wyszło na jaw.. Więc nic sie tymi epitetami nie przejmuj - widać, że obrzucając innych błotem, siebie chcą wybielić.

Jestem ciekawa ile rodzin tak zostało skrzywdzonych? Przecież nie ja pierwsza i nie ostatnia! Nikt tego nie przeżywa? Jest tyle wypowiedzi od kochanek, żon, pragnących scudnąć itd. a nie ma ludzi których to dotknęło bezpośrednio? ;-( oprócz paru bardzo kochanych i inteligentnych osób? Wiecie co mnie jeszcze boli? MOJA MAMA UWAŻA ŻE NIE MA ŻADEGO PROBLEMU! I MÓWI ŻE TO JA MAM PROBLEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I AKCEPTUJE TO ZAMYKAJĄC OCZY.........

Bóg nie należy do nich ani do nikogo. A jak widzisz, w sporach religijnych nie ma zwycięzców. Akwizytorzy są po każdej stronie. Zdarzają się jeszcze konkwistadorzy, inkwizytorzy itp. Ale i tu i tam spotyka się także ludzi, którzy mają Boga w sercu, czyli tam, gdzie jego miejsce. Granica frontu nie przebiega między kongregacjami, to pewne.

smutna siostro - ale ta \"miłość\" to tez jest zagranie taktyczne! Przecież to jasne, jak najłatwiej dotzreć do młodej kobiety - będąc mężczyzną! Angażując ją uczuciowo nie tylko w samą organizację - ale równiez za pomocą chłopa! ale wiesz, że może to dobrze? Może ona to robi - tzn. wstępuje do Organizaji - ze względu na niego, tego przyszłego męża? To by znaczyło, że może nie jest do końca przekonana, że to słuszna droga - po prostu idzie za głosem serca, chcąc być z tym, który zawrócił jej w głowie. A jak pierwsze chwile miną, może zauważy błąd? Pozdrawiam, życie pokazje, że wszystko może się zdarzyć, więc nie trać nadziei!

Gość jestem ŚJ
monitorek-- dzięki za zdrowy rozsądek na tym topiku, który chyba powinien się raczej nazywać OKAŻMY SWĄ NIENAWIŚĆ ŚWIADKOM I INNYM ODSZCZEPIEŃCOM. żegnam. dalsze dysputy są zdecydowanie bez sensu.

monitorek - może w sporach religijnych nie ma zwyciężców, ale na pewno są przegrani - porzucone żony, mężowie, SIOSTRY, rozbite rodziny, zerwane przyjaźnie. Jesli jakaś religia, wyznanie, Organizacja przynosi takie owoce jak ten - to nie może to być słuszna i dobra droga.

O!! ;-) (przepraszam za złośliwość) ŚJ zrezygnował! ;-) PIERWSZY RAZ to widzę! A mnie na ulicy 1000000 razy zaczepiają! Mam ochotę Im po pysku dać! (wiem, że nie wolno)

Gość nie mogę
jestem katoliczką i uważam, że za więkoszość rozbitych rodzin, zdrad, usuniętych ciąż, łapówek itp itd odpowiadają ci, których co niedzielę mozna spotkać na mszy w kościele. bo katolicy bardzo lekko podchoidzą do zaleceń kościoła i biblii, czyż nie jest tak????

jestem śJ - dlaczego akurat nienawiść? Bo ktoś ma inne zdanie niż to które próbujecie na swój temat lansować? Bo zna trochę inną rzeczywistośc niż ta, która jest dla was wygodna? Tylko ci mają rację - którzy wam przyklaskują i popierają? Bez względu na prawdę. Żenujące doprawdy stanowisko.

Gość nie mogę
kurde, po za tym łatwiej u bliźniego dostrzec żdżbło w oku niż u siebie belkę!! oni mają te swoje zakazy transfuzji, a katolikom nie wolno używać pre4zerwatyw i pigułek. też głupota.

Gość jestem ŚJ
przecież pisałem że wszędzie są fantycy!! i że rzeczywiście siostra smutnej mogła być źle przez starszych zboru pokierowana. każdy jest tylko niedoskonałym człowiekiem. przyznaję się do tego, ale jak chcecie nadal "jechać" po Swiadkach, to proszę ulżyjcie sobie.

Gość do nie mogę -
tyle tylko, że z powodu nieprzyjmowania pigułki to nikt jeszcze nie umarł - jeśli już to wręcz przeciwnie, a z powodu zakazu transfuzji - nie jeden. Widzisz jakąs rózniće?

no proszę - jak tylko pojawiają się opinie o śJ niezgodne z ogólnie przyjętym przez nich wzorcem - to mamy fanatyków, jechanie i nienawiść. Ciekawy punkt widzenia - i jakże dużo mówiący o samych śJ...

Gość jestem ŚJ
mówiąc wszędzie są fanatycy miałem na myśli , że wsród świadków też, żalutku. człowiek czyta i widzi co chce, prawda?:)