Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jagodina

Badanie anty-TPO

Polecane posty

Gość Kaaaatiiiaaaaaaaaa
Czesc A czy majac dobre tsh jest sens robic anty tpo? Czy to idzie w parze ,bo tsh mialam kilka razy dobre ale mam sporo objawow pasujacych do tarczycy wiec moze hashi

Gość sysiqwerty17
Hej Katia , kiedy rozpoznano u mnie hashimoto, tsh bylo w normie . Natomiast anty tpo 1222 , norma 35.. endokrynolog kazała wykonać tpo ze względu na badanie usg które sugerowało hashimoto . Polecam Ci zrobic anty tpo skoro podejrzewasz u siebie tą chorobę. Chciałabym zapytać czy ktoś wie co oznacza za wysokie anty tg .

Gość sysiqwerty17
A co z waszymi hustawkami nastroju przez hashimoto ?

Gość martynkaWWY
Kati z tym ze tych przeciwciał i tak i tak nie da sie zbić, wiec leczyć tego nie bedziesz mogła.

Gość sysiqwerty17
Ale nieleczone hashi prowadzi do niedoczynnosci

Gość martynkaWWY
Ja mam Hashi i niedoczynnosć, ale poszperałam właśnie w internecie i rzeczywiscie przy samym Hasi również podaje się leki, takie jak przy niedoczynnosci, np Euthyrox, ale nie wiem co to da skoro tych przeciwciał nie da się obniżyć ;s

Gość sysiqwerty17
Ja mam samo hashimoto , przeciwciał nie zbijesz lekami , leki są po to by nie doprowadzic do niedoczynność lub nadczynnosci i żeby Ci przeciwciala nie zjadly całkiem tarczycy .. ja mam ciężkie objawy , cały czas mi zimno , wypadanie włosów , obfite miesiączki , ogólne rozdraznienie i chyba hashi nasila mi PMS :(

Gość MaciekZawiercie
Możecie sprawdzić? Tyroksyna wolna - fT4 28/02/2012 fT4 17,29 pmol/l 12 - 22 P.ciała przeciwtarczycowe mikrosomalne - ATPO 28/02/2012 P-ciała p/peroksydazie tarczycowej (s) 442,8 IU/ml < 34 Lipidogram 28/02/2012 Triglicerydy (jedn. tradyc.) 203 mg/dl < 200 Hormon tyreotropowy - TSH 28/02/2012 TSH (s) 5,87 mlU/l 0,27 - 4,20

Gość hashii
TPO przy hashi mozna obnizyc, jestem tego przykładem. Miałam na poczatku leczenia 7 lat temu 1863 jedn. a teraz mam 170 j. ale to i tak za duzo... Euthyrox na mnie nie działał, biorę novothyral z euthyroxem i mam super dawdę, bo nic się nie dzieje juz 4 lata. Tzn, nie pogarsza się.

Gość martynkaWWY
Mi to wygląda na hashi z niedoczynnoscią, masz za wysokie TSH i przeciwciała, co jest główna oznaką Hashi. Proponuję wybrać się do endokrynologa.

Gość sysiqwerty17
Też tak myślę

Gość sysiqwerty17
Jak się ma hashimoto , potrzeba duzo snu ? Czuje ciągłe zmęczenie.. a spie przecietnie od 23 do 5

Gość martynkaWWY
Ogólne zmęczenie jest objawem niedoczynności, Hashi jest jako tako samo w sobie bezobjawowe i objawy są mylne z objawami niedoczynnosci.

Gość hashii
Dziewczyny a jak u Was wyglądają sprawy przeziębienia? Ja jestem rowniez alergikiem i to na wiele lekarstw, mam ciezko wyleczyc zwykły katar , grypę czy nie daj Boze zapalenie krtani. Własnie się nabawilam :( U mnie taka choroba to jakies 2 tygodnie męki i czasami z powikłaniami...

Gość martynkaWWY
Hmmm, ja ogólnie też często mam katar i wiele osób twierdzi ze ciagle mówie przez nos, byłam u alergologa, robił testy i nie wyszło zadne uczulenie. Co do kaszlu, to też cieżko go u mnie wyleczyć, mam taki drapiący kaszel zawsze. Ale nigdy nie wiązałam tego z Hashi czy niedoczynnościa.

Gość sysiqwerty17
wydaje mi się ze martynka masz slabą wiedzę na temat hashimoto sorry.

Gość sysiqwerty17
'Jedną z objaw choroby Hashimoto jest tycie, chociaż dbasz o linię. Często marzniesz, chociaż nie ma ku temu powodów. Dopada cię smutek i przygnębienie, a w nocy cierpisz na bezsenność. Najchętniej spędzałabyś cały dzień w łóżku. Czujesz, że dzieje się coś z tobą niedobrego, ale objawy mogą być tak dziwne i różnorodne, że przypisujesz je różnym chorobom. To może być właśnie choroba Hashimoto. '

Gość sysiqwerty17
Hashimoto miałam zdiagnozowane pol roku temu i Nl zdawalam sb sprawy że moje ciągle spanie , szybkie meczenie oraz ciagle zmęczenie zimne stopy i ręce oraz wypadanie włosów wynika z tej choroby a jestem w stanie eutyerozy czyli ani niedoczynność ani nadczynnosc, tj tarczyca dziala prawidłowo..

Gość sysiqwerty17
Przygnębienie też czuje , myślałam nawet o sub-depresji

Gość co mam zrobic??
Witajcie dziewczyny, moze mi doradzicie.. Niedawno poszlam do lekarza z powodu zlego samopoczucia (straszne oslabienie, sennosc, ciagle uczucia zimna etc..) dostalam skierowanie na tsh.. wyszlo 5,60. Zrobilam sobie na wlasna reke ft3 i 4, oba wyszly w normie.. Poszlam znowu do rodzinnego, ale powiedzial,ze to nie tarczyca, ze chyba mialam jakis stan zapalny i stad nieco podwyzszone tsh3. Moje pytanie - co mam robic? powtorzyc badanie?olac? dodam,ze moje samopoczucie jest rozne, ale zazwyczaj do kitu, mam problemy z koncentracja z pamiecia, mam sklonnosci do depresji.. aa mam 26 lat :) Pozdrawiam

Gość martynkaWWY
Dziwnie ten lekarz orzekł. Ja też miałam ft3 i ft4 w normie, co prawda na niższej granicy ale łapały sie w widełki i biorę leki tarczycowe. Moje TSH było bodajze 5,08 jak poszłam na pierwszą wizytę. Według mnie powinnaś zrobić dodatkowo ATPO i ATG i udać sie z tym do endokrynologa a nie do lekarza rodzinnego. Sysi, miałam takie same objawy i mpoje lekarze mówili ze to objawy niedoczynnosci a nie hashi. Jakie masz/miałaś TSH?

Gość martynkaWWY
Co mam robić, a powiedz jeszcze czy planujesz może dziecko?

Gość co mam zrobic??
Dzieki za odp! Nie planuje, mam już upragniona dwojeczke :)

Gość co mam zrobic??
ah, mam jeszcze pytanie - ile mniej wiecej kosztuja te badania? a czy przy takim tsh nie mozna zajsc w ciaze?

Gość martynkaWWY
U mnie prywatnie to koszt około 20 zł za 1 pozycję, ale wiadomo ceny są rózne w róznych miejscach. TSH dla starajacych się o dziecko powinno oscylować w granicy 1, więc jeśli planuje się dziecko a njlepiej je najpierw zbić. Ja np nie stosuje zabezpieczenia od roku i nic, najprawdopodobniej przez tarczycę mam bezowulacyjne cykle, ale są też dziewczyny które z chorą tarczycą zachodzą w 1 cyklu starań.

Gość sishi
hej.mam takie male pytanie. lekarz zlecil badanie tsh i wynik to 3.25.na usg wyszlo,ze mam powiekszona tarczyce i pani ktora mi robila usg rzekla ze trzeba sie leczyc u endo. po czym moj lekarz rodzinny orzekl,ze nie ma sie czym niepokoic mimo iz moje objawy wskazuja na niedoczynnosc. zglupialam. zrobilam sobie dodatkowo ft3 ft4 antyTG i antyTPO i wyniki sa:ft4-14,11(norma 12-22) ft3-5,89(3,1-6,8)antyTPO-5,7(0-34)antyTG-12,57(0-115) jezeli ktos sie zna bylabym wdzieczna za interpretacje. na wizyte u endo jeszcze troche musze poczekac.

Gość martynkaWWY
Hmmm, wyniki ogólnie są w normie, FT4 tylko na dolnej granicy, moze to być delikatna niedoczynność, wiec najlepiej poczekać na wizytę u endo.

Gość sysiqwerty17
Właśnie tsh miałam w normie , bodajże 2,5 natomiast odkąd biorę euthyrox spadło do 1,5 badanie powtórzę dopiero w kwietniu.. w sumie nie wiem po co zbijam to tsh ale endo twierdzi że najlepiej bd się czuć przy tsh ponizej 0

Gość sysiqwerty17
Ogólnie lekarze rodzinni się gowno znaja na tarczycy mi bez badan stwierdzil niedoczynność xD najlepiej iść pryw do endokrynologa moja mi przy kazdej wizycie robi usg i sprawdza postępy