Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agripa

Ciasta palce lizać..mniaaaam

Polecane posty

Ja dziś piekę takie: Są porzeczki (ale czerwone),jest piana z białek,ale bez kruszonki. Ciasto 25 dag mąki 0,5 szklanki cukru cukier waniliowy 15 dag masła lub margaryny jajko szczypta soli,łyżka wody Nadzienie 50 dag obranych czerwonych porzeczek 4-5 białek 20 dag cukru (ja użyłam pudru) Mąkę posiekac z tłuszczem,dodac cukry,sól,jajo,wodę i zagniesc ciasto.Mocno schłodzic w lodówce.Nastepnie wylepic nim dno i boki (ok 3 cm) natłuszczonej tortownicy.Wstawic ciasto do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiec przez 10 minut. W międzyczasie ubic białka na sztywną pianę.Pod koniec dodawac stopniowo cukier.Ubijac,az piana bedzie lśniąca.Wtedy dodac porzeczki,delikatnie wymieszac i rozłożyc na podpieczonym spodzie. Wstawic ciasto do piekarnika i piec ok.45 minut w temp.160-170 stopni,aż piana lekko się zrumieni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
adanna Często robię kremy z budyniem.Żeby się nie zważył,ważne jest by budyń przed połączeniem z masłem był całkowicie wystudzony.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Podnosze topik Upiekłam dzisiaj rogaliki na podstawie ciasta drożdżowego, które rośnie w wodzie - jest na początkowych stronach tego topiku. Wspaniała Słodka książka kucharska

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kilogfra
Cześć dziewczyny. Znalazłam na necie stronkę ze starymi sprawdzonymi radami babcinnymi dotyczącymi kuchni gotowania i innych takich. Sama z nich korzystam więc może i wam się przydadzą. Porady są w formie kursu ale mnie to nie przeszkadza. www.przepisydladzieci.webpark.pl/kurs.htm

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jabłka na topie :) Delicja serowo-jabłkowa CIASTO: 3 szkl. mąki szkl. cukru pudru 1 kostka margaryny 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto wyrobić i schłodzić ok.30 min. podzielić na 3 części - upiec 3 placki na płaskiej blasze. MASA SEROWA: 80 dag sera białego 1 kostka margaryny 2 budynie śmietankowe 4 jajka 1 szkl. cukru Margarynę rozpuścić z cukrem. dodać ser i podgrzewać dodając jajka i budynie.Podgrzewać aż zgęstnieje. MASA JABŁKOWA: Ok. 1,5 kg. jabłek obrać i usmażyć, mogą być ze słoika, dodać 2 galaretki np.agrestowe,pomarańczowe, dobrze wymieszać. Przekładać wystudzonymi masami na przemian: Placaek-ser-jabłka-placek-ser-jabłka-placek. MOŻNA POLAĆ POLEWĄ: 2 łyżki czubate kakao pół kostki margaryny 1 jajko 2 łyżki cukru Margarynę rozpuścić, nie zagotować, dodać cukier i kakao, pilnować by się nie zagotowało, zestawić z ognia gdy zacznie gęstnieć, wbić jako i zmiksować aż zgęstnieje, plać placek. Wstawić placek do lodówki, następnego dnia jest jeszcze lepszy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
TIRAMISU LODOWE Składniki - 6 żółtek - 1 szklanka cukru - 400 ml śmietany kremówki - 2 serki mascaropne - 1 duża paczka biszkoptów Poncz - 6 łyżek wódki lub likieru amaretto - 6 łyżek kawy rozpuszczalnej - 3 łyżki cukru - 3 łyżki wody Przygotowanie Z żółtek i cukru zrobić kogiel-mogiel i dodać serki mascaropne, zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno, dodać i wymieszać. W średniej formie ułożyć warstwę biszkoptów namoczonych w ponczu, na to ułożyć połowę masy. Następnie rozłożyć drugą warstwę biszkoptów i na wierzch resztę masy. Całość posypać sypką, zwykłą kawą. Przed podaniem włożyć do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
SERNIK PIECZONY Składniki do przygotowania sera - 1,20 kg sera białego (wiejski lub śmietanowy) - 8 żółtek - 3 łyżki oleju - ½ kostki masła prawdziwego - 1 budyń (waniliowy lub śmietankowy, najlepiej z Winiar) - 1 cukier waniliowy (podwójny) - ¾ szklanki cukru - 1 szklanka mleka - 15-20 dag rodzynek i skórki pomarańczowej Przygotowanie Do głębokiego naczynie włożyć ser, dodać żółtka, następnie olej i rozpuszczone masło, cukier, cukier waniliowy. To wszystko ukręcić na jednolitą masę, po czym budyń wymieszać z mlekiem i dodać do masy serowej. Na końcu dodać rodzynki (rodzynki powinny być uprzednio moczone w gorącej wodzie). Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Składniki do ciasta pod ser - ½ kg mąki (czyli 2 ½ szklanki) - ⅓ szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 całe jajka - 1 kubeczek/kostka masła roślinnego Przygotowanie Do szerokiego naczynia wsypać mąkę, do niej proszek do pieczenia oraz dodać masło roślinne prosto z lodówki. Masło posiekać z mąką a następnie włożyć do niej jajka i cukier. Wszystkie składniki szybko połączyć formując jednolite ciasto. Tak otrzymanym ciastem wyłożyć brytfannę uprzednio nasmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Na ciasto wylać przyrządzony ser i całość piec około 1 ½ godziny. Po ½ godziny pieczenia wyjąć z piekarnika sernik i nałożyć pianę z białek po czym włożyć do piekarnika i dalej piec (piana na wierzchu powinna być wysuszona). Wykonanie piany - 8 białek - 7 łyżek cukru Do ubitych białek wsypywać kolejne łyżki cukru ciągle ubijając pianę. Na koniec można wsypać 1 paczkę wiórek kokosowych i dalej ubijać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KRUCHE CIASTO Składniki - 3 szklanki mąki - 5 żółtek - 1 kostka masła roślinnego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie Ciasto dokładnie wyrobić. Po wyrobieniu dzielimy ciasto na dwie części, t.j. większy kawałek ciasta wałkujemy na blasze, mniejszy zamrażamy i ucieramy na jabłka włożone uprzednio na placek w blasze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
SERNIK NA ZIMNO (LODOWIEC) Składniki - 2 serki homogenizowane - 2 szklanki cukru pudru - 1 szklanka mleka - 1 kostka masła lub margaryny - 6 jaj - 4 czubate łyżki żelatyny - 2 cukry waniliowe - 2 galaretki Przygotowanie Żółtka utrzeć z masłem i cukrem. Do utartej masy dodać rozpuszczoną w przegotowanym mleku żelatynę. Żelatynę przygotować w następujący sposób: rozrobić żelatynę w małej ilości gorącego mleka a następnie dodać pozostałe mleko i całość ostudzić. Po dokładnym wtarciu żelatyny do masy dodać serki homogenizowane i ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystko razem wymieszać i przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy. Na wierzchu ułożyć i zalać tężejącą galaretką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MURZYNEK Składniki - 2 szklanki mąki - 2 niepełne szklanki cukru - 4-5 łyżek kakao - 1 kostka tłuszczu - 4 jaja - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - ½ szklanki mleka Przygotowanie Na wolnym ogniu połączyć następujące składniki: cukier, tłuszcz, kakao i mleko. Ostudzić a następnie dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodać sztywno ubitą pianę z białek i bakalie. Piec około 45 minut. Piana - 1 ½ kostki masła - 1 szklanka cukru pudru (bez grudek) Rozetrzeć i do tej masy dodawać po trochu ostudzoną kaszę manną ugotowaną z następujących składników: 3 szklanki mleka, 6 łyżek kaszy mannej. Uwaga! Ugotowaną masę ostudzić ciągle mieszając, aby nie było grudek. Do smaku dodać sok z cytryny lub kwasek cytrynowy rozpuszczony w wodzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
CIASTO Składniki na ciasto - 5 jaj - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie Całe jajko ubić z cukrem, dodać mąkę i proszek, wymieszać łyżką. Składniki na krem - 1 kostka masła - 2 budynie – ugotować z ½ l mleka - ⅓ szklanka mleka - 1 jajko - ½ szklanki cukru - 10 gad wiórek kokosowych Przygotowanie Jajko i cukier ucierać na gazie i do gorącego dodać wiórki kokosowe. Masło zmiksować dodając po 1 łyżce budyniu, na koniec dodać jajko z mlekiem i cukrem. Składniki na polewę - ½ margaryny - 1 szklanka cukru pudru - 2 łyżki kakao - 2 łyżki wody Przygotowanie Całość gotować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PLACEK Z JABŁKAMI Składniki - 1 margaryna - 1 szklanka cukru - 3 szklanki mąki - 6 jaj - 2 łyżeczki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - jabłka Przygotowanie Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jaja. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać kakao. Na spód ułożyć ciasto jasne, na wierzch ciemne. Na ciasto układać cząstki jabłka, masę i polewę. Składniki na masę - ½ kostki margaryn - ½ szklanki cukru - 1 szklanka kwaśnego mleka Składniki na polewę - ½ kostki margaryny - ¾ szklanki cukru - 2 łyżki kakao - 5 łyżek wody

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
RAFAELLO Składniki na biszkopt - 8 całych jaj - 1 szklanka cukru - 1 ½ szklanki mąki Przygotowanie biszkoptu Ubić całe jajka z cukrem do białości, dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać na blachę i piec 3 minut w nagrzanym piekarniku. Składniki na masę - 1 białą czekolada - ½ l śmietany kremówki 30% - 3 śnieżki na mleko - 15 dag wiórek kokosowych Przygotowanie masy Czekoladę rozpuścić na prze, dodać kilka łyżek śmietany żeby się nie zważyło. Śmietanę ubić ze śnieżkami, dodać rozpuszczoną czekoladę i połowę wiórek. Ciasto przekroić na dwie części, nasączyć ponczem i przełożyć połową masy, przykryć drugim ciastem i na wierzch posmarować resztą masy. Wiórki uprażyć na suchej patelni (lub z małym dodatkiem masła), wystudzonymi posypać ciasto. Składniki na poncz - woda - cukier - cytryna - alkohol - zapach rumowy lub arachidowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
CIASTO Z KASZY MANNY Składniki - 3 szklanki mleka - 12 dag masła - 12 dag cukru - 1 cukier waniliowy - 5-6 łyżek kaszy manny Przygotowanie Wszystkie składniki wymieszać i zagotować. Masę wylać na blachę uprzednio wyłożoną herbatnikami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
TORT MAKOWY Składniki na masę - 1 szklanka maku - 1 szklanka cukru - ⅓ szklanki bułki tartej - 8 żółtek - orzechy, migdały, rodzynki - 1 zapach migdałowy - 1 łyżka miodu Przygotowanie masy Mak zaparzyć i przekręcić 3 razy, dodać bułkę tartą, migdały i orzechy, miód, zapach migdałowy. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do masy. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Całość piec 1 godzinę. Składniki na krem - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 6 łyżek cukru - 2 żółtka - 1 masło - 2 łyżki kawy inki - 1 zapach rumowy - 1 kieliszek wódki Przygotowanie kremu Mąkę, cukier, żółtka, kawę i trochę wody wlać na gotujące się mleko. Wymieszać i poczekać aż wystygnie. Następnie Masło połączyć z zimną masą, dodać zapach rumowy i wódkę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
CIASTO MARCHEWKOWE Składniki - 2 jajka - 1 szklanka cukru - ¾ szklanki oleju - 1 szklanka mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cynamonu - szczypta soli - 2 szklanki startych marchewek - ½ szklanka startych orzechów lub bakalii Przygotowanie Składniki połączyć ze sobą i piec w rozgrzanym piekarniku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MAKOWIEC Składniki - 1 kg maku - 1 szklanka cukru pudru - 1 zapach migdałowy - 7 jaj - 1 kostka masła - 2 łyżki oliwy Przygotowanie Masło rozpuścić. Wystudzić do letniej temperatury i dodać 7 żółtek, cukier puder, oliwę, mak, wlać wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Jeśli ciasto jest twarde dodać trochę mleka. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 4 części (czyli 4 makowce). Na stolnicę wylewamy trochę oleju, wałek smarujemy również olejem i rozwałkowujemy ciasto. Na rozwałkowane ciasto wykładamy mak i zawijamy tak, aby zakładka makowca była na górze. Makowiec zawijamy w folię aluminiową tak, aby był luz i zostawiamy do wyrośnięcia. Potem piec około 50 minut. Rozczyn W 100 ml ciepłego mleka rozpuścić 15 dag drożdży i 1 łyżeczkę cukru.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
CIASTO BUDYNIOWE Składniki - ½ l mleka - 1 cukier waniliowy - ¾ szklanki cukru - ¾ kostki margaryny - 4 łyżki mąki - 1 łyżka budyniu - 1 paczka biszkoptów Przygotowanie Wszystkie składniki połączyć ze sobą na jednolitą masę, upiec. Na ciepłe ciasto wylać budyń i położyć okrągłe biszkopty. Można polać polewą kakaową.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ORZESZKI Składniki na masę - 3 szklanki mąki - 1 kostka margaryny - ½ szklanki cukru pudru - ½ szklanki śmietany 18% - ½ łyżki octu - ½ łyżeczki sody - 4 całe jajka (w tym jedno ugotowane na twardo) Przygotowanie masy Margarynę rozpuścić i schłodzić, następnie wlać do mąki, wsypać cukier, dodać śmietanę, ocet, sodę, 1 całe jajko, 2 żółtka i ugotowane jajko uprzednio starte na tarce. Składniki na krem - ½ szklanki mleka - 1 szklanka cukru - 1 kostka margaryny - 2-3 łyżki kakao - 1 mleko w proszku - zmielone orzechy Przygotowanie kremu Mleko z cukrem gotować 10-15 minut. Dodać margarynę, kakao i 1 ½ szklanki mleka w proszku. Wszystko zmiksować i dodać zmielone orzechy. Masą przełożyć wafle lub orzeszki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
CIASTO DŻEMOWO-WANILIOWE Składniki na masę - 2 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 2 łyżki kakao - ½ kostki margaryny - 2 jajka - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka kwaśnego dżemu Przygotowanie masy Margarynę rozpuścić i wystudzić. Dodać do reszty składników i wymieszać. Piec a następnie przestudzić ciasto. Składniki na polewę - 1 serek waniliowy - 7 łyżeczek cukru - ½ margaryny lub masła Przygotowanie polewy Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i tak przygotowaną polewa przekładać ciasto.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
to kilka przepisów z powstającej właśnie książki kucharskiej mojej mamy :) czyli innymi słowy jej przepisy z karteczek przepisane do komputera :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość klawersyn
jestem 1000 :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gibonik
witam moze ktos wie jak sie nazywa takie ciasto w którym w środku sa zawinięte rolady, i razem zapieczone z ciastem,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja znam przepis na takie z roladą w środku: Ciasto z roladą w środku Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki - 1 kostka margaryny - ½ szklanki kwaśnej śmietany - 1 jajko - 1 żółtko - ¾ szklanki cukru pudru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 15 dag orzechów włoskich mielonych Wykonanie ciasta: 1. Zarobić ciasto kruche i włożyć do lodówki na 2-3 godziny 2. Ciasto podzielić na 4 części 3. Z jednej części upiec placek w temp. 2000 C 4. Trzy części wałkować osobno na długość foremki 5. Posmarować powidłem śliwkowym, posypać orzechami i zwinąć w rolady 6. Piec na złoty kolor w temp. 2000 C przez 20-30 min Składniki na krem: - 1l mleka - 1 szklanka cukru kryształu - 1 cukier waniliowy - 3 jajka - 4 łyżki mąki pszennej - 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 kostka margaryny Wykonanie kremu: 1. W ¼ szklanki mleka roztrzepać jajka i obie mąki 2. Resztę mleka zagotować z cukrem i ugotować budyń z mąk i jajek 3. Margarynę utrzeć i dodawać po 1 łyżce przestudzony budyń Składniki na przełożenie placka: - 2 galaretki zielone - polewa Przełożenie placka: 1. Galaretkę przygotować wg przepisu 2. Na upieczony cienki placek wyłożyć ½ kremu 3. Na kremie ułożyć rolady 4. Pomiędzy roladki wlewać tężejącą galaretkę 5. Po zastygnięciu galaretki dołożyć resztę kremu i przykryć ciastem 6. Dekorować polewą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gibonik
hmm a skąd wziąc ten placek na przekrycie? robisz to na duzą blache?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Proste w wykonaniu ciasta . Zwykła babka piaskowa: 2 szklanki mąki , 3 jaja , 1 i 1/2 szklanki cukru , kostka margaryny , cukier waniliowy , 1 łyżeczka proszku do pieczenia , szczypta soli , trochę wody lub mleka. Utrzeć jaja z cukrem, dodać rozpuszczoną margarynę , mąkę , proszek do pieczenia, cuk.waniliowy - wszystko wymieszać dodając wodę lub mleko. Ciasto powinno być gęściejsze niż na naleśniki.Piec w temperaturze 200 stopni około 40 minut. Można połowę ciasta wymieszać z kakaem. Placek ze śliwkami: 4 całe jaja, 1 szklanka cukru , 1 cukier waniliowy , 1 zapach d.ciast - wymieszać to mikserem.Dodać 4 łyżki oliwy lub oleju 1 i 1/2 szklanki mąki , 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Śliwki kładziemy na wierzch ciasta , soczystą stroną do spodu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tak, duża blacha (taka typowa prostokatna, nie ta oryginał z piekarnika). A placek na wierzch to cienki biszkopt, musiało mi umknąć przy kopiowaniu. Placek piekłam wieki temu, nie nalezy do moich ulubionych - ani robić ani jeść. Przepis pochodzi z jakiejś książki typu - przepisy siostry..... Lubię eksperymentować w kuchni, pytanie o ciasto z roladą od razu rodzi we mnie jakis pomysł - spróbowałabym biszkopt na spód, posmarować masą, cienkie rolady pozwijane z dżemem poukładać ciasno obok siebie łącząc je kremem budyniowym albo zapuszczając pomiędzy nie tężejącą galaretkę, na wierzch znów masa np z dodatkiem pokrojonych drobno ananasów albo brzoskwiń albo wafelków prince polo, na wierzch biszkopt albo cienki placek kokosowy z białek, polać polewą i schłodzić. Pewnie byłoby niezłe.....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Znalazłam taki oto przepis na cisto - wygląda na smaczne, tylko jeszcze nie miałam okazji by go upiec. Podam go, może ktos się skusi: Czterowarstwowiec (choć gdyby policzyć polewę to nawet pięcio-) I warstwa - ciasto kruche: 2 szklanki mąki 15 dkg margaryny 12 dkg cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 4 żółtka II warstwa - masa jabłkowa: 1 kg jabłek ew. cukier do smaku III warstwa - ciasto kokosowe: 4 białka 20 dkg cukru kryształu 15 dkg kokosu 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z 1 cytryny IV warstwa - ciasto kakaowo-orzechowe: 4 jajka 12 dkg cukru pudru 15 dkg zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka tartej bułki 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao polewa: 5 dkg margaryny 3 łyżki kakao 2 łyżki wody 6 łyżek cukru pudru Zagnieść kruche ciasto i wyłożyć nim formę (taką dużą prostokątną)uprzednio wyłożoną pergaminem. Jabłka obrać , zetrzeć na tarce o największych oczkach i usmażyć dodając ewentualnie cukier do smaku jeśli jabłka są kwaśne. Przestudzić i wyłożyć na kruche ciasto , wyrównać. Na ciasto kokosowe białka ubić, pod koniec ubijania dodać cukier , jeszcze chwilę ubijać , dodać mąkę , sok z cytryny i kokos , wymieszać i wyłożyć na masę jabłkową. Składniki na ciasto orzechowe zmiksować i wylać na ciasto kokosowe. Piec ok. 60 - 90 min. w 180 stopniach. Jeśli po dotknięciu ciasto jest sprężyste to znaczy że jest gotowe. Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą (wszystkie składniki na polewę zagotować razem , lekko ostudzić i jeszcze ciepłą polać ciasto).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×