Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Go艣膰 agripa

Ciasta palce liza膰..mniaaaam

Polecane posty

Go艣膰 Anulax
Przepraszam, 偶e dopiero teraz pisz臋, ale ogromne dzi臋ki za przepisy na makowiec. Patyczak wybacz, 偶e nie dostrzeg艂am ,偶e ju偶 poda艂a艣 go wcze艣niej na str. 5 ... ale tyle tego jest. Pozdrawiam Was wszystkie i 偶ycz臋 udanych wypiek贸w.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 lusiisstaa
mam pytanie do przepisu na RAFAELLO ze str.5. :smietana krem贸wka----jaka to? 36% ?

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
36% :) jak pieklam rafaello to taka kupilam i byla super ,swoja droga ciasto pyszne :)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 swirek72
do She 71 na stronie 6 napisalas jak sie robi pierniczki, ja jestem noga w pieczeniu ciastek i tak sie zastanawiam czy ma byc cale jedno jajko czy ma byc tylko zoltko z jajka bo wiekszosci ciast daje sie "chyba" tylko zotko mam watpliwosci wiec prosze Ciebie badz inne dziewczyny o pomoc

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
CIASTO Z MAS膭 MAKOWO-ORZECHOW膭馃尰 2 szkl.maki pszennej 4 jajka 1 szkl. cukru pudru 1 c.waniliowy 5 艂y偶ek oleju 8 ly偶ek wody 3 艂y偶ki kakao 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia Do nasaczenia ciasta 3 艂yzki w贸dki,bakalie do przybrania Masa makowa:50 dag maku 15 dad cukru 2 szkl.mleka 1 c.waniliowy 2 艂y偶ki miodu 3 bia艂ka Masa orzechowa:15 dag orzech贸w 20 dag margaryny 15 dag c.pudru 3 偶贸艂tka 1/2 szkl.mleka Przygotowac ciasto:jajka utrzec z cukrem na puszysta mase,stopniowo dodawac wode,make z proszkiem,cukier waniliowy,kakao,a na ko艅cu olej.Forme wysmarowac tluszczem i wysypac bulka tarta.Piec 45 min.w temp.180C Mak oplukac na sicie,os膮czy膰,zalac wrz膮cym mlekiem,dodac cukier,c.waniliowy,mi贸d oraz bialka ,wymieszac i gotowac do zg臋stnienia.Ostudzone ciasto skropic w贸dka,goraca mase makowa wylozyc na ciasto. Orzechy zemlec,zalac goracym mlekiem i ostudzic.Margaryne utrzec z c.pudrem,dodajac stopniowo 偶贸艂tka i orzechy Wylozy膰 na mas臋 makowa.Polac polewa czekoladowa,posypac bakaliami.:) )))

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Jesli chodzi o pieczenie pierniczk贸w to daje zawsze ca艂e jajka ...z pozdrowieniami Agripa_馃尰

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
CIASTO ORZECHOWO-LUKSUSOWE馃尰 18 dag maki krupczatki 36 dag cukru 12 jajek 18 dag zmielonych orzech贸w wloskich 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia,s贸l Krem:25 dag mas艂a 2 jajka 4 艂yzki cukru 1 艂y偶ka zmielonej kawy po 2 ly偶ki mrodzynek i migda艂贸w 2 艂y偶ki rumu lub spirytusu Polewa czekoladowa:12 dag masla 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowac ciasto:z bialek,1/3 艂y偶eczki soli ubic sztywna piane,dodac cukier i ubijac nadal.Nast臋pnie dodac 偶贸艂tka mak臋,orzechy,proszek do pieczenia i wymieszac.Wylac ciasto na blaszke i piec 30 min. w temp.200C.Kiedy ciasto ostygnie przeciac je na p贸艂 . Robimy krem:z bialek ubic piane,dodajac 偶贸艂tka i cukier,ubijac nadal.Mas臋 jajeczna polaczyc z miekkim maslem i utrzec na puszysty krem.Kawe zaparzy膰 w 3 艂y偶kach wrz膮tku,napar przecedzic i ostudzi膰.Rodzynki i migdaly sparzyc,osuszyc,migdaly obrac ze sk贸rki i posiekac.Do kremu dodac kaw臋,rodzynki i alkohol.Wymieszac.Placek przelozy膰 kremem,odkladajac 3 艂yzki do posmarowania wierzchu i bok贸w ciasta.Polac polew膮,przybrac po艂owkami orzech贸w wloskich. SERDUSZKA PIERNIKOWE馃尰 1 kg makipszennej 45 dag miodu 25 dag cukru 10 dag masla 3 艂y偶ki posiekanej sk贸rki pomara艅czowej sma偶onej w cukrze 2 jajka 1/2 ly偶eczki zmielonych go藕dzik贸w 1 艂y偶eczka zmielonego cynamonu 6 艂y偶eczek proszku do pieczenia szczypta soli Polewa:2 tabliczki rozpuszczonej czekolady deserowej W garnku pol膮czyc mi贸d z cukrem i maslem,podgrzewac na malym ogniu,az powstanie jednolita masa.Zdjac z ognia i mieszajac zchlodzic.M膮ke po艂aczyc z proszkiem,jajka wymieszac z sola i sk贸rka pomara艅czowa.Do masy miodowej dodac cynamon,go藕dziki,make i jajka.Z gotowych skladnik贸w zagnie艣c gladkie ciasto,rozwa艂kowa膰 na grubo艣c 1 cm.Wycinac foremka serduszka,piec na blaszce 15 min.w temp.200C.Ka偶de serduszko zanurza膰 do polowy w p艂ynnej czekoladzie i odkladac do wystygni臋cia.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Deser jab艂kowy 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru 1 szklanka m膮ki 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy ½ kostki margaryny Wszystkie sypkie sk艂adniki wymiesza膰. Jab艂ka zetrze膰 na grubej tarce. Tortownic臋 wysmarowa膰 t艂uszczem, przek艂ada膰 warstw膮 sypk膮 i jab艂kami na przemian, ale tak, 偶eby na spodzie i na wierzchu by艂a warstwa sypka. Na ostatniej warstwie porozk艂ada膰 p艂atki margaryny. Piec 45 minut.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
B艂yskawiczne p膮czki 4 serki homogenizowane 6 jaj 3 szklanki m膮ki 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia olej do sma偶enia Serki i jaja zmiksowa膰, doda膰 m膮k臋 i proszek. Rozgrza膰 t艂uszcz, ma艂膮 艂y偶eczk膮 nabiera膰 ciasto i k艂a艣膰 na gor膮cy t艂uszcz. Sma偶y膰 na z艂oty kolor, po wyj臋ciu ods膮czy膰 i posypa膰 cukrem pudrem.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Jab艂ecznik Justyny 3 szklanki m膮ki 1 szklanka cukru 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2 jajka ¾ kostki margaryny ½ kostki smalcu 1 kg jab艂ek Jab艂ka pokroi膰 w plastry, upra偶y膰 z cukrem i cynamonem. Z pozosta艂ych sk艂adnik贸w zagnie艣膰 ciasto, podzieli膰 na p贸艂, rozwa艂kowa膰, prze艂o偶y膰 jab艂kami. Piec 1 godzin臋.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 do Alutki
ale w tym deserze z jab艂kami nie ma jab艂ke :O Ile ma ich by膰?

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 vp
a jak zrobi膰 smaczne racuchy ?

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Alutka te serki homogenizowane do p膮czk贸w to jakie maj膮 by膰,du偶e czy ma艂e,a mo偶e wystarczy jeden du偶y 400g.?

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
chyba nie podawa艂am... ciasto z grilla - czyli \'prawie s臋kacz\' ( wcale nie jest skomplikowane!!!) - 250 g mi臋kkiego mas艂a lub margaryny - 250 g cukru - 1 cukier waniliowy - 6 jajek - 4 艂y偶ki rumu - 150 g m膮ki pszennej - 100 g m膮ki ziemniaczanej - 3 艂y偶eczki proszku do pieczenia mas艂o utrze膰 na puch - dodawa膰 cukry a nast臋pnie 2 ca艂e jajka (no bez skorupek), 4 z贸艂tka i rum m膮ki zmiesza膰 z proszkiem do pieczenia i dodawa膰 do masy ma艣lanej niewielkimi porcjami bia艂ka ubi膰 na sztywn膮 pian臋 i wmiesza膰 delikatnie do ciasta w艂膮czy膰 piecyk na jakie艣 200 stopni przygotowa膰 blaszk臋 - keks贸wk臋 wy艂o偶y膰 papierem do pieczenia nabra膰 niewielk膮 chochelk臋 ciasta i wyla膰 do foremki - rozprowadzi膰 r贸wnomiernie (艂y偶k膮 albo p臋dzelkiem) piecyk prze艂膮czy膰 na funkcj臋 opiekacza (od g贸ry) - zostawi膰 w艂膮czony termoobieg (jak si臋 ma) - piec ok 4 minut na lekko zabr膮zowion膮 pierwsz膮 warstw臋 wla膰 kolejn膮 艂ych臋 ciasta i znowu rozsmarowa膰 r贸wniutko - piec ok.3 minuty operacj臋 powtarza膰 do zu偶ycia ca艂ego ciasta - czas podpiekania kolejnych warstw skraca膰 (do 2 minut) po upieczeniu ostatniej warstwy wyj膮c ciasto na blaszk臋 - 艣ci膮gn膮膰 papier - a ciasto wstawi膰 na 5 minut do gor膮cego piekarnika (ju偶 wy艂膮czonego) a potem wyj膮c ostudzi膰 i si臋 zajada膰

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Sk艂adniki: - 4 jajka, - 2 szklanki maki, - 1 szklanka cukru, - niepe艂na (3/4) szklanka oleju, - 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia, - po艂owa 艂y偶eczki sodki, - 1 艂y偶eczka cynamonu, - 1 szklanka rodzynek, - 1 szklanka orzech贸w, - 4 jab艂ka pokrojone na \"贸semki\". 1.呕贸艂tka nalezy utrze膰 z cukrem; z bia艂ek-ubi膰 pian臋. 2.Po utarciu doda膰 olej i nadal uciera膰. 3.Doda膰 do masy m膮k臋 (ma艂ymi ilo艣ciami) i przygotowan膮 wczesniej pian臋 z bia艂ek (tak naprzemiennie). 4.Nast臋pnie dodajemy bakalie a nast臋pnie (na ko艅cu) jab艂ka. Prosz臋 nie przera偶a膰 si臋 g臋sto艣ci膮 ciasta. Ciasto ma by膰 g臋ste!Ponadto proponuj臋 porcjowa膰 pian臋 z bia艂ek, dodawac ja mo偶na nawet w贸wczas, gdy dodawane ju偶 b臋d膮 bakalie. Wiele razy piek艂am orzechowca i zawsze sie udaje. Ciasto jest najlepsze dnia nast臋pnego, robi sie wilgotne i jest bardzo smaczne! Ciasto najlepiej proponuj臋 piec w pod艂u偶nej blaszce.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
馃尰AMERYKANIN馃尰 Sk艂adniki: - 2 szklanki cukru - 5 jajek - 1,5 szklanki oliwy - 2 艂y偶ki kakao - 1 艂y偶ka cynamonu - 1 艂y偶eczka sody - 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia - 1 艂y偶ka octu - 4 szklanki m膮ki - 8 du偶ych jab艂ek - orzechy - bakalie Wszystko wymiesza膰 i piec w temp. 180 st. przez 1 godz. na du偶ej blaszce.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
馃尰CIASTO JAB艂KOWO - ORZECHOWE馃尰 Sk艂adniki: 6-7 艣redniej wielko艣ci jab艂ek, - 1 szklanka mielonych orzech贸w w艂oskich, - 2 szkl. m膮ki szymanowskiej, - p贸艂torej szklanki cukru, - 3 艂y偶ki sto艂owe oleju (NIE OLIWY!!!), - 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia, - 1 艂y偶eczka sody oczyszczonej, - 1 cukier waniliowy, - 3 ca艂e jajka. Jab艂ka obra膰 usun膮膰 gniazda nasienne pokroi膰 w drobne cz膮stki. Prze艂o偶y膰 do miski i zasypa膰 p贸艂torej szkl. cukru i opakowaniem cukru waniliowego i pozostawi膰 na godzin臋. Nast臋pnie doda膰 3 ca艂e jajka, orzechy, m膮k臋, 3艂y偶ki oleju, 1 艂y偶eczk臋 proszku do pieczenia, 1 艂y偶eczk臋 sody. Wszystko wymiesza膰 najlepiej drewnian膮 艂y偶k膮 i wla膰 do tortownicy uprzenio wysmarowanej margaryn膮 np. Kasi膮. W艂o偶y膰 do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 45-55 minut.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
馃尰JAB艂ECZNIK HABSBURSKI馃尰 Sk艂adniki: 1/2 kostki margaryny, 3 jajka, 3/4 szklanki cukru, 3 艂y偶ki oleju, 2 niepe艂ne szklanki m膮ki, 1 艂y偶ka proszku do pieczenia, zapach cytrynowy lub sk贸rka cytrynowa, orzechy, rodzynki lub migda艂y, 1 kg jab艂ek, bu艂ka tarta do posypania formy , Margaryn臋 rozpu艣ci膰, sch艂odzi膰. Jaja ubi膰 z cukrem. Po艂膮czy膰 z margaryn膮. Doda膰 pozosta艂e sk艂adniki i wymiesza膰. Form臋 posmarowa膰 margaryn膮 i posypa膰 bu艂k膮 tart膮. 3/4 ciasta wy艂o偶y膰 do formy. Na cia艣cie roz艂o偶y膰 jab艂ka pokrojone w 贸semki. Posypa膰 orzechami i rodzynkami. Na wierzch na艂o偶y膰 pozosta艂a cz臋艣膰 ciasta. Piec ok. 50 minut w nagrzany piekarniku 200 C. Po upieczeniu mo偶na posypa膰 cukrem pudrem.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
馃尰KOKOSANKA馃尰 Sk艂adniki: - 1 kostka margaryny, - 1 szklanka cukru, - 3 艂y偶ki kakao, - 1/2 szklanki wody, - 6 bia艂ek, - 1 szklanka cukru pudru, - 2 paczki wi贸rk贸w kokosowych. Jak przyrz膮dzi膰? Margaryn臋, cukier wod臋 i kakao zagotowa膰. Ubi膰 bia艂ka, doda膰 cukier puder, ubi膰, dodac wi贸rki i wymiesza膰. Kiedy pierwsza masa ostygnie doda膰 do niej 6 偶贸艂tek, dwie szklanki m膮ki pszennej i dwie 艂y偶eczki proszku do pieczenia. Mas臋 podzieli膰 na p贸艂. Blach臋 wysmarowa膰 t艂uszczem. Masy wylewc na przemian: ciemna - jasna - ciemna. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym 150 - 200 stopni. Po upieczeniu pola膰 czekolad膮.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
馃尰ORZECHOWIEC NA SWIENTA馃尰 Sk艂adniki: - 4 jajka, - 2 szklanki maki, - 1 szklanka cukru, - niepe艂na (3/4) szklanka oleju, - 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia, - po艂owa 艂y偶eczki sodki, - 1 艂y偶eczka cynamonu, - 1 szklanka rodzynek, - 1 szklanka orzech贸w, - 4 jab艂ka pokrojone na \"贸semki\". Jak przyrz膮dzi膰? 1.呕贸艂tka nalezy utrze膰 z cukrem; z bia艂ek-ubi膰 pian臋. 2.Po utarciu doda膰 olej i nadal uciera膰. 3.Doda膰 do masy m膮k臋 (ma艂ymi ilo艣ciami) i przygotowan膮 wczesniej pian臋 z bia艂ek (tak naprzemiennie). 4.Nast臋pnie dodajemy bakalie a nast臋pnie (na ko艅cu) jab艂ka. Prosz臋 nie przera偶a膰 si臋 g臋sto艣ci膮 ciasta. Ciasto ma by膰 g臋ste!Ponadto proponuj臋 porcjowa膰 pian臋 z bia艂ek, dodawac ja mo偶na nawet w贸wczas, gdy dodawane ju偶 b臋d膮 bakalie. Wiele razy piek艂am orzechowca i zawsze sie udaje. Ciasto jest najlepsze dnia nast臋pnego, robi sie wilgotne i jest bardzo smaczne! Ciasto najlepiej proponuj臋 piec w pod艂u偶nej blaszce. Czas pieczenia zalezy od piekarnika, ale 艣rednia nale偶y piec 40-50 min.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Sernik „Z艂ota Rosa” Ciasto: 3 偶贸艂tka 0,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka margaryny 2,5 szklanki m膮ki 1,5 艂y偶eczki proszku do piecz. 1 艂y偶ka octu lub alkoholu Z podanych sk艂adnik贸w zagnie艣膰 ciasto, wy艂o偶y膰 na du偶膮 blach臋 wylepiaj膮c no偶em r贸wnie偶 brzegi blachy. Masa: 1 kg sera w wiadereczku 6 jaj 1 szklanka cukru 2 budynie 艣mietankowe 3 szklanki mleka sok z cytryny olejek migda艂owy rodzynki lub brzoskwinie 呕贸艂tka utrze膰 z cukrem, doda膰 ser, budy艅, mleko, sok z cytryny, olejek migd. Ubi膰 pian臋 z bia艂ek, doda膰 do masy i zmiksowa膰. Wyla膰 mas臋 na ciasto. Piec ok. 1 godziny. Po upieczeniu ubi膰 pian臋 (bia艂ka pozostan膮 z 偶贸艂tek wykorzystanych do ciasta) z 0,5 szklanki cukru i wy艂o偶y膰 na gor膮ce ciasto (mo偶na jeszcze posypa膰 wi贸rkami kokosowymi), po czym piec jeszcze ok. 15 minut. Je偶eli chodzi o deser jab艂kowy to jab艂ek ma by膰 ok. 1 kg. Natomiast serki homo do b艂yskawicznych p膮czk贸w ja kupuj臋 Danio 4 x 150 gram

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Orfeusz Ciasto: 8 jaj 1,5 szklanki cukru 3 艂y偶eczki proszku do pieczenia 4 艂y偶ki kakao 6 pe艂nych 艂y偶ek m膮ki Ubi膰 bia艂ka, doda膰 cukier, 偶贸艂tka. Wymiesza膰 proszek do pieczenia z m膮k膮 i kakao, doda膰 do masy, delikatnie ca艂o艣膰 wymiesza膰. Z otrzymanej masy upiec 2 placki, po ostygni臋ciu przekroi膰 placki na p贸艂. ja przygotowuj膮c te placki, robi臋 dwa ciasta osobno z po艂owy powy偶ej podanych sk艂adnik贸w, czyli daj臋 4 jaja, 0,75 szkl. cukru, ... itd i piek臋 jedno ciaso i potemjeszcze raz po艂owa sk艂adnik贸w i drugie ciasto. Masa: 3 艣mietany krem贸wki – 36% 2 opakowania 艣mietan-fix ½ szklanku cukru pudru Ubi膰 艣mietan臋 ze 艣mietan fixami i cukrem pudrem. Placki przek艂ada膰 bita 艣mietan膮, tak aby na wierzchu by艂a 艣mietana. Ca艂e ciasto posypa膰 start膮 gorzk膮 czekolad膮. TE CIASTO JEST REWELACYJNE, NIE JEST ZBYT SKOMPLIKOWANE W PRZYGOTOWANIU I JESZCZE NIGDY NIE ZDARZY艁O MI SIE, 呕E SI臉 NIE UDA艁O. JEST NAPRAWD臉 PRZEPYSZNE, POLECAM

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Dziewczyny super topik a przepisy po prostu rewelacja!!!!!!!!! :D wiem ze to ma艂o z mojej strony za wasze tak pyszne przepisy ale to ciasto, kt贸re sie nazywa capuccino te偶 jest przepyszne podaje przepis: CAPPUCCINO Sk艂adniki na ciasto: – 8 jaj; – 2 budynie czekoladowe; – m膮k膮 tortowa; – proszek do pieczenia; – 1 szkl. cukru bia艂ka ubijamy na sztywn膮 pian臋, dodajemy cukier i 偶贸艂tka, miksujemy, nast臋pnie do szklanki wsypujemy dwa budynie czek. uzupe艂niamy szklank臋 m膮ka tortow膮, wsypujemy to wszystko do ubitej piany z 偶贸艂tkami, nast臋pnie wsypujemy jeszcze dwie 艂y偶ki m膮ki tortowej i 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia, wszystko to mieszamy dok艂adnie i pieczemy jak biszkopt. Sk艂adniki na ciasto kokosowe: – 5 bia艂ek – 1 szkl. cukru; – 250 dag wi贸rek kokosowych. Bia艂ka ubijamy na sztywna pian臋, dodajemy cukier miksujemy, nast臋pnie wsypujemy wi贸rki i mieszamy 艂y偶k膮, wyk艂adamy na blach臋 i pieczemy ok. 30 min. w piekarniku 170 stopni. Blacha musi by膰 dobrze nat艂uszczona i papier te偶, na kt贸ry wyk艂adamy gotowe bia艂ko z kokosem 偶eby potem dobrze si臋 oddzieli艂o i nie po艂ama艂o. Sk艂adniki na mas臋: – 5 偶贸艂tek; – 2 szklanki mleka; – 1 szkl. cukru; – 1 budy艅 艣mietankowy; – 2 艂y偶ki m膮ki pszennej; – 2 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej; – 1 kostka mas艂a i 0,5 margaryny, – 4 艂y偶ki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 3 艂y偶kach wody - Sch艂odzi膰 Jedn膮 szklank臋 mleka gotujemy ze szklank膮 cukru, w tym czasie drug膮 szklank臋 mleka mieszamy z 偶贸艂tkami, budyniem i m膮k膮 (ziemniaczan膮 i pszenn膮) wszystko to razem dobrze wymiesza膰 i wla膰 do gotuj膮cego si臋 mleka z cukrem, gotowa膰 jak budy艅, na mniejszym ogniu, ca艂y czas mieszaj膮c by nie porobi艂y si臋 grudki, gdy budy艅 mocno zg臋stnieje, zestawi膰 w ch艂odne miejsce, a偶 do ca艂kowitego ostygni臋cia. Gdy budy艅 b臋dzie ju偶 ca艂kiem ostudzony dodajemy powoli mas艂o i margaryn臋, miksujemy, gdy wszystko si臋 ju偶 dobrze po艂膮czy dodajemy powoli wcze艣niej przygotowan膮 sch艂odzon膮 kaw臋. Biszkopt przekrajamy wzd艂u偶 na p贸艂. Wyk艂adamy: 1 - biszkopt, 2 – masa, 3 – ciasto kokosowe, 4 – masa, 5 – biszkopt, polewamy polew膮 czekoladow膮. Proponowana polewa: 3 艂y偶ki kakao, 3 艂y偶ki 艣mietany mo偶e by膰 12% lub 18%, 3 艂y偶ki margaryny, 3 艂y偶ki cukru.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Sernik Isaura Ciasto: 1,5 szklanki m膮ki 6 jaj 1,5 szklanki cukru 6 艂y偶ek kakao 1 cukier waniliowy 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia 1,5 kostki margaryny 8 艂y偶ek wody Margaryn臋 + wod臋 + cukier + cokier waniliowy + kakao zagotowa膰 na ma艂ym ogniu. Po ostudzeniu doda膰 偶贸艂tka i zmiksowa膰. Odla膰 ½ szklanki na polew臋. Do reszty doda膰 m膮k臋, proszek do pieczenia i ubite bia艂ka, wymiesza膰. Wyla膰 mas臋 na du偶膮 blach臋. Masa: 5 kostek sera 艣mietankowego 5 jaj 1 szklanka cukru ½ kostki mas艂a Zmiksowa膰 ser, jaja, cukier, 偶贸艂tka, ubit膮 pian臋 z bia艂ek. Zmiksowan膮 mas臋 uk艂ada膰 pasami wzd艂u偶 na ciasto. Piec przez ok. 45 minut. Po upieczeniu pola膰 gor膮ce ciasto polew膮 odlan膮 wcze艣niej do szklanki.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Mazurek Ciasto: ½ kg m膮ki krupczatki 1 kostka mas艂a 3 艂y偶ki cukru pudru 4 偶贸艂tka szczypta soli Z podanych sk艂adnik贸w zagnie艣膰 ciasto, wstawi膰 je na godzin臋 do lod贸wki. Wylepi膰 wysmarowan膮 t艂uszczem blach臋 formuj膮c wysoki rant, piec ok. 20 minut. Nadzienie: 1 kostka mas艂a 1 szklanka cukru pudru 300 gram orzech贸w laskowych 3 偶贸艂tka kieliszek rumu lub olejku rumowego kandyzowane wi艣nie plastry pomara艅czy Orzechy zemle膰 w maszynce. Cukier puder utrze膰 z 偶贸艂tkami i mas艂em. Doda膰 orzechy i rom. Mas臋 rozsmarowa膰 na wystudzonym cie艣cie. Udekorowa膰 wi艣niami i pomara艅cz膮 Ja nie dosta艂am nigdzie tej kandyzowanej wi艣ni, zrobi艂am tylko z pomara艅cz膮. mazurek jest pyszny.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Cycki Murzynki 6 bia艂ek 1 szklanka wi贸rk贸w kokosowych 1 szklanka cukru 1 szklanka maku 1 艂y偶eczka proszku do piecz. Ubi膰 pian臋 z bia艂ek, doda膰 pozosta艂e sk艂adniki, wymiesza膰. Piec ok. 20 minut. Na ciasto wy艂o偶y膰 krem karpatka przygotowany wg przepisu na opakowaniu. Na mas臋 karpatkow膮 uk艂ada膰 ciasteczka biszkopty maczana w alkoholu. Ca艂o艣膰 pola膰 polew膮 czekoladow膮. Na ka偶dym ciasteczku mo偶na po艂o偶y膰 orzeszka, na to pola膰 polew膮, wtedy b臋d膮 to „prawdziwe” cycki.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 KOTU艢**ka
Super przepisy , ale jak dok艂adnie si臋 robi Mrzynka . Prosze napiszcie jaki艣 przepis .

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Kotu艣**ka-----> na 6 stronie napisa艂am przepis na super smacznego murzynka kt贸ry zawsze wychodzi;) polecam naprawde pychotka;) jak sie zdecydujesz na niego daj znac czy ci smakowa艂;)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
kiedys jadlam u mojej tesciowej takie ciasto jak sernik i makowiec w jednym :):):) moze ma ktoras z Pan przepis na cos podobnego

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj si臋

Posiadasz w艂asne konto? U偶yj go!

Zaloguj si臋

×