Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 w glowie sie nie miesci

MYSLENIE 18-19 letnich mamus!!!

Polecane posty

Go艣膰 ugh ugh ugh
Figazmakiem ---> Jasne, 偶e to nie dotyczy tylko m艂odych matek, no co Ty? A co do khe khe szanownych pos艂贸w to ju偶 mi si臋 ci艣nienie podnosci 馃槨 Genarelanie chodzi mi o uczciwo艣膰, a ona powinna dotyczy膰 wszystkich bez wzgedu na status maj膮tkowy i spo艂eczny!

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
a ja mojej c贸rki nie wywal臋, cho膰by mi zasz艂a w ci膮偶臋 jeszcze wcze艣niej. Niestety, jako rodzi膰 mam wp艂yw cz臋艣ciowy na jej wychowanie, ale w pewnym wieku i tak b臋dzie uwa偶a膰, ze jej truj臋 i zrobi co b臋dzie chcia艂a. Nie chcia艂abym, zeby wpad艂a, ale je艣liby tak mia艂o by膰, to zaharuj臋 si臋, a jej pomog臋, 偶eby nigdy nie my艣la艂a, ze z tego powodu jest kim艣 gorszym, albo co najgorsze, zeby nie pomy艣la艂a, ze przesta艂am ja kocha膰 z tego powodu.

Udost臋pnij ten post

ja mojego dziecka w wieku 18 lat bym nie wywalila z domu gdyby mi powiedzialo ze spodziewa sie dziecka.. ale za to staralabym sie pomoc, zeby nie musial liczyc na innych, BO RODZICE SIE OD NIEGO ODWROCILI.. to co to za rodzice.. niby kochaja, a tu nagle od wlasnego dziecka sie odwracaja.. ale nigdy nie pozostawilabym swojego dziecka, aby liczyl na pomoc innych A POZNIEJ BYLOBY ZE ZYJE Z ZAPOMOGI itp..

Udost臋pnij ten post

figazmakiem, piekne slowa, widze ze nadajemy na tych samych falach. :) dla nas dziecko jest naj naj naj naj naj wazniejsze :) pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 naszka popieram
no tak, dziecko kocha si臋 przeciez mimo wszystko. Trzeba starac sie dobrze wychowa膰. Ale jest jeszcze szko艂a i r贸wiesnicy, kt贸rzy nie zawsze s膮 fajni. Wiecie co mam na my艣li?

Udost臋pnij ten post

Ugh - absolutna racja. Tylko, ze bez przyk艂adu z g贸ry (tzn. naszego szacownego gremium rz膮dz膮cego) i rzetelnego egzekwowania uczciwo艣ci urz臋dniczej i obywatelskiej jeszcze d艂uuuugo w tym kraju liczy膰 si臋 b臋dzie kombinatorstwo, lewizna i jazda na cudzych plecach.

Udost臋pnij ten post

W Polsce tez mozna miec dzieci! Nie zgadzam sie z opinia, 偶e trzeba wyjecha膰 poza granice kraju zeby m贸c zdecydowa膰 si臋 na dziecko. Owszem, na pewno jest trudniej niz na Zachodzie, ale mozna pogodzic macierzy艅stwo z prac膮 zawodow膮. Wiele kobiet to robi! Jestem zdania, 偶e musi to by膰 decyzja przemy艣lana. Czasem trzeba poczeka膰, od艂ozyc decyzj臋 o macierzy艅stwie o rok, dwa lata, czy pi臋膰 lat, ale udowadnianie, 偶e trzeba koniecznie sko艅czyc studia chyba nie ma sensu. S膮 rozne sytuacje, s膮 rozni ludzie o r贸znych temperamentach - niekt贸rzy nie czuj膮 potrzeby \"wyszumienia\" sie. A je艣li do tego nie rezygnuj膮 z dalszego kszta艂cenia sie, to dlaczego zarzuca膰 im egoizm i twierdzi膰, 偶e np m艂ode matki zrzucaj膮 wszystko na swoich m臋偶贸w? Pewnie gdy zdecyduj膮 si臋 na dziecko bedzie im trudniej, za kilka lat taka mama p贸jdzie jednak do pracy i wtedy okres zaciskania pas moze si臋 sko艅czyc...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 naszka popieram
tez bym nie wyrzucia艂a w艂asnej c贸rki, bo zasz艂a w ci膮偶e. Kocha si臋 mimo wszystko:)

Udost臋pnij ten post

nigdy bym nie wywalila dziecka z domu bo spodziewa sie wlasnego.. naszka.. jesli chodzi o zycie w polsce.. to ogolnie daje rade sie zyc, ale jest duzo takich rodzin co woli wyjechac, zeby godnie zyc. jest duzo rodzin ktore daja sobie rade by zyc w naszym kraju, ale coraz czesciej ludzie wlasnie wyjezdzaja na zachod by zyc LEPIEJ.. taka jest niestety RZECZYWISTO艢膯.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 moje zdanie jest takie
TROCHE OD DRUGIEJ STRONY: Moim zdaniem w tym kraju to nie ma warunk贸w ani dla m艂odszych matek ani dla starszych matek i tu nie chodzi o odpowiedzialno艣c nawet. Bo za艂贸偶my , kobieta jest odpowiedzialna i nie decyduje sie na dziecko w bardzo mlodym wieku. Potem tak jej sie zycie uk艂ada 偶e nie ma m臋偶a ale chcia艂a by dziecko, jest dojrza艂a emocjonalnie do tego, chcia艂aby do艣wiadczyc macierzy艅stwa, bo przeciez w koncu taka jest rola kobiety ale....jej sytaucja finansowa ( mimo wykszta艂cenia, wielu zmian pracy itp) jest taka ze nie da艂a by rady ze wzgled贸w wy艂膮cznie finansowych ( bo nie ma w艂asnego mieszkania, pensja niska, itp.) a to juz ostatni dzwonek jesi chodzi o wiek zeby m贸c miec dziecko.... To 偶enada, 偶eby zdrowy, odpowiedzialny, gotowy do macierzynstwa cz艂owiek nie m贸g艂 spe艂nic swojej naturalnej roli biologicznej, nie m贸g艂 do konca zrealizowac swojuego cz艂owiecze艅stwa i miec dziecka tylko z powodow FINANSOWYCH....bo w艂asnie...jest odpowiedzialny I teraz co, jesli taka kobieta zdecyduje sie na dziecko to pewnie b臋dzie skazana na korzystanie z pomocy spo艂ecznej albo b臋dzie bardzo biednie 偶y膰...Czy zas艂uguje na potepienie bo post膮pi艂a nieodpowiedzialnie? Ca艂y ten system jest chory, prawo jest chore i ten kraj jest chory i ludzie powinni sie zastanowic zanim kogos potepia, bo po to jest Pa艅stwo zeby jego obywatele mogli w nim godziwie zy膰 i to nie jest niczyja wina jak sie 偶y膰 nie da....

Udost臋pnij ten post

Jak dla mnie, ludzie wyje偶d偶aj膮, zeby zyc GODNIE i by膰 traktowanym z SZACUNKIEM przez szefa za wykonywanie swojej pracy. Niestety nasz kraj to raj dla pracowniczego niewolnictwa.

Udost臋pnij ten post

W og贸le cz艂owiek powinien miec we w艂asnym kraju mozliwo艣膰 takiej egzystencji zeby nie musia艂 sie zastanawia膰 czy STA膯 go na dziecko. To w艂asnie jest chore w tym kraju ( kiedys , za czas贸w moich rodzic贸w takiego dylematu nie bylo)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ugh ugh ugh
Ot贸偶 to!

Udost臋pnij ten post

do - moje zdanie jest takie - wlasnie dlatego tu jestm bo zainteresowalo mnie to forum.. wlasnie probuje powiedziec to samo co ty. ciesze sie widzac ze nie jestem tu sama tak wlasnie myslac. brawo dla ciebie i dziekuje tobie za wyrozumialosc

Udost臋pnij ten post

Naszka, znam takie kobiety, np.kobiete 36 letnia ( prawie ostatni dzwonek na dziecko), chcialaby je miec, obecnie nie ma meza, tak jej sie zycie ulozylo, czy z tego powodu powinna rezygnowac z macierzynstwa? Nie, ale zarabia ( chociaz po studiach i po wileu zmianach pracy) w porywach 600-1000 z艂, nie ma mieszkania, nikt jej nie da kredytu....I takich kobiet jest sporo. Przeszkoda jest tylko niska pensja i to jest chore w tym kraju. tu nie ma podstwa egzystencjalnych, pracodawcy niechetnie zatrudniaja kobiety w wieku rozrodczym, te strasze tez juz niechetnie, jak zachodzi kobieta w ciaze idzie na macierzynski a potem wylatuje z pracy, to jest rzeczywistosc.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rocznik 88
Ja tak偶e my艣le o wyprowadzce do Niemiec 偶eby p贸zniej zapewni膰 mojej przysz艂ej rodzinie lepszy byt ni偶 by mia艂a w Polsce. Niestety tutaj trzeba si臋 zdrowo naharowa膰 偶eby do pierwszego starczy艂o... Ja nie chc臋 moim dzieciom niczego odmawia膰 chc臋 im zapewni膰 nale偶yte 偶ycie takie na jakie zas艂uguj膮 偶eby nie musia艂y widzie膰 smutnej mamusi z plikiem rachunk贸w r臋ku i 艣mieszn膮 wyp艂at膮 . Niestety tutaj 偶yje si臋 od pierwszego do pierwszego bez 偶adnych przyjemno艣ci...

Udost臋pnij ten post

Pytanie "czy stac mnie/ nas na dziecko " to pytanie ktore ludzie sobie zadaj膮 nagminnie w Polsce, a to powinno byc, oczywiste 偶e sta膰

Udost臋pnij ten post

dlatego kazda kobieta powinna sie wspierac a nie jeszcze dolki kopac. nie kazdemu zycie uslane jest rozami..

Udost臋pnij ten post

gdyby kazdy liczyl sie z tym czy go stac na dziecko, czy nie to na siwecie dzieci by nie bylo

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rocznik 88
gagusek w takim razie jeste艣my obie obeznane w temacie dzieci a tym bardziej chorych dzieci. Je偶eli takie do艣wiadczenia mamy za sob膮 to mamami b臋dziemy dobrymi;-) Niestety ja nie mam pot臋cjalnego kandydata na m臋偶a i ojca wi臋c wiesz nawet gdybym chcia艂a to nic z tego...Hmm mo偶e w tych Niemczech znajd臋 tego jedynego? Kt贸偶 wie;-)

Udost臋pnij ten post

gagusek, masz racje ze ludzie powinni sie wspierac...ale nie zawsze wychodzi to na dobre.... Moja historia; wspieralismy kiedys nastolatke , calkiem obca osob臋( w domu miala meline i kilkoro rodzenstwa), czasem przychodzila, dostawala jakies ubranie, ciep艂y obiad itp., przez jakis czas sie nie zjawiala, potem zjawila sie ( juz ukonczyla 18 lat) i powiedziala ze wyjezdza do innej miejscowosci bo ktos jej tam prace zalatwil, dalismy jej pieniadze na bilet i dlugo jej nie bylo, potem pojawila sie z brzuchem, tuz przed rozwiazaniem, prosila o jakies pieniadze na srodki czystosci itp. dostala, potem juz urodzila i za jakis czas znowu sie zjawila po cos do jedzenia, ze nie pracuje ( no bo niemowlak) ,a z opieki spolecznej pieniadze mieli jej wyplacic ale sie spozniaja z wyplata, dobra, poszlam do kuchni zeby zobaczyc co ja tam mam w lodowce co moge jej dac tak zeby dluzej polezalo, no i dalam, poszla.....i potem okazalo sie ze nas w tym czasie jak ja bylam w kuchni okradla, tacie ukradla portfel z kieszeni kurtki ktora wisiala w przedpokoju...teraz to juz sie zastanowie zanim komus pomoge tak realnie i bezposrednio.

Udost臋pnij ten post

gagusek ale ludzie w Polsce sie licza z tym czy ich stac na dziecko, bo tu nie ma perspektyw na poprawe sytuacji swojej ( bo jakby byly takie perspektywy, np. ze sie wyksztalcisz , czy ze zdobedziesz dodatkowe kwalifikacje ito bedziesz wiecej zarabiac) i czesto nie decyduja sie na dziecko z takiego wlasnie powodu i to nie jest wymowka, a jak sie ne licza to potem sa potepiani. Samej mnie "nie stac na dziecko" choc latka leca a ja nie mam m臋za, moze i bym sie na nie zdecydowala ale zarabiam grosze i podobnie jak ta kobeta opisana , mam jeszcze troche czasu ale watpie ze suie cos zmieni i tak jak ta kobieta albo bede niezrealizowana jako kobieta albo po prostu postapie niepodpowiedzialnie i potem bede chodzila do opieki spolecznej ( tyle ze te pieniadze z opieki to tez sa grosze i tez sie raczej z nich nie wyzyje)

Udost臋pnij ten post

rocznik 88, dlatego moja mama tez sie nie boi o mnie i o moje dziecko bo wie ze dm sobie rade bez problemu. -moje zdanie jest takie- gdybym spotkala ta dziewczyne to nie wiem co bym jej zrobila. przykro mi.. niestety, niektorzy ludzie mimo darowanej pomocy okazuja sie kims na kogo brak slow. przykro mi

Udost臋pnij ten post

rocznik 88, dlatego moja mama tez sie nie boi o mnie i o moje dziecko bo wie ze dm sobie rade bez problemu. -moje zdanie jest takie- gdybym spotkala ta dziewczyne to nie wiem co bym jej zrobila. przykro mi.. niestety, niektorzy ludzie mimo darowanej pomocy okazuja sie kims na kogo brak slow. przykro mi

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rocznik 88
Takie moje zdanie------> skoro nie masz meza ani dzieci a tu grosze zarabiasz to dlaczego nie wyjedziesz zagranice? Napewno by艂oby Ci lepiej.

Udost臋pnij ten post

No i wlasnie , sa tacy ludzie co sa lekkomyslni , nieodpowiedzialni , maja postawe roszczeniow膮 i tylko 偶eruja na innych a sa tacy ktorym sie po prostu w zyciu nie uk艂ada, mniej zaradni, czy sami bez pomocy bliskich, wiec nie mozna uog贸lniac jak to niekt贸ryz tutaj nawet robi膮

Udost臋pnij ten post

chodzi mi o to ze gdyby kazdy myslal wlasnie czy zajsc czy nie bo moze mnie nie stac itd.. to w ogole praktycznie nie byloby dzieci.. zycie jest okropne i nic nie mozna na to poradzic

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 naszka popieram
gagusku i moje zdanie jest takie, nie jestem naszka:) Ja tylko popar艂am te ciekawe i mi艂e wypowiedzi tej dziewczyny naszka:) A zgadzam si臋 z Tob膮 moje zdanie jest takie:) W 偶yciu r贸偶nie si臋 uk艂ada. Mi nie podoba sie tylko tak spos贸b na 偶ycie: 1. A zajd臋 sobie w ci膮偶臋, bo nie wiem co mog艂abym w 偶yciu robi膰, nie chc臋 pracowa膰 i uczy膰 si臋, mo偶e wychowam sobie dziecko. Facet jest, rodzice s膮, wi臋c pieni膮dze b臋d膮, podrzuc臋 dziecko rodzicom, a sam sie jeszcze pobawi臋. Natomiast popieram kobiety, bez wzgl臋du na wiek, ktore m贸wi膮 tak: 2. Chcia艂abym zostac matk膮, bo uwa偶am, 偶e to cudowne mie膰 dziecko. Martwi臋 si臋 jak sobie poradz臋, ale mam m臋偶a i rodzin臋 to mo偶e mi pomog膮. A jak odchowam to zajm臋 si臋 sob膮. Czuj臋, 偶e macierzy艅stwo to jest to. Widzicie r贸偶nic臋 w tych obu przypadkach. Nastawienie jest inne. Pierwsza po prostu nie ma co z sob膮 zrobi膰 i dziecko wydaje si臋 super rozwi膮zaniem. A druga posiada instynkt macierzy艅ski.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rocznik 88
moje zdanie jest takie ------>sora przekr臋ci艂am nick

Udost臋pnij ten post