Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mądralka

Pytania dotyczące Biblii

Polecane posty

\"Nie. Człowiek zawsze chce odpowiedzi na swoje pytania. Jeśli nie znajdzie, to coś wymyśli. Tacy już jesteśmy: lubimy mieć wszystko pod kontrolą.\" Lubimy, ale wcale nie musimy. Bo pod kontrola i tak wszystkiego nigdy nie będziemy mieć - to tak jak z czerpaniem wody sitkiem. Co z tego, że \"nakapiemy\" nawet całe wiadro - jak dookoła pozostanie cały ocean?

ja nie mam organizacji...ziemskiej jest wiele denominacji ewangellicznych ale żadna nie ma \"ziemskiej władzy katolicy mają papieza, Swiadkowie Brooklin u nas Głowa jest Jezus i to wszystkich protestanckich kościołów. Bibli jest jedynym autorytetem nie mamy synodów i zapisów papieskich ani Strażnicy to ich \"dodatkowe żródła prawdy\" my mamy jedyne żródło prawdy BIBLIĘ I TO NAS RÓZNI

\"Bo nie czytają samodzielnie biblii, gdy czytają samodzielnie to OTWIERAJĄ OCZY czytanie przez \"okulary straznicy która sprytnie i w niuansach dopasuje fragmenty do ich dokryn\" A Ty nie opierasz się nigdy na interpretacjach swoich współwyznawców?

"Wolna wola"? Nigdy do końca! :D Jeśli by tak było, to co powstrzyymało by nas od wielu niezwykłych rzeczy? "Wolna wola" to przekleństwo I błogosławieństwo.

pastor każdy prowadzi samodzielnie pjedynczy lokalny kościól (zbór) jest \"pasterzem\" lokalnej społecznosci nic nie ma wspólnego z zasiegiem ogólnoświatowym każdy zbór odrebnie zbiera pieniadze na lokalne potrzeby, żyjemy na wzór lokalnych nowotestamentowych zborów, takich jakie opisane są w Listach lub w dziejach apostolskich. Spotykamy sie na modlitwie na łamaniu chleba, śpiewamy i gramy dla Boga. Czytamy Jego słowo. Pastor głosi niedzielne kazania, naucza Bozego Słowa. Jego slowo \"konsultuje \"jedynie z Duchem w modlitwie.:) ale nikt odgórnie nie daje poleceń. w tym czasie inny pastor mówi inne kazanie, i tak w 1000 100 zborów. U świadków, wszystko ma być narzucone z góry, tak Jjak Organizacja ma to w planie, u wszyskich jednakowo, władza \"ziemska\" ma ogromny zasięg. to jest wielka róznica.

\"Nie możemy robić wszystkiego, co nam się spodoba, co sobie wymyślimy, to niebezpieczne dla nas samych i dla innych.\" No pewnie, że nie.

lokalne działanie każdego zboru odrebnie...to nie jest to samo co wszzystko z jednego miejsca na swiecie -New York i do jednego miejsca _do New Yorku podobny mechanizm Watykanu. ale tego już nie widzą

Oczywiście pozostaje element ryzyka i \"jakoś to będzie\". po co ryzykować i stracić wszytko??? skoro Bóg wszystko DAJE wystarczy to przyjać.... gdyby ktoś dziś do twojego domu zapukał i pytał czy chcesz mercedesa i 10000000 dolc. na koncie ot tak poprostu....to zamknął byś mu drzwi przed nosem? On by sie zdziwił i powiedział by żeś głupi:( a Boze królestwo bardzoej cenniejsze od tego merca 10000000000000 dolc na koncie i cokolwiek miinnego do głowy przychodzi to spotkanie z samym ojcem w Niebie? topoznanie Architekta wszechświata i stwórcę przyciągania ziemskiego, producenta wody i malarza tęczy......poznanie go osobiście:) nie fascynuje cie to???? mnie bardzo i czekam na ten dzień.....:)

Nie bede komentowac tego co piszesz kamelia,bo po co? Dziwi mnie jedno,ze wciaz obiecujesz nam,sobie nie wiem komu jeszcze,ze przestaniesz juz dyskutowac na temat SJ,ale jakos ci to nie wychodzi. Zauwaz czy SJ powiedzieli cos na tym forum odnosnie twojej religii? Malo ego,czy widzisz,ze nawracasz tych ktorzy wierza w Chrystusa(moze inaczej niz ty bo ty go uwazasz za Boga,a Myza Syna Bozego), Biblia mowi o Zydach zatwardzialych ktorzy nie uwierzyli ze Chrystus jest Mesjaszem,my wierzymy w to. Wynika wiec ,ze spelniamy warunki. Ile na tym topiku osob ktore zaprzeczaja calkowicie i istocie Jezusa i Jahwe(antychrystow),a ty atakujesz caly czas tych ktorzy uznaja Jezusa jako Mesjasza.Wystaiasz go w ten sposob na posmiewisko,przed tym ktoremu o to chodzi. dzieje apostolskie 24:14 To jednak wyznaję przed tobą: Według drogi, nazywanej przez nich sektą, służę Bogu moich ojców, wierząc we wszystko, co napisane zostało w Prawie i u Proroków. Dzieje apostolskie 26:22-23 \"le z pomocą Bożą żyję do dzisiaj i daję świadectwo małym i wielkim, nie głosząc nic ponad to, co przepowiedzieli Prorocy i Mojżesz (23) że Mesjasz ma cierpieć, że pierwszy zmartwychwstanie, że głosić będzie światło zarówno ludowi, jak i poganom.\" Izajasza44 \"Oto, co rzekł Jehowa, Król Izraela i jego Wykupiciel, Jehowa Zastępów: \'Ja jestem pierwszy i ja jestem ostatni, a oprócz mnie nie ma Boga. (7) I któż Jest jak ja? Niech zawoła, aby to opowiedzieć i mi to przedstawić. Odkąd ustanowiłem lud dawny niech oni opowiedzą zarówno rzeczy nadchodzące, jak i te, które mają nastąpić. (8) Nie bójcie się i nie wpadajcie w osłupienie. Czy od owego czasu nie dawałem ci tego słyszeć i nie oznajmiałem tego? A wy Jesteście moimi świadkami. Czy oprócz mnie istnieje Bóg? Nie, nie ma żadnej Skały. Ja żadnej nie znam\' \".

bo sama świadomość ze sam Stwórca chce być moim Ojcem i wielki dar łaski od Niego i pojęcie wieczności.......to daje wielkie wewnętrzne szczęscie:) przebaczone grzechy i pewnosć ich zmazania daje wielką wolność i kolejne szczescie:) obietnica pomocy od Boga na kazdy dzień kolejne szczescie:) i to że po śmierci...spotkam sie z Nim:):):) najwieksze szczeście:)

Nie bede komentowac tego co piszesz kamelia,bo po co? wiedziałam ze na temat zabijania dzieci przez wstrzymanie się od transfuzji i braku miłosierdzia nic nie powiecie....nic, bo i po co....

Gość Marseille
Witam wszystkich :) Oczywiscie Kamelia znowu wie lepiej na temat tego jak strasznie ciezko jestem wykorzystywana w swoim zborze... tak mi przykro, chyba sie zaraz nad soba poplacze :( Piszesz o sprzedazy jakis ksiazeczek, no nie wiem wiesz, ale ja przez ostatnie kilka lat nikomu niczego nie sprzedalam, jesli ktos mial zyczenie p prostu dawalam ksiazki, Biblie czy inne publikacje, za darmo - bo dokladnie za darmo wszystko dostalam !!! Ale ty oczywiscie Kamelio jestes lepiej poinformowana... Wiesz rowniez lepiej ode mnie jak ciezko pracuje i wysilam sie w pracy dla "organizacji"... Gdybym miala cos robic dla organizacji to nie robilabym dokladnie NIC. Bo organizacja niczego ode mnie nie wymaga - doslownie niczego ponad to zeby nie lamac praw Bozych. Robie dokladnie tyle ile uwazam za slusze i ile chce. Czy potrafisz zrozumiec ze sa osoby ktore maja taka potrzebe zeby sie wysilic i zrobic cos wiecej dla Boga ? Po prostu sa takie osoby, maja takie serce wiec robia to co im dyktuje serce. Ja jak nie czuje wiekszej potrzeby albo nie mam czasu to robie to co akurat uwazam za sluszne.... Nikt mi nic nie jest w stanie nic dyktowac, za najwyzszy autorytet uznaje Biblie, wiec prosze Cie przestan opowiadac jak to jest u nas w organizacji bo jak czyta to prawdziwy SJ to jest to po prostu smieszne i zalosne :(

Madralka napisala: \"Jana 10:30 \"Ja i Ojciec jedno jestesmy\" to ma być jakiś dowód skoro kilka rozdzaiłow dalej Jezus w Jana 17:21,22 \"Aby wszyscy byli Jedno\" nastepnie dodaje \"Aby byli jedno, jak my jedno jesteśmy.\" Nie wiem moze przeoczylam,ale to istotny fakt ,wiec czy padla juz odpowiedz z waszej strony na cyt.madralki?? Jesli nie to czy padnie??

malutka napisala: \"Stanowisko Strażnicy: Piotr nie był pierwszym wśród Apostołów i nie należy mu się prymat głowy Kościoła. Uważają że klucze Królestwa Niebieskiego które Jezus powierzył Piotrowi ( Mt 16:19), są tylko kluczami poznania, a nie władzy nad wspólnotą wiernych (Łk 11:52). Chrystus nie dał Piotrowi zwierzchnictwa nad Kościołem. Tym samym nie uznają władzy Św. Piotra oraz jego następców tzn. Papieży. Gdyby nawet uznali pierwszeństwo Św. Piotra, argumentują to i tak Pismo Św. nie mówi o tym że ktoś po nim miał odziedziczyć prymat. \" No i oczywiscie ze tak jest,dlaczego? Czy apostolowie nie pytali Jezusa po ktorej stronie,czy po lewicy czy po prawicy beda zasiadac w niebie,co Jezus odpowiedzia na to?

tak, wszyscy byli SJ którzy o tym mówii kłamali...ok i mam przestarzałe informacje, ksiazki i numery straznicy stare, ok co z miłosierdziem.....przemilczycie......czy się zgadzacie z brakiem milosierdzia?

\"wiem ze katolicy nie znają Biblii, a wy właśnie na takich żerujecie, to straszne, dlaczego nikt nie przyjdzie do Naszego pastora, dlaczego od nas uciekają z daleka? bo wiedzą ze znamy słowo Boze i nic nie mogą kłamliwego nam wcisnąć\" Kamela malo wiesz. Malo tego,skoro boimy sie do was przyjsc bo jestescie zbyt obeznani zbiblia,to co my tu teraz ztoba robimy??Gramy w szachy??