Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AnSlo

Polacy w Slowenii

Polecane posty

Gość kajsa
Swietnie. Ja sie wybieram. mam nadzieje, ze bedzie nas wiecej... Pozdrwiam i se vidimo

Gość PolJan
Czy ktos pojedzie w listopadzie samochodem do Warszawy, bedzie mial w nim miejsce zechce przewiezc do Lublany ksiazki i komputer dla katedry polonistyki tutejszego uniwersytetu? Pozdrawiam wszystkich, Janusz Klim P.S. Koncert Slaska byl doskonaly!!!

Gość adwar
Wybieram się samochodem do Warszawy 17 listopada wczesnym popołudniem. Wracał będę 21 lub 22 - z chęcią coś wezmę - mam trochę miejsca bo jadę sam. W związku z tym, że termin powrotu nie jest do konca pewny to gwarancję dostawy mogę dać na 23 czyli na piątek. Gdyby te terminy były OK proszę o kontakt na mail ew na nr telefonu (wizytówkę zostawiłem przy okazji wyborów i naszego spotkania w Konsulacie) Pozdrawiam Adam Kwiatkowski

Adam, jestem baaardzo zainteresowana Twoim postem, napisałam maila. Pozdrawiam Gosia

Mam pytanie do sznownych forumowiczów: Czy ktoś z Was będzie wracał na sylwestra do Lublany? Np. ktoś z okolic Warszawy, i będzie na dodatek posiadał wolne miejsce w samochodzie :-)???? Pozdrawiam, Gosia

Czy bedzie ktos wracal do Ljubljany w ten weekend tj.16-17 a nawet 18.Chodzi mi o wolne mejsce w samochodzie.Gdyby ktos mial to prosze o kontakt telefon:694383683-Pozdrówki:)

Gość adwar
Niestety dopiero 21 lub 22.11 :(

Gość pomogęJAKumiem
witam Was Wszystkich serdecznie :) Mam na imię Weronika. Jestem Polka mieszkającą w kraju. Dwa dni temu bylo mi dane poznac cudownego czlowieka, który niestety musial wrocic do swojego kraju-do Slowenii. Obiecałam Jemu i sobie, że zrobie wszystko zeby przyjechac choc na chwilę do Nieo. Jestem mloda i pragne wykorzystac w zyciu kazda chwilę tak, by nie zalowac ze moje zycie bylo puste. Pragnę udowodnic ze marzenia się spełniają :) czytajac komentarze na forum-poplakałam się, poniewaz uswiadomiłam sobie, ze sa ludzie którzy pragna sobie pomagac i wspierac sie wzajemnie. Każdy z Was jest wyjątkowy. Jeśli uda mi się kiedyś dotrzec do Slowenii-będę wiedziała ze Wy tam jesteście. Proszę o informacje o Słowenii, podstawowych słówkach, o sposobach dotarcia tam, noclegach-cokolwiek. Wiem, ze to szaleństwo ale bez tej iskierki zycie byloby szare, dlatego prosze o pomoc, jakiekolwiek informacje. Jesli ktoś z Was potrzebuje pomocy-piszcie! pomoge jak umiem. Mogę być Waszym "małym 19letnim konsulem w Polsce" hihi. Studiuję w Krakowie, na weekendy wracam do Cieszyna do domu, ale to nieistotne-jesli potrzebujecie pomocy-jestem dla Was:) Proszę również i Was choćby o maleńką pomoc związaną z moim marzeniem-dotarciem do Slowenii, do Niego, do Was...

Gość AgSo
Witaj Weroniko, co za mile slowa! Jak mialam 19 lat to na wakacjach poznalam mojego meza Slowenca. Przez 5 lat studiow jezdzilam do Ljubljany co 3-4 miesiace, a wtedy bylo trudniej sie tu dostac niz teraz. Bylo to bardzo meczace i zwiazek na odleglosc nie oparl sie kilku burzom, ale od ponad 2 lat jestem tutaj na stale i jestem bardzo szczesliwa. Takze wykorzystaj swoja szanse, a nawet jak nie bedzie to milosc twojego zycia, to na pewno pozostana ci niezapomniane wspomnienia zwiazane z nim i cudowna Slowenia! Do Ljubljany mozna przyleciec samolotem Adrii z Warszawy lub dojechac autobusem z poludniowej Polski, o ktotrym na tym forum pisala Kajsa. Polecam okres okolo Bozego Narodzenia i Nowego Roku. Mozemy sie wtedy spotkac w starej Ljubljanje na grzanym winie! Pozdrowienia. Agata

Gość pomogęJAKumiem
Zrobię wszystko, żeby do Was przyjechać. Również myślałam o okresie poświątecznym i Sylwestrze. Mieszkam w Cieszynie a studiuję w Krakowie. Z mojej przygranicznej miejscowości jest juz naprawdę niedaleko do Was:) Mimo, iż minę dwa kraje-Czechy i Austrię-będzie to bliżej niż nad polskie morze. Narazie tęsknię i robię wszystko by spełnić swoje marzenie. Szukam możliwości noclegu oraz informacji o zabawie Sylwestrowej w Slowenii. Ten kraj jest tak codownie malutki, że przejazd utkiem z jednego końca na drugi nie byłby dla mnie żadnym problemem :) Dziękuję za każdy e-mail od Was, w ktorych proponujecie różne formy pomocy:) Jesteście fantastyczni wspierając się wzajemnie i pomagając sobie. Obiecuję, ze gdy przyjadę osobiście Wam podziekuję za zrozumienie i chęć pomocy. Proszę o informacje, które mogl by mi uatwic przyjazd oraz pobyt w Słowenii. Całuję Was Wszystkich bardzo mocno i życzę mnóstwo siły i miłości.

Hejka, a kto z Was zostaje na święta w Lublanie???? My zostajemy, na Sylwka też... może zorganizujemy jakieś świąteczne spotkanko???? Co Wy na to??? Pozdrawiam, Gocha

Gość pomogęJAKumiem
jeśli uda mi sie spełnic moje marzenie, o którym pisałam wyżej-to przyjadę na Sylwestra do Słowenii. Bardzo chętnie spotkam sie z Wami-Polakami :) Pomysł imprezy jest świetny. Jesli pojadę, mogę komuś coś zabrać lub kogoś zabrać ze sobą :) Chce przyjechac koło 27.12 i zostać na Sylwestra. Potzrebuję pomocy w sprawie noclegów i mozliwosci spedzenia Sylwestra na otwartej imprezie, koncercie badż goolnie dostepnej zabawie :) pozdrawiam :)

Gość pomogęJAKumiem
AgSo - w zamian za nasze wspólne spotkanko i grzane winko-co mam Ci przywieźć z Polski? Wiesz coż może o noclegach i imprezach sylwestrowych?

Gość adwar
Przejazd Słowenia-Polska-Słowenia Witajcie :) Do Polski na Święta z Ljubljany wyjeżdżam 19.12 ok 08:00 Miejsce docelowe: Kraków Powrót ze Świąt do Ljubljany: 02.01. godz ok. 12.00 Start: Kraków. Mam: 2 miejsca wolne w samochodzie + miejsce na 2 walizki w bagażnku. Jeśli ktoś jest zaintereoswany podróżą i nie przeraża go 8-10 godz w samochodzie albo chce podać jakś bagaż, proszę o kontakt na adres mailowy. Decyduje kolejność zgłoszeń :-) Pozdrawiam Adam Kwiatkowski PS: Jeśli tylko przesyłki to również do Warszawy (20.12 będę w Warszawie)

Gość pomogeJAKumem
Witam Wszystkich :) Prawdopodobnie uda mi się zrealizować moje plany. Bardzo proszę o pomoc-informacje o mozliwosci noclegów w Mariborze lub Lublanie :) oraz czy planujecie jakies spotkanko poświąteczne? ps.Jeśli mogę komuś pomóc-przywiesc cos z Polski-piszcie śmiało :) trzmajcie sie cieplutko :)

Gość AgSo
Noclegow najlepiej poszukac na internecie tylko musisz sie pospieszyc, bo na pewno w tym okresie bedzie duzo turystow. W samym centrum Ljubljany znam dwa hostele: celica i alibi. Na pewno jest ich wiecej. Wejdz na slowenska internet. strone Ljubljany tam na pewno jest duzo informacji. Pozdrowienia!

Gość PolJan
Zapraszam wszystkich na koncert polskich i slowenskich koled, ktory odbedzie sie w sobote 15 grudnia o 19.15, w Lublanie, w kosciele Marije Pomočnice na Rakovniku. Koledy zaspiewaja spiewacy operowi: Joanna Dobrakowska i Marcin Koziel z Polski oraz Matjaž Robavs ze Slowenii. Mam nadzieje, ze dostane z Polski oplatki i po koncercie zrobimy spotkanie oplatkowe. Korzystajac z okazji chce Was poinformowac, ze mamy w Slowenii ksiedza Polaka, ktory bedzie chetnie odprawial msze sw. po polsku. Mozliwe bedzie tez skorzystanie ze spowiedzi. Czy to by was interesowalo? Pozdrawiam, Janusz Klim

Gość pomogeJAKumiem
witam :) Bardzo proszę o pomoc-poszukuje (ja i koleżanka) noclegu na jeden dzień w Mariborze lub okolicach z dnia 27.12 na 28.12.2007. Jeśli ktoś byłby w stanie nam pomóc-będziemy bardzo wdzieczne :) POZDRAWIAM :)

Gość PolJan
Nie zapomnijcie o sobotnim koncercie!!! Poinformujcie o nim znajomych Polaków i Słoweńców. Pozdrawiam, Janusz Klim

My pamiętamy, pamiętamy...... Do zobaczenia w sobotę!!!! Gosia i Jacek

Gość PolJan
Potrzebuje kilku chetnych osob, ktore by mi pomogly przygotowac sale na nasze spotkanie oplatkowe po sobotnim koncercie. Jesli macie czas i zechcecie pomoc, to zadzwoncie do mnie na nr 041 39 12 45. Jesli ktos przyniesie ze soba cos slodkiego, to tez bedziemy wdzieczni. Pozdrawiam wszystkich, Janusz Klim

Gość ewasto
Pozdrawiam wszystkich, wlasnie wrocilam z koncertu, baaardzo przyjemnie bylo uslyszec polskie kolendy w tak pieknym wykonaniu. A i slowenskie nie gorsze (przyznaje, nie znalam wczesniej, a warto). Slowa uznania dla organizatorow.

Gość ewasto
Ach...blad ortograficzny nie byl przewidziany, koledy oczywiscie, nie kolendy. To z nadmiaru wzruszen;)

Gość PolJan
Drodzy forumowicze! Gdziekolwiek jesteście lub będziecie, życzę Wam i Waszym bliskim radosnych i błogosławionych Swiąt Bożego Narodzenia oraz zdrowia, pomyślności, pogody ducha, wiary, nadziei i miłości w nadchodzacym 2008 roku, Janusz Klim z rodziną

Gość olaslo
Wesołych, rodzinnych swiat, swiatecznej atmosfery oraz wiele szczescia w Nowym Roku !!!!! Ola i Matej

Gość Dorcis
Drodzy Forumowicze, Najlepsze zyczenia Szczesliwego Nowego Roku!

Gość Ania Stachowiak
Witam! Studiuję slawistykę na Uniwersytecie Warszawskim. Razem z kilkoma osobami z roku wyjeżdżamy niedługo do Słowenii, by dowiedzieć się, jak się mają nasi Rodacy na stałe mieszkający w tym kraju. W Lublanie będziemy w dniach 26.01 – 9.02. Zależy nam na spotkaniu się z Wami, dowiedzeniu się, jak Wam się mieszka w Słowenii, jak tam trafiliście, co robicie itp. Nasz projekt został poparty przez Stowarzyszenie „Wspólnota Polska” oraz dofinansowany przez Uniwersytet Warszawski. Nie chcę pisać teraz jakiegoś gigantycznego wpisu, ale gdyby ktoś mógł nam pomóc, to proszę o kontakt mailowy: ania@cyberon.pl Wszystko wyjaśnię. Będę wdzięczna za jakąkolwiek pomoc. Pozdrawiam serdecznie :) Ania Stachowiak

Gość Kajsa
Czesc Aniu, ciekawy projekt i jesli trzeba, to jestem przekonana, ze Polacy w Ljubljanie napewno pomoga. Na mnie mozesz liczyc. Jesli potrzebujesz wiecej info, to napisz> kachasl@hotmail.com Pozdrawiam.. :) I OCZYWISCIE WSZYSTKIM WAM I NAM ZYCZE WSPANIAŁEGO 2008ego!!!!!!!!!

Gość petjan
Witam wszystkich! Od kilku dni szukam w internecie stronę domową Drustva slovensko poljskega prijateljstva, ale niby zniknęła... Potem znalazłem adres Pana Klima na stronie Polonii, ale już nie działa... No i wreszcie znalazłem was tutaj, Polaków w Słowenii! Jestem autorem nowej transmisji radiofoniczniej w Radiu Slovenija pod tytułem Od Klaipede do Marsale, i odcinek lutowy ma być poświęcony Polsce. Panie Klimu, czy mogłby Pan mnie kontaktować na mój mejl? Bardzo byłbym Panu wdzięczny za to. Pozdrawiam, J. Petrovec

Witam, chciałam podziękować wszystkim, którzy odezwali się do mnie i zaofiarowali swoją pomoc :) dziękuję bardzo! Mam nadzieję, że już niedługo z niej skorzystamy. Jutro ruszamy do Lublany. Do zobaczenia! Pozdrawiam serdecznie, Ania Stachowiak