Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

frida10

tupperware

Polecane posty

Gość bodzik
Mam prośbę podajcie jakieś fajne sprawdzone przepisy z wykorzystaniem naczyń Tupperware.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dfdsdfv
a jakie masz naczynia mam do cudu kuchennego i do miski do ciasto

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
CIASTA CIASTO ANANASOWO - BANANOWE - puszka ananasów (440 g) - 100 ml soku z ananasów - 2 banany - 3 jajka - 100 ml oleju - 1 filiżanka cukru - 1/3 filiżanki wiórków kokosowych - 1 i 1/3 filiżanki mąki - 1 łyżeczka cynamonu Ananasy odsączamy. Banany rozgniatamy w misce do ciasta przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Do masy dodajemy ananasy pokrojone w kostkę sok ananasowy, jajka i olej oraz pozostałe składniki. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką do ciasta. Gotowe ciasto wykładamy do silikonowego Króla i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160-1900 C. Pieczemy ok. 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać min, 10 minut przed wyjęciem ciasta z formy. MAJONEZOWY MURZYNEK - 1 szklanka cukru - 1 majonez (300 ml) - 0,5 szklanki kartoflanki - 0,5 szklanki mąki pszennej - 4 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 6 łyżek kakao - cukier waniliowy lub inny aromat Białka ubić na sztywno w misce do ciasta. Dodać cukier i wymieszać. Dodawać kolejno pozostałe składniki. Całość wymieszać łyżką do ciasta. Wlać ciasto do formy silikonowy Król i piec ok. 30-40 min./1800C. CIASTO BANANOWE - 5 bananów (1 szklanka) rozgnieść tłuczkiem w Misce do ciasta dodać roztrzepane w Mix Maxie: - 0,5 szklanki oleju - szczyptę soli - cukier waniliowy - 5 jaj Dosypać do miski i wszystko wyrobić tłuczkiem: -3 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Piec ok. 50 min./1800C. BABKA AUSTRIACKA - 500 ml mąki - 250 ml cukru pudru - 250 ml oleju - 250 ml kwaśnej śmietany - 4 jaja - 1/2 paczki proszku do pieczenia - cukier waniliowy Wszystkie sypkie produkty wsypać do miski. Dodać produkty płynne i wymieszać wszystko łyżką do ciasta. Wyłożyć ciasto do silikonowej BABIEJ GÓRY. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 1750 C na około 1 godzinę. BISZKOPT - 1 szklanka mąki - 1 szklanka cukru - 6 jaj - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kartoflanki - 2 łyżki wody Żółtka z 0,5 szklanki cukru i wodą zmiksować. Białka z pozostałym (0,5 szklanki) cukrem ubić w Mix Maxie, dodać masę żółtkową. Wszystko wymieszać i przełożyć do miski. Dodać mąki, wymieszać łyżką do ciasta i wylać na blachę. Piec ok. 30 min./170-1800C. CIASTECZKA PÓŁKRUCHE - 0,5 kostki rozpuszczonego tłuszczu - 2 żółtka + 1 jajko - 1 kwaśna mała śmietana - 0,5 kg mąki - jabłka, śliwki, grzyby, kapusta itd. na nadzienie Wszystkie składniki oprócz umieścić w misce. Zamknąć, odpowietrzyć i wymieszać. Gotowe ciasto rozwałkować, wycinać trójkąty, nałożyć nadzienie. Zawinąć w rogaliki i piec w 1800C na złoty kolor. BRZOSKWINIOWE RÓŻYCZKI - 0,5 kg mąki - 2,5 dag drożdży - 5 dag cukru - 1/8 l mleka - 15 dag masła - 0,5 łyżeczki soli - 1 jajko - 5 dag masła do posmarowania MASA - 20 dag dżemu brzoskwiniowego - 10 dag cukru - 10 dag posiekanych migdałów - 10 dag rodzynków - 0,5 łyżeczki cynamonu - 2 łyżki rumu - 20 dag cukru pudru Ciasto wyrobić w misce sposobem Tupperware. Gdy wyrośnie rozwałkować na stolnicy, tak cienko jak to możliwe. Z dżemu, migdałów i cynamonu sporządzić masę, rozsmarować ją na cieście i posypać rodzynkami. Ciasto zrolować. Roladę pokroić na plastry o szerokości 2 cm. Roztopić masło przeznaczone do smarowania i polać nią ciastka. Ułożyć je ciasno obok siebie w formie (najlepiej tortownicy o średnicy 26 cm). Przykryć całość ściereczką i pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie umieścić na najniższym poziomie w piekarniku nagrzanym do 2000C i piec ok. 40 min. Po ostygnięciu można ciasto pokropić rumem i posypać cukrem pudrem. DROŻDŻÓWKA I - 3 jajka - 0,5 kg mąki - 5 dag drożdży - pół kostki tłuszczu, - 3 łyżki stołowe cukru, - szklanka mleka (niepełna) - łyżka stołowa oleju, - szczypta soli, Drożdże rozkruszyć w misce, zasypać 3 łyżkami cukru. Roztopić tłuszcz, do gorącego wlać zimne mleko, wymieszać, dolać łyżkę oleju. Wszystko wlać do drożdży. Roztrzepać dwa całe jajka i jedno żółtko, połączyć z płynami w misce. Dosypać dwie łyżki cukru, szczyptę soli, oraz mąkę. Zamknąć miskę i zakręcić nią ok. 20 x. Wypuścić z miski powietrze i wstawić ją do bardzo ciepłej wody. Gdy miska otworzy się zamknąć ją i ponownie i znów wstawić do ciepłej wody. Czynność tę powtórzyć aż do wyrośnięcia ciasta po brzegi. Przełożyć ciasto do wysmarowanej blachy, posmarować je roztrzepanym białkiem, posypać kruszonką. Można położyć owoce sezonowe, lub ugotowany wcześniej budyń. Wstawić do zimnego piekarnika, piec 35/40 minut w temp. 1800. Z tego przepisu można również przygotować spód do pizzy tylko zamiast 3 łyżek cukru dodajemy 1 i trochę więcej soli. KRUSZONKA - 3 łyżki stołowe cukru - 4 łyżki stołowe mąki - 1/4 kostki margaryny Wszystkie składniki zagnieść. Jeśli zagniecie się kulka taka, jak ciasto na pierogi należy zamrozić i zamrożoną kruszonkę zetrzeć na tarce. Jeśli zagniecie się na sypko - posypać ciasto od razu. Można dodać wiórki, migdały, orzeszki. DROŻDŻÓWKA II (proporcje na dwie blachy) - 10 dag drożdży - 2 płaskie łyżeczki soli - szklanka cukru - 2 cukry waniliowe - 1/2 szklanki oleju - 6 żółtek - 6 szklanek mąki Drożdże rozkruszyć w Maksymilianie zasypać cukrem, dodać resztę składników i wszystko wymieszać łyżką do ciasta. 1/2 kostki margaryny rozpuścić, dodać 2 szklanki mleka, podgrzać, aby było lekko ciepłe, dodać do miski. Na końcu dodać 6 szklanek przesianej mąki i wszystko wymieszać. Zamknąć miskę, odpowietrzyć i postawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie miska sama się otworzy. Wyłożyć ciasto na blachę i jeszcze raz odstawić w ciepłe miejsce, aby powtórnie wyrosło, posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 1800 C ok. 30-45 min. DROŻDŻÓWKA III - 5 dag drożdży - szczypta soli - 1/4 szklanki cukru + 1 łyżeczka - cukier waniliowy - 1/3 szklanki oleju - 2 jajka - 3,5 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka lekko ciepłego mleka Do miski wsypać mąkę, cukier, jajka, sól i olej. Do shakera wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać. Gdy zaczyn wyrośnie dodać do miski. Zamknąć ją, odpowietrzyć i wymieszać produkty, kręcąc nią energicznie kilka razy. Wstawić do miski z ciepłą wodą. Kiedy pokrywka się otworzy, Ponownie zamknąć i odpowietrzyć i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Wyłożyć na blachy i posypać kruszonką zrobioną z 1/2 kostki masła, 3/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki wiórków kokosowych i 1 szklanki mąki. Piec w piekarniku nagrzanym do 1800 - 2000C ok. 30-35 min. CIASTO ORZECHOWO - JABŁKOWE - 5 jaj - 3/4 szklanki cukru - cukier waniliowy - 3/4 szklanki oleju - 2 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cynamonu - 5 jabłek + szklanka orzechów włoskich Przesianą mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, jaja, cukry, następnie pokrojone w kosteczkę jabłka, cynamon i posiekane orzechy. Miskę zamykamy i po odpowietrzeniu kręcimy nią energicznie, kolistymi ruchami. Po otwarciu, mieszamy jeszcze 2-3 razy łyżką do ciasta i wylewamy na blachę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 - 2000C ok. 45-50 min. STRUCLA ADY (2 sztuki) - szklanka mleka - cukier waniliowy - pół kostki tłuszczu, - szczypta soli, - 3 łyżki stołowe cukru, Podane składniki rozpuścić w garnuszku nie zagotować!!! - 5 dag drożdży zasypać 1 łyżką cukru, - 1 jajko i 3 żółtka roztrzepać w Mix Maxie, Do miski wsypać 60 dag mąki, dodać połączone w shakerze wszystkie składniki płynne. Miskę zamknąć, odpowietrzyć, zakręcić nią ok. 20 x. Wstawić do zdecydowanie ciepłej wody, i poczekać aż miska się otworzy. Wyrobione ciasto zbić, rozwałkować na prostokąt, na środku położyć pas owoców, marmolady, maku, twarogu, czy budyniu (bardzo gęstego). Górne brzegi zawinąć na 1 cm, żeby nadzienie nie wypłynęło. Następnie boki placka założyć na nadzienie, zwinąć. Zawiniętą struclę posmarować roztrzepanym żółtkiem, posypać kruszonką. Wstawić do zimnego piekarnika, piec 40-50 min. w 1800 Ciasto nadaje się również na pączki. SNIKERS - 0,5 kg mąki - 20 dag margaryny (rozpuścić) - 20 dag cukru - 2 jajka - 2 łyżki miodu - 1 płaska łyżka sody - 1 łyżka proszku do pieczenia - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 1 Krem Karpatkowy Wszystkie składniki wymieszać kręcąc miską tak długo, aż poczujemy kulę z ciasta latającą po obwodzie miski. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą upieć osobno na złoty kolor w temp. ok. 180o C. Na trzecią część, przed pieczeniem wyłożyć gorącą masę orzechową wykonaną z: - 30 dag posiekanych orzechów włoskich, - 12 dag cukru, - 10 dag tłuszczu, - 3 łyżek miodu (wszystkie składniki połączyć i zagotować). Krem Karpatkowy ubić w shakerze, dodać 3 łyżki kawy rozpuszczonej w małej ilości wody. Przełożyć upieczone placki. Ciasto z orzechami położyć na górze. Najlepsze jest po dwóch dniach. BABKA MAJONEZOWA - słoik majonezu (300 ml) - 6 jaj - 400 g cukru pudru - 200 g mąki - 200 g kartoflanki - 1 olejek śmietankowy - 3 łyżeczki proszku Jajka ubić w shakerze. Do miski wkładamy ubite jaja, majonez, mąkę i resztę składników. Zamykamy miskę, wypuszczamy powietrze i kilkoma ruchami okrężnymi mieszamy składniki. Po otwarciu miski dodajemy bakalie i po wymieszaniu wyłożyć na blachę i piec ok. godziny. KOŁACZ DROŻDŻOWY - 0,5 kg mąki - 5 dag drożdży - 200 ml mleka - 2 łyżki oleju - 4 łyżki cukru - 200 g kremu czekoladowego lub powideł Drożdże, cukier i mleko roztrzepać w Mix Maxie. Do miski wsypać mąkę, dodać olej i rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać łyżką do ciasta. Miskę zamknąć, odpowietrzyć, wstawić do ciepłej wody. Gdy pokrywka się otworzy, przełożyć ciasto na stolnicę i rozwałkować na prostokąt gr. 0,5 cm. Przeciąć wzdłuż na 3 równe paski. Na środek każdego nałoży równomiernie nadzienie. Skleić brzegi, tworząc trzy rulony, następnie spleść je w warkocz. Uformować kołacz lub rogal i piec w 2000 C SZYBKI PIERNIK - 400 g mąki - 200 g cukru - 1 łyżeczka sody - 2 jaja - 1/2 szklanki oleju - 2 łyżki kakao - 200 ml mleka - 3 łyżki dżemu Wszystkie składniki umieścić w misce i bardzo energicznie wymieszać je łyżką do ciasta. Masę przelać na blachę i piec ok. 50 min. w 1800 C Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem. PIERNIKI ZAWSZE MIĘKKIE - 1 kg mąki - 2 łyżeczki sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 paczki przyprawy do pierników - 2 łyżki kakao Wszystkie produkty umieścić w Maksimilianie. W garnku rozpuścić: - kostkę masła - 1/2 kostki margaryny - 1/2 szklanki oleju - 200 g miodu - 200 g cukru Po rozpuszczeniu ostudzić. Ugotować 0,5 kg ziemniaków, rozgnieść je i kiedy ostygną dodać 5 jaj, wymieszać. Wszystkie wymienione składniki połączyć i wymieszać w Maksimilianie. Ciasto rozwałkować na stolnicy i wycinać pierniczki foremkami. Piec ok. 15 minut. Gotowe polukrować lub polać polewą czekoladową. PLACEK WŁOSKI - 6 jabłek - 1 szklanka cukru - 3 jajka - 2 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - 1 szklanka pokrojonych bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy, migdały) Jabłka pokroić w kostkę, zasypać cukrem i dodać bakalie. Wszystko włożyć do miski, zamknąć ją wymieszać sposobem Tupperware i odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę. Następnie wbić jajka roztrzepane wcześniej w shakerze, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, zamknąć miskę, odessać powietrze i wymieszać. Wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną kokosem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 40 minut. CIASTO JOGURTOWE - 1,5 szklanki mąki + 1 proszek do pieczenia - 1/2 szklanki oleju - 1 mały jogurt naturalny (200 ml) Wszystkie te produkty umieścić w misce do ciasta. - 3 jajka - 1 szklanka cukru Ubić w Mix Maxie i przelać do miski Wszystkie produkty znajdujące się w misce wymieszać lyżką do ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut/1800 C MURZYNEK Z MIKROFALII - 2 niepełne szklanki mąki tortowej - 2 łyżki kakao - 2 małe łyżeczki sody - 1 przyprawa do pierników - 3/4 szklanki cukru - 1 szklanka jogurtu - 2 łyżki miodu sztucznego - 2 jaja - 1/3 szklanki oleju - paczka rodzynków Wszystkie składniki wrzucić do miski do ciasta i wymieszać łyżką. Przełożyć do silikonowego Króla i wstawić do mikrofali 600-650 wat/10-12 minut. INNE BUŁECZKI DROŻDŻOWE - 5 dag drożdży - szczypta soli - 3 łyżki cukru - 0,5 kostki masła - 2 jajka - 0,5 kg mąki - 0,25 litra mleka W shakerze przygotować zaczyn z drożdży. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, jajka, roztopiony, ostudzony tłuszcz. Wlać wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Zamknąć szczelnie i odpowietrzyć miskę. Energicznymi, kolistymi ruchami wymieszać składniki. Otworzyć, przemieszać 3x łyżką do ciasta, zamknąć, odpowietrzyć i odstawić w ciepłe miejsce, lub wstawić do ciepłej wody. Gdy miska się otworzy, ponownie zamknąć, odpowietrzyć i odstawić. Po otwarciu miski, przekładamy ciasto na stolnicę. Formujemy bułeczki, lub rogaliki, smarujemy je rozkłóconym jajkiem, lub mlekiem i posypujemy np. makiem albo sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 1800 - 2000C ok. 45 min. Ciasto nadaje się też na pizzę, (piec ok. 30 min.) BUŁECZKI ŚNIADANIOWE - 500 g mąki - 50 g drożdży - 1 jajko - 1 szklanka mleka - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli Do Miski B 11 wsypać mąkę. Mleko, drożdże, cukier, sól i jajko rozbić w D 10 Shakerze. (Jeśli nie masz Shakera, w naczyniu rozkrusz drożdże, zasyp cukrem, a gdy się rozpuszczą dolej ciepłe mleko, sól i jajko. Wszystkie składniki roztrzep widelcem). Wymieszane składniki dodać do mąki i wymieszać za pomocą J 06 Łyżki do ciasta. Miskę szczelnie zamknąć, odessać powietrze i poczekać aż ciasto wyrośnie i miska się otworzy. Następnie za pomocą łyżki uformować bułeczki. Układać je na posmarowanej tłuszczem blasze. Wstawić do zimnego piekarnika. Można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem, sezamem itp. Piec na złoty kolor 25 minut/ 2000C CHLEB - 500 g mąki - 50 g drożdży - 400 ml ciepłej wody (nie gorącej) - ziarno słonecznika - pestki dyni - pieprz - 1 łyżeczka cukru - 2 płaskie łyżeczki soli Do miski wsypać przesianą mąkę oraz sól. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i lekko ciepłą wodą, wlać do miski. Dodać pieprz, ziarna i wszystkie składniki wymieszać łyżką do ciasta. Miskę zamknąć, odpowietrzyć i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy miska się otworzy, wyłożyć ciasto do silikonowego króla, lub innej natłuszczonej foremki. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać ziarnem i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 1800, ok. 30 min. Z powyższej ilości ciasta wyjdzie 1 chlebek i ok. 10 małych bułeczek. CHLEB Z ZIARNAMI - 0,5 kg mąki pszennej - 5 dag drożdży - 400 ml letniej wody - ziarna: słonecznik, pestki dyni, siemię lniane itp. - pieprz - 2 płaskie łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru Drożdże z cukrem wymieszać w shakerze z dodatkiem odrobiny mąki. Wszystkie pozostałe produkty umieścić w misce do ciasta. Dodać mieszaninę z shakera. Połączyć składniki za pomocą łyżki do ciasta. Zamknąć i odpowietrzyć miskę. Zakręcić nią kilkakrotnie sposobem Tupperware. Musimy poczuć, że z ciasta zrobiła się kula. Odstawić miskę w cieple miejsce. Ciasto musi wyrastać dwa razy: 1 x w misce i 1 x w foremce. Przed włożeniem do piekarnika, posmarować ciasto mlekiem i posypać ziarnem. Upiec na złoty kolor w temp. 180-2000C. PIZZA - 4 szklanki mąki - 5 dag drożdży - 1,5 szklanki ciepłej wody - 4 łyżki oleju - 2 płaskie łyżeczki soli FARSZ - 0,5 kg pieczarek - 3-4 cebule - 30 dag kiełbasy - ketchup - przyprawy - 30 dag żółtego sera Do miski wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej drożdże. Dodajemy mąkę, sól, olej i łączymy składniki. Miskę po odpowietrzeniu wkładamy do naczynia z ciepłą wodą. W międzyczasie dusimy na oleju cebulkę, dodajemy pokrojone pieczarki i kiełbasę. Farsz doprawiamy do smaku. Wyrośnięte ciasto wykładamy na natłuszczoną blachę, smarujemy je ketschupem, nakładamy farsz i posypujemy tartym serem. Pieczemy ok. 30 min./1800C. RACUCHY - 2 szklanki mąki - 2 jajka - 5 dag drożdży - 0,5 szklanki mleka - szczypta soli - 1/4 szklanki cukru Zarobić ciasto w misce. Po drugim otwarciu miski pozostawić ciasto w otwartej misce, do momentu, aż miska będzie pełna (1-2 godzin). Ciasto nabierać łyżką i kłaść na rozgrzany na patelni tłuszcz. Piec na złoty kolor z obu stron. Podawać z cukrem pudrem, lub dżemem. ROGALIKI DROŻDŻOWE (ok.30 szt.) - 50 dag mąki - 1 żółtko - 1 jajko - 2 łyżki cukru - 1 opakowanie cukru waniliowego - 5 dag drożdży - 1 szklanka letniego mleka - 5 dag rozpuszczonego masła - marmolada lub dżem Z drożdży, mleka, jajka, cukru, tłuszczu zrobić rozczyn w Mix-Maxie (lub w dzbanku o poj. ok. 1 litra). Do miski B-11 przesiać mąkę, dodać rozczyn i wymieszać łyżką J06. Miskę zamknąć, odpowietrzyć i wstawić do zdecydowanie ciepłej wody. Gdy miska się otworzy, wyłożyć ciasto na stolnicę. Wałkować okrągłe placki, o grubości ok. 0,5 cm. Każdy placek pokroić na 10 trójkątów, na każdym położyć po łyżeczce marmolady lub dżemu, zawinąć w rulonik i ułożyć na natłuszczonej blasze. Posmarować mlekiem, piec w piekarniku w temp. 1700 około 20-30 minut. BUŁECZKI SEROWE - 350 g mąki - 250 g serka homogenizowanego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka mleka - 1 jajko - sezam, mak, rodzynki Mąkę, serek, jajko, mleko i proszek do pieczenia wrzucić do miski i wymieszać łyżką do ciasta. Ciasto wyłożyć na stolnicę i uformować bułeczki (można wykrawać szklanką). Wierzchnią część posypać makiem, sezamem lub rodzynkami. Piec ok. 30 min. /1800C PASZTECIKI Z FETĄ - 1/2 kg mąki - 5 dag drożdży rozpuszczonych w 200-250 ml letniej wody - zioła do pizzy lub prowansalskie - 2 łyżki oliwy z oliwek FARSZ: - 1 serek Feta light - 1 por (biała część) pokrojony w talarki, zeszklony w tłuszczu na patelni Ciasto rozmieszać sposobem Tupperware w misce do ciasta. Gdy urośnie i miska się otworzy. Przełożyć je na stolnicę i rozwałkować na prostokąt gr. ok. 0,5 cm. Ciasto posypać utartym żółtym serem. Pokruszoną fetę wymieszać z zeszkloną porą i wyłożyć na ciasto (wystarczy rozsmarować do połowy powierzchni). Zwinąć w roladę i pokroić na ok. 2-3 cm plastry łyżką do ciasta. Każdy kawałek przewrócić na łyżkę przekrojoną stroną i przenieść na blachę. Wszystkie plastry posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 15-20 minut w 180-2000 C KARTOFLAK - 1,5-2 kg ziemniaków - ok. 5 łyżek mąki pszennej - 2-3 jajka - pieprz - 2 średnie cebule - 25-30 dag boczku wędzonego - małe pętko cienkiej kiełbasy - jarzynka - olej Ziemniaki utrzeć na drobnych oczkach w misce do ciasta. Boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Dodać do startych ziemniaków. Do masy dodać jajka, mąkę i przyprawy. Całość wymieszać i przełożyć do formy (Babia Góra). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1,5 godz./2000 C nie wszystkie sprawdzałam, później wrzucę jeszcze na pyszny chlebek i babkę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość alga50
Byłam konsultantką tupperware i dośc szybko zrezygnowałam nie chcąc nabierać naiwnych. Stolnica bubel jakich mało , nie pomogą mokre ściereczki i inne rzeczy. Ogolnie nie warte tych pieniędzy ani miski ani miseczki ani inne rzeczy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość godi
ja jestem zadolona ze stolnicy, zajmuje mało miejsca po złożeniu, nawet rozbite jajko z niej nie ucieknie, ciasto nie przywiera tak jak do zwykłej, łatwo się czysci, nawet moja babcia obserwując jak robię na niej ciasto nie mogła się nadziwić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość veronna
Niezłe przepisy, zwłaszcza te z bananami. Nie mam zadnych cudownych naczyń, ale nie wydaje się to przeszkodą i te ciasta to zrobię :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maasha
Witam jesli ktos chcialby kupic produkty tupperware 20% TANIEJ z Gwarancja, a nie jak na allegro to zapraszam na maila ;) maasha@wp.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość FRAŁEK
proszę o przepis na kluseczki z kluseczkomanii

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość basia99
Czytam wasze opinie i chyba te negatywne pisza osoby, które nie potrafią ich uzywać. Są one dla mnie bardzo drogie jednak od kąd ich używam dużo mniej wyrzucam. Od 10 lat kupuję i do tej pory super wyglądają i spełniają swoje funkcje. Ostatnio kupiłam otwieracz i gar do piekarnika super sprawa i wiem, że dożywotnia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam, Jestem dystrybutorką Tupperware. Mieszkam w Krakowie. Gdybyście chciały coś zamówić proszę o kontakt na maila: rudolfina24@gazeta.pl Do każdego zamówienia powyżej 50zl prezent gratis :) Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość upppppppppppppppp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość anka-spe
ja też myślę że podstawą zadowolenia jest właściwe używanie, choć jeśli mimo to produkt nie zdaje egzaminu to może warto zgłosić sie do swojego konsultanta, bo byc może jest produkcyjnie wadliwy, co się niestety czasm zdarza, ale zawsze w takich sytuacjach jest wymieniany na nowy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Dariarere
Co mogę polecić: - LILIANĘ - wszystko w niej wychodzi cudowne! Galaretka, ptasie mleczko, sernik na zimno, galaretka z kremem. Prześlicznie wygląda, świetnie się z niej wszystko wyjmuje, nic nie przywiera (pooliwiłam ją tylko za pierwszym razem i teraz to od czasu do czasu kropelkę oleju z pestek winogron wewnątrz puszczę tak na wszelki wypadek:) - CHEESMART - trzymam w nim ser i wędlinę. Jest długo świeża!!! Po prostu warto za niego zapłacić! Jest wspaniały i niezastąpiony. - SHAKER - ostatnio go kupiłam i robiłam dzięki niemu ciasto na naleśniki. Wszystko elegancko mi sie roztrzepało, super się wylewało na patelkę (a nie chochlą jak to wczesniej robiłam) widać ile jeszcze zostało :) Polecam! - DZBANEK 2 LITROWY - taki zielony ;) mam go i jestem bardzo zadowolona, kompot wyszedł wspaniały (nikt nie mógł uwierzyć, że to z tego dzbanka!), zupa dłużej pozostaje w nim ciepła (na wakacjach bardzo się przydał), i ogólnie wszystko co w nim jest pozostaje dłużej świeże (mleko, kompoty, zupy). No i dziubek niekapek :D - ORBITALE - mam litrowe, super świetne, zawsze można więcej upchnać ;) ładne i ciekawie wyglądają :) i przede wszystkim spełniają dobrze swoją funkcję. Szczelne!!! - MISKI - mam takie białe z kolorowymi pokrywkami, pierogi w nich były długo świeże i nie obeschły, sałatka nadal świeża, truskawki, jak prosto zerwane z krzaczka i umyte :) - SITO - lekkie, poręczne, przydatne, ma w sobie dwa sita jednocześnie :) Dopiero zaczynam przygodę z Tupperware, mam 20 lat i już się z nimi zaprzyjaźniłam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość scewola
kupiłam cud kuchenny ten duży pięciolitrowy. Ale o szczelności pokrywy nie ma mowy i ryż a także makaron jak byl twardy , tak twardy pozostał. Czy to standard, czy produkt jest wadliwy?scewola

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pokrywa szczelna nie będzie
nie ma takiego zastosowania, ja dla pewnosci zawsze klade na wierzch kubek żeby przylegało, a co do ryżu też mam twardy natomiast makaron wychodzi super

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość anka-speo2.pl
ryż warto przelać wcześniej przez sito wrzątkiem i dopiero wtedy zalać w naczyniu, no i wsypujemy go luzem, a nie w woreczkach! Powodzenia :) powinno wyjść, bo mi zdarza się nawet prawie rozgotowany :P P.S. ja dopiero skończyła 19 lat, a już ciężko mi wyobrazić sobie kuchnię przynajmniej bez niektórych naczyń Tupperware.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie kupilam zadnego produktu Tupperware ale dostalismy mnostwo rzeczy tej firmy w prezencie slubnym. mnie najbardziej podeszla skrobaczka, nigdy nie mialam lepszej, forma do piekarnika taka niebieska, pojemnik na wedliny, dzbanuszki. w sumie to pod wzgledem estetyki odpowiadaja mi ale np. w pojemnikach (okraglych) czuc produkty w nich przechowywane. zastanawiam sie nad tym shakerem, bo ma dobre opinie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość anka-spe
ja shakera uwielbiam :) można w nim zrobić ciasto na naleśniki i od razu wylewać na patelnie, zamiast babrać się z nabierką. A ostatnio hitem u mnie w domu jest cappucino z lodami :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
witam :) i ja używam produkty z tej firmy i jestem zadowolona, ułatwiają mi pracę i skracają czas :) a ciasto drożdżowe to już historia, odkąd mam miske to lubie je robić ;) co do ryżu to na pokazach je lekko zagotowują przed włożeniem do cudu, wtedy jest idealnie al dente. A makaronu to niestety nie moge utrafić, coś robie źle bo wychodzi mi taki mdły, jakby niedogotowany albo przegotowany haha. Może macie jakiś patent jak go zrobić? Anka spe a jak robisz to capuccino z lodami? brzmi smakowicie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość anka-spe
ubijam w shakerze zimne mleko 3,2% w proporcji niecałe 100ml mleka, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej i 1 łyżeczka cukru na jedną porcję. Do kubka wrzucam łyżkę lodów [trzeba wybrać dobry rodzaj - dosyć śmietanowe - mi sprawdziły się najtańsze z Biedronki :P ], wlewam dobrze ubite mleko [prawie podwaja objętość] i dolewam troche wrzątku. można też dodać cukru waniliowego lub zamiast lodów jakiś smaczny likier. a co do makaronu i ryżu, już chyba pisałam, że dobrze jest je wcześniej przelać gorącą wodą przez sito, a dopiero wtedy zalać w naczyniu, no i nie gotujemy ryżu w woreczkach, tylko luzem. ważne jest też aby czas gotowania dopasować do grubości i wielkości makaronu. Powodzenia :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dziękuje za odpowiedz :) musze spróbować capuccinko :) Moge podać przepis na karkóweczke w ultra plusie, jadlam ją na pokazie niedawno :) : w Ultra Plusie układamy warstwowo plastry karkówki, cebule (cebule można w Szefie Kuchni troche zmiksować), znowu karkówka i cebula. Na wierzch polać sos: śmietana duża 18 % (0,5 l) kethup łagodny 0,5 l dobrze wymieszać np. w shakerze i polać mięso. Ultra Plus przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na 180-200 oC na ok. 1,5 godzinki. Po jakiejś godzinie sprawdzić mięso i lekko je przemieszać aby sos spłynął na boki. Mięso będzie dobre gdy zmięknie. Do tego można podać kasze jęczmienną lub gryczaną. Do cudu kuchennego na dno dać wegete i zalać 2 litrami wody wrzącej, a potem na sito położyć w woreczkach ok 3 kasze jęczmienne i q gryczaną. Zamknąć i zaparzać przez 0,5 godziny. Smacznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Dariarere
@ anka-spe zmieniłam sobie troszeczkę Twój przepis na bardziej alkoholowy ;) 100 ml mleka tylko że 1,5% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru i tak na oko jakieś 20 ml PINACOLADY to roztrzepałam a shakerze :) do długiej szklanki włożyłam lody śmietankowe i zalałam zawartością shakera :) kostka lodu dopełniła całość ;) wypróbowałam na sobie więc mogę polecić :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Sabineka07
ja używam pojemniki od ok5 lat , na początku też podchodziłam z pewną rezerwą, ale zmieniło sie wszystko kiedy zaczęłam używać je .Mięso na kotlety mielone z cebulą trzymałam co prawda w lodówce prawie tydzień ( bo chciałam sprawdzić jak długo wytrzyma ), w cedzaku sałata wypłukana ( już nie w lodówce) stała kilka dni dekorator do ciast i tortów -super (zwykłe ciasto kruche z owocami udekorowane bezą wyglada i smakuje rewlacyjnie właśnie ostatnio zakupiłam wiadro i dzisiaj kiszę w nim ogórki, tylko nie wiem czy należy obciążyć czy tylko odpowietrzyć wystarczy. moja córka zawsze się śmiała ,że kupuję" cudowne miseczki tupperware", ale kiedy wyjechała do Anglii i wspólmieszkanka wyrzuciła jej pokryweczkę od 'cudownego" kubeczka ( myślała ,że zwykły plastyk) to była bardzo zła (oczywiście dokupiłam jej)i już nie śmieje sie tylko sie cieszy kiedy mama jej kupi nowy pojemnik. Jeśli ktoś moze podać dobry przepis na ogórki w wiadrze to będę wdzięczna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
witaj :) ja w wiadrze ogórków nie kisze tylko w misce 2,5 litrowej z serii Nowa Fala, wychodzą super i się nie psują. Wiadro dla mnie jest za duże poprostu :) Ja dziś robiłam w Ultra Plusie piersi z kurczaka z pieczarkami i zalane sosem mniam, obiad w mikrofali gotowy w ciągu 12 minut :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość adejvi
Powiedzcie mi czym różni sie cud kuchenny od kuchmistrza? (oczywiście poza pojemnością)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość agaa98
Witam, zamówiłam na pokazie stolnivcę z wałkiem. Jeszcze jej nie dostałam, ale mam wątpliwości po opiniach, które tu przeczytałam. Czy jest nic niewarta?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×