Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

*Dora*

ZAKŁADAM STAŁY APARAT ORTODONTYCZNY - KTO JESZCZE?

Polecane posty

szerszenie sa gites:):D one sie wbijaja do mnei do pokoju przez takie pomieszczenie pelniace funkcje szafy:) ta szafe to w ogole lubią zwierzaki, mój chomik -Ścierwak też sie tam lubił chować:D

Gość danonek
Do Katekatee : Mam porcelane: gora i dol ;) ale wcale nie jest tak ze obejdzie sie bez poranionej buzi :P hehe ale ciesze sie ze zalozylam:D

Gość danonek
Do Kewcia: A ktorego plynu elmex uzywasz?:P i co robisz z tymi "glutkami bialymi" hehe bo mam ten sam problem ale nie zawsze :P

pomaranczowego uzywam! a te glutki jak idzie to sciagam a jak nie to zostawiam.pierwszy raz to wpadla wpanike i mylam z 3 razy zeby i co chwile plukalam a to bylo i bylo:):) a ja zalamana:):)

Sunshine a nie obawiasz sie ze te szerszenie sie dobiora do ciebie:-)? A słyszysz je??

Cześć! Nie wiem od czego zacząć :D Wczoraj moja koleżanka miała wizytę o mojej orto i sie spytała czy trzeba (czy ja muszę) wycinać ósemkę przed założeniem aparatu? Mimo, że tam gdzie jest tam ósemka nie bedzie aparatu tyko szyna jakas tam. I orto jej powiedziała, że trzeba!!! I co teraz zrobić? Może bym i wycieła, ale sie boję, bo chciałabym się wcześniej zaszczepić od żółtaczki. Nigdy nic nie wiadomo jak czyste maja narzędzia. A w gabinecie u chiruga było tak sobie, jakiś prowizoryczny stoliczek na kołkach z narzędziami itp... :O Czy przesunąć wizyty u orto na zakładanie aparatu na wiosnę-lato? Nie wiem co robić. Muszę coś uzgodnić, bo jak nie zdecyduję się, to musze odwołać wizyty.

aparatka- nie boję sie za bardzo, bo one nie maja tak zupelnie otwartej drogi do mnie- oddziela nas sufit, i tylko przez szafe w jakichs szczelinach koło belek nośnych (skos dachu) moga wpełzac. zazwyczaj wlazi do domu kilka- wtedy je slychac, a reszta wylazi na zewnatrz innym jakims \"wyjsciem\". pojawiaja sie tylko raz w roku latem jakos, jestem wtedy zmuszona te kilka ubic i juz:)

Gość aga.d1
juz tak bardzo chcialam miec zalozony aparat a sie okazuje ze musze jeszcze poczekac:(:(poszlam do innego ortodonty i sie mowi zupelnie odwrotnie niz ten pierwszy:(:(co mam teraz zrobic??u tamtego mam miec wyrwane zeby po zalozeniu aparatu..u tej koniecznie przed..u tamtego mam 2 ubytki..u tej 6...u tamtego dwa luki od razu..u tej najpierw jeden i w zaleznosci od nachylenia dopiero drugi....co mam robic????chyba bardziej ufam tej drugiej..ale juz sama niew eim...

aga.d1 - to rzeczywiście :D Szkoda, ze nie byłaś u trzeciego orto :) Musisz się zastanowić, który Ci bardzie odpowiada. Gdzie taniej...

Gość aga.d1
taniej u tego pierwszego ale juz duzo dalej ode mnie...a ten drugi jest pod nosem:)wszyscy mi radza isc do drugiego..chociazby dlatego ze wyrywa normalnie zeby przed zalozeniem a nie po:)

Gość aga.d1
DORa-nie rozumiem...twoj ortodonta powiedzial ze trzeba usunac osemki????

Mi orto na pierwszej wizycie kazala wyleczyc jeszcze 2 zęby, usunąć jednego zęba (juz go usunęlam) i wyciąć ósemkę. I że załozy mi aparat 2 kwietnia. Boję sie tego wycinania :O Chciałabym sie zaszczepić na żółtaczkę, a to sie czeka co najmniej ponad miesiąc (bo po dwóch szczepieniach już działa) Nie wiem czy ryzykowac czy przesunąc zakałdanie aparatu. A w ogóle to nie wiem w czym mojej orto bedzie przezszkadzało zakładanie, przecież ta szyna bedzie zdejmowana i do wycięcia ósemki ją zdejmę... A widocznie orto lub mieć wszystko posprzatane przed....

ja radze iść do trzeciego;) albo posłuchać osób które były u tych orto- którzy są bardziej zadowoleni Jutro robie sobie kolczyka! postanowione:) tzn robi mi dziewczyna kuzyna ... Boje się ;/ Kilka słów otuchy! BROWN (jeśli mogę tak mówić) no dziwne wymiary ja lubie dłuugaśnie bluzki ale boje się o dekolt :] No no pusteczki co z wami laseczki..... Ide umyć aparat, jutro zadzwonie do orto co z tym klejem, bo teraz nie tylko ja się o to martwie moja mama jeszcze bardziej, naprawde jest tego dużo...

Gość aga.d1
ja bym po prostu do niej poszla i jeszcze raz pogadala...a jak juz sie uprze to jednakzaszczepilabym sie i poczekala z aparatem...a tak w ogole to ile sie czeka na aparat juz po wyleczeniu zebow??

u mnie od pierwszej wizyty do zalozenia- miesiac. mialam zakladany aparat tydzien po wyrwaniu zeba

Inni każą wszystko wyleczyć i dopiero założą aparat a inni założą aparat i małe dziurki leczą w trakcie noszenia :) zalezy od orto :)

Jutro przyjmuje moja orto i może pójdę i zobaczę, moż euda mi się z nią pogadać bezpłatnie :)

Sunshine ale odważniara z ciebie :-)kiedys latem jak jeden szerszeń latał przy balkonie to uciekłam do innego pokoju a tamten zamknelam;-), boje sie ich strasznie to chyba jakas fobia szerszeniowa:-) Dora kochaniutka, musisz iść to wycinac, bo zobacz jak ząbki sie beda na dole przesuwaly to 8 bedzie blokowała, a nie daj boze rozwali ci korzen od 7, wiem ze berdzo bardzo sie boisz i rozumiem, ale bedzie juz po wszystkim,zobaczysz bedziesz najszczesliwsza ze to juz po tym, i postaraj sie nie odkladac zakladania aparatu zobacz ile juz czekasz. Ranka sie goi u kazdego inaczej tak mi sie wydaje, ja po tygodniu jak mi zdjeli szwy juz nic nie miałam, tylko taki dołek po rozcieciu, w sumie to po 4 dniach było juz ładnie wygojone:-) Juz jutro sie dowiem czy w ta srode wywalam nastepna 8 chciałabym zeby to juz było jak najszybciej:-), boje sie ale juz nie tak bardzo jak wtedy:-), ale i tak różne głupie myśli przychodza mi do głowy;-) Dora obiecuje ze bede ciebie wspierała, zobacz MMJ, na drugi dzien po zabiegu do pracy poszła:-)

Dzięki! :) Ale co robic z tym szczepieniem? Mykam do kościola a potem jade zobaczyc na nartki :D

Mi nawet nikt nie wspomniał o szczepieniu;-), sadze ze mimo wrazenia o gabinecie jaki odnosłas maja czysto. Mi kazdy przyrzad jaki uzywali wyciagali z zpakowanych woreczkow(torebek):-), nawet jak szwy zdejmowali:-), nie bój sie nie zachorujesz na zółtaczke:-), przeciez musza miec wszystko czyste:-)

Dora mam nadzieje ze juz w srode wieczorem bede mogła zdac tobie relacje z kolejnego wyrywania 8 które dodadza tobie odwagi:-):-)

mneie kiedyś prawie szerszeń ugryzł. Byłam we Francji z rodzicami i do przyczepy wleciał wściekły szerszeń naprawde latał z rządłem do mnie. Rodzice przybiegli mam ze ścierką i płaczem goniła go a tata w końcu go zabił. To był najgorszy dzień na wakacjach w moim życiu. Choć to było tak dawno nigdy tego nie zapomne...i od tamtego momętu mam taki wstręt do owadów sczzególnie z rzadłami...

dora chyba najlepiej bedzie ajk pojdziesz do orto jutro moze uda ci sie zajc jj chwilke i zapytaj co i jak.ona bedzie przeciez wiedziec najlepiej!!! ja mam aparat a 8 zostaly na swoim miejscu!

Mam jeszcze jedno pytanie, bo mnie ciekawi. Jak byłam u orto i kazała mi wyciąć ósemkę i usunąc zeba to napisałam mi na kartce malutkiej takie niby skierowanko, żeby wyciąć to i tamto i postawiła swoja pieczątkę. Po co to skierowanie? mam je pokazać chirurgowi? Przecież i tak będe płacić bo to prywatny gabinet. Hmm...

kewcia - a te ósemki masz wyrżnięte? bo aj mam niewyrżnięte i w dodatku poziome ;) Chciałabym, żeby mi powiedziała, że mogę tę ósemkę wyciąć np. na wakacjach :)

Zaraz przyjedzie mój książe.... Zajrze w nocy albo dopiero jutro rano... Nareczka. ❤️ Ps. aparatka- jakbyś w środę miała zabieg to krótko się u Ciebie czeka :) ja musiałabym zadzwonic i umówić sie tydzień naprzód. Juz zapomniałam, te ósemki wycinasz na górze czy na dole?

Ski współczuje spotkania z szerszeniem:-), nie dziwie sie ze teraz sie ich boisz:-) Dora weź skierowanie, tak na wszelki, ja tak krótko czekam, bo mnie moja ortodontka umawia z tym chirurgiem:-), jutro mam zadzwonic jej przypomniec, i ona juz do niego zadzwoni:-), Moje są na górze , raczej moja, bo juz tylko jedna została:-), na dole są dobre jedna cała wyszła, a druga normalnie ułozona tez wyjdzie:-) Kewcia a twoje ząbki mądrości juz wyrosły?