Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lewy półkulak

powariowali w tych mediach - stan wojenny na okrągło dają

Polecane posty

Gość kipniak poprzedni
antekk ty powtarzasz solidarnościową propagandę. Ja opieram się choćby na opinich Zbigniewa Brzezińskiego i innych ludzi nieuwikłanych w polską propagandę. Afganistan przy Polsce się w ogóle nie liczył. Polska to był dla Rosji klucz do panowania nad Europą Środkowo-Wschodnią. Poz atym nie oszukujmy się Polska nie stawiłą by takiego oporu jak Afganistan. Bylibyśmy odcięci od pomocy zewnętzrnej, a warunki prowadzenia pacyfikacji były zdecydownie łatwiejsze niż w gorzystym Afganistanie. Skończyło by się na wytraceniu niepotzrebnie kilkudziesięciu tysięcy Polaków i narzuceniu nam ostrego zamordyzmu. Los Węgier i Czech są tu dobrym przykładem. Nawet jeśli by przyjąć - absurdalną moim zdaniem tezę - że Ruscy nie weszliby to i tak nie wolno było ryzykować takiej możliwości. Upust krwi w II WŚ, a szczególnie w niepotzrebnym Powsatniu Warszawskim cofnoł nas w rozwoju społecznym o pokolenie staraciliśmy bowiem masę wykształconej i ideowej młodzieży. Nie wolno było ryzykować powtórki z historii. Dlatego Jaruzelski jakkolwiek by go oceniać powziął z narodowego punktu widzenia słuszną decyzję: zero ryzyka, zero strat. Jedyne co go obciążą to to, że nie wykorzystał Stanu Wojennego dla przeprowadzenia reform gospodarczym ale można zrozumieć, że bali się wystąpień robotników, które musieliby utopić w e krwi. Robotnicy za komuny nie pozwalali obniży swojego poziomu nawet na jotę dopiero III RP obniżyła ich standart życia o 30-40% na kilka lat i to pozwoliło ruszyć gospodarce. Komuna mimo, że była jakoś tam zamordystyczna była za słaba by coś takiego przeprowadzić.

Gość antekkk
Koleś dokumenty to nie propaganda. Chyba że nie ufasz towarzyszom z Moskwy? Oj nieładnie :) I nie zmyślaj że Brzeziński niby coś mówił o interwencji. Owszem mówił, tylko w 1980 roku kiedy Stany ostrzegły Breżniewa, żeby nie wysyłał czołgów na Solidarnosc bo będzie ostra draka. I towarzysze, jak zawsze, gdy sie do nich przemawia w ich jezyku, czyli z pozycji siły, grzecznie posłuchali :D

Gość kipniak poprzedni
Ruscy to teraz opowiadają co im śłina na jężyk przyniesie i co pozwala im rozgrywać w Polsce co chcą. Ja nie wierzę agentom KGB i GRU - a większość ichniejszych polityków to byli lub obecni agenci - ani na jotę, a Brzeziński wypowiadał się ten temat wielokrotnie choćby na łamach GW.

Gość antekkk
Ty wiesz co to jest stenogram??

Gość kipniak poprzedni
wiem co to stenogram i wiem też, że w polityce trefne decyzje zapadają najczęsciej poza oficjalnymi gremiami, tak aby śład po procesie dezyzyjnym nie pozostał. Poza tym od kiedy to Ruscu dają nam dostęp do swoich najtajniejszych archiwów ? Dają nam to co chcą dać, a kto myłi inaczej to naiwwny jest i tyle. Zresztą dla mnie szokujące jest, że prawica sowje rozliczenia historyczne opiera o dokumenty GRU I KGB najbardziej znienawidzonych i szkodzących Polsce sł↓żb specjalnych. To jakaś paranoja ! Paranoja współczesnej prawicy narodowo-katolickiej proweniencji.

ci ktorzy krytykuja obchody rocznicy sa albo nieswiadomi naszej historii 20-tego wieku albo sa z rodzin tych szmat ktore wspolpracowaly z sowietami i przyczynialy sie do nieszczescia naszego kraju przez tyle lat. lewy polkulak to dupe ma zamiast glowy tak samo jak pewien polityk z czasow prl-u.

Gość Fikoł Polski
PiS to neoendecja, a endecja zawsze kochała się w Rosji. Bez wzajemności zresztą ...

Gość Fikoł Polski
Kirus, trzeba odróżniać prawdę historyczną od propagandy i budowania mitów narodowych. Propagandy nie znoszę, a mity mają wszystkie narody tyle, że można mieć mity sensowne i bezsensowne, mity gnojące þół narodu i budujące jedność, mity fundujące racjonalny ineres narodowy i stawiające cele chore. Lewy Półkulak poruszył ważny temat: w co wierzyć by wierzyć dobrze.

Gość antekkk
kipniak twoja wiara w gen. Jaruzelskiego jest doprawdy wzruszajaca :) już nikomu nie wierzysz tylko w to co sam mówisz :D

Gość antekkk
Fikołu noendecja to akurat LPR :D

Gość Fikoł Polski
LPR - to endecja odhibernowana PiS - to neoendecja, a wiec endecja zmodyfikowana i unowocześniona

Gość fakt ze duzo ludzi nie zginelo
ale robiac to, co robilismy caly czas nie wiedzielismy, czy nie wejda Rosjanie i nie wywioza polowy obywateli na Sybir a reszty nie rozwala. Za samo przyzwoite zachoiwywanie sie,za dawanie schronienia kumplom,za nie udzielanie sie w mediach dostawalo sie w dupe - wywalenie z pracy, klapa z jakakolwiek uczciwie zrobiona kariera zawodowa - dziura w zyciorysie na kilka lat . Tez uwazam,ze z martyrologia to przegiecie, czesc ludzi dorabia legende do swojego zyciorysu, ale czesc naprawde duzo zrobila , bo i mur berlinskli w koncu runal i ZSRR sie rozpadl. Jesli kto nie byl w dawnym ZSRR ( dramatyczny standart zycia, zaklamanie , strach...), to nie ma wyobrazenia, ku czemu zmierzaly nasze ówczesne rzady, A na polkach byl naprawde tylko ocet i herbata gruzinska...

Gość kipniak porzedni
antekkk, wydaje mi się, że w tym co piszę nie ma zachwytu Jaruzelskim ale jest w zasadzie pozytywna ocena decyzji o wprowadzeniu stanu wojennego. To chyba jakś różnica jednak ale jakoś nie chcesz albo nie umiesz jej dostrzec.

Gość resztka przyzwoitości
antekk ty jesteś ofiarą propagandy antykomunistycznej, powinieneś domagać sie odszkodowania za staty intelektualne jakie poniosłeś w wyniku prawicoweej indoktrynacji !

Gość resztka przyzwoitości
przyzwoitość wymaga by stwierdzić, że polski komunizm po 1956 roku to nie było samo zło. Komuniści robili rzeczy niepiękne ale też trzeba przyznać załątwili wiele ważnych społecznie i politycznie spraw. Teraz to nawet widać lepiej z pewnej perspektywy czasowej. Ludzie, którzy usiłują zrobić z nich diabłół wcielonych nie mają krzty przyzwoitości. Jasne, że Polska pod ich rządami była protektoratem Rosji ale to skutek ii wojny św..

Gość M A M D O Ś Ć
propagandy radiowo-telewizyjno-gazetowej ! Myśłałam, że w wolnej Polsce będziemy wolni od propagandy, a zaczyna być bardziej nachalna od tej komuszej. wasza brygidka

Gość farciuch22
jedynie polsat nie zwariował - dają "panienki w bikini". fajnie popatrzeć na prawie nagie laseczki.

Gość A najwięcej się teraz znają
gówniarze ,którzy mieli wtedy z 5 lat,albo i wcale ich na świecie nie było !!!

Gość ulsaczkin
gówniarzeria nafaszerowana została papką pisowsko-rydzykowską i bredzi ... żal tych umysłów młodych straconych dla rozumu. PiS dopuszcza się hekatomby koszenia umysłów. Propaganda powinna być zakazana.

Gość paparonka78
możę dzisiaj pisowscy propagandziśći nie będą nas molestowali zanadto, mam taką cichą nadzieję.

Jak czytam te wypociny, to mi się śmiac chce z was. Banda bezwolnych palantóew przywiazanych do telewizora, którym program si,ę nie podoba. Niewolnicy i pyskacze. Bezstresowe glupki.

Gość luciapek
media powinny być wolne od propagandy !

Media są od propagandy palancie. A ty myslisz ze jak sam walisz konia to cały swiat też? Za duzo telewizji zboczencu.

Gość Podpisuję się
Myrevin Ile ty masz lat, że uważasz iż ja nie mogę myśleć tak jak myślę. Jesteś typowym przykladem tej grupy wychowanków Rydzyka i innych bezczelnych właścicieli dzisiejszej Polski, którzy z góry zakladają, że jeśli ktoś inny myśli inaczej niz oni to myśleć mu nie wolno. A już wypowiadać się to absolutnie. No więc warczą i gryzą. Jak wściekłe psy. Może byś lepiej wrócił do podstawówki i nad ortografią popracował, co?

Gość Podpisuję się
Ciekawe w jaki sposób jeden z wypowiadających się tutaj na temat stenogramów z posiedzeń Biura Politycznego KC PZPR wszedł w ich posiadanie. Może wytłumaczysz to mądralo, co? Kilka miesiecy przed wprowadzenien stanu wojennego, Jaruzelski wiedząc, że Rosjanie będą interweniować, naciskani przez sojuszników, szczególnie przez NRD i Czechosłowację udał sie na spotkanie z Breżniewem. Pomysłodawcą był Breżniew. I nie bylo to przyjacielskie zaproszenie ale ultimatum. Rosjanie postawili dodatkowy warunek - Jaruzelski miał jechac w tajemnicy i sam. Zgodzono sie jedynie na towarzystwo jednego czlowieka. Jaruzelski, wychodząc z domu pożegnał sie z żona i córką tak jakby miał juz nigdy nie wrócić. Obydwu panów rosyjski gazik zawiózł na polowe rosyjskie lotnisko gdzie wsadzono ich do rosyjskiego samolotu, nie udzielając żadnych informacji dokąd polecą i z kim będą roznmawiać. Okna w samolocie były zamalowane więc Jaruzelski nie mogł sie zorientowac dokąd lecą. Pamiętał, że samolot kilka razy skręcał. Wyladowano na leśnej polanie, na polowym lotnisku przy którym była bocznica kolejowa i na ktorej stał wojskowy zamaskowany pociąg. Obydwu panow zaprowadzono do tego pociągu i kazano czekać. Po pewnym czasie poproszono Jaruzelskiego aby udał sie na miejsce spotkania. Osoba towarzysząca (chyba adiutant) nie miała prawa iśc z nim. Przed wyjściem Jaruzelski poprosił tego adiutanta aby w razie jego śmierci zaopiekował sie jego rodziną. Na powrót Jaruzelskiego adiutant czekał kilkanaście godzin. Obawiał się juz najgorszego. Okna w pociągu były zasłonięte i kiedy adiutant jedno odsłonił zobaczył przed szyba twarz rosyjskiego żolnierza wpatrzonego w niego. Próbował otworzyc to okno aby wpuścic troche świażeego powietrza i wtedy ten żołnierz natychmiast zdął z ramienia karabin. Kiedy Jaruzelski wrócił, miał bardzo posępną minę. Stwiedził jedynie, że Rosjanie dali sie przekonać, ale wyznaczyli czas na uspokojenie sytuacji w Polsce i przywrócenie porządku. Mysle, że ludzie pokroju Myrevina rzucą sie teraz na mnie aby sobie ulżyć i będą pluc jadem , a może i jakie egzorcyzmy odprawiać. A juz ci, ktorzy tak nawołuja abym sie w końcu zaznajomiła z historią Polski to w szczególności.

Gość ludziom trzeba pzrypominać
jak było naprawdę. że rzeczywistość komusza nie była czarna tylko szara. że komuchy obok rzeczy niedobrych robili też dobre. Że z jednej strony byli polecznikami sowiet ów ale też nie zapominali o interesie narodowym ... Prawica chce odmalować ich jak diabłów wcielonych ale w XXI wieku tylko durnie wierzą w diabły.

Gość żona komesa na Kościelnej
podpisuję się---> moje doświadczenia są podobne. Ja równiez przeżyłam stan wojenny / i nie byłam w owym czasie przedszkolakiem/, a Powstanie Warszawskie było w moim domu symbolem bestialskiego cynizmu i rozgrywek politycznych, w ramach których poświęca się życie tysięcy cywilów, składanych w ofierze, gdyż "cel uświęca środki". Cieszę się, że większość forumowiczów mimo wszystko nie należy do pieniaczy patriotycznych - dla mnie patriotyzm polega również na szczegółowej znajomości własnej historii, nie wyrywkowo, lecz całościowo i jako części historii świata. Nie żyjemy na wyspie bezludnej i każde wydarzenie rozpatrywać należy w szerszym spektrum. Jest wiele wydarzeń i okresów historycznych, z których możemy czerpać dumę jak Polacy, są też takie które przynoszą rzetelnemu historykowi wyłącznie wstyd i smutek. Mesjanizm, martyrologia i skrajny egocentryzm narodowy nie sprzyjają obiektywizmowi. A bez obiektywizmu o historii mowy być nie może.

Gość ostrozniemijajkalisz
cha golasy , biedaki i nieudacznicy pisza pisza i gorzkie zale z siebie wydzielaja. a Towarzysze az sie ze smiechu pokladaja slyszac i czytajac te wasze wypociny.

Gość Two. Markiewka
szkoda , ze was solidaruchy nie spacyfikowano do ostatniego .

Gość ujawnij sie markiewka
to ci wpierdola solidaruchy - spacyfikują ci twarz na mazak