Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lewy półkulak

powariowali w tych mediach - stan wojenny na okrągło dają

Polecane posty

Gość Two. Markiewka
tu powinni wejśc Niemcy i polaczkow tluc po tępych lbach i kijem po plecach by ich kultury, czystości i uczciwości nauczyć. bo to polskie bydlo z pod bialo-czerwonej szmaty po 89 roku pokazalo jakie jest "solidarne" .

Gość lisowczanka
widzę, że poziom dyskusji na tematy historyczne rośnie z każdą minutą. Gratuluję klasy i kultury słowa, panowie :O

Ależ dziekuję bardzo - poziom jest taki na jaki zaslugują dyskutanci - dostosowałem się. Jak widać dobrze mnie rozumieją.

Gość biCH
nie czytam tego nawet...:-o

Gość piepieruśnik
najważniejsze by media płaczliwe nie były a wesołe i skoczne. Życie jest dostatecznie smętne w IV RP.

Gość Podpisuję się
Cynick Myśleniem od Myrevuna to ty sie nie różnisz. Różnisz sie jedynie wykorzystywanym do pokazania swojej nienawiści słownictwem. "Kto nie jest z nami ten przeciwko nam". A wiesz czyje to stanowisko? W jednym jesteś dobry, a nawet bardzo dobry - w posługiwaniu się plugawym językiem.

Gość piepieruśnik
oto jaka jest cenzura kafe - umiarkowanie złośliwego golonkosa wyjkasowali, a takiego ostatniego chama jak cynick zostawili !

Gość delirka heroiczna
wpadłam w delirkę heroiczno-narodową po ogladnieciu TV w grudniu !

Gość delirka heroiczna
wildstein powinien mnie wyciągnąć z tego na koszt firmy

Gość Cezar Septymiusz
Generał był w prawie i niech maluczcy nie szcejkają jako te kundle małe przed słoniem !

Gość palluszkin
antekk ty to jakiś niemowlak itelektualny jesteś - wierzysz w propagandę solidaruchów, wierzysz w gru i innym ruskim.

Gość antekkk
a co jest propagandą baranie? Fakty czy twoja wiara w komune?

Gość genialna refleksja
niestety 90% tutaj wypowiadajacych sie nie zna historii, nie zna faktow, nie zna danych. dyskusja jest w duzej mierze ideologiczna. pozatym nie macie wyobrazni. w mojej opinii moze powinniscie faktycznie poogladac to co w tv nadaja i sprobowac spojrzec na to glebiej, wczuc sie w uczestnikow wydarzen, pomyslec "jakby to bylo..."

Gość antekkk
Swieta racja, tylko widzisz ze tutaj malo kogo interesuja fakty i historia. Zamiast sie czegos dowiedziec to wolą siedziec przy kompie i pisac jaki Jaruzel jest cool

Gość Podpisuje sie
genialna refleksja, antekk Jak sie nie ma argumentów to zarzuca się przeciwnikowi w dyskusji brak wiedzy i umiejetności, często nieumiejętność logicznego myślenia. Powiedzcie mi panowie, dlaczego ja mam zacząć obecnym wierzyć materiałom solidarnościowym skoro sama byłam w środku tych wydarzeń i wiem co w trawie piszczy. A czy wy wiecie o tym, że na długo przed wprowadzeniem stanu wojennego na zebraniach Solidarności nie mówilo sie o poprawie sytuacji życiowej Polaków, a o podziale łupów i o metodach, które przyspieszyłyby ten podział? Dlatego fala strajków narastała i ludzie przestali rozumieć ich cel, bo przecież osiągnięto juz wszystko oprócz władzy.Dlaczego z potężnego ruchu solidarnościowego (10 mln. członków)" ostała sie ino garstka", a sam ruch praktycznie już nie istnieje? Czy myślicie, że aktorka Szczepkowska mogłaby ogłosić upadek komunizmu w Polsce 4 czerwca 1989 roku gdyby Polacy mieli wtedy tę świadomość co dzisiaj? Czy myślicie, że podczas obrad okrągłego stołu ktoś sie przejmował Polską? Solidarnośc do spółki z komunistami dogadali się ku obopólnej korzyści nie przejmując sie narodem. Nie dla takiej Polski jaką mamy dzisiaj wstąpiłam do Solidarności. Myślę, że należycie do tej niewielkiej grupy Polaków, którzy umieli wykorzystać neoliberalne rządy nie komuchów przecież. Spójrzcie prawdzie w oczy - to co naród utworzył i wybudował po wojnie i co było własnościa narodu, przeszło w złodziejskie łapska garstki cwaniaków i zagranicznych inwestorów niejednokrotnie za przysłowiową złotówkę, a 90% społeczeństwa zobaczyło wała. Tak naprawdę to mnie gówno obchodzi czy Jaruzelski miał rację czy nie. Mnie obchodzi mój obecny byt i mam jedno tylko życzenie - aby osiągnął choć w 50% poziom mojego bytu za socjalizmu, bo komuny to u nas nie bylo, czy wam sie to podoba czy nie. I czy wam się to podoba czy nie to stary Marks miał rację kiedy stwierdził, że byt kształtuje świadomość.

Gość ćwierć mrówki
Podpisuje sie pisze: "...stary Marks miał rację kiedy stwierdził, że byt kształtuje świadomość..." Ano masz rację zwłaszcza w odniesieniu do samej siebie.

Gość Podpisuję się
Cwierć mrówki No i znów brak argumentów, ale ty przecież jesteś zaledwie ćwieć mrówki. hehehe.

--> Minakszi { A ja bym chciała móc żyć chwilą obecną, a nie ciągnąć jak kulę u nogi całą martyrologię polskiego narodu. Myślę, że nad niektórymi wydarzeniami historii Polacy mogliby już przejść do porządku dziennego.} Zastanowiłaś śie kiedys czemu w Polsce tak cięzko sie zyje(oczywiście nie wszystkim) ? Własnie dla tego że conajmniej połowa narodu nie chce pamiętac historii a co za tym idzie powtarzamy błedy robione juz w przeszłości. Prawda jest taka że bez rozliczenia się z przeszłością (nie mówie tu o sądach) takie poznanie prawdy, będzie się długo kładło cieniem na przyszłość. --> kipniak { 2 - że rzucenie Warszawy do Powstania w \'44 to była słuszna decyzja a była to zbrodnia posłania na śmierć 200000 tysięcy ludzi i zniszczenia miasta wraz z jego zabytkami i archiwami } Sorry za szczerośc. To jest myślenie zwykłego idioty. Jeszcze żeby to była własna myśl.. a nie głupota powtarzana za innymi.. Jeżli poddajesz w wątpliwość słusznośc tego powstania to. Tym samym poddajesz w wątpliwośc w ogóle jakiekolwiek zrywy narodowe. Po co w ogóle my sie broniliśmy w 1939 roku. Jak bysmy sie poddali mniej ludzi by zginęło. Po co te wszystkie powstania, które miały miejsce w naszej bogatej historii. Tym samym masz gdzieś śmierc naszych dziadów i pradziadów, którzy gineli by nam sie żyło lepiej. 🖐️

Gość Podpisuję się
Myrevin A rozmawialeś na temat Powstania W- wskiego z choć jednym jego uczestnikiem?

--> Podpisuję się Tak. (Dziś juz nie zyje) jeden mój sąsiad. Mówił że wolał juz zginąć niż ciągle sie bać. I wiele jeszcze.

Gość Podpisuję się
Myrevin Chodzi mi o jego stosunek do samego powstania, do osamotnienia, do świadomości, że o rzut kamieniem stoją Rosjanie i przyglądają się jak Warszawa się wykrwawia, o brak jakiejkolwiek pomocy ze strony aliantów. I o wywózce do Oświęcima tych którzy przeżyli.

--> Podpisuję się No więc mogę ci tylko powtórzyć. Miał takie powiedzenie na tą okazję. \"Lepiej zginąc stojąc niz życ na kolanach\".

Gość ćwierć mrówki
Podpisuję się pisze "...Mnie obchodzi mój obecny byt i mam jedno tylko życzenie - aby osiągnął choć w 50% poziom mojego bytu za socjalizmu..." Ano własnie. To życzenie przewija się w wielu dyskusjach o komunie. Ludzie opowiadają o półdarmowych wczasach i koloniach, o tanich mieszkaniach, niskich czynszach i wysokich pensjach. Nie sądzisz, że to właśnie te półdarmowe świadczenia, wysokie pensje "przejadały" ów wielki majątek narodowy? Jak Ci teraz źle to wybacz, ale weź się do roboty. Kapitalizm pozwala tym którzy są zaradni, pracowici i kreatywni żyć na przyzwoitym poziomie. A że tego nie zapewnia wszystkim ? - i dobrze - dlatego nie jest socjalizmem który dawał wsszystkim to samo ale kiepskiej jakości

--> Podpisuję się pisze { ...Mnie obchodzi mój obecny byt i mam jedno tylko życzenie - aby osiągnął choć w 50% poziom mojego bytu za socjalizmu... } A mnie się wydaje że to wynika z kiepskiej pamięci. Pamietam ze za pierwszą wypłatę kupiłem sobie kurtke na zimę. Dałem za niż 15 000 tyś. Zarabiałem 17 000 tyś. Dzis za naprawde pzryzwoita kurtke wystarzczy dać 100 zł. W 1989 roku jak wyszedłem z wojska przed tym skokiem 10 razy ceny wszystkich towarów zarabiałem 400 000 zł z chaczykiem. Pół litra kosztowało 25 000 zł. czyli za wypłtę mogłem sobiue kupic coś 16 flaszek. Poprawka na ten chczyk niech będzie że 17. Dziś zarabiam 1000 zł Pół litra kosztuje juz i 18 zł Policzcie sobie sami.

Gość ćwierć mrówki
--->>> Myrevin, moim zdaniem socjalizm spaczył mentalność ludzi powszechną urawniłowką. Wszycy mieli podobne mieszkania, w identycznych blokach na takich samych osiedlach z identycznym wyposażeniem. Na parkingach stały podobne kiepskie samochody. kapitalizm przyniósł nagłe zróżnicowanie. Zaradny sąsiad wybudował sobie dom, inny kupił mercedesa, jeszcze inny zamiast dotychczasowych wakacji w Darłówku zaczął wyjeżdżać do Hiszpanii. Ci którzy nie potrafili się mentalnościowo oderwać od socjalizmu zostawali w tyle. Stąd kiepskie samopoczucie, zazdrość tudzież upatrywanie sukcesu innych w ich rzekomych przekrętach, złodziejstwie a własnej kiepskiej sytuacji w polityce "liberałów" a nie we własnej niezaradności czy głupocie. Jaruzel bronił socjalizmu a więc tego wszystkiego do czego tesknią ludzie którym się nie udało odnależć w nowej rzeczywistosci - stąd być może takie wielkie poparcie dla jego decyzji z 13 grudnia i to jeszcze po 25 latach

Gość Podpisuję się
Myrevin No to pamietasz czasy już niezbyt dobre, kiedy wszystko drożało w błyskawicznym tempie. Mówisz o czasach pierwszego Balcerowicza i potężnego spadku wartości pieniądza. Powinieneś pamiętać kilkusetprocentową inflację. Ja pamiętam czasy kiedy zarabiałam 6000 zł, a chleb kosztował 8 zł. Nie wiem ile wtedy kosztowało pół litra i nigdy nie przeliczałam mojej pensji na ilość alkoholu z tego względu, że go raczej nie kupowałam. Za mój miesięczny dochód mogłam kupić 750 bochenkow chleba, dzisiaj mogę kupić nieco ponad 250. Mogłam pójść w każdej chwili do sklepu i za gotówkę kupić telewizor i jeszcze zostało mi na życie. Dzisiaj na telewizor musiałabym przeznaczyć mój 2 - miesięczny dochód. W całości! Nie pamiętasz czasów Gierka. Wtedy żyło się najlepiej.

Gość tak zyło sie lepiej
a my dzis gierkowskie długi musimy spłacać, zastanów sie, Gierek nie był cudotwórcą, zadłużył państwo tak, że skutki czujemy do dziś

Gość ćwierć mrówki
Podpisuję się pisze: "... Powinieneś pamiętać kilkusetprocentową inflację..." To akurat wywołały socjalistyczne rządy Jaruzela z Rakowskim. Balcerowicz hiperinflację zdławił i za to mu wieczna chwała! Podpisuję się pisze dalej: "...Mogłam pójść w każdej chwili do sklepu i za gotówkę kupić telewizor i jeszcze zostało mi na życie..." To widocznie chodziłyśmy do róznych sklepów. Moi starzy musieli stać po telewizor ( ruski Rubin - totalna porażka - ale innych nie było) w kolejce ze cztery doby i odhaczać się na społecznych listach. Oczywiscie mozna byłó od ręki kupić telewizor w Pewexie ale za bony lub dolary i to po cenie 10 razy większej niż w normalnym sklepie.