Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lewy półkulak

powariowali w tych mediach - stan wojenny na okrągło dają

Polecane posty

Gość Podpisuję się
ćwierć mrówki Ja o wozie a ty o kozie. O jakich czasach ty piszesz? To po pierwsze. Po drugie złaź ze mnie siuśmajtku. Nie będę z Toba dyskutować bo wtedy nie byleś(aś) nawet w planie to skąd możesz wiedzieć. "Bo moi rodzice..." - I to jest argument? O inflacji też się nie wupowiadaj bo w d... byłeś i g... widziałeś. I nie odzywaj sie do mnie bo nie mam zdrowia do rozmów z przymułami.

Gość ćwierć mrówki
---->Podpisuję się, nie schlebiaj sobie. To publiczne forum a nie jakieś prywatne pogaduchy. Odpowiadając na Twoje posty nie kieruję swych wypowiedzi wyłacznie do Ciebie. Ktoś to jeszcze prócz Ciebie, mam nadzieję, czyta i być może nie uwierzy że Gierek był dobrotliwym ojczulkiem a Jaruzel zbawcą tego narodu. Byc może obaj mieli takie marzenia by tak zapisać się w annałach, ale na szczęście ani jednemu ani drugiemu nie wyszło.

Gość Podpisuję się
Myrevin Nie przypuszczam aby wszystko ci sie w Polsce obecnej podobało. I myślę, że 1000 zł pensji to nie jest szczyt twoich oczekiwań, bo to jest serdecznie mało aby zapewnić rodzinie jakiś tam poziom życia. Taki dochód nie wystarczyl wielomolionowej rzeszty młodych Polaków, którzy juz opuscili Polske i następnym milionom, którzy wyjadą jeżeli nie będzie natychmiastowej poprawy jeśli chodzi o zatrudnienie i wynagrodzenie. Czy nie byt ukształtował ich świadomośc? Opuścili Polskę i większość z nich nie ma zamiaru wracać, a ci, ktorzy jeszcze o tym myślą wkrótce zmienią zdanie.

Gość Podpisuję się
ćwierć mrówki Masz rozdwojenie jaźni? Piszesz do wszystkich używając mojego nicku? Daj sobie spokój! Przecież to takie proste - NIE UZYWAĆ MOJEGO NICKU!

Gość ćwierć mrówki
Cytat z wypowiedzi: "...Opuścili Polskę i większość z nich nie ma zamiaru wracać, a ci, ktorzy jeszcze o tym myślą wkrótce zmienią zdanie...." Emigracja zarobkowa to nic strasznego w wolnym kraju. Nigdy się tak nie stanie że wyjadą wszycy - co np groziło NRD dlatego wybudowano mur berliński. Mamy wolny rynek, na szczęście. Dotyczy on również pracy. Czasy komuny minęły, paszporty leżą w szufladach i nikomu już nie mozna zabronić wyjeżdżać tudzież zmuszać go do pracy za grosze w kraju. Wolny rynek - jeżeli wyjazdy do pracy za granicę staną się jeszcze bardziej powszechne - wymusi podniesienie płac w Polsce. Jeżeli te płace jeszcze nie rosną to znaczy że jeszcze za mało ludzi wyjechało. Zwiekszenie ilosci pieniadza na rynku sprawi że producenci, usługodawcy czy importerzy podniosą ceny, ale nie na tyle by zlikwidować całą narosłą górkę pienieżną na rynku. Tak czy owak nasze ceny i płace zaczną się zbliżać do tych unijnych a wraz z nimi poziom zycia także. Będzie dobrze. No chyba że IV RP okaze się państwem socjalistycznym - i odbierze paszporty.

Gość Podpisuję się
Emigracja zarobkowa to nic strasznego w wolnym kraju. Nigdy się tak nie stanie że wyjadą wszycy - co np groziło NRD dlatego wybudowano mur berliński. Ale wyjechali i wyjeżdżaja fachowcy, których brakuje w kraju. Nie ma hidraulików, malarzy, tapeciarzy, dekarzy i całej masy przedstawilsieli innych profesji. Wyjechały pielęgniarki, anestezjolodzy, szykują się do masowego wyjazdu lekarze. Pozostała w kraju masa bezrobotnych niewykwalifikowanych, ktorych nikt nie zatrudni bo nie maja zawodu, no i niewiele umieja. A dlaczego nie maja zawodu? Bo zlikwidowano taki relikt socjalizmu jak szkoly zawodowe, które kształciły autentycznych fachowców. Nie wszystkich stać na studia i nie wszyscy na te studia sie nadają. Ale kogo to obchodzi. Może obecny rząd, który w budżecie na przyszły rok zwiększa pulę pieniędzy na gabinet premiera i prezydenta czyli na biurokrację kosztem stypendiów dla studentów. W ten sposób ma być lepiej? O podaży pieniądza na rynek szkoda nawet gadać. Pieniądze leżą w bankch, prywatnych i obcych zresztą, zamiast być w obrocie i popchnąć ostro gospodarke do przodu. O tym się jedynie mowi. Niestety.

Gość Podpisuję się
No właśnie dzisiaj podały media, że od 2009 roku, jeśli sytuacja sie nie zmieni, będzie konieczność zastąpienia tych, ktorzy wyjechali emigrantami z Ukrainy. Stąd wniosek, że nie mysli sie o wykształceniu bezrobotnych Polakow, ale sprowadzeniu fachowców z Ukrainy. Rząd się wyżywi!

--> Podpisuję się { Nie pamiętasz czasów Gierka. Wtedy żyło się najlepiej. } To bardzo proste. Weź wysoki kredyt, przez pewien czas stopa życiowa ci sie podniesie. Wszyscy przy zdrowych zmysłach wiedzą dzisiaj z\\że zadłuzenie Edzia spłacamy do dzisiaj. { No to pamietasz czasy już niezbyt dobre, kiedy wszystko drożało w błyskawicznym tempie. Mówisz o czasach pierwszego Balcerowicza i potężnego spadku wartości pieniądza. Powinieneś pamiętać kilkusetprocentową inflację. } To były czsy okrągłego stołu, gdy niby ucziwi ludzie zasiedli do rozmów z terrorystami. Kto dziś siada do stołu z mafią. A tk wileu dziś określa PZPR. To nie były czasy Balcerowicza. Choć jedyna zasługą Balcerowicza było to ze uwolnił rynek. Jakie to nowatorskie ponoć było. Słuchając dzis peanów na cześc tego pana można wysnuc wniosek że wolny rynek to Polski wynalazek. Choć wzorców było całe mnóstwo w zachodniej europie. { Ja pamiętam czasy kiedy zarabiałam 6000 zł, a chleb kosztował 8 zł.} Tez pamiętam takie czasy. gdzieś 1997 rok. To nie było za komuny. To było zaraz przed tym jak Balcerowicz schłodził gopodarkę. { I myślę, że 1000 zł pensji to nie jest szczyt twoich oczekiwań, } Pewno że nie ale jest to o wiele lepiej jak za komuny. Za 1000 zł można dziś kupić lodówkę. Za komuny to ile trzebabyło by dac tych pensji ? Wspomnę jeszcze że kupić cokolwiek graniczyło z cudem. { jeśli sytuacja sie nie zmieni, będzie konieczność zastąpienia tych, ktorzy wyjechali emigrantami z Ukrainy. } Zapomij o tym. Do tego roku i dla nich sie otworza rynki pracy , bardziej na zachód.

Gość Podpisuję się
Myrevin Nie dojdziemy do porozumienia bo ty wiesz swoje, a ja swoje. Ale chyba w jednym jesteśmy zgodni - nie kochamy Balcerowicza. A może sie mylę.

Gość Podpisuję się
Myrevin To za komuny mogłam sobie kupić telewizor za gotówkę I jeszcze mi na życie starczylo. A Gierek zostawił 25 miliardów długu. Od tamtej pory dług urosł do niebotycznej sumy mimo że wszelkie mozliwe kluby umożyły nam spora jego część. Kto ten koszmarny dług zrobił? Też Gierek? Nawet doliczone odsetki nie były w stanie tak wywindować tej sumy. Ale to tak na marginesie.

Gość Podpisuję się
Oczywiście "umorzyły".

Gość zwolennikow komuny
nalezaloby przegnac przez sciezke zdrowia ZOMO i po spalowaniu ustawić w jednej wielkiej kolejce po papier toaletowy :D I zabrać paszporty zeby nie uciekli z socjalistycznego raju jak to w realnym socjalizmie było :D :D

--> Podpisuję się Co do Balcerowicza, doprowadził kraj do ruiny. Więc jaki może byc mój stosunek do niego. { To za komuny mogłam sobie kupić telewizor za gotówkę I jeszcze mi na życie starczylo. } W życiu za komuny nie widziałem telewizora w sklepie. :( A jak juz sie słyszało że rzucili to była taka kolejka że przestawało mnie to interesować. Powtórzę sie kurtka na zimę( wcele o takiej nie marzyłem) kosztowała prawie całą wypłatę. { Kto ten koszmarny dług zrobił? Też Gierek? } Mogę czegos nie wiedzieć. Ale taka jest oficjalna wiedza. { Nawet doliczone odsetki nie były w stanie tak wywindować tej sumy. } Powtórzę. Ja nawet nie wiem jakie są te odsetki. Postkomuniści rządzili juz w tym kraju. Jakoś nie odkręcali tego kto doprowadził do zadłużenia. Tu poczytaj sobie na temat zadłużenia. http://pl.wikipedia.org/wiki/Zad%C5%82u%C5%BCenie_zagraniczne_PRL { Nie dojdziemy do porozumienia bo ty wiesz swoje, a ja swoje. } W dyskusji nie chodzi o dojście do porozumienia(choć byłoby dobrze), chodzi o wymiane poglądów i to własnie robimy. 🖐️