Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lewy półkulak

powariowali w tych mediach - stan wojenny na okrągło dają

Polecane posty

Gość hymka
pamietam stan wojenny...konczylam liceum..mala miejscowosc..nic sie nie dzialo nic nie zmienilo... moze troche wiecej szeptow po domach,,,no i do szkoly sie chodzilo..aha pamietam,ze mimo strachu ludzie odetcheneli z ulga..nie wiem czemu...hmm..moze jednak wola porzadek niz haos? no a te uroczystosci i wielka pompa to przegiecie.to fakt

Gość antekkk
No własnie mówia o tym po to, że jak widac nikt nie wie co sie wtedy działo albo nikogo to nie obchodzi. Więc zamiast zrzędzić może byście posłuchali i poczytali co sie wtedy naprawde działo. A 90 proc. ludzi ktorzy ponosili wtedy jakies ofiary wczesniej olewano, wiec wypada ich przyponmniec przynajmniej teraz.

taa a mnie to nie przeszkadza, co wiecej jestem za . moze co poniektórzy naucza sie w koncu historii, bo nawet nie wiedza kto rzadził po 89 roku :P

Gość jikiwon2006
w stanie wojennym to najłątwiej na noc się u dziewczyny zostawało, ile ja wtedy fajnych romansików zaliczyłem, piękne czasy to były

Gość krdelebelek
w sytanie wojennym zabito kilkadziesiąt osób - to oczywiście tragedia dla ich rodzin. Pamiętajmy jednak, że na polskich drogach w jeden weekend zabija się więcej na ulicach i nikt z tego nie robi jakiegoś nie wiadomo co ! Poza tym ilu by zabili Sowieci jakby weszli. Wtedy ginelibuy Polacy tysiącami, jak w 1956 roku na Węgrzech albo i lepiej. Wiec niech prawica nie pitoli chyba, że żałuje, żę krwi polskiej nie przelano wtedy w dużych ilościach.

A ja bym chciała móc żyć chwilą obecną, a nie ciągnąć jak kulę u nogi całą martyrologię polskiego narodu. Myślę, że nad niektórymi wydarzeniami historii Polacy mogliby już przejść do porządku dziennego.

Gość Palikotka Wiotka
politycy prawicy wychowują społeczeństwo do nienawiści. Ciągle odwołują się do prymitywnych resentymentów i je wzmacniają. Jakim my społeczeństwem będziemy po takiej tresurze ? jakimiś zakompleksionymi i skundlonymi roszczeniowcami zostaniemy.

Gość RU-TT
jestem za a nawet przeciw

Gość kipniak
oni tam zawsze wariują - w mediach pracują sami wariaci !

starym pieprzonym ubekom i ich pomiotom zalezy by zapomniec o historii by unikneli odpowiedzialnosci za zbrodnie. a jak pokolenia zapomna o mechanizmach historii to i moze sie uda reaktywowac. a potem Ci co nie pamietaja nic nie rozumiejac pytaja dlaczego skoro jest tak dobrze, to jednak jest tak zle?

Gość od jakiegoś czasu
Autor tego topiku oraz inni podobnie piszący - co z Wami? Czyżbyście już całkiem mieli mózgi wyprane z patriotyzmu, chęci poznania prawdziwej historii i szacunku dla ludzi, dzięki którym jesteśmy wolnym państwem? Nie mogę tego czytać- ,,paru ludzi, jakieś lokalne bunty" albo wielu teraz ginie w wypadkach drogowych". Owszem żal mi ofiar wypdków i ich rodzin, ale oni samisa sobie winni oczywiście w wiekszości wypadków,, kiedy siadają za kierownice po kilku głębszych, szarżują, lekceważą wszelkie zasady ruchu drogowego, a Tamci ludzie polegli od kul swych rodaków tylko i wyłącznie za to, że komuś się ubzdurało, że może traktować jak szara niemyślącą miernotę................................

Gość kipniak
nikt nam mózgów nie wyprał z patriotyzmu ale chcemy patriotyzmu rozumnego, a nie historyczno-zabobonnego. Patrityzm historyczno-zabobonny usiłuje wmówić na przykład: 1 - że obrona Częstochowy, której de facto nie było w ogóle to był zryw narodu 2 - że rzucenie Warszawy do Powstania w '44 to była słuszna decyzja a była to zbrodnia posłania na śmierć 200000 tysięcy ludzi i zniszczenia miasta wraz z jego zabytkami i archiwami 3 - że stan wojenny to była krawawa zbrodnia przeciw narodowi podczas gdy był to rozsądna i w miarę dobrze zrealizowana decyzja, która spowodowała, że konające imperium w osttnich podrygach nie rozwaliło nam kraju 4 - że polska komuna to krwiożerczy reżim masowo mordujący Polaków podczas gdy jak wyglądała polityka i przemoc pod rządami hołubionych przez obecną prawicę dyktatorów Franco i Pinocheta to widać ich zakłamanie i hipokryzję listę można by kontynuować ...

Gość obserwator historii
bardzo mądre słowa- oczywiście tych za pokazywaniem wszystkiego ,,do znudzenia"

Gość obserwator historii
to po co te słowa- że media powariowały?

Gość martyrologia narodowa
Myślę, że stan wojenny uratował nam dupę. Inaczej to byśmy mieli powtórkę Budepesztu z 1956 albo Pragi z '68. W Budapeszcie zginęło 40 tysięcy ludzi, w Pradze prawie 20 tysięcy. W Poslce, podczas stanu wojennego ok. 3 tysięcy - chyba tylko dlatego, że ruskich u nas nie było. Teraz nagle tłucze się ten temat w kółko, jakby na potrzeby jakiejś indktrynacji. Niestety, młodzi ludzie są trochę innym społeczeństwem niż przeciętni słuchacze radia M. - mają wiecej wolnej woli i rozumu. (na szczęście)

Gość solonka26
porażą brak proporcji - 13 grudnia przedstawoia się obecnie jako coś straszniejszego niż II Wojna Światowa

Gość obserwator historii
:D:D:D Radia M - nie słucham

Gość żona komesa na Kościelnej
kipniak 😍 🌻

jakby ludzie mieli rozum gdzie trzeba to juz dawno by rozliczyli komuchow a nie dali sie okrasc i wciaz daja sie otumaniac od 16 lat propaganda SLDa teraz wedrowniczkom z PO. i nie musieli by wyjezdzac bo Polska to piekny i bgaty kraj tylko gospodarza brak. a co do Pinocheta to uratowal swoj kraj przxed zaraza komunistyczna.

Gość kipniak
skąd ty chłopie wziąłęś te 3000 ofiar stanu wojennego ? To była solidarnościowa propaganda teraz ciężko historykom doliczyć się kilkudziesięciu. I to jest probloem dla prawicy, która usiłuje zdemonizować pożną komunę a nie za bardzio się da ...

Gość kipniak
skąd ty chłopie wziąłęś te 3000 ofiar stanu wojennego ? To była solidarnościowa propaganda teraz ciężko historykom doliczyć się kilkudziesięciu. I to jest probloem dla prawicy, która usiłuje zdemonizować stan wojenny, a nie za bardzio się da ... przynajmniej jak się chce w miarę szanować fakty.

Gość kipniak
akurat młodzi Polacy wyjeżdają nie w wyniku Komuny ale nierozumnych nadmiernie liberalnych reform gospodarczych forsowanych przez liberałów solidarnościowych. Za Gierka Polska się zadłużyła bo Gierek chciał zbudować mieszkania i miejsca pracy dla wyżu demograficznego. I w znacznej mierze mu się udało - 90% wyżu dostało mieszkania. Solidarnościowi liberałowie nie dblai o to czy ludzie będą mieli gdzie pracować i gdzie mieszkać. Zrobili z Polski kolonię Zachodu. Same hipermarkety i montownie tu stawiają. A mieszkań buduje się kilka razy mniej niż za Komuny. Dług Gierka - zresztą w połowie nam darowany - to był pikuś w porównaniu z tym jaki zrobili chłopcy w III I IV RP. Za komuny przynajmniej za pożyczone zbudowano mieszkania, porty i fabryki a teraz zadłużamy się na konsumpcję.

Gość lisowczanka
kipniak---- miło jest mieć do czynienia z myślącym człowiekiem, który dokonuje analiz i śledzi fakty. Wyrazy uznania.

Gość kipniak
biedna ta młodzież tumaniona bezlitośnie w sprawach narodowych, biedna też bo zaszczepia jej się histerię narodową i resentymenty.

Gość karolkkaaa...
Powariowali ci, co mówią, że Jaruzelski uratował nas przed interwencją sowiecką... Ludzie..zrozumcie to wreszcie..nie byłoby ZADNEJ INTERWECJI!!!! To Jaruzelski i spółka bali się, że sytuacja wymyka im się z rąk!!! Sam pojechal prosić Rosjan, żeby chociaż postraszyli, że w razie czego wejdą. To była tylko propaganda!!Są na to dokumenty, opracowania... Tak nas Jaruzelski uratował przed interwencją, jak myśmy napadli na Niemców we wrześniu 39.

Gość kipniak
tak naprawdę jestem starym sentymentalnym grzybem nie przypominajcie mi tych czasów ;( znalazłem dzis w szufladzie...wiersz o pierwszej mojej miłosci odurzony wyziewami międzynoża upadałem na posłanie w lekkim transie wybaczałem przyprawiane mi poroża i haleczkę tak tandetną jak w romansie; potem dłoń włozyłem między piersi białe białe niczym polska flaga, z krwią miesięczną wymieszane, pochwa naga, i falbanki tak rozwiane, Przywodzące na myśl 'Solidarność' gdy pierwszego dnia spotkania twą analną dziurkę czarną wypieszczałem wsród ulotek powielania.

Gość kipniak poprzedni
karolkaaa, interwencja byłaby jak amen w pacierzu bo wtedy Sowieci nie myśleli jeszcze o zwinięciu sztandarów komunizmu, a poza tym w NRD mieli milionową armię, kilkadziesiąi tysięcy tanków i prawdopodobnie broń nuklearną - ta armia nie mogła być pozbawiona bezpiecznego zaplecza w postaci Polski. Tak więć utrata olski by ła by klęską ideologiczną ale i katastrofą dla ówczesnej równowago sił w Europie. Nie zapominajmy, że to były czasy Zimnej Wojny. a osobnikom podszywającym sie i kradnącym nicki zalecam więcej zimnej krwi

Gość kipniak poprzedni
zresztą chcącym spojrzeć na stan wojenny oczyma innych polecam ankietę zrobioną wśróð najwybitniejszych współczesnych myśłicieli na ten temat. Reprezentują różne opcje polityczne, różne systemy myśłenia. To nie historycy ale osoby mające znaczny wpływ na zachodnią opinię publiczną: http://www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=254&year=2006&nrw=141&art=357

Gość antekkk
kipniak ty jestes za patriotyzmem rozumnym a sam powtarzasz komunistyczne kłamstwa. Już od dawna (a dokładniej od 1993 roku) wiadomo że nie grozila nam żadna interwencja sowiecka, żadna krwawa łaznia, drugi Budapeszt itp. To wszystko jest w stenogramach z posiedzeń Politbiura w Moskwie. Towarzysze bali sie drugiego Afganistanu i kazali Jarezelskiemu zrobić porządek własnymi siłami, a generał posłusznie wykonał rozkaz. I od 25 lat powtarza swoje kłamstwa o tym że zapobiegł interwencji. Jest taka zasada propagandy wymyślona przez Goebbelsa: kłamstwo powtórzone 1000 razy staje sie prawdą. I jak widać działa :( Poza tym kolego co to za rozumny patriotyzm że zbrodniarze maja żyć jak u Pana Boga za piecem a ofiary to nawet raz na rok pisnąć nie mogą bo ci to przeszkadza? Stary co ty pierdolisz?

Gość kipniak - podszyw
a po co mi zimna krew ? sądzisz, ze zamierzam uparcie cie pietnować ? nie przeceniaj sie