Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

parano

czy mysleliście aby poddać się APOSTAZJI? wypisanie z kościoŁa katolickiego

Polecane posty

po szybkiej kapieli wpadlam jeszcze tylko przeczytac i musze odpisac....spoko, uwazaj poj. komentarzu ze mam malo wiedzy, choc sama do konca tak nie uwazam. pewnie o wieeele mniej wiem niz heli czy kolekt ale to moze wynikac z tego ze jestem jeszcze mloda. studia przede mna bo dopiero zaczynam. i nie sa to zadne studia filozoficzne.....a poza tym napisalam tu tylko po to by wypowiedziec wlasne zdanie a potam tak wyszlo ze \"probowalam\" (z tego co wynika z Twojej wypowiedzi) dyskutowac...cuz jutro bede czytala i gdy cos madrego mi przyjdzie do glowy to po prostu napisze.

Gość pojedynczy komentarz
maluuuta, no i gucio :) piszac to co napisalam, nie mialam ochoty ci dogryzc ani nic w tym stylu, na pewno z wiekiem nabedziesz wiecej informacji, tylko wpadlo mi w oko, ze napisalas cos w stylu jedni wierza w boga, inni w allaha, jeszcze inni w jakis bozkow (parafrazujac), no i mnie zakulo w oko, bo bog muzulmanow to ten sam, co bog zydow i chrzescijan, a wsciec sie mozna ile ludzi mysli, ze to jakis inny bog i go szkaluje wielbiac jahwe. moje wypowiedzi sa bez sensu, powinnam albo wdac sie w temat, alebo nie czepiac mini szczegolow, ale juz tak czesto wypowiadalam sie na tematy okoloreligijokoscielne i do niczego sie z reguly nie dochodzi, bo sa to dyskusje dziad o niebie baba o fiolkach ... dzis wszak zadebiutowalam jako pojedynczy komentarz i nie udalo mi sie na pojedynczym poprzestac :D

"kto za mlodu glupim nie byl, ten na starosc nie zmadrzeje" :D

pojedynczy: jak tam twoje zydowskie pranie, czy aby nie zaszkodzi mu zbyt anglikanski odswiezacz? co powiesz na greckokatolickie kulki zmiekczajace?

za wiele pytan jak na jeden raz :D pranie zostalo poddane psocesowi suszenia i mysle, ze ma sie niezle.

musi wpadne :) tez powionnam isc ...

Satani -> odnośnie strony 5. Gdybyś choć otworzyła link, wiedziałabyś. Tak to było do Ciebie także. pozdr.

Właśnie otworzyłam.. i nic tam nie było co mogłoby mnie dotyczyć.. nie dopuszczam się profanacji symboli katolickich jak to robią pseudosataniści..więc może uświadom mnie co tam było odnośnie mnie..

DO POJEDYNCZEGO KOMENTARZA -> są dwie opcje: -albo mnie nie zrozumialas; -albo tego po prostu nie wiesz; Kosciol katolicki chce jednosci ze wszystkimi wyznaniama, wiadomo do tego prawdopodobnie nigdy nie dojdzie. ale wyznania modla sie po swojemu za siebie nawzajem...i wlasnie KK uwaza, że pomimo tego ze kazde wyznanie modli sie do sojego boga, to w gruncie rzeczy i tak modli sie do tego samego boga. I wlasnie to hjest tak ze tym jednym bogiem jest dla mnie Bog, dla innych Allah, dla innych jeszcze inny bog. no i o to mi chodzilo.

Hmm ten link raczej jest dla mnie negatywem dla katolików... Ta strona mnie trochę wkurza. Satani, napisałem, że strona jest także dla Ciebie. Według mnie właśnie takie serwisy tylko zniechęcają do Kościoła :( A pójścia do kościoła na mszę, skoro tego nie znosisz nie rozumiem :P

o rety! az mi sie juz nawet czytac nie chce :) pytalam o apostazje a wyszla wojna ideologiczna :D:D:D mysle ze pojde do proboszcza przezd wielkanoca - to go bardziej wkurzy :D:D:D:D

Gość jego mała
ano właśnie

Gość jego mała
parano ale proszę, napisz wtedy jak zareagował, niech się też trochę pośmieję

najlepiej jak tak zrobisz.. tylko uważaj bo ksiądz może cię z kościoła wyrzucić..mojego raz wyrzucił.. i jego siostrze nie chciał dać bierzmowania bo nie chodziła w niedzielę do kościoła... ech..też nie lubię dyskusji na temat wiary w pełnym słowa tego znaczeniu..

juz myslalam o tym zeby isc do ksiedza razem z moim facetem i powiedziec mu, ze chcemy sie pobrac i chcemy zrobic to zgodnie z wlasnym sumieniem (oczywiscie zatrze rece bo pomysli ze slub w kosciele) a my mu wtedy wreczymy podania o apostazje :D ze stolka zleci :D:D:D

Ja zrobiłbym to bez wahania...tyle że nie muszę bo ominął mnie chrzest, chociaż rodzice jeszcze wtedy byli katolikami :classic_cool: :classic_cool: Niby nic a znaczy wiele ;)

Gość ho ho ho

maluuuta - :) ok. zrozumialam, o co ci chodzi, tylko po prostu czepilam sie szczegolu, bo allah to nie jest jakas oddzielna postac, tylko ten sam bog abrahama, w ktorego wierza zydzi i chrzescijanie, a samo slowo 'allah' to w tlumaczeniu arabskim 'bog', a nie imie wlasne. pamietasz skad wzieli sie muzulmanie, najpierw jeszcze, przed mahometem ludy, ktore pozniej staly sie muzulmanami? abraham nie mogl miec dzieciaka z sara, wiec zaciazyl (za jej zgoda) egipska pokojowke, ktora poczela iszmaela, ktory po roznych niesnaskach wybyl z ich regionu i osiedlil sie z poln. afryce no i na przestrzeni wiekow tamte ludy staly sie zaczatkiem pozniejszych muzulmanow, kraje kultury arabskiej. takze muzulmanie wierza w tego samego boga co chrzescijanie, a nie jakiegos innego "allaha". wiem, mam czepialstwo w naturze, bo nie lubie jak ludzie rozsiewaja nieprawdziwe informacje ;) parano - no wlasnie, topik zszedl na inne tropy, a twoj temat byl taki ciekawy. ja bym sie poddala apostazji, ale moj kosciol chrzcielny jest dosc daleko. poza tym, nie wiem, czy moj akt chrztu jest tam wlasnie, czy moze w kosciele w ktorym pobieralam pozniejsze sakramenty ... w sumie to mi specjalnie nie zalezy, zeby wnerwiac proboszcza czy cokolwiek z tej beczki, ale bardzo przmowil do mnie twoj argument z pierwszego postu, zeby im nie robic frekwencji, bo potem pysznia sie, jakie to oni maja wziecie i czego to im nie wolno ;)

hellishbloodystorm , maluuuta --> cos sie nie meldujecie.......bo nam temat wystygnie ;)

bede sie musiawszy tym zajac ;) i wlasnie podgrzewajmy temat bo spadnie do czelusci diabelskich ...

Gość goscniedzielny
Parano, zarzucasz innym ze krytykuja wiec sa nietolerancyjni a caly ten twoj topik to jet jedna wielka krytyka i nietolerancja.. Podoba mi sie twoj nick Parano...... bardzo trafny Pozdro

Gość co sie dzieje....
A ja stanowcyo protestuje przeciwko budowaniu z moich podatkow instytucji koscielnzch!!!! Jakim prawe pieniadze z podatkow maja iśc na budowe Swiątyni opatrzności, norrrmalnie plakac sie chce z bezsilnosci ;( czy nie mozna zrobic tak, zeby ludzie ktorzy chca opodatkowali sie na rzecz Kościola albo dawali datki, ale przeciez nie z podatkow!! Uwazam ze to skandal, bo poki co jestesmy panstwem swieckim. Ja jestem wierzaca ale po pierwsze - w Polsce nie zyja sami katolicy, po drugie - jesli bede chciala wesprzec taka budowe to wysle pieniazki. To jet po prostu chore. Najpierw stwierdzono ze rodzina zdrowa moralnie to taka w ktorej matka siedziw domu, potem ze prezerwatywy powoduja bezplodnosc, teraz 40 mln PLN pojdzie na budowe kościoła - naprawde chce sie wyc z bezsilnosci. A jeszcze bardziej chce sie wyc jak sie widzi ze duza czesc polakow nadal glosowalaby na obecnie rzadzacych.Chyba naprawde trzeba bedzie wyjechac ;(

z tym, ze miedzy "krytykowac" a "nie tolerowac" jest jednak znaczna roznica, jakby tak sie juz czepic slowek ;) np. katolicy nie toleruja homoseksualistow, a homeseksualisci toleruja katolikow, tylko krytykuja ich za to, ze sa nietolerancyjni ... taki se przyklad.