Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Yasminelle

Yasminelle

Polecane posty

Gość panikara8999
eh dziewczyny jestem pod koniec 2 blistra i dzisiaj poszlam na calosc bez niczego pierwszy raz i dziwnie sie z tym czuje;///

Gość lllula
Witm dziewczyny. mam takie pyatanie czy w ciagu 7 dniowej przerwy jestem tez zabezpieczona i czy jak w ciagu tej przerwy wzielam srodek przeczyszczajacy to czy to ma jakis wplyw na Skutecznosc antykoncepcji, dzis wzielema pierwsza tabletke nastepnego blistra kochalam sie z chlopakiem i skonczyl we mnie....boje sie(a jestem jeszcze mloda)! mam nadzieje ze bylam zabezpieczona. prosze odpowiecie na to pytanie.

Gość Tigre
Odsyłam do ulotki... Tak, jesteś zabezpieczona w ciągu przerwy. A co mają do tego środki przeczyszczające? Przecież w ciągu przerwy nie bierzesz tabletek...

Gość interakcje
jezeli chcecie sprawdzic jakiekolwiek interakcje z waszymi srodkami antykoncepcyjnymi i znacie angielski, polecam tzw. drug checkery. tu sa do nich linki: http://www.umm.edu/adam/drug_checker.htm http://www.drugdigest.org/DD/Interaction/ChooseDrugs wpisujecie lub wybieracie z listy nazwy dwoch lekow lub substancji i dostajecie cala liste interakcji, lacznie z tymi najmniej spotykanymi i tymi, ktorych nie ma w ulotkach. niestety nie wszystkie leki sa w bazie danych, ale np. zamiast Yasminelle jest Yasmin o bardzo zblizonym skladzie. na temat interakcji z ziolami polecam te strone http://goldmountainherbfarm.com/SideEffects.html a na temat zwiazku srodkow antykoncepcyjnych z witaminami - te strone http://health.med.umich.edu/body.cfm?xyzpdqabc=0&id=6&action=detail&AEProductID=HW_CAM&AEArticleID=hn-1268001&AEArticleType=Cam z ciekawych interakcji: dziurawiec i czosnek (w duzych ilosciach) moga miec wplyw na skutecznosc antykoncepcji (nadmiar czosnku powoduje szybszy rozklad estrogenow zawartych w tabletkach) wyciagi z grejpfruta z kolei moga podwyzszac poziom estrogenow i wzmacniac efekty uboczne srodki antykoncepcyjne moga wzmacniac dzialanie kofeiny, moga tez sprawic, ze bedziemy bardziej senni po alkoholu witamina B6 i kwas foliowy zmniejszaja efekty uboczne mam nadzieje, ze sie przyda :)

Gość lllula
Gorzej jak ktos nie umie angeilekiego tylko inny jezyk heheh:) dziekuje za odpowiedz:) czyli nie mam sie o co martwic?:)

Gość paaja
Cześć dziewczyny. Mój lekarz na urlopie, a ja chyba sobie narozrabiałam, może któraś z Was pomoże? Zapomniałam przez dwa dni ( wtorek, środa) wziąć pigułki, później brałam normalnie. Dziś wystąpiło krwawienie i nie wiem, co robić - przerwać branie i zrobić tydzień przerwy czy potraktować to jako chwilowe i brać pigułki dalej? Nie wiem, czy dwa dni przerwy mogły wywołać krwawienie z odstwienia?

Gość milllla
Heja laski..sluchajcie czy po tbl. można częściej oddawać mocZ? Bo ja sikam jak najęta..co 2/3 h:| Jak nigdy:] Na pewno to nie zpowodu podziebienia:] Co do bólu łydek to nadal mnie poboloewaja, moze nie bola jakos strasnzie ale pobolewaja co wiecej czuje ze zaczynaja mnie tez pobolewac miesnie ud:/ jaaaa jaka kicha:]

hej dziewczyny. mam takie pytanie... zapomnialam wziasc jedna tabletke i zaczelam od razu drugi blister bez tygodnia przerwy no i teraz w 3 tyg drugiego blistra zaczelo mi sie krawienie (dosc mocne). Czy wszystko jest ok?

Gość młoda położna
paaja --- rozumiem,ze sami mamy sie domyslec z ktorego tygodnia zapomnialas tabletek? milllla --- drospirenon jest skladnikiem odwadniajacym wiec masz prawo miec zwiekszona diureze. krOopeczka -- ulotka str.33

Gość paaja
Przepraszam, zapomnialam wpisać- z początku drugiego tygodnia nowego blistra. biorę yasminelle od 8 miesiecy i pierwszy raz coś takiego mi sie zdarzyło. Do tej pory nie miałam żadnych dodatkowych plamień ani krwawień.

Gość młoda położna
paaja --- szkoda,ze nie 3 tydz....Szczerze? Nie wiem.Dostalas juz krwawienia wiec nie wiem czy jest sens brac...Z drugiej strony musialabys teraz czekac na pojawianie sie okresu,zeby znowu zaczac brac tabletki.Robienie miesiecznej przerwy tez namiesza w hormonach.Trzeba wybrac mniejsze zlo.Najlepiej by chyba bylo brac dalej i zabezpieczac sie dodatkowo,ale skoro pojawilo sie krwawienie to nie wiem...Ja bym sie skonsultowala z lekarzem.Twoj ginekolog nie jest chyba jednynym ginekologiem w miescie?

Gość młoda położna
paaja ---chwila..Napisalas,ze zapomnialas i zaczelas brac dalej.To teraz jestes przy ktorej tabletce?

Gość paaja
od zapomnienia dziś wezmę czwartą, a w sumie dziesiątą.

Gość paaja
No tak, spojrzałam na blister określając tydzień, wychodzi jednak na to, że te, których zapomnialam, przypadaly na koniec pierwszego tygodnia brania, nie początek drugiego.

Gość młoda położna
paaja ---- czyli sytuacja niewiele sie zmienia.Ja bym skontaktowala sie z jakims ginekolgiem.Pewnie bedziesz mogla brac dalej ,stosujac caly czas dodatkowe zabezpieczenie ale ja jednak bym zadzwonila do lekarza,bo nie jestem pewna.

Gość monika1986
Witam. Mam problem, rozpoczełam brac yasminelle w 1-dniu cyklu. To jest moje 1-opakowanie. 7-dnia kochałam się z moim chłopakiem a teraz mam jakieś dziwne plamienia ?? Zaznaczam że od okresu mineły jakieś 4-dni. Czy ja jestem w ciąży ??

Gość Genie
monika1986 --- przeczytaj ulotke.Znajdziesz tam fragemnt mowiacy o plamieniu przez pierwsze miesiace brania tabletek.

Gość młoda położna
monika1986 -- a od kiedy plamienia sa objawem ciazy?

Gość lenka797
Młoda położna pomocy jest taka sytuacja wczoraj jak zawsze bralam proszek i wypadl mi i nie moge go znalezc( znajde pewnie jak mi nie bedzie potrzebny) wzielam nastepny z opakowania ale w tym opakowaniu jest 20 tabletektak lacznie i nie wiem co mam teraz zrobic! czy moge brac 20 tabletek? a zrobic oodrazu przerwe?bo zamiast tej wczorajszej wzielam ta 21?! czy tak bedzie ochrona zachowana?????pomocy! co bys zrobila na moim miejscu? mam jeszcze nastepne opakowanie na nastpeny miesiac.ale nie chcerobic takze z kazdym kolejnym bedzie mi brakowac 1 tabletki jesli bede musiala wziac te 21teraz......

Gość młoda położna
lenka797 --- w ulotce masz wymione 2 wyjscia z sytuacji w przypadku pominiecia jednej tabletki w 3 tygodniu.Albo robisz przerwe dzien wczesniej albo bierzesz dwa blistry pod rzad.

Gość pytaniepytanie
pisałam już post, o usunięciu polipa z szyjki macicy i mam maly problem... krwawienie wprawdzie wystąpiło podczas 7 dniowej przerwy ale przypomina ono bardziej zabarwiony na czerwono śluz w małej ilości niż moje obfite krwawienia z poprzednich miesięcy... czy jest jakiś powód do niepokoju?

Gość Karcia20000
czesc kobietki:) mam pytanie w ktorym dniu przerwy pojawia sie u was krwawienie z odstawienia?:) czy co miesiac wystepuje w tym samym dniu czy bywa to roznie?:)

Gość ksiasia
czesc dziewczyny mam pytanie;] wczoraj mialam ostatni dzien brac tabl, no i wzielam ja normalnie ale za jakies 3 godz niestety wymiotowalam;/ no i nie wiem czy sie wchlonela;/ no i tak sobie pomyslalam ze teraz zrobie tak jakbym tej tabl nie wziela i zaczne brac nowy blister nie od pon jak zawsze tylko od niedzieli;] myslicie ze moge tak zrobic?;] no i normalnie jestem zabezpieczona caly czas?

Gość Genie
ksiasia ---- po 3 h tabletki juz na pewno nie bylo w zoladku wiec nie masz sie czym martwic.

Gość ksiasia
ale mimo to moge sobie teraz zazywac tabl robiac nie 7-dniowa tylko 6-dniowa przerwe?;]

Gość ZMARTWIONA88
Młoda położna -----> mój problem jest dość złożony, mianowicie, chodzi o to, że jakieś dwa tygodnie temu przy wejściu do pochwy wystąpiło u mnie uporczywe swędzenie, a trzy dni wcześniej byłam u ginekologa, postanowiłam więc nie iść poraz kolejny, tym bardziej, że chodzę prywatnie. Poszłam więc do apteki, gdzie polecono mi VAGOSAN. Ziółka złagodziły swędzenie, jednak dalej czułam dziwny dyskomfort. Zdarzyło się tak, że musiałam wyrwać zęba i stomatolog przepisał mi antybioryk DALACIN C, w którego ulotce wyczytałam, że wskazaniami do stosowania są także zakażenia żeńskich narządów płciowych, więc uznałam, że branie tego antybiotyku wyleczy mnie całkowicie z moich dolegliwości i wszystko byłoby w porządku (swędzenie ustąpiło całkowicie) gdyby nie to, że wczoraj rano po oddaniu moczu, podcierając się zauwazyłam jakieś białe \"kluski\" (nie wiem jak to inaczej nazwać) na mojej pochwie, pomyślałam sobie, że to może papier toaletowy sie \"skruszył\" jednakże to jest wydzielina z mojej pochwy o kolorze białym, która jest tak gęsta, że się \"kruszy\", dzisiaj rano się to powtórzyło. Czy to jest jakiś skutek tego swędzenia, które występowało, czy może skutek uboczny tego antybiotyku? Dodam także, że biorę Yasminelle, zażywając jednocześnie DALACIN C. Yasminelle biore juz 5 miesiąc, jeżeli chodzi o DALACIN C to kończę już drugie opakowanie dawka 300 mg 3 razy dziennie. ( Po wyrwaniu tego zęba doszło do otwarcia zatoki nosowej, dlatego lekarz przedłużył branie tego antybiotyku o kolejne opakowanie i na drugim miało się już zakończyć) Wydaje mi się, że chyba powinnam odstawić już ten antybiotyk, co Ty o tym myślisz Młoda położno?

Gość Karcia20000
czesc kobietki mam pytanie w ktorym dniu przerwy pojawia sie u was krwawienie z odstawienia? czy co miesiac wystepuje w tym samym dniu czy bywa to roznie?

Gość milllla
Witam ponownie:) Nogi bolą mnie coraz mniej..przynajmniej tak mi się zdaje. Dziś chyba skończyl mi sie okres...mowie chyba, bo nie jestem pewna...krwi zero..a zawsze mialam 5-6 dni.No coz nie to akurat nie narzekam:) Ale zauwazylam, ze pojawily mi sie na nogach..(glownie lydkach) jakby widoczne zylki.Jakbym miala popekane zaczynka....hmmm mam nadzieje, ze mi to szybko zejdzie, bo jak mam z tym czyms na nogach spodniczke ubrac:(

Gość młoda położna
ZMARTWIONA88 ---- na pewno sama antybiotyku nie mozesz odstawic.Antybiotyki sprzyjaja powstawaniu grzybicy min.pochwy,wiec obowiazkowo trzeba brac cos oslonowego.Byc moze u Ciebie doszlo do takiego zakazenia,bo uplawy jakie u Ciebie wystapuja sa charakterystyczne dla tego zakazenia.Jezeli zacznie Cie swedziec to znaczy,ze grzybica juz sie u Ciebie zadomowila.Wiec ja na Twoim miejscu zamaist 'hodowac' sobie potencjalne grzybki udalabym sie do ginekologa.Nie polecam leczenia zakazen pochwy na wlasna reke bo do konca zycia bedziesz meczyla sie z nawracajacymi infekcjami.