Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nordycki typ urody

Nordycki typ urody

Polecane posty

Gość Nordycki typ urody

jakie cechy charakterystyczne posiada? blond włosy jasna cera błękitne oczy dobrze mówię? i co jeszcze?

Gość skandynawowie
maja bardzo jasna skore i wlosy, sa rudzi, jasnoblond, maja podluzne czaski, podluzne owale twarzy, oczy blisko osadzone, oczy niebieskie, nosy waskie i srednio-dlugie z waskimi nozdrzami, wysokie czola, szczeki mocno zarysowane i ostre, oczy czesto male, gleboko osadzone, kobiety mniej, sa niezbyt generalnie atrakcyjni fizycznie, buzie niezbyt ladne-sympatyczne ale zdarzaja sie ladne osoby jak np Birgit Nielsen- aktorka

Gość
wysokie kości policzkowe

Gość ale ich opisałas
jak blond - potwory :)

Gość debilizm
nordycy mogą być też szatynami, i bez kitu z tymi oczami blisko siebie, mogą mieć jeszcze szare oczy- typ nordycki zalezy od cech antropologicznych a nie od powierzchownych cech wygladu

Gość
bo jak rozumiem tu chodzi o STEREOTYPOWY nordycki typ urody? tak samo jak w Polsce nie każdy ma \"pszeniczne włosy\" i \"chabrowe oczęta\", a poczytajcie podania ludowe i baśnie polskie a zakład, że nie znajdziecie żadnego \"Janka\" czy \"Jagusi\" z innymi włosami czy oczami ;)

Gość trombony
Polski do tego nie mieszaj, bo w Polsce prawie nie ma już słowian, naród został kompletnie wymieszany z żydami, turkami, niemcami i sowietami czyli przktycznie całą eurazją. Za to typ nordycki można jak najbardziej wyodrębnić

Gość
no właśnie mi chodziło o stereotyp. Rdzennego Polaka trudno zauważyć, za to W BAJKACH i na zachodzie typowa Polka to niebieskooka blondyna. Typ nordycki też nie zawsze wyodrębnisz, bo to zależy, z kim się przodkowie przekotłowali w łóżku ;)

Gość
no i mój post odnosił się do postu \"debilizm\" a nie do pierwszego :/

Gość E GIE GIE
o kurde, chyba mialam przodkow w Norwegii

Gość Maała
no bo dany typ urody można miec, nie pochodząc z danego kraju ;) na moją ciotkę mówiono "Żydóweczka", a żadnych Żydów w rodzinie nie było, o ile mi wiadomo ;)

Gość hannii
mam klasyczny nordycki typ urody, jasne blond włosy które chyba nigdy mi nie ściemnieją, b. jasną karnację ale nie różową jak u świni :-O, oczy szarawe ale nie są osadzone blisko siebie :-O, no i wysokie kości policzkowe .. moi przodkowie pochodzą z Niemiec i Litwy

Gość hannii
jak byłam w turcji, włoszech to miałam przejebane ;)

Gość hannii
nawet zgadza się że mam lekko pociągłą twarz i długi wąski nos ale on pasuje do mojej twarzy :-O

Gość
o taaak we Włoszech wystarczy mieć blond włosy (nawet jasny brąz) i już się drą za Tobą \"belissima!!!\" mnie i koleżanki dwóch Włochów ścigało na skuterze aż uciekłyśmy do jakiejś kamienicy i się schowałyśmy, bo tam za nami poszli :/ a koleżankę blondynkę na Cyprze jakiś facet chciał kupić jako żonę O.o

Gość hannii
ja musiałam wszędzie z tatą chodzić aby mieć święty spokój na ulicy

Gość a ja mam pytanie -
Czy to są może ludzie o urodzie coś jak Kelly Family ? :O

Gość
nie, Kelly byli zbyt rumiani, okrągli na twarzach, nosy też nie te, włosy kręcone, a typ nordycki ma raczej proste :>

Gość hannii
kelly family to typ celtycki:)

Gość
o, jakie fajne forum :D ale nie zauważyłam tam tego sub-nordyckiego:/

trombony, padłam z wrażenia: cóż to za nowa narodowość - sowieci?! :D :D :D

Gość oj dzieciarnia
najprawdopodobniej wyłonił się z jakiegoś bliżej nieokreślonego typu fizycznego, który przed epoką żelaza zamieszkiwał okolice Morza Kaspijskiego. Zaliczał się do rodziny śródziemnomorskiej, ale wskutek migracji jego przedstawicieli (ludów indoeuropejskich) na północ ulegał on stopniowej depigmentacji. Ludy indoeuropejskie migrujące na tereny Azji nie uległy depigmentacji lub nastąpiła ona u nich tylko częściowo. Obecnie typ nordycki charakteryzuje się wysokim wzrostem, smukłą budową ciała, cienkimi kośćmi, wydłużoną, dolichocefaliczną głową, długimi nogami przy stosunkowo krótkim tułowiu, wąskimi ramionami, pociągłą twarzą, nosem prostym lub falistym średniodługim, jasnymi włosami - u dorosłych osób od złotych po średniobrązowe, najczęściej jednak w barwie ciemny blond. Brak w typie nordyckim włosów rudych - kolor ten jest charakterystyczny dla typów paleolitycznych przedindoeuropejskich. Typ nordycki był charakterystyczny dla wszystkich ludów indoeuropejskich od Traków przez Germanów po Słowian, ale ludy te ulegały stopniowej asymilacji rasowej z typami fizycznymi napotkanymi na określonych terenach, więc typ nordycki stopniowo zanikał. Najliczniej zachował się w Szwecji, gdzie stanowi około 70% populacji i płd.-wsch. Norwegii. Liczny również u wybrzeży Morza Bałtyckiego i Morza Północnego, głównie jednak zmieszany z typami paleolitycznymi, np. typ falisz w Danii jako wynik mieszanki typu nordyckiego z typem Borreby, czy też typ neodunajski w Polsce jako wynik wymieszania się typu nordyckiego z typem ładogańskim. W Polsce typ nordycki w czystej postaci stanowi około 5% populacji. Zobacz też: * typologia antropologiczna

Gość piadę
Wytworzenie się z nich nowego, jednorodnego typu przebiegało przez całą epokę brązu na terenie Europy Środkowej. Być może z niewielkim udziałem typów górnopaleolitycznych . Powstał nowy typ antropologiczny który możemy już oddzielić od typów śródziemnomorskich i nazwać rasą nordycką Występowała ona przede wszystkim w Europie Środkowej i Zachodniej. Zaś na stepie rozciągającym się od płd. Ukrainy po Ałtaj egzystowała jej odmiana różniąca się niższą czaszką i szerszą twarzą o wydatniejszej szczęce, związana z ludami irańskimi (Scytowie, Sarmaci). Cechy te były spowodowane zapewne domieszką lokalnych, wcześniejszych typów (proces ten opisałem wyżej). Obecnie odmiana ta jest praktycznie nie spotykana. W związku z napływem na te tereny turko-mongolskich ludów rasy żółtej. Wyparły one bądź zasymilowały Indoeuropejczyków. Lecz do dzisiaj 10% do 20% mieszkańców Azji Centralnej i chińskiego Turkiestanu (Kazachowie, Kigizi, Ujgurzy i inni) posiada jasne oczy bądź włosy. Oprócz pozostałych, generalnie mongoloidalnych bądź śródziemnomorskich cech. Rasa nordycka w swym środkowo-europejskim wariancie rozprzestrzeniła się na przełomie II i I tys. p.n.e. w czasach późnej epoki brązu i wczesnej epoki żelaza. Związana była z późniejszą fazą kultury pól popielnicowych oraz powstałej na jej fundamencie kultury halsztackiej. Ci Nordycy epoki żelaza byli Celtami, Illirami, Trakami i Germanami oraz należeli do innych ludów indoeuropejskich. Wkrótce doszło do rozprzestrzenienia się tej rasy we wszystkich kierunkach w związku z migracjami tychże ludów. Nie oznacza to oczywiście że nie występowały wśród nich (w mniejszości) inne typy rasowe, szczególnie krótkogłowe, jak wczesny dynarski (bardziej śródziemnomorski niż obecny, między innymi częściowo pośredniogłowy, dlatego nie spowodował brachycefalizacji) i alpejski u Celtów. Domieszka powyższych typów jak również lokalnych form śródziemnomorskich zaszła w ich kolebce na terenie dzisiejszych płd-zach .Niemiec i spowodowała wykształcenie się u nich typu zwanego celtycko-nordyckim (Coon), różniącego się od rasy epoki żelaza głównie wyższą pośredniogłowością, niższą czaszką, dłuższą twarzą i wydatniejszym nosem. Typ ten występuję do dzisiaj na obszarach będących w starożytności centrami celtyckiego osadnictwa i rozprzestrzenił się od VII w. p.n.e. na Wyspach Brytyjskich, Galii i płw. Iberyjskim. A w pozostałej części kontynentu w okresie lateńskim (od 450 p.n.e. do I w. p.n.e.). Zbliżony typ reprezentowali wcześni Rzymianie (różnili się niższym wzrostem). Miał on w ich przypadku swe źródło albo we wspólnym pokrewieństwie z Celtami albo w podobnych domieszkach nie-nordyckich typów. Z kolei Germanowie zachowali w dużej mierze cechy rasy epoki żelaza i stąd typ do jakiego należą nazywa się halsztacko-nordyckim (Coon). Z tym że część z nich (ci którzy osiedlili się w Szwecji) wchłonęła pewną domieszkę mieszkających tam wcześniej typów Borreby, Corded i atlantycko-śródziemnomorskiego. Spowodowało to że mieli oni trochę większe czaszki i twarze oraz potężniejszą budowę i byli częściej pośredniogłowi niż czysty typ halsztacki. Byli pośrednią formą między nim a podtypem anglosaskim. W takim typie były plemiona wschodnio-germańskie które później najechały Europę. Do dziś jego wpływy widoczne są wśród szwedzkiego typu halsztacko-nordyckiego. W oryginalnej formie typ halsztacki występował u Illirów i prawdopodobnie Traków.

Gość jacie
- typ nordycki (Wikingowie) – jasna karnacja, blond lub rude włosy, błękitne oczy ! czy to jasne ? ;)

Gość czyli klaudia shiffer ma
nordycki typ urody?

Gość takkkkkkkkkkkkkkkk

Gość E GIE GIE
ale no kurde nie wiem, na dzis dzien to mi sie z kolei zdaje ze jestem typowa slowianka. No ale z tego opisu to sie prawie wszytsko zgadza, nawet blisko osadzone oczy... Hm... a jak wyglada mocno zarysowana szczeka, bo nie wiem czy mam?