Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰  
Go艣膰 vanili

Dieta strukturalna - rewelacja! 2-4 kg w ci膮gu tygodnia.

Polecane posty

Go艣膰 karo13
Dieta strukturalna, opracowana przez lekarza i naukowca Dr Marka Bardadyna, dzi臋ki minimalnej kaloryczno艣ci i maksymalnej warto艣ci od偶ywczej wszystkich zalecanych w niej produkt贸w, umo偶liwia realizacj臋 niezwykle skutecznych program贸w odchudzania, gruntowne oczyszczenie oraz odm艂odzenie i regeneracj臋 organizmu, co wykorzystywane jest w profilaktyce i leczeniu schorze艅 cywilizacyjnych. Tajemnic膮 powodzenia diety strukturalnej jest uzyskiwanie – dzi臋ki maksymalnym dawkom naturalnych witamin, minera艂贸w i przeciwutleniaczy – prawid艂owego tempa podstawowej przemiany materii, nawet podczas d艂ugotrwa艂ego ograniczania kaloryczno艣ci diety. W rezultacie nie wyst臋puje charakterystyczny dla wi臋kszo艣ci diet odchudzaj膮cych efekt jo-jo, a pozostanie na produktach strukturalnych r贸wnie偶 po zako艅czeniu kuracji umo偶liwia trwa艂e unormowanie masy cia艂a nawet bez ci膮g艂ego kontrolowania kaloryczno艣ci diety. Dieta strukturalna jest diet膮 pe艂nowarto艣ciow膮, a jej zasady s膮 zgodne z aktualnym stanem wiedzy medycznej i nauki o 偶ywieniu. DLACZEGO MUSIMY JE艢膯 ZA DU呕O ? Pewnie ka偶demu z nas zdarzy艂a si臋 ju偶 taka historia, 偶e wstaj膮c od sto艂u nie by艂 w stanie odpowiedzie膰 sobie na pytanie - jak mog艂em si臋 tak obje艣膰? Mimo, i偶 zdajemy sobie spraw臋, 偶e niezdrowo jest jada膰 zbyt du偶o w stosunku do zapotrzebowania organizmu, jakie wynika z naszej aktualnej aktywno艣ci fizycznej, i umys艂owej, bo pracuj膮cy m贸zg tak偶e zu偶ywa prawie 25% og贸lnej ilo艣ci kalorii, to jednak najcz臋艣ciej nie potrafimy zupe艂nie dostrzec zwi膮zku naszych rzeczywistych potrzeb energetycznych z ilo艣ci膮 i rodzajem po偶ywienia, kt贸re naprawd臋 zjadamy. Z pewno艣ci膮 za bardziej oczywist膮 i wyra藕niej odczuwaln膮 uwa偶amy zale偶no艣膰 wzmo偶onego apetytu od stanu zdenerwowania lub gorszego samopoczucia. Jeste艣my pozbawieni wewn臋trznego hamulca, kt贸ry w momencie przyswojenia odpowiedniej ilo艣ci kalorii zaciska艂by nam 偶o艂膮dek. W rezultacie nie jest dla nas problemem zjedzenie nawet 1000 kalorii ponad rzeczywiste potrzeby organizmu. Pewnie cz臋sto nawet nie zdajemy sobie sprawy, kiedy dwukrotnie przekraczamy nale偶n膮 nam dobow膮 porcj臋 kalorii. Jednak i mniejsze nadwy偶ki, je艣li zdarzaj膮 si臋 zbyt cz臋sto, zaczynaj膮 zamienia膰 si臋 w tkank臋 t艂uszczow膮. Aby p贸藕niej obni偶y膰 wag臋, musimy zacz膮膰 bardzo skrupulatnie liczy膰 kalorie. Nie jest to proste zadanie i je艣li w obliczeniach zdarzaj膮 si臋 b艂臋dy, to nie zdo艂amy tego od razu odczu膰, i dopiero waga poinformuje nas o pope艂nionych wykroczeniach. Problem polega na tym, 偶e nasz organizm nie dysponuje 偶adnym skutecznym mechanizmem, kt贸ry kontrolowa艂by ilo艣膰 zjedzonych kalorii i po uzupe艂nieniu ich niezb臋dnej ilo艣ci, odbiera艂 nam apetyt. Zaobserwowa膰 mo偶emy nawet odwrotne zjawisko. Na przyk艂ad po zjedzeniu kawa艂ka tortu, kt贸ry dostarcza takiej dawki kalorii, jaka powinna wystarczy膰 na kilka godzin ci臋偶kiej pracy, tylko na kr贸tko pojawia si臋 wra偶enie syto艣ci, a zaraz potem znowu czujemy si臋 g艂odni. Ilo艣膰 przyjmowanego po偶ywienia, zawarto艣膰 dostarczanych w nim kalorii i reakcje mechanizm贸w uwalniaj膮cych energi臋 pochodz膮c膮 z tego 藕r贸d艂a nie s膮 dla nas na tyle czytelne, aby opiera膰 na nich podstawowe za艂o偶enia naszej diety. Je艣li odpowiadaj膮ca potrzebom organizmu kaloryczno艣膰 posi艂k贸w nie mo偶e by膰 podstawowym wyznacznikiem stosowanej diety, postarajmy si臋 tak zaplanowa膰 spos贸b od偶ywiania, aby by艂a rezultatem w艂a艣ciwego pod wzgl臋dem sk艂adu zestawienia diety. Stosuj膮c od偶ywianie strukturalne nie zaczynamy od pytania - "Ile to ma kalorii?", ale od wyja艣nienia, w jakim stopniu pokarm, na kt贸ry si臋 decydujesz pokrywa zapotrzebowanie organizmu na najwa偶niejsze sk艂adniki od偶ywcze? Je艣li tkanki twojego cia艂a otrzymaj膮 wszystkie niezb臋dne do odnawiania ich struktury sk艂adniki, to nie b臋dziesz mia艂 ochoty na zb臋dne kalorie. Dop贸ki brakuje, cho膰 jednego pierwiastka tw贸j system trawienny b臋dzie aktywny i b臋dzie zmusza艂 ci臋 do jedzenia, aby zdoby膰 to, czego potrzebuje organizm. Je艣li w obfitym, ale niepe艂nowarto艣ciowym po偶ywieniu nadal nie b臋dzie brakuj膮cego zwi膮zku, nie poznasz wra偶enia prawdziwej syto艣ci bez wzgl臋du na ilo艣膰 zjedzonych kalorii. CO POWINIEN JE艢膯 CZ艁OWIEK ? Je艣li przez reszt臋 偶ycia nie chcesz zajmowa膰 si臋 tylko ma艂o wydajnym spalaniem kalorii, z kt贸rych nie b臋dziesz mia艂 wi臋kszego po偶ytku i wystarczaj膮cej ilo艣ci energii do dzia艂ania, powiniene艣 jada膰 tylko to, co najlepiej odpowiada potrzebom organizmu cz艂owieka. Natura oferuje nam pokarmy, kt贸re nie r贸偶ni膮c si臋 ilo艣ci膮 kalorii, a nawet zawieraj膮c mniejsze ich ilo艣ci, dostarczaj膮 kilka, a nawet kilkadziesi膮t razy wi臋cej najwa偶niejszych sk艂adnik贸w od偶ywczych ni偶 po偶ywienie, kt贸re stanowi podstaw臋 typowego od偶ywiania wsp贸艂czesnego cz艂owieka. Spo艣r贸d najbardziej warto艣ciowych pod wzgl臋dem sk艂adu pokarm贸w w diecie strukturalnej stosujemy te, kt贸re zawieraj膮 do艣膰 zwi膮zk贸w zapewniaj膮cych niezak艂贸cony metabolizm wszystkich tkanek. Czy samodzielnie mo偶na rozpozna膰 pokarmy, kt贸re s膮 dla nas szczeg贸lnie wa偶ne i powinny stanowi膰 podstaw臋 naszej diety? Z pewno艣ci膮 jeste艣my w tym momencie w znacznie trudniejszej sytuacji, ni偶 chocia偶by wi臋kszo艣膰 innych ssak贸w. Wi臋kszo艣膰 z nich ma tak膮 budow臋 systemu trawiennego, pocz膮wszy od rodzaju uz臋bienia, kt贸ra wyra藕nie wyznacza rodzaj diety. U cz艂owieka nawet z臋by przystosowane s膮 do radzenia sobie z wi臋kszo艣ci膮 pokarm贸w i rozstrzygniecie na ich podstawie, lub w oparciu o inne cechy budowy i czynno艣ci systemu trawiennego, nawet tak podstawowej kwestii, jak膮 jest jedzenie, b膮d藕 unikanie mi臋sa, nie b臋dzie jednoznaczne. Co prawda, kiedy ewoluowali艣my od naszych praprzodk贸w - australopitek贸w, coraz wyra藕niej zwi臋ksza艂 si臋 w naszej diecie udzia艂 pokarmu zwierz臋cego, kt贸ry z tej samej ilo艣ci po偶ywienia dostarcza 2-4 razy wi臋cej kalorii ni偶 ro艣liny, to jednak nadal jeste艣my w stanie czerpa膰 energi臋 z bardzo r贸偶nych rodzaj贸w po偶ywienia. W peruwia艅skich Andach 偶yj膮 rolnicze plemiona, kt贸re 95% energii uzyskuj膮 z produkt贸w ro艣linnych. Z kolei Eskimosi w podobnym procencie zaspokajaj膮 swoje zapotrzebowanie z produkt贸w pochodzenia zwierz臋cego. Jedni i drudzy nie znaj膮 praktycznie schorze艅 cywilizacyjnych, a poziom cholesterolu i wska藕nik masy cia艂a BMI maj膮 znacznie lepszy ni偶 ludzie w krajach uprzemys艂owionych. Zatem je艣li o wyborze najkorzystniejszej diety nie decyduje jej jednostronne ukierunkowanie, to o zbli偶eniu si臋 do prawid艂owego bilansu pobieranej z po偶ywienia i wydatkowanej energii, doprowadzi膰 nas mo偶e jedynie dok艂adna analiza sk艂adu poszczeg贸lnych pokarm贸w i obserwacje, jak nasze organizmy reaguj膮 na zastosowany spos贸b od偶ywiania. W ten spos贸b powsta艂a odm艂adzaj膮ca dieta strukturalna, kt贸ra z minimaln膮 ilo艣ci膮 kalorii dostarcza maksymalnych ilo艣ci najwarto艣ciowszych substancji od偶ywczych. Zaobserwowane podczas jej stosowania zmiany, jakim podlega organizm cz艂owieka nie pozostawiaj膮 w膮tpliwo艣ci, 偶e je艣li nie jeste艣 jeszcze przekonany, czy s艂u偶y ci dotychczasowy spos贸b od偶ywiania, to z pewno艣ci膮 rozsmakujesz si臋 w diecie, kt贸ra odm艂adza struktur臋 twojego cia艂a i zapewnia doskona艂e samopoczucie. BUDZENIE INSTYNKTU Kilka procent os贸b, kt贸re przeczytaj膮 t臋 ksi膮偶k臋 nie u艣wiadamiaj膮c sobie tego, ju偶 stosuje od偶ywianie strukturalne. W zawi膮zku z tym nie b臋d膮 zmuszeni dokonywa膰 istotnych zmian w dotychczasowym sposobie od偶ywiania. Mo偶e tylko w艂膮cz膮 do swojego jad艂ospisu jeszcze kilka potraw, o kt贸rych dotychczas nie pami臋tali? To dlatego, 偶e przetrwa艂y u cz臋艣ci z nas resztki instynktownych zachowa艅, kt贸re przed tysi膮cami lat pozwoli艂y nam zaludni膰 ziemi臋 i wygra膰 rywalizacj臋 z bardziej jednostronnym neandertalczykiem, kt贸ry zbyt mocno przywi膮zywa艂 si臋 do miejsc i swych ulubionych potraw, zamiast stara膰 si臋 poszukiwa膰 nowych perspektyw. Osoby o zachowanych jeszcze pozosta艂o艣ciach kieruj膮cego dawniej naszym post臋powaniem, w tym tak偶e doborem po偶ywienia, wyczuleniem na to co wzmacnia, a czego lepiej unika膰, tak偶e dzi艣 s膮 w stanie bezb艂臋dnie samodzielnie decydowa膰 o swoim trybie 偶ycia i sposobie od偶ywiania. Je艣li uwolnisz si臋 od wp艂ywu dotychczasowych nawyk贸w 偶ywieniowych, oddzia艂ywa艅 reklam, kt贸re dyktuj膮 ci, co powiniene艣 je艣膰, to spo艣r贸d pokarm贸w zalecanych w od偶ywianiu strukturalnym b臋dziesz potrafi艂 bez niczyjej pomocy wybiera膰 te, kt贸rych aktualnie najbardziej potrzebujesz. Znasz pewnie opowie艣ci o zjawisku, kt贸re najsilniej objawia si臋 u kobiet w ci膮偶y. Kiedy dziecko intensywnie si臋 rozwija, a organizm matki nie dysponuje odpowiedni膮 ilo艣ci膮 niezb臋dnych substancji, opanowuje j膮 niepohamowany apetyt na przedziwne czasami produkty, nawet takie, na kt贸re nigdy wcze艣niej nie mia艂y ochoty. I nie jest w stanie opanowa膰 nietypowego apetytu dop贸ki nie zapewni sobie i dziecku brakuj膮cych zwi膮zk贸w. Podobne reakcje, tyle, 偶e nie tak intensywne, zdarzaj膮 si臋 wi臋kszo艣ci ludzi. Nie nale偶y zatem rygorystycznie poskramia膰 swoich fantazji kulinarnych, gdy偶 najcz臋艣ciej s膮 one wywo艂ywane realnymi potrzebami organizmu. Odnowienie, st臋pionej przez niepe艂nowarto艣ciowe po偶ywienie, zatruwaj膮ce organizm produkty nieprawid艂owej przemiany materii i nadmiar kalorii, wra偶liwo艣ci, umo偶liwi ci na nowo instynktowne rozr贸偶nianie, co odnawia i wzmacnia, a co obci膮偶a i uszkadza struktur臋 twojego organizmu. DWIE TRZECIE DIETY Prawie wszystkie diety odchudzaj膮ce lub obiecuj膮ce inne korzystne dla zdrowia zmiany, uzale偶niaj膮 uzyskiwanie pozytywnych efekt贸w ich stosowania, od ca艂kowitego podporz膮dkowania si臋 konkretnym zaleceniom. Musisz dok艂adnie przestrzega膰 zasad wybranego sposobu od偶ywiania, aby odst臋pstwa pod wzgl臋dem rodzaju lub ilo艣ci pokarmu, nie zniweczy艂y rezultat贸w kuracji i nie obudzi艂y wyrzut贸w sumienia. Jednak d艂ugotrwa艂e pozostawanie na diecie, kt贸ra ogranicza mo偶liwo艣膰 spo偶ywania r贸偶norodnych produkt贸w, a ponadto ogranicza ich ilo艣ci, jest trudne. Kiedy ust臋puj膮 dolegliwo艣ci, kt贸re by艂y powodem przej艣cia na diet臋, lub pozbywasz si臋 nadwagi, trudno jest potem wytrwa膰 przy najlepszym nawet sposobie od偶ywiania, kt贸ry traktowany by艂 od pocz膮tku nie jako zaspokajanie naturalnych potrzeb organizmu, ale jako lekarstwo na konkretne k艂opoty. W od偶ywianiu strukturalnym nie napotkasz tego problemu, gdy偶 nie jest to dieta na 100%. Je艣li przynajmniej 60-70% spo偶ywanych przez nas pokarm贸w pochodzi z produkt贸w wzmacniaj膮cych struktur臋 tkanek, to pozosta艂膮 cz臋艣膰 jad艂ospisu mo偶esz dopisa膰 sobie samodzielnie. Taka proporcja jest wystarczaj膮ca do tego, aby organizm otrzymywa艂 niezb臋dne ilo艣膰 warto艣ciowych substancji od偶ywczych, kt贸re zabezpieczaj膮 przed starzeniem tkanek. R贸wnie偶 oddzia艂ywanie po偶ywienia strukturalnego na procesy przemiany materii b臋dzie na tyle silne, 偶e ograniczy apetyt na bezwarto艣ciowe pokarmy i puste kalorie. Jedynie osoby, kt贸re pragn膮 si臋 szybko odchudzi膰 lub maj膮 aktualnie inne problemy ze zdrowiem - za wysoki poziom cukru lub cholesterolu, zaawansowan膮 osteoporoz臋, komplikacje kr膮偶eniowe - powinny zwi臋ksza膰 udzia艂 po偶ywienia strukturalnego w codziennych posi艂kach ponad zalecane 2/3. Pewien zakres w艂asnej inwencji w ustalaniu diety jest jednak konieczny. Nasze zapotrzebowanie na poszczeg贸lne sk艂adniki pokarmowe zmienia si臋 ustawicznie. Ma na to wp艂yw miejsce zamieszkania, pora roku, stan zdrowia, aktywno艣膰 fizyczna i umys艂owa, stosowane leki i szereg innych czynnik贸w, kt贸rych znaczenia cz臋sto nie jeste艣my w stanie odpowiednio wcze艣nie dostrzec. Je艣li zatem nasz system trawienny jest zdolny do tego, aby czerpa膰 energi臋 i sk艂adniki od偶ywcze z r贸偶nych 藕r贸de艂, korzystajmy z tej mo偶liwo艣ci! Nie odmawiajmy sobie zupe艂nie jedzenia, na kt贸re mamy w danej chwili wyj膮tkow膮 ochot臋, gdy偶 mo偶e ono zawiera膰 zwi膮zki, kt贸re s膮 aktualnie niezb臋dne dla funkcjonowania i odbudowy struktury organizmu. Je艣li dwa kolejne posi艂ki przygotujesz wy艂膮cznie z produkt贸w strukturalnych, przy trzecim mo偶esz si臋 wyluzowa膰... JAD艁OSPIS ZDROWIA I M艁ODO艢CI Je艣li chcesz ustawicznie odm艂adza膰 sw贸j organizm, jedz jak najcz臋艣ciej produkty, kt贸re zawieraj膮 sk艂adniki odnawiaj膮ce i wzmacniaj膮ce tkanki twojego cia艂a. Korzystne efekty uzyskasz ju偶 w momencie, kiedy przynajmniej 2/3 twojego jad艂ospisu b臋dzie sk艂ada艂o si臋 z tego rodzaju pokarm贸w. Jednak pami臋taj, 偶e ostateczny rezultat przeciwdzia艂ania procesom starzenia b臋dzie tym lepszy, im wi臋kszy procent twojej diety b臋d膮 stanowi艂y produkty strukturalne. Mo偶esz nawet w ca艂o艣ci oprze膰 od偶ywianie na wymienionych pokarmach i z pewno艣ci膮 nie zabraknie ci 偶adnego ze zwi膮zk贸w, kt贸re maj膮 decyduj膮ce znaczenie dla budowy i sprawnego funkcjonowania organizmu cz艂owieka. Robi膮c zakupy wy艂膮cznie wed艂ug listy produkt贸w strukturalnych unikniesz tak偶e jedzenia, kt贸re zawiera sk艂adniki niekorzystnie wp艂ywaj膮ce na nasz stan zdrowia. Przede wszystkim nie zjesz niczego, co prowadzi u wsp贸艂czesnych ludzi do rozwoju coraz bardziej powszechnych schorze艅 cywilizacyjnych - mia偶d偶ycy, cukrzycy, depresji, choroby Alzheimera, zwyrodnie艅 i nowotwor贸w. Na ich powstanie maj膮 wp艂yw r贸偶ne czynniki, ale nieprawid艂owe od偶ywianie jest pod艂o偶em, na kt贸rym rozwijaj膮 si臋 wszystkie te schorzenia. Zapoznaj si臋 teraz z list膮 pokarm贸w strukturalnych. S膮 lepsze od innych rodzaj贸w jedzenia, z kt贸rego wi臋kszo艣膰 ludzi uk艂ada swoje jad艂ospisy, nara偶aj膮c si臋 nie艣wiadomie na schorzenia cywilizacyjne i przedwczesn膮 staro艣膰. W "Kodach M艂odo艣ci" znajdziesz wi臋cej informacji, dlaczego warto wybiera膰 w艂a艣nie pokarmy zalecane w diecie strukturalnej. LISTA POKARM脫W ZALECANYCH W DIECIE STRUKTURALNEJ Gwiazdki znajduj膮ce si臋 przy poszczeg贸lnych produktach okre艣laj膮 ich znaczenie dla proces贸w wzmacniania, regeneracji i odm艂adzania tkanek. Im wi臋cej gwiazdek, tym wi臋ksza warto艣膰 pokarmu w przeciwdzia艂aniu procesom starzenia. Najwy偶sza pi臋ciogwiazdkowa ocena wskazuje produkty najcenniejsze, kt贸rych nie mo偶e zabrakn膮膰 w diecie m艂odo艣ci. PRODUKTY ZBO呕OWE CHLEB PE艁NOZIARNISTY (RAZOWY) *** KASZA GRYCZANA ***** KASZA JAGLANA**** KIE艁KI PSZENICY **** MAKARON RAZOWY*** MUESLI BEZ CUKRU* OTR臉BY OWSIANE**** OTR臉BY PSZENNE**** P艁ATKI OWSIANE***** RY呕 BR膭ZOWY*** RY呕 DZIKI**** ZARODKI PSZENNE***** WARZYWA BROKU艁Y**** BRUKSELKA** BURAKI**** CEBULA*** CYKORIA** CZOSNEK***** KALAFIOR*** KAPUSTA***** MARCHEW**** OLIWKI** PAPRYKA**** PIETRUSZKA** POMIDORY*** RZE呕UCHA**** RZODKIEWKA*** SA艁ATA**** SZPINAK*** ZIEMNIAKI*** OWOCE ANANAS**** AWOKADO***** BANANY**** CYTRYNY** FIGI**** GREJPFRUTY**** JAB艁KA*** JAGODY CZARNE***** KIWI** MALINY*** MORELE*** POMARA艃CZE*** PORZECZKI CZARNE**** 艢LIWKI*** TRUSKAWKI*** WINOGRONA**** WI艢NIE***** 呕URAWINY**** ORZECHY I PESTKI MIGDA艁Y*** NASIONA S艁ONECZNIKA***** ORZECHY BRAZYLIJSKIE**** ORZECHY NERKOWCA*** ORZECHY LASKOWE*** ORZECHY W艁OSKIE*** PESTKI DYNI***** SEZAM**** SIEMIE LNIANE***** PRODUKTY BIA艁KOWE FASOLA*** GROCH**** JAJA***** JOGURT*** KEFIR*** KURCZAK*** 艁OSO艢**** MORSZCZUK* MINTAJ** PSTR膭G* SOCZEWICA***** SOJA***** SOLA** 艢LED殴*** TOFU (SER SOJOWY)**** TU艃CZYK**** W膭TR脫BKA CIEL臉CA LUB DROBIOWA*** T艁USZCZE MAS艁O* OLIWA Z OLIWEK**** OLEJ RZEPAKOWY**** OLEJ LNIANY**** NAPOJE HERBATA ZIELONA***** HERBATA CZERWONA**** KAKAO**** MLEKO SOJOWE*** NATURALNE SOKI WARZYWNE I OWOCOWE** NAPAR ZE SKRZYPU***** SOK BRZOZOWY**** WINO CZERWONE*** WODA MINERALNA***** INNE CZEKOLADA GORZKA*** DRO呕D呕E PIWNE*** MELASA TRZCINOWA**** Wi臋cej informacji o wybranych produktach strukturalnych znajdziesz na podstronie Poznaj produkty strukturalne

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 karo13
DWIE TRZECIE DIETY Prawie wszystkie diety odchudzaj膮ce lub obiecuj膮ce inne korzystne dla zdrowia zmiany, uzale偶niaj膮 uzyskiwanie pozytywnych efekt贸w ich stosowania, od ca艂kowitego podporz膮dkowania si臋 konkretnym zaleceniom. Musisz dok艂adnie przestrzega膰 zasad wybranego sposobu od偶ywiania, aby odst臋pstwa pod wzgl臋dem rodzaju lub ilo艣ci pokarmu, nie zniweczy艂y rezultat贸w kuracji i nie obudzi艂y wyrzut贸w sumienia. Jednak d艂ugotrwa艂e pozostawanie na diecie, kt贸ra ogranicza mo偶liwo艣膰 spo偶ywania r贸偶norodnych produkt贸w, a ponadto ogranicza ich ilo艣ci, jest trudne. Kiedy ust臋puj膮 dolegliwo艣ci, kt贸re by艂y powodem przej艣cia na diet臋, lub pozbywasz si臋 nadwagi, trudno jest potem wytrwa膰 przy najlepszym nawet sposobie od偶ywiania, kt贸ry traktowany by艂 od pocz膮tku nie jako zaspokajanie naturalnych potrzeb organizmu, ale jako lekarstwo na konkretne k艂opoty. W od偶ywianiu strukturalnym nie napotkasz tego problemu, gdy偶 nie jest to dieta na 100%. Je艣li przynajmniej 60-70% spo偶ywanych przez nas pokarm贸w pochodzi z produkt贸w wzmacniaj膮cych struktur臋 tkanek, to pozosta艂膮 cz臋艣膰 jad艂ospisu mo偶esz dopisa膰 sobie samodzielnie. Taka proporcja jest wystarczaj膮ca do tego, aby organizm otrzymywa艂 niezb臋dne ilo艣膰 warto艣ciowych substancji od偶ywczych, kt贸re zabezpieczaj膮 przed starzeniem tkanek. R贸wnie偶 oddzia艂ywanie po偶ywienia strukturalnego na procesy przemiany materii b臋dzie na tyle silne, 偶e ograniczy apetyt na bezwarto艣ciowe pokarmy i puste kalorie. Jedynie osoby, kt贸re pragn膮 si臋 szybko odchudzi膰 lub maj膮 aktualnie inne problemy ze zdrowiem - za wysoki poziom cukru lub cholesterolu, zaawansowan膮 osteoporoz臋, komplikacje kr膮偶eniowe - powinny zwi臋ksza膰 udzia艂 po偶ywienia strukturalnego w codziennych posi艂kach ponad zalecane 2/3. Pewien zakres w艂asnej inwencji w ustalaniu diety jest jednak konieczny. Nasze zapotrzebowanie na poszczeg贸lne sk艂adniki pokarmowe zmienia si臋 ustawicznie. Ma na to wp艂yw miejsce zamieszkania, pora roku, stan zdrowia, aktywno艣膰 fizyczna i umys艂owa, stosowane leki i szereg innych czynnik贸w, kt贸rych znaczenia cz臋sto nie jeste艣my w stanie odpowiednio wcze艣nie dostrzec. Je艣li zatem nasz system trawienny jest zdolny do tego, aby czerpa膰 energi臋 i sk艂adniki od偶ywcze z r贸偶nych 藕r贸de艂, korzystajmy z tej mo偶liwo艣ci! Nie odmawiajmy sobie zupe艂nie jedzenia, na kt贸re mamy w danej chwili wyj膮tkow膮 ochot臋, gdy偶 mo偶e ono zawiera膰 zwi膮zki, kt贸re s膮 aktualnie niezb臋dne dla funkcjonowania i odbudowy struktury organizmu. Je艣li dwa kolejne posi艂ki przygotujesz wy艂膮cznie z produkt贸w strukturalnych, przy trzecim mo偶esz si臋 wyluzowa膰... JAD艁OSPIS ZDROWIA I M艁ODO艢CI Je艣li chcesz ustawicznie odm艂adza膰 sw贸j organizm, jedz jak najcz臋艣ciej produkty, kt贸re zawieraj膮 sk艂adniki odnawiaj膮ce i wzmacniaj膮ce tkanki twojego cia艂a. Korzystne efekty uzyskasz ju偶 w momencie, kiedy przynajmniej 2/3 twojego jad艂ospisu b臋dzie sk艂ada艂o si臋 z tego rodzaju pokarm贸w. Jednak pami臋taj, 偶e ostateczny rezultat przeciwdzia艂ania procesom starzenia b臋dzie tym lepszy, im wi臋kszy procent twojej diety b臋d膮 stanowi艂y produkty strukturalne. Mo偶esz nawet w ca艂o艣ci oprze膰 od偶ywianie na wymienionych pokarmach i z pewno艣ci膮 nie zabraknie ci 偶adnego ze zwi膮zk贸w, kt贸re maj膮 decyduj膮ce znaczenie dla budowy i sprawnego funkcjonowania organizmu cz艂owieka. Robi膮c zakupy wy艂膮cznie wed艂ug listy produkt贸w strukturalnych unikniesz tak偶e jedzenia, kt贸re zawiera sk艂adniki niekorzystnie wp艂ywaj膮ce na nasz stan zdrowia. Przede wszystkim nie zjesz niczego, co prowadzi u wsp贸艂czesnych ludzi do rozwoju coraz bardziej powszechnych schorze艅 cywilizacyjnych - mia偶d偶ycy, cukrzycy, depresji, choroby Alzheimera, zwyrodnie艅 i nowotwor贸w. Na ich powstanie maj膮 wp艂yw r贸偶ne czynniki, ale nieprawid艂owe od偶ywianie jest pod艂o偶em, na kt贸rym rozwijaj膮 si臋 wszystkie te schorzenia. Zapoznaj si臋 teraz z list膮 pokarm贸w strukturalnych. S膮 lepsze od innych rodzaj贸w jedzenia, z kt贸rego wi臋kszo艣膰 ludzi uk艂ada swoje jad艂ospisy, nara偶aj膮c si臋 nie艣wiadomie na schorzenia cywilizacyjne i przedwczesn膮 staro艣膰. W "Kodach M艂odo艣ci" znajdziesz wi臋cej informacji, dlaczego warto wybiera膰 w艂a艣nie pokarmy zalecane w diecie strukturalnej. LISTA POKARM脫W ZALECANYCH W DIECIE STRUKTURALNEJ Gwiazdki znajduj膮ce si臋 przy poszczeg贸lnych produktach okre艣laj膮 ich znaczenie dla proces贸w wzmacniania, regeneracji i odm艂adzania tkanek. Im wi臋cej gwiazdek, tym wi臋ksza warto艣膰 pokarmu w przeciwdzia艂aniu procesom starzenia. Najwy偶sza pi臋ciogwiazdkowa ocena wskazuje produkty najcenniejsze, kt贸rych nie mo偶e zabrakn膮膰 w diecie m艂odo艣ci. PRODUKTY ZBO呕OWE CHLEB PE艁NOZIARNISTY (RAZOWY) *** KASZA GRYCZANA ***** KASZA JAGLANA**** KIE艁KI PSZENICY **** MAKARON RAZOWY*** MUESLI BEZ CUKRU* OTR臉BY OWSIANE**** OTR臉BY PSZENNE**** P艁ATKI OWSIANE***** RY呕 BR膭ZOWY*** RY呕 DZIKI**** ZARODKI PSZENNE***** WARZYWA BROKU艁Y**** BRUKSELKA** BURAKI**** CEBULA*** CYKORIA** CZOSNEK***** KALAFIOR*** KAPUSTA***** MARCHEW**** OLIWKI** PAPRYKA**** PIETRUSZKA** POMIDORY*** RZE呕UCHA**** RZODKIEWKA*** SA艁ATA**** SZPINAK*** ZIEMNIAKI*** OWOCE ANANAS**** AWOKADO***** BANANY**** CYTRYNY** FIGI**** GREJPFRUTY**** JAB艁KA*** JAGODY CZARNE***** KIWI** MALINY*** MORELE*** POMARA艃CZE*** PORZECZKI CZARNE**** 艢LIWKI*** TRUSKAWKI*** WINOGRONA**** WI艢NIE***** 呕URAWINY**** ORZECHY I PESTKI MIGDA艁Y*** NASIONA S艁ONECZNIKA***** ORZECHY BRAZYLIJSKIE**** ORZECHY NERKOWCA*** ORZECHY LASKOWE*** ORZECHY W艁OSKIE*** PESTKI DYNI***** SEZAM**** SIEMIE LNIANE***** PRODUKTY BIA艁KOWE FASOLA*** GROCH**** JAJA***** JOGURT*** KEFIR*** KURCZAK*** 艁OSO艢**** MORSZCZUK* MINTAJ** PSTR膭G* SOCZEWICA***** SOJA***** SOLA** 艢LED殴*** TOFU (SER SOJOWY)**** TU艃CZYK**** W膭TR脫BKA CIEL臉CA LUB DROBIOWA*** T艁USZCZE MAS艁O* OLIWA Z OLIWEK**** OLEJ RZEPAKOWY**** OLEJ LNIANY**** NAPOJE HERBATA ZIELONA***** HERBATA CZERWONA**** KAKAO**** MLEKO SOJOWE*** NATURALNE SOKI WARZYWNE I OWOCOWE** NAPAR ZE SKRZYPU***** SOK BRZOZOWY**** WINO CZERWONE*** WODA MINERALNA***** INNE CZEKOLADA GORZKA*** DRO呕D呕E PIWNE*** MELASA TRZCINOWA**** Wi臋cej informacji o wybranych produktach strukturalnych znajdziesz na podstronie Poznaj produkty strukturalne

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 uupppppssss
By艂am tuuuuuuuuu.. 馃槾

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 uupppppssss
Nie zagl膮dacie tu???? 馃槾 馃槾 馃槾

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 karo13
Dziewczyny, gdzie si臋 podziewacie? Jak wasze odchudzanie i dieta? 馃憚 馃憚

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 karo13
馃憚 Super, nawet You Tube macie , muzyki mo偶na pos艂ucha膰!! 馃憚

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Witam! 馃尲 馃尲 馃尲 馃憚 馃憚 馃尲 馃尲 馃尲 Poznaj produkty strukturalne Je艣li chcesz odzyska膰 i zachowa膰 swoj膮 idealn膮 mas臋 cia艂a, a tak偶e ustawicznie odm艂adza膰 sw贸j organizm, jedz jak najcz臋艣ciej produkty, kt贸re zawieraj膮 sk艂adniki odnawiaj膮ce i wzmacniaj膮ce tkanki twojego cia艂a. Korzystne efekty uzyskasz ju偶 w momencie, kiedy przynajmniej 2/3 twojego jad艂ospisu b臋dzie sk艂ada艂o si臋 z tego rodzaju pokarm贸w. Jednak pami臋taj, 偶e ostateczny rezultat przeciwdzia艂ania procesom starzenia b臋dzie tym lepszy, im wi臋kszy procent twojej diety b臋d膮 stanowi艂y produkty strukturalne. Mo偶esz nawet w ca艂o艣ci oprze膰 od偶ywianie na wymienionych pokarmach i z pewno艣ci膮 nie zabraknie ci 偶adnego ze zwi膮zk贸w, kt贸re maj膮 decyduj膮ce znaczenie dla budowy i sprawnego funkcjonowania organizmu cz艂owieka. Robi膮c zakupy wy艂膮cznie wed艂ug listy produkt贸w strukturalnych unikniesz tak偶e jedzenia, kt贸re zawiera sk艂adniki niekorzystnie wp艂ywaj膮ce na nasz stan zdrowia. Przede wszystkim nie zjesz niczego, co prowadzi u wsp贸艂czesnych ludzi do rozwoju coraz bardziej powszechnych schorze艅 cywilizacyjnych – mia偶d偶ycy, cukrzycy, depresji, choroby Alzheimera, zwyrodnie艅 i nowotwor贸w. Na ich powstanie maj膮 wp艂yw r贸偶ne czynniki, ale nieprawid艂owe od偶ywianie jest pod艂o偶em, na kt贸rym rozwijaj膮 si臋 wszystkie te schorzenia. Poznaj produkty strukturalnych, aby dowiedzie膰 si臋 z jakich powod贸w s膮 lepsze od innych rodzaj贸w jedzenia, z kt贸rego wi臋kszo艣膰 ludzi uk艂ada swoje jad艂ospisy nie艣wiadomie nara偶aj膮c si臋 na rozw贸j schorze艅 cywilizacyjnych.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Witam! 馃尲 馃尲 馃尲 馃憚 馃憚 馃尲 馃尲 馃尲 Poznaj produkty strukturalne Je艣li chcesz odzyska膰 i zachowa膰 swoj膮 idealn膮 mas臋 cia艂a, a tak偶e ustawicznie odm艂adza膰 sw贸j organizm, jedz jak najcz臋艣ciej produkty, kt贸re zawieraj膮 sk艂adniki odnawiaj膮ce i wzmacniaj膮ce tkanki twojego cia艂a. Korzystne efekty uzyskasz ju偶 w momencie, kiedy przynajmniej 2/3 twojego jad艂ospisu b臋dzie sk艂ada艂o si臋 z tego rodzaju pokarm贸w. Jednak pami臋taj, 偶e ostateczny rezultat przeciwdzia艂ania procesom starzenia b臋dzie tym lepszy, im wi臋kszy procent twojej diety b臋d膮 stanowi艂y produkty strukturalne. Mo偶esz nawet w ca艂o艣ci oprze膰 od偶ywianie na wymienionych pokarmach i z pewno艣ci膮 nie zabraknie ci 偶adnego ze zwi膮zk贸w, kt贸re maj膮 decyduj膮ce znaczenie dla budowy i sprawnego funkcjonowania organizmu cz艂owieka. Robi膮c zakupy wy艂膮cznie wed艂ug listy produkt贸w strukturalnych unikniesz tak偶e jedzenia, kt贸re zawiera sk艂adniki niekorzystnie wp艂ywaj膮ce na nasz stan zdrowia. Przede wszystkim nie zjesz niczego, co prowadzi u wsp贸艂czesnych ludzi do rozwoju coraz bardziej powszechnych schorze艅 cywilizacyjnych – mia偶d偶ycy, cukrzycy, depresji, choroby Alzheimera, zwyrodnie艅 i nowotwor贸w. Na ich powstanie maj膮 wp艂yw r贸偶ne czynniki, ale nieprawid艂owe od偶ywianie jest pod艂o偶em, na kt贸rym rozwijaj膮 si臋 wszystkie te schorzenia. Poznaj produkty strukturalnych, aby dowiedzie膰 si臋 z jakich powod贸w s膮 lepsze od innych rodzaj贸w jedzenia, z kt贸rego wi臋kszo艣膰 ludzi uk艂ada swoje jad艂ospisy nie艣wiadomie nara偶aj膮c si臋 na rozw贸j schorze艅 cywilizacyjnych.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Witam! 馃尲 馃尲 馃尲 馃憚 馃憚 馃尲 馃尲 馃尲 Poznaj produkty strukturalne Je艣li chcesz odzyska膰 i zachowa膰 swoj膮 idealn膮 mas臋 cia艂a, a tak偶e ustawicznie odm艂adza膰 sw贸j organizm, jedz jak najcz臋艣ciej produkty, kt贸re zawieraj膮 sk艂adniki odnawiaj膮ce i wzmacniaj膮ce tkanki twojego cia艂a. Korzystne efekty uzyskasz ju偶 w momencie, kiedy przynajmniej 2/3 twojego jad艂ospisu b臋dzie sk艂ada艂o si臋 z tego rodzaju pokarm贸w. Jednak pami臋taj, 偶e ostateczny rezultat przeciwdzia艂ania procesom starzenia b臋dzie tym lepszy, im wi臋kszy procent twojej diety b臋d膮 stanowi艂y produkty strukturalne. Mo偶esz nawet w ca艂o艣ci oprze膰 od偶ywianie na wymienionych pokarmach i z pewno艣ci膮 nie zabraknie ci 偶adnego ze zwi膮zk贸w, kt贸re maj膮 decyduj膮ce znaczenie dla budowy i sprawnego funkcjonowania organizmu cz艂owieka. Robi膮c zakupy wy艂膮cznie wed艂ug listy produkt贸w strukturalnych unikniesz tak偶e jedzenia, kt贸re zawiera sk艂adniki niekorzystnie wp艂ywaj膮ce na nasz stan zdrowia. Przede wszystkim nie zjesz niczego, co prowadzi u wsp贸艂czesnych ludzi do rozwoju coraz bardziej powszechnych schorze艅 cywilizacyjnych – mia偶d偶ycy, cukrzycy, depresji, choroby Alzheimera, zwyrodnie艅 i nowotwor贸w. Na ich powstanie maj膮 wp艂yw r贸偶ne czynniki, ale nieprawid艂owe od偶ywianie jest pod艂o偶em, na kt贸rym rozwijaj膮 si臋 wszystkie te schorzenia. Poznaj produkty strukturalnych, aby dowiedzie膰 si臋 z jakich powod贸w s膮 lepsze od innych rodzaj贸w jedzenia, z kt贸rego wi臋kszo艣膰 ludzi uk艂ada swoje jad艂ospisy nie艣wiadomie nara偶aj膮c si臋 na rozw贸j schorze艅 cywilizacyjnych.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
SIEMI臉 LNIANE Len by艂 ro艣lina znan膮 i uprawian膮 ju偶 6000 lat p.n.e. w Mezopotamii. By艂 u偶ywany g艂贸wnie do wyrobu tkanin, ale ju偶 staro偶ytni Grecy znali jego cenne w艂a艣ciwo艣ci lecznicze. W 艣redniowiecznej Francji ustanowiono nawet prawo nakazuj膮ce poddanym spo偶ywanie nasion lnu w celu utrzymaniu zdrowia. W Indiach od wiek贸w uwa偶a si臋, 偶e spo偶ywanie nasion lnu to najprostsza droga do dobrego zdrowia i d艂ugowieczno艣ci. Do koktajlu mo偶na u偶ywa膰 ca艂ych nasion, wtedy nale偶y miksowa膰 ca艂o艣膰 d艂u偶ej na najwy偶szych obrotach. W sklepach dost臋pne s膮 r贸wnie偶 ziarna mielone. Mo偶emy r贸wnie偶 zmieli膰 wcze艣niej siemi臋 lniane w m艂ynku do kawy. Wa偶ne, aby nasiona ca艂e, a zw艂aszcza mielone, przechowywa膰 w szczelnie zamkni臋tym s艂oiku w ciemnym miejscu, poniewa偶 艣wiat艂o i powietrze powoduj膮 utlenianie cennych, zawartych w nich zwi膮zk贸w. ZAWARTO艢膯 SUBSTANCJI OD呕YWCZYCH: 100g ziaren lnu zawiera przeci臋tnie 398 kcal, 24g bia艂ka, 30,9g t艂uszczu i 44,6g w臋glowodan贸w, z czego 38,6 to w臋glowodany nieprzyswajalne. S膮 cennym 藕r贸d艂em potasu i magnezu oraz witamin B6, kwasu foliowego i du偶ej ilo艣ci witaminy E (oko艂o 56mg). Siemi臋 lniane, to tak偶e doskona艂e 藕r贸d艂o NNKT czyli niezb臋dnych nienasyconych kwas贸w t艂uszczowych. Zawieraj膮 zar贸wno kwas linolowy, jak i kwas linolenowy. W艁A艢CIWO艢CI LECZNICZE: 1. leczy wrzody 偶o艂膮dka 2. obni偶a zbyt wysokie ci艣nienie krwi 3. reguluje poziom cholesterolu 4. fitoestrogeny zawarte w siemieniu zapobiegaj膮 nowotworom piersi oraz 艂agodz膮 dolegliwo艣ci zwi膮zane z menopauz膮 5. witamina E wraz z kwasami t艂uszczowymi oraz flawonoidami chroni膮 serce i naczynia krwiono艣ne przed niszcz膮cym dzia艂aniem wolnych rodnik贸w 6. zapobiega za膰mie WP艁YW NA ODCHUDZANIE: Niezb臋dne nienasycone kwasy t艂uszczowe (NNKT) zwane s膮 r贸wnie偶 witamin膮 F i s膮 niezb臋dne do prawid艂owego funkcjonowania organizmu. NNKT s膮 konieczne do wzrostu i prawid艂owego funkcjonowania b艂on kom贸rkowych, uk艂adu odporno艣ciowego, utrzymania r贸wnowagi hormonalnej oraz utrzymania elastycznej sk贸ry. Niedob贸r tych kwas贸w w diecie powoduje sucho艣膰 sk贸ry, zakrzepic臋, problemy ze wzrokiem i trudno艣ci w zapami臋tywaniu. Niezb臋dne nienasycone kwasy t艂uszczowe s膮 koniecznym sk艂adnikiem diety odchudzaj膮cej poniewa偶 zwi臋kszaj膮 metabolizm, usuwaj膮 nadmiar wody z tkanek oraz reguluj膮 procesy uwalniania energii z tkanki t艂uszczowej. Wiele bada艅 wykaza艂o, 偶e dodanie do typowej diety NNKT, na przyk艂ad w postaci oleju lnianego, powoduje spadek masy cia艂a u os贸b z nadwag膮.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 niu艣ka01
Witam wytrwa艂ych i tych, kt贸rzy jeszcze si臋 nie zdecydowali.... Ta ca艂a dieta strukturalna i weekendowa to zaistna rewelacja.... Kiedy j膮 zaczyna艂am my艣la艂am ze bedzie tak jak zawsze czyli szybki spadek wagi a po stosowaniu szybkie przybierania na wadze. Wiem z do艣wiadczenia, bo dwa lata wstecz stosowa艂am diet臋 kopenhask膮 po kt贸rej schud艂am 13 kg a po p贸艂 roku przyty艂am 20!!! Teraz stosuj臋 od 19.09.2007 diet臋 strukturaln膮 i jest tak: czuj臋 si臋 dobrze, nie mam zawrot贸w g艂owy, smakuj膮 mi koktajle i co najwa偶niejsze dzi艣 waga wskaza艂a spadek wagi o 6,5 kg... Wiem, 偶e d艂ugo to trwa艂o zanim zacz臋艂o spada膰 na wadze ale nie zrezygnowa艂am. By艂y tak偶e momenty za艂amania, kiedy przez 2 tygodnie waga sta艂a w miejscu - ale co najwa偶niejsze RUSZY艁A!!! Kiedy 艂apie mnie ch臋膰 na偶arcia sie do upad艂ego siegam sobie po ksi膮偶k臋 dr Bardadyna o diecie weekendowej i zapominam 偶e mnie ssie.... Kupi艂am tak偶e tak膮 wielk膮 pi艂k臋 do 膰wicze艅 i jak ogl膮dam jaki艣 serial to wyczyniam z ni膮 cuda. Minus jest tylko jeden - jak mnie widzi m贸j pies z ta pi艂k膮 to zbiera mu si臋 do zabawy :))) 呕ycz臋 powodzenia wszystkim odchudzaj膮cym si臋 i mam nadziej臋 偶e WYTRWAMY!!!!

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 GOsiek*
Witaj Niu艣ka01 :-) Ciesze sie,ze dolaczylas do grona koktajlowiczek.Ta dieta to naprawde swietny wybor,mam nadzieje,ze zostaniesz przy niej na zawsze :-) Powodzenia i wytrwalosci. Napewno wytrwamy :-)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Witaj Niu艣ka! Du偶o kilogram贸w zrzuci艂a艣 i w tak kr贸tkim czasie, brawo! 馃尲 Gosiek, trzymasz diet臋? to dobrze.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 GOsiek*
Czesc Vanili :-) Trzymam,trzymam i "zara偶am" ni膮 innych... Oczywiscie zdarzaja mi sie grzeszki,ale generalnie jest strukturalnie (o,nawet rymowac zaczelam :-) ) A jak u Ciebie? Co z Twoim zdrowiem? Pozdrawiam Cie cieplutko,zycze milego dnia :-)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Witaj Gosiek! :classic_cool: U mnie wszystko w porz膮dku, bior臋 antybiotyk przez 30 dni, wi臋c na razie dieta nie b臋dzie mnie odm艂adza膰, wiadomo, ale oczywi艣cie pij臋 koktajle i jem produkty strukturalne. Pozdrawiam. :classic_cool: :classic_cool: :classic_cool:

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 GOsiek*
Vanili - zycze Ci szybkiego powrotu do zdrowia,pozdrawiam serdecznie :-)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Gosiek, zaloguj sie do nas!!!, zapraszamy. Domy艣lam si臋, 偶e zagl膮dasz na forum.. Dzi臋ki za ciep艂e s艂owa. 呕ycz臋 Ci mi艂ego weekendu. 馃尲 :classic_cool: kwiatek]

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 pipi 22
wchodze te偶 w to

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj si臋

Posiadasz w艂asne konto? U偶yj go!

Zaloguj si臋
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰  

×