Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

tabaluga

Wasz pierwsza jazda na kursie prawka

Polecane posty

juz po egzaminie - moja cierpliwosc jest mala, ale staram sie pomagac. Tak mialam stracha hehe kilka pierwszych jazd mocnego potem byl mniejszy ;) A JAK dojedzam do skrzyzowania - kurde, ale tlumacze Ci, ze na placu jezdzisz na pol sprzegle to dlatego sprzeglo dociskajac zatrzyma sie auto rozumiesz??? na miescie jezdzisz z gazem, a nie na pol sprzegle... Zajrze pozniej troszke.

Gość oblaaaaaaaałmmmmmmm
egzmain naszczeswcie bylo pierwszy chcociaz wyjechalam z placu a przede mna 2 osoby nawet nie wyjechały kurde nie wiem czemu ale czuje strasznie wstyd i jestm mi glupio czuje sie skompromitowana :O:O:O:O:O ale kanał 😭

Gość już po egzaminie
Nie martw się...naprawdę wielu osobom nie udaje się zdac za pierwszym razem:)

Gość A JAK dojedzam do skrzyzowania
''jak jade na 1 np. w korcu i ciagle zwalniam, ale wiem, ze tocze sie delikatnie to juz hamuje ze sprzeglem aby nie zgaslo to auto''-wiec zatrzymujesz sie w korku???

Gość już po egzaminie
czasem i w korku trzeba zatrzymac auto:) jak przed Tobą samochód stoi to przecież nie wjedziesz w niego:)

Gość A JAK dojedzam do skrzyzowania
'' na placu jezdzisz na pol sprzegle to dlatego sprzeglo dociskajac zatrzyma sie auto rozumiesz''''jak jade na 1 np. w korcu i ciagle zwalniam, ale wiem, ze tocze sie delikatnie to juz hamuje ze sprzeglem aby nie zgaslo to auto''-w korku tez chyba nie jedziesz z gazem,wiec dlaczego w korku hamujesz hamulcem a nie dociskasz sprzegła aby sie auto zatzynmało?

Gość już po egzaminie
auto zatrzymujesz hamulcem,sprzęgło służy temu,aby auto nie zgasło

Gość bbfaaaa do przed egzaminem
auto zatrzymuje hamulcem,sprzęgło służy temu,aby auto nie zgasło? to czemu jak jedzilam na placu, ale nie na łuku , tylko po placu na calym sprzegle,( bo na łuku to na polsprzegle), i jadac na calym sprzegle instruktor kazal mi zwolnic predkosc nie hamulcem tylko troche wcisnac spzreglo, a jak sie zatrzymac to hamulec i spzreglo, a wy caly czas piszecie ze nawet na 1 biegu , bez gazu ,tylko na calym sprzegle jadąc to zwalniac nalezy hamulcem???

Gość elamelaa
Czy mozna w trakcie jazdy z drugiego biegu zmienic bieg na pierwszy bez zatrzymania sie, bo np. jade w korku i musze wolniutko jechac, wiec wtedy jade na 1 biegu.Czy mozna zmienic bieg z 2 na 1 bez zatrzymania sie?

bbfaaaa do przed egzaminem - wyjasnialam to wyzej i na poprzedniej stronie juz kilka razy. A JAK dojedzam do skrzyzowania - hehe ja w korku jezdze z gazem, tylko powoli i z wyczuciem, to chyba jasne, ze jak napisalam, ze w korku na 1 powoli sie tocze i ze sprzeglem hamuje tzn. ze z gazem jade w korku. elamelaa - tak mozna :)

Gość Kochani powiedzcie prosze Was
Jak musze zwolnic i pomalutku jechac bo na przykład jest korek, to przyhamuje tylko hamulcem, i jade sobie bardzo powolutku i znow musze troszke przyhamowac, ale sie nie zatrzymac, to jak bede hamowac hamulcem to auto mi nie zgasnie? no bo spzregła do zwalniania chya sie nie uzywa, sprzegło to jak chcemy sie zatrzymac to uzywamy, tak pisalscie! wiec jadac sobie w korku na 1 biegu chce zwolnic to samym hamulcem tak? i auto mi nie zgasnie?

Gość Kochani powiedzcie prosze Was
bo sami pisaliscie ze sprzegło tylko wciskamy jak chcemy sie zatrzymac...bo jak wcisniemy spzregło i hamulec to przeciez sie zatrzymamy tak? spzregło nie słuzy do spowalnania czyli do przyhamowania?

W sumie tutaj nie da sie jednoznacznie tego powiedziec, bo kazdy ma inna technike jazdy. Jadac w korku praktycznie sie najczesciej zatrzymujesz, ale jak chcesz ruszyc zeby przejechac ten kawalatek do auta to delikatnie po prostu z gazikiem, a potem znow sie zatrzymac, lecz zanim sie zatrzymasz kontroluj sytuacje samym hamulcem. Zreszta nie ma co gadac o korkach, to kazdy w zyciu po swojemu bedzie robil. To byl tylko przyklad i blagam nie porownujcie juz zatrzymywania sie SPRZEGLEM na placu do jazdy w miescie...

Sprzeglo sluzy do tego, aby przy zatrzymaniu sie nie zgaslo Ci auto, w innych przypadkach go nie uzywasz, chyba ze bieg chcesz zmienic oczywiscie..

Gość do kołysanki
piszesz ze ze sprzegłem hamujesz jadac w korku na 1-nce,a wczesniej czytałam na postach ze do hamowania słuzy tylko hamulec, a spzregło i hamulec to jak sie zatrzymujemy- wiec ja juz nie rozumiem

Nie napisalam tego, ze w korku hamuje tylko sprzeglem! uzywam w korku hamulca i sprzegla gdy sie zatrzymuje, prosze czytac ze zrozumieniem.

Gość do kołysanki
chodziło o to:''A JAK dojedzam do skrzyzowania - hehe ja w korku jezdze z gazem, tylko powoli i z wyczuciem, to chyba jasne, ze jak napisalam, ze w korku na 1 powoli sie tocze i ze sprzeglem hamuje tzn. ze z gazem jade w korku.''

Tak, ale czytaj wczesniej, dziewczyna pytala czy hamulcem samym czy ze sprzeglem, wiec wiadomo, ze chodzilo o to, ze ze sprzeglem tez skoro pisalam, ze samym sprzeglem hamujemy NA PLACU! Kolezanka napisala:\" wiec dlaczego w korku hamujesz hamulcem a nie dociskasz sprzegła aby sie auto zatzynmało?\" Riposta: ze uzywam tez sprzegla jesli mam sie zatrzymac. Proste.

Gość do kołysanki
a czym hamujesz(ale nie zatrzymujesz) w korku jadac na 1 biegu?jesli samym hamulcem sie hamuje jadąc bardzo powoli to auto nie zgasnie?powtarzam=chodzi mi o samo hamowanie a nie o zatrzymanie!

Gość do kołysanki
Wiesz co/ ja Ciebie uwielbiam za to ze tak pomagasz tu na forum,rzadko sie zdarza aby ktos byl taki jak Ty.Ja pytam, bo zaczelam dopiero kurs, a jestem pod tym wzgledem tępa!!nigdy wczesnie nie siedzialam za kierownica

Sluchaj wszedzie jadac jak tylko przyhamuje to samym hamulcem, jak mam sie zatrzymac dopiero dociskam sprzeglo. Jesli jedziesz to auto Ci nie zgasnie, jesli juz sie zatrzyma i bez sprzegla wtedy Ci zgasnie. Pamietaj, ze na 1 ogolnie nie jezdzisz, wiec nie ma sie czym przejmowac. W bardzo gestym korku mozesz na pol sprzegle podjezdzac te centymetry do auta przed Toba - tak bedzie najbazpieczniej.

Gość do kołysanki
''Jesli jedziesz to auto Ci nie zgasnie, jesli juz sie zatrzyma i bez sprzegla wtedy Ci zgasnie.''ale jadąc powoli i hamując boje sie ze mi zgasnie auto,,bo moze byc tak ze chce tylko przyhamowac hamulcem i za mocno przycisne ten hamulec to auto zatrzyma sie i zgasnie?

No bez przesady, ze z amocno docisniesz, to bys w szybe prawie wpadla przyslowiowo tak. Dociskasz lekko i czujesz jak pomalutku Ci zwalnia, nic Ci nie zgasnie. ja nie znam takich przypadkow, ze komus cos zgaslo, bo za mocno zahamowal chyba, ze w sytuacji ciezkiej na drodze jaka ja np. mialam na egzaminie. Wtedy reaguje sie samym hamulcem, ale to tylko jak cos sie dzieje przed Toba, ze musisz zareagowac w jednej sekundzie doslownie...

Gość do kołysanki
''Wtedy reaguje sie samym hamulcem, ale to tylko jak cos sie dzieje przed Toba, ze musisz zareagowac w jednej sekundzie doslownie...''-i w takiej sytuacji auto chyba zgasnie i dam głowa w szybe;)?

Tak oczywiscie, ale tak trzeba w ekstremalnych sytuacjach postapic. Pasy sa od tego zebys glowa nie uderzyla ;)

Gość do kołysanki
to chyba w extremalnych sytuacjach,mozna hamowac i sprzeglemm i hamulcem, po co samym hamulcem?

hehe nie tak sie nie robi, bo wtedy auto nie zatrzyma sie gwaltownie, zreszta nie mialabys czasu tak myslec. To jest odruch - noga na hamulec i tyle byle sie jak najszybciej zatrzymalo auto, bo moze dojsc do tragedii.

Gość do kołysanki
Jestes kochana,dziekuje :) lece spac.pewnie jutro o cos znow zapytam:)

Gość a co by było
jesli przy zwalnianiu a nie zatrzymaniu zamiast samego hamulca nacisnełoby sie i sprzegło?