Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smutna czarnowłosa

ŻYCIE CYGANA - muszę wyjść za mąż za kogoś kogo nie kocham.

Polecane posty

Gość *** *** **** ****
ehh..trudna bardzo sytuacja. twoja rodzina lamie wobec Ciebie prawa człowieka...nie wiem ile masz siły i co Ci radzić, ale wykorzystaj ze podlegasz Ty i Twoja rodzina polskiemu prawu...Twoi rodzice nie maja prawa robić tego co robią. idź do pedagoga szkolnego i poproś o skierowanie cię do jakieś organizacji która mogłaby Ci pomóc...materialnie i prawnie...na twoim miejscu zacisnęłabym zęby zakuwała po nocach i korzystała z pomocy koleżanek byle by zdać maturę...później zwiać na studia daleko od domu załatwić akademik i wystąpić do sądu o alimenty od rodziców (jak się uczysz to maja psi obowiązek płacić)...jak nie chcesz jechać możesz też spróbować starać się o akademik w swoim mieście. najważniejsze jest jednak żebyś miała pomoc jakiejś organizacji. warto teraz narazić się na największe trudy i największy nawet wstyd czy pobicie i nędzę niż zmarnować całą przyszłość

holeuk nawet w uk sie wyzywaja:P na ulicy, w banku, autobusie...oczywiscie tolerancja rasowa w pl a w uk to dwie inne bajki - bo w pl nie jest kolorowo i tak ogolnie ludzie nie maja pojecia o problemach tego typu. ogladalas BB7 i BB8? nawet na zywca w tv sie wyzywaja od paki i nigerow... ale tak jak i ja pisalam to jedno z bardziej konkretnych rozwiazan - wyjazd.

Gość padnę i nie wstanę
wiesz powiem ci szczerze >>>> naiwne to co piszesz, szczególnie w ostatnim zdaniu.... tak mogą sie zachować prawie (zaznaczam prawie) wszyscy ludzie, ale na pewno nie cyganie. a już tekst o chłopaku jest powalający :D co z tego, ze wygląda jak cygan? autorko - masz problem, i to duży. bo chyba wasza społeczność tak łatwo nie odpuszcza :( nie wiem naprawdę jak by ci mozna pomóc

Gość smutna czarnowłosa
JA TEŻ myślę, ze tylko wyjazd, może to tchórzostwo ucieczka, ale zrozumcie, ze ja byałm od lat chowana w takich waunkach, mam zaszczepiony strach przed nimi, wydaje mi się, ze są wszędzie! pojadę najdalej jak umiem, ale muszę jakoś zdążyć przed ślubem, do stanów się nie dostanę, bo przeciez wiza, ale najgorsze to to, ze zawsze będę żyła w strachu, ze mnie znajda! kiedyś byłam za granica i wiem jak jest inaczej. Uważana byłam tam za jakąś zjawiskową piękność, z poeodu egzotycznej urody, a tu jestem tylko brudaską:-( aha i kure_wką!

Gość padnę i nie wstanę
" twoja rodzina lamie wobec Ciebie prawa człowieka...nie wiem ile masz siły i co Ci radzić, ale wykorzystaj ze podlegasz Ty i Twoja rodzina polskiemu prawu...Twoi rodzice nie maja prawa robić tego co robią." - wszystko ładnie i pięknie brzmi. ale spróbuj z takim tesktem do cygana wyskoczyć :P co z tego, ze żyją w naszym kraju, skoro rządzą sie swoimi prawami i mają wszystko gdzieś? cyganó lubie za ich muzykę i kulturę, ale jeżeli chodzi o styl życia (szcezólnie dla kobiet) - masakra

Gość Lara26
I to właśnie co piszesz powoduje, że Polacy myślą źle o Cyganach. I nie ma co się dziwić, ponieważ Polakowi takie traktowanie nie mieści się w głowie. Ja od 3 miesięcy jestem szczęśliwą mężatką. Mój mąż kocha mnie bardzo, pomaga mi w domu z obowiązkami, razem prowadzimy firmę, wspólnie zmagamy się ze wszystkim co niesie los. Możemy na siebie liczyć i wiem jak wielkiem szczęściem jest dobry, kochany, wiermy mężczyzna i przyjaciel w jednym. Ty jesteś jeszcze taka młoda. 18 lat to czas nauki i imprez, czas szaleństw i myślenia o przyszłości. To co napisałaś jest wstrząsające, ale z racji mojego zawodu dam Ci kilka rad. Po pierwsze - jesteś pełnoletnia według przepisów prawa i masz prawo sama o sobie decydować. Po drugie - jeśli w domu CIę będą bić czy straszyć, możesz podać ojca, wujka czy matkę do sądu. Jeśli po oględzinach lekarza (tzw.obdukcja) stwierdzą u CIebie ślady pobicia czy molestowania sąd nie będzie miał wątpliwosci co do zasadności Twoich żądań. A możesz żądać alimentów jesli będą grozić odcięciem pieniędzy. Będzie im grozić odpowiedzialność karna w przypadku pobicia lub gróźb skierowanych przecowko Tobie lub Twojemu chłopakowi. Tatuś pewnie nie będzie taki chętny do odsiedzenia kilku miesięcy w więzieniu. Po trzecie - Radzę CI porozmawiać z pedagogiem szkolnym lub dyrem. Oni potrafią zachować tajemnicę, a w przypadku gdy masz kłopoty w szkole - to tylko może Ci pomóc. Także przed sądem - ale nie tylko. Po czwarte - co za problem znaleźć pracę? Możesz pracować i uczyć się. Będziesz niezależna. No i wkońcu mozesz przesieść się do innego miasta lub za granicę.

ze nigdy nie miałam zaufania do cyganów. zawsze nie denerwowało kiedy zaczepiali mnie na ulicy i chcieli na coś naciągnąć... wogóle zadufana w sobie byłam dopukinie poznałam mojego chłopaka. nie jest cyganem ale wygląda jak cygan wiesz szczerze ci współczuję!!! nie chciałabym się znaleźć w twojej sytuacji... trzymaj się dziołcha!!! a powiedz rodzice nie zrozumieją jak im powiesz ze nie kochasz tego przez nich upatrzonego a kochasz innego??? ten post mnie też rozwalił, jakas idiotka to napisała a szczególnie to zdanie mną strzeliło \" wogóle zadufana w sobie byłam dopukinie poznałam mojego chłopaka. nie jest cyganem ale wygląda jak cygan \" Nie wiem.... Autorko- wyjazd - oczywiście, ale musisz skończyć szkołę i solidnie się do tego przygotować, musicie wszystko obmyślić , lepiej nie jechać w ciemno. Zróbcie plan. żyjesz w jakiejś abstrakci i absurdzie.

Gość wziernik
nie wiem, czy pedagog szkolny tak sie znowu orientuje ja bym poszukala w necie, moze jest jakieś forum zwiazane z prawami człowieka, dziecka , tam moze byś znalazła jakies organizacje, które by ci pomogły i tak jak tu pisano - zacisnij zęby i zdaj maturę; potem studia, akademik i alimenty od rodziców, bo mają obowiazek płacic, jak dziecko sie chce uczyć i nie ukończyło zdaje się 26 lat i nie pracuje; tu jest polskie prawo i twoi rodzice sie temu muszą podporzadkować moim zdaniem wykształcenie to dla ciebie jedyne wyjście

uciekaj od tych darmozjadów- cyganów jak najdalej! Widać że jesteś inna, masz inną mętalność! Naprawde czapki z głów za to że rozumiesz jacy są naprawde cyganie!

Lara 26 a tobie sie to wydaje takie latwe ??? Pominelas fakt, ze to mimo wszystko jest inna kultura, oni sie rzadza swoimi prawami.

ostatnio słyszałam chyba o cygańskiej rodzinie w angli... jedna dziewczyna chciała wyjść za białego chłopaka i uciekła z nim... potem często dzwoniła na policje że rodzina chce ją zabić- policja oczywiscie nie reagowała... jakiś czas później znajeźli ją spaloną żywcem i przywiążaną do drzewa! jak dla mnie to powinnaś uciec za granice! zdobąć jakoś pieniądze i uciekaj do Angli... w poslce żaden pedagog czy policja Ci nie pomoże wszyscy bedą umywac ręce aż w końcu Cie rodzinka zatłucze...

Gość Lara26
W sytuacji tej Cyganki nic nie jest łatwe. Ale nie moja rola o tym pisać, autorka sama dobrze sobie radzi z opisywaniem trudnosci życiowych. Pozdrawiam :)

Gość wyjedź z kraju
wraz ze swoim chłopakiem lub bez. Za granicą łatwo Ci będzie znaleźć pracę. Wiem to z doświadczenia. Sama radziłam sobie jako 17latka przez 2 lata za granicą i nie było mi ciężko.

Gość padnę i nie wstanę
dokładnie - łatwo pisać "idź tam albo tam", "jesteś pełnoletnia, masz prawo", "znajdź sobie pracę".... te osoby, które to piszą niech chociaż sobie troche poczytają o cyganach - w zasadzie jeżeli dziewczyna nie wyjedzie za granicę, to w polsce raczej stoi na przegranej pozycji. właśnie przez to pokręcone pojęcie "honoru".

Gość zona rumuna
czesc kochana bardzo ci wspolczuje, mysle ze niektore osoby ci dobrze radza poprostu wyjechac za granice i tyle ja mieszkam obecnie w angli i ostatnio spotkalam dziewczyne ktora jest z polakiem , co prawda nie powiedziala mi ze jest cyganka ( ale to bylo oczywiste) utrzymywala ze jest pol polka pol wloszka (.....) jest szansa dla ciebie za granica gdybys byla tu, masz duzo mniejsza szanse kogos spotkac ze swojego rodu to raz a dwa jest innaczej niz u nas. jezeli mialabys desperado jedz do angli to jest mala ameryka. wolnosc. w polsce nie masz szans a ojciec cie i tak zmusi do malzenstwa bo taka natura zycia cyganskiego. jedz . uciekaj niech slad po tobie zaginie i tyle jak chcesz sie uczyc opojdziesz tu do szkoly a i prace napewno tez znajdziesz i chlopak tez zycze ci powodzenia kochana. m.

Gość frk-099
Jedno jest pewne, walka o niezależność będzie Cię kosztować. Bez względu na sposób uniezależnienia, zapłacisz za to jakąś cenę. Tak sobie myślę, że (oglądałem jakiś program o polskich Cyganach, gdzie występowały osoby Twojej narodowości, które żyją inaczej, nie tak tradycyjnie, mają wyższe wykształcenie i same o sobie decydują, również kobiety) przecież są jakieś organizacje romskie, których członkowie widzą te sprawy inaczej, nie są tak tradycyjni. Poszukaj w necie czegoś takiego, poproś swojego chłopaka by pomógł Ci poszukać. Musisz pogadać z kimś znającym się na waszej kulturze i rozumiejącym takie sytacje. Nie wierzę, ze Ty jedyna masz taki problem! I nie pisz takich rzeczy o samobójstwie. Szkoda was! Rzeczpospolita jest dla wszystkich, nie tylko dla etnicznych Słowian :D Pamiętaj, że masz prawo do decydowania o sobie :)

niestety nie wydaje mi sie zeby pedagog czy dyr tu pomogl, pojdzie do domu i dostanie wpierdziel i tak to sie skonczy! obdukcja - policja - dobre, nie zdarzy sie obejrzec a juz ja rodzinka dorwie!!! tak sie nie uda! przeciez pisze wyraznie u nich nie ma czegos takiego jak mam swoje prawa itd... tylko kiedy oni ci ten slub zaplanowali? bo piszesz ze chlopak ma 22l i chce skonczyc studia, jesli robi mgr to jeszcze troche mu to zajmie, takze nie wiem czy zdarzycie zwiac:O:O:O

Gość smutna czarnowłosa
przepraszam za błędy, ale strasznie się spieszę, zhańbiła oczywiście. poprawiam się byście nie myśleli, ze jestem jakiś niedouk, bo mam straszny kompleks na tyym punkcie. do lary----nawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę!!!! co do Twoich rad, to niestety wszystko to pięknie tylko brzmi, co z tego, ze zacznę walczyć, zrozum, ze sąd o mnie zapomni, ochrony mi nie dadzą, a jeśli już to na jakiś czas tylko, a potem co? nikt im nie udowodni, ze mnie "załatwili" NIKT. Nie wierzę w policję, zreszta podejcie organów prawnych do mnie jako cyganki na pewno będzie olewające, wiem, ze są ludzie, którzy współczuliby mi, ale jak na takich trafić??? marzę by mnie wydziedziczyli, nie chcę ich forsy, naprawde nie chcę!!!!! zresztą tylko moj kochany mężuś będzie ją miał, nie ja, ja mam tylko rozchylać nogi kiedy zechce!!!! gdybyście go widzieli jest taki obleśny, slini się na mój widok jak jakaś małpa, widze po jego wzroku, ze chce mnie tylko przelecieć. Ohydny padalec!!!!!!!!!!!!!!!!!! A jaki głupi i pusty do tego, ja kocham czytać, lubie sztuke, muzyke, a on co? dyskoteka, laski, dupczenie, bijatyki, alkohol i ciemne sprawki. Dlaczego muszę wyjść za mąż akurat za niego!!!!!

Gość Lara26
Dziewczyny, nie ma co demonizować ludzi, którzy staraja się na tym topiku coś poradzić. Jakkolwiek by te rady nie brzmiały jest to jakaś konstruktywna alternatywa dla Cyganki. Więc proszę o mniej krytyki i ewentualnie inne pomysły. Póki co te pomysły, które widać nie są złe. A napewno lepsze od tego co dziewczyna aktualnie przeżywa. Nie uniknie trudności i sama o tym dobrze wie. Nie umniejsza wagi cygańskiej kultury. WIdać, ze jest dojrzała i świadoma. A sądzę, że topik założyła dla wsparcia i rad.

Gość zona rumuna
szkoda ze Ten Honor dotyczy tylko kwesti ponizania kobiet a nie oddawania pieniedzy nprzyklad.......

Gość smutna czarnowłosa
frk 099 tak, są cyganie, którzy żyją normalnie, ale jak wspomniałam moj ojciec to wpływowy człowiek, nie popiera takiego życia, tak jak i oni nie popierają Naszego, ale jest między takimi rodami taka niepsana umowa, by się nie wtrącac, cygan cyganowi nie zaszkodzi, szybko odesłaliby mnie do mojego rodu:-o przez to, ze mój ojciec jest bogaty uważam, ze znalazłby mnie w takiej anglii bez probemu, wyjnąłby dedektywa i po sprawie, nie wiem jak zrobic, by zmienić całkiem swoje dane, przcież to kosztuje. Matka mojego chłopaka powiedziała, ze moge zamieszkac u nich jak weźmiemy ślub i zawsze płacze i pzrytula mnie gdy mnie widzi. marzę by być z nimi, mają takie normalne życie:-o dziękuję wam bardzo za wszystko!!!!!!!!

toż to kurwa jakiś dramat :o chciałabym Ci pomóc, ale jak?

nie piszesz kiedy ma byc ten slub zakladam optymistyczna wersje - ze nie w tym roku! piszesz ze macie kase, to wycigaj na co tylko sie da i zbieraj, nie wiem w skapete, u chlopaka, odkladaj kazdy grosz i zwiewajcie!!! tylko obmysl wszystko dokladnie zeby nie bylo wtopy, bo az ciary mnie przechodza na mysl co mogilby ci zrobic....

Gość Kinga to ja
Pozostaje jeszcze Szwecja, Norwegia, Kanada, Nowa Zelandia....

oo babsko, dobrze myślisz kobieto, musisz chomikować! Przykre, ale chociaż jakąś kasę na start możesz mieć.

Gość Kinga to ja
Możesz zmienić nazwisko. Zadzwoń do USC i zapytaj jak to zrobić.

Gość frk-099
Rozumiem... Hmmmmm, ale tak sobie myślę, że może da się to przeskoczyć, może jednak znajdą się tacy Cyganie i Polacy, którzy w imię nie tylko Twojej osobistej sprawy, ale w ogóle w interesie przyszłosci Romów, będą chcieli Tobie pomóc..? Świat jednak bardzo się zmienia. Pomyśl, kilkadziesiąt lat temu, przed wojną nie miałabyś żadnych szans. Teraz, owszem łatwiej kogoś znaleźć ale trudniej odebrać prawo do decyzji. Nie zaczęcam Cię do wojny z Twoją rodziną, tylko myślę, ze jeśli będziecie sami wobec tego problemu, to będziecie mieć mniejsze szanse... Pozdrawiam :)

no w pl lub u chlopaka to by cie szybciusio znalazl, ale w uk nie tak szybko:) w lodynie jest ok 10mln ludzi - musieliby sie niezle naszukac! poza tym mozesz nakrecic, np przed wyjazdem zadzwonic kilka razy do ameryki, kilka razy do holandii i kilka razy do irlandii, na pewno beda chcieli to sprawadzic a ty po cichutku bedziesz siedziec w london:)

Gość smutna czarnowłosa
zbieram co mogę, ale ja naprawde nie mam skąd.....musze już kończyć, chciałabym napisac potem jeszcze do Was, wytłumacze wam inne sprawy, kiedy slub itp. może razem coś wymyślimy:-) a teraznaprawde musze kończyć. jeszcze raz dziękuje za wszystko!!!!!