Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Jaśnie Pani

Balneum/Oilatum/Emolium vs Mydło

Polecane posty

Kobietki drogie, położna zaleciła mi kąpać malutką w Balneum Hermal, tylko zastanawia mnie co z myciem ciałka - Balneum to przecież olej sojowy. Wlewanie Balneum do wody i mycie mydłem nie ma sensu - mydło tako detergent zwiąże olej z Balneum w micelach. Nie wiem już - może najpierw umyć ciałko mydełkiem, a potem wlać świeżą wodę, dodać Balneum i wymoczyć w tym dzieciaka? Strasznie dużo zachodu :o Że też nie zapytałam się o to położnej, gdy była u mnie... Ehh... Jak Wy robicie?

ja mam dla synka żel do mycia Emolium i po prostu myję go tym jak mydłem w płynie.

Oliwio - tak patrzę na skład tego Twojego żelu i myślę, że to jest takie \"mydło bez mydła\" z dodatkiem tych wszystkich olejów, i ogólnie to się nadaje do mycia ciałka (takie 2 w 1, myje i nawilża). Zresztą jak tak teraz dokładnie patrzę, to z Emolium także olejek ma właściwości myjące. Natomiast ten \"mój\" Balneum Hermal to niemal sam olej sojowy. Coś podobnego do Oilatum. To nie ma prawa mieć właściwości myjących :o

Oliwio - tak patrzę na skład tego Twojego żelu i myślę, że to jest takie \"mydło bez mydła\" z dodatkiem tych wszystkich olejów, i ogólnie to się nadaje do mycia ciałka (takie 2 w 1, myje i nawilża). Zresztą jak tak teraz dokładnie patrzę, to z Emolium także olejek ma właściwości myjące. Natomiast ten \"mój\" Balneum Hermal to niemal sam olej sojowy. Coś podobnego do Oilatum. To nie ma prawa mieć właściwości myjących :o

Gość oillatum do
kapieli ma wlasciwosci myjace i to calkiem dobre. z tych trzec wybralabym wlasnie oilatum. masz i mycie i nawilzenie i natluszczenie :)

http://www.oilatum.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=24&Itemid=44 Chodzi o to? Bo tu jest sama parafina wg informacji od producenta, więc raczej nie może mieć właściwości myjących... Chyba, że producent \"przemilcza\" obecność innych składników...? Istne wariactwo :) W Balneum są chociaż jakieś nikłe ilości palmitynianu...

co do Balneum ja mam zalecone kapiele w Balneum i uwazam ze jest to bez sensu tak jak JasniePani ale... faktem jest ze mimo tego ze balneum dolewam do wanny z piana to mam bardziej nawilzona skore a nie chodze brudna wiec cos w tym jest... tymbardziej chyba dla dziecka, mnie dermatolog tlumaczyla ze przy wrazliwej skorze olej sojowy i wit A neutralizuja substancje wysuszajace mydla, ale ja sie nie znam na farmakologii ani medycynie wiec prosze mnei za autorytet te znie uwazac.

Owszem, w jakiś sposób neutralizują, tzn. cząsteczki mydła zamiast brud ze skóry wiążą w micelach cząsteczki oleju sojowego. Wczoraj poczytałam w neciku, i okazało się, że jest tak jak myślałam - absolutnie nie powinno się stosować mydła podczas kąpieli w emolientach, bo to niweczy ich skuteczność. Natomiast nigdzie nie jest napisane, że Balneum myje. On tylko natłuszcza i nawilża. Co z myciem? Jak nikt się tu mądry nie pojawi, to podpytam położnej przy najbliższej wizycie :)

Ja zgodnie z zaleceniem lekarza używam Balneum co drugi dzień ,na zmianę z płynem do kąpieli , wtedy też myję włoski małej.

Rita - fajniutki patent! Z tym, że ja mam używać Balneum co drugi dzień na zmianę z krochmalem :o Chociaż w sumie podczas takiej kąpieli 10-minutowej w Balneum (tyle mam moczyć malutką), znaczna część brudu powinna się po prostu odmoczyć w ciepłej wodzie... Może więc za bardzo kombinuję? Może ten brak mydła jest celowym zabiegiem położnej, żeby skórki nie wysuszać?

Gość klaudiazszymusiem
No właśnie, chciałam przywrócić ten temat i zapytać czego wy używacie? Ja używałam z w/w Oilatum i Emolium, z czego pierwszy nie działa a z Emolium jestem bardzo zadowolona. Jak Wasze doświadczenia?

ja używam emulsji oilatum i kremiku emolium. uważam ze są fajniutkie skzoda tylko ze nie mają tego milego zapachu jak te zwykle kosmetyki dla dzieci no ale wiadomo ze zapach to dodatkowa chemia a w tych kosmetykach chodzi o to zeby tej chemii było jak najmniej.

Stosuję emulsję oilatum do wanienki a myję mleczkiem wyciśniętym z zaparzonych płatków owsianych.Ponadto gdy myje się mydłem z serii oilatu, to właśnie jest takie \"mydło bez mydła\", co zostało ominięte przez wszystkich a już przez jedną osobę napisane.

Gość anitawawa
Ja z emolium najbardziej lubię krem barierowy, chyba nikt z konkurencji nie ma takiego bajeru :D

Gość gość
każdemu inne produkty pasują. Nasza córeczka ma atopowe zapalenie skóry więc jej skóra wymaga szczególnej pielęgnacji i dobrego nawilżenia.

ja używam kremu z balneum i jestem bardzo zadowolona, skóra po nim jest widocznie nawilżona i gładka. Jak dla mnie drogeryjne kosmetyki są bez porównania.

Gość syllwiia_fik
Ja dla mojego maluszka kupuje tylko w aptekach sprawdzone dermokosmetyki. Balneum jest super. Mamy olejek do kąpieli w sumie innego nawilżenia już nie potrzeba, jest idealny w naszym przypadku.

Gość gość
Przy problemach skórnych nie ma co oszczędzać i łaszczyć się na tanie kosmetyki z marketu. Lepiej skorzystać z jakiejś fajnej apteki internetowej (ja kupuję w Melissie) i wybrać coś porządnego, np. Emolium.

Moja mała ma AZS, przerobiłam w ciągu 4 lat dużo kosmetyków emolientowych, jedne sprawdzały się lepiej a drugie gorzej. jakiś czas temu zaczęłam używać kosmetyków Pharmaceris z serii Emotopic np. Emulsji do kąpieli i póki co jestem zadowolona. Cena też nie jest jakaś kosmiczna. Ja korzystam z Apteki-Melissa.pl która ma w ofercie nawet zestawy z tej serii. Polecam

Gość gość
my mieliśmy ziaję, oliatum ale mimo wszytko olejek pielęgnacyjny do kąpieli z balneum okazał się najlepszy dla skóry naszego maluszka. Dobrze nawilża skórę a zarazem natłuszcza ją. Skóra jest miękka i gładka przez cały dzień :)

Gość Sylwia_fikkk
Tez sporo wypróbowałam, zanim trafiłam na balneum, który poleciła mi znajoma z placu zabaw :)