Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Apothecera

Co sie stalo jak powiedzieliscie ze nie bedzie slubu i wesela?

Polecane posty

Gość eeeeehhhhhh
No przecież mówię.. taki z niej katolik, jak z koziej d**y trąbka.... prowokacja i tyle... akby już mało ograniczonych osób zaszkodziło wizerunkowi ludzi wierzących....

Gość pomaranczowsza
poza tym jezeli ktos jest wierzacy, to za sprawa zdolnosci do logicznego wyciagania wnioskow w pewnym momencie jest w stanie dojsc do konkluzji, ze skoro bog jest wszedzie i widzi wszystko to: SLUB JEST SLUBEM niezaleznie w czyjej obecnosci skladany i przez kogo zaklepywany.

Gość anida
mi mała ,do tego ejszcze bardzo niezyciowo głupiutka :-)

To nie uczelnia Rydzyka. Napisałam chrześcijańska a nie pseudochrześcijańska... Miłego wieczoru wszystkim

Gość pomaranczowsza
ummm, co prawda nie sledze tych spraw, ale zainteresowal mnie ew. fakt, ze pan rydzyk ma wlasna uczelnie :o

Gość pomaranczowsza
czyli rozrozniamy dwa gatunki ludzia: glupi zyciowo i dna moralne.

Gość anida
mi mała :-) jestes po prostu głuputka i tyle:-) i mogłabym Ci dac wiele przykładow,ze jednak moralna do konca nie jestes.nawet to,ze udzielas zsie w tej dyskusji,pieniac ze złosci np.do mnie :-) i mnie umoralniajc i wyzywajac od dna nie przysparza Ci chwały,tylko pokazuje,ze liczysz sie tylko z własnym zdaniem a takie postepowanie do moralnych zachowan nei nalezy.

Gość pomaranczowsza
no i jeszcze ze katechizm kk jest jedynym wyznacznikiem wartosci ludzkiego zycia by bylo ?

Gość pomaranczowsza
anida przyznaj sie gdzie to ujelas?

Gość figlarna
ja też mam ślub cywilny , ja jestem wierząca ale razcej nie nigdy nie dam się wtamsić to jakieś wyznania religijnego . to nie dla mnie . Moja rodzina to zaakceptowała , tyumbardziej ,że moja mama też nie wierzy w instytucje kościoła( a przypomnę , że44 nie wierzę w żadną instytucję religijną) a mój mąż katolik nienaciskał , jego tata trochę był zdziwiony , bo dla niego ślub cywilny to jak życie na kocią łapę.Uważam,że moja przysięga przed godłem jest tak samo ważna i zobowiązująca mnie to miłości i wierności jak ta w kościele. Ale każdy ma inne potrzeby i ja to szanuję!

Gość pomaranczowsza
przez to stwierdzenie nakreslilas swoja opinie odnosnie katechizmu kk jako jedynego wyznacznieka moralnego postepowania > kto jest moralny moze przyjmowac komunie sw., kto nie jest nie moze. tak?

Gość eeeeehhhhhh
...a porozmawiajmy o moralności waśnie. Do rzeczy niemoralnych i grzechów w pojęciu Kościoa na pewno można zaliczyć współżycie przedmałżeńskie.. .. mi, jak przystało na osobę o głębokiej duchowości, nie będącą zwierzęciem, i w ogóle - strażniczkę wartości jesteś zapewne dziewicą..? Na pewno nie zniżasz się do aktów płciowych kopulacyjnych właściwych zwierzętom i nie błogosławionych przez Boga?

Gość pomaranczowsza
mi, ale czemu zakladasz, ze facet ktorego anida zdradza jest jej najblizsza i najukochansza osoba?

Gość anida
mi mała a mnie obrzydzaja wąłsnie tacy ludzie jak Ty :-) bo kreuja sie na zacnych i moralnych.Naprawde przezyłam juz duzo i widziałam niejedno i wąłsnie tacy ludzie jak Ty sa najgorsi,bo udaja swiotoszkowatych .

Gość figlarna
i dla tego nie chodzę do kościoła bo niejestem obłudna jak niestety tam większość zgromadzonych,idą z wielkim brzuchem do ślubu i idą w białej sukni a potę piają tych którzy biorą tylko ślub cywlny

Gość pomaranczowsza
mi, ja to wiem, a jednak nadal nie widze rozbieznosci.

Gość eeeeehhhhhh
.. i co, mi? Żyjesz wg nauk Kościoła? Wg KK? A może tak, jak dziewczyny po cywilnym nie masz prawa przyjąć Komunii?

Gość pomaranczowsza
twoim zdaniem powinna odejsc, a jej zdaniem nie powinna.

Gość anida
mi małą :-) a czytałas w ogole co ja pisze ?Na poczatku udziału w tym temacie napisałam,,ze zyje na kocia łape tzn.m,ze wogole nie mam slubu:-)

Gość to sobie współczuj
ja też ci współczuję

Gość eeeeehhhhhh
.. oj, kiepściutko z odpowiedzią jeśli chodzi o konkrety! :D .. czyżbym słyszała chlupotanie moralnego, śmierdzącego bagienka? :D

Gość pomaranczowsza
mi, twoim zdaniem wiele traca, a oni (mimo ze najprawdzopodobniej znaja te owe zalozenia kk, ktore tu przytaczasz) tlumacza, ze nie traca tylko zyskuja. ot i co. to zaraz ktos cie miesza z blotem?

Gość anida
mi mała nie bron sakramnentu małzenstwa,bo to był,jest i bedzie najbardziej zakłamany sakrament.Nie wystarczy,ze ktos ze soba przezyje 20,50 lat i nie zdradza ale jakie to zycie było.Jest bardzo mało małzenstw ktore mozna okreslic jako naprawde szanujace sie małzenstwo.

Gość pomaranczowsza
poza tym nie widze jakoby przedstawiciele (liderzy) takiego czy innego kultu religijnego mieli miec moc "uswiecania" milosci dwojga ludzi.

Gość eeeeehhhhhh
mi, ależ ja nie prowokuję... po prostu pamiętam z innego topiku, jak się chwaliłaś, że sypiasz ze swoim facetem:D Sprawdzam tylko, jak bardzo zakłamanym jesteś tchórzem... BARDZO. I nie kompromituj się stwierdzeniem o spowiedzi - ona jest ważna tylko w przypadku MOCNEGO POSTANOWIENIA POPRAWY i ŻALU ZA GRZECHY. Jeżeli zasuwasz do Komunii będąc moralnym bagienkiem, to popełniasz grzech ŚWIĘTOKRADZTWA.

Gość eeeeehhhhhh
.. co sytuuje cię nieporównywalnie niżej od kobiet, które mają odwagę przyznać, że z wiarą u nich krucho, i kościelnego ślubu nie biorą.

Gość anida
mi mała:-) spowiedz sw a kto niby odpuszcza tre grzechy grzesznikom ;-) niby jakis bog hihih

Gość pomaranczowsza
zakladajac oczywiscie, ze sosoby tutaj piszace (a powiedzmy zainteresowane ogolnymi zarysami wiary katolickiej) tego nie wiedza :) bo np. w podstawowce nie chodzily na religie, czy tam cos :)

Gość hehehe chyba rozryzli
mi mala, uzywajac twojego stylu - moim zdaniem jestes zaklamana szmata :classic_cool:

Gość anida
mi mała jestes chyba jakas nawidzona ,ze takie bzdury piszesz :-)