Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość izabella 1980

czy moja beta jest dobra prosze o rade??

Polecane posty

Gość izabella 1980

16.01 382 (29dc) 25.01 925 (38dc) 27.01 1470 29.01 2189

Kolejne tygodnie licząc od ostatniej miesiączki i odpowiadajacy im poziom hcg: 3 tydzien - 5 - 50 4 tydzien - 3 - 426 5 tydzien - 19 - 7.340 6 tydzien - 1.080 - 56.500 7-8 tydzien - 7.650 - 229.000 9-12 tydzien - 25.700 - 288.000 13-16 tydzien - 13.300 - 254.000 17-24 tydzien - 4.060 - 165.400 25-40 tydzien - 3.640 - 117.000 Gonadotropina kosmówkowa jest hormonem produkowanym przez kosmówkę łożyska. Składa się z dwóch podjednostek alfa i beta. Podjednostka alfa jest wspólna dla HCG, TSH i LH, podjednostka beta jest charakterystyczna dla HCG. Gonadotropina kosmówkowa podtrzymuje czynność ciałka żółtego we wczesnej ciąży (do 8-10 tygodnia). Jeśli dochodzi do implantacji zapłodnionej komórki jajowej, a odbywa się to między 6 a 8 dniem po owulacji, to 48 godzin później we krwi pojawia się wykrywalne stężenie HCG (> 1 mIU/ml). Ale ponieważ wiele zarodków jest wadliwych genetycznie (niektórzy uważają, że nawet 50 % z nich) i często dochodzi, do „mikroporonień” to dopiero wynik > 5 mIU/ml (dla niektórych > 25 mIU/ml) oznacza ciążę. HCG jest także wykrywalne w moczu i tę właściwość wykorzystują domowe testy ciążowe. Poziom HCG osiąga swój szczyt w 8-10 tygodniu ciąży, następnie jego poziom obniża się i taki pozostaje do końca ciąży. U kobiet, które otrzymały w cyklu poprzedzającym ciążę preparaty zawierające HCG wykrywalne stężenia tego hormonu utrzymują się przez 5 do 14 dni zależnie od zastosowanej dawki i indywidualnej reakcji organizmu (średnio jest to 10 dni). Normy wartości HCG w zależności od wieku ciążowego liczonego od pierwszego dnia ostatniej miesiączki są bardzo szerokie. Ważniejsze od bezwzględnych wartości HCG są przyrosty jego stężenia w czasie ! W prawidłowej ciąży poziom HCG wzrasta przynajmniej o 66 % w ciągu 48 godzin i o 114 % w ciągu 72 godzin. Im ciąża starsza tym wzrost stężenia HCG wolniejszy i w przedziale 1200 mIU/ml-6000 mIU/ml poziom HCG podwaja się średnio w czasie 96 godzin (4 dni), a dla stężeń przekraczających 6000 mIU/ml ten czas może być jeszcze dłuższy. Przy HCG przekraczającym 6000 mIU/ml lepszą informację o stanie i umiejscowieniu ciąży daje USG. Wartości nieprawidłowe nasuwają podejrzenie poronienia lub ciąży ektopowej (przyrost jest wolniejszy od prawidłowego). Możliwy jest jednak chwilowy spadek stężenia HCG w przypadku, gdy w macicy, zagnieździły się przynajmniej dwa zarodki (co zdarza się przy mnogiej owulacji lub po zabiegach IVF) w chwili, kiedy jeden z nich obumiera. Nie ma to w tym wypadku wpływu na pomyślny przebieg ciąży. Wskazaniem do badania HCG jest także monitorowanie skuteczności leczenia ciąży pozamacicznej metotreksatem oraz nadzór prowadzony po leczeniu zaśniadu groniastego lub nowotworów kosmówki. mozesz sobie poczytac :)

Gość beta powinna przyrastać
MINIMUM w ciągu dwóch dni o 66%, czyli jeśli 25 stycznia wynosiła 925, to 27 stycznia jej wartość minimalna by była prawidłowa powinna wynosić ok.1534, zaś 29 stycznia już jakiś 2546 przyrost w początkowej fazie czyli między 29 a 38 dniem cyklu był zdecydowanei za mały, ale jak widać maluch to naprawdę nadgania, bo późniejsze wartości są już prawie prawidłowe:)

Gość no niewiem
a czy zerknelyscie na odstep dni jaki jest miedzy 1 a 2 ...??? Czy to nie za niski przyrost?

Gość beta powinna przyrastać
na początku na pewno był za niski, ale widać, że teraz wartości są coraz bardziej zbliżone do prawidłowych choć nie są jeszcze takie jak być powinny

Gość ja tam becie nie wierze
28dc moja beta to 300 32dc moja beta to 3600 tydzien pozniej 39 dc beta 7300 idac na Usg bylam przekonana ze to puste jajo plodowe albo obumarla ciaza - lekarz widzac moja bete - tez byl o tym przekonany - a jednak byl zarodek z bijacym serduszkiem. Teraz jestem w 11 tc i od tamtej pory nie robie juz tego badania - niezle mnie wystraszyl ...

Gość ja tam becie nie wierze
28 dc beta to 3000 -pomylilam sie...