Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość amatornia

Czy da sie wyzyc z pisania??

Polecane posty

Wiecie... ok.. mnie to z lekka śmieszy bo ja mialam wydawnictwo:P małe bo małe ale.. A Komuda o ile wiem nadal pracuje:P

Gość Łamacz tekstów 1
Pytanie o wiek kieruję oczywiście do założycielki wątku.

Kotko, czytałam wywiad (całkiem niedawny), w którym imć Jacek mówi, że zrezygnował z pracy i poświęcił się całkowicie pisaniu. Teraz wydaje średnio 2-3 książki rocznie. Ale może mam nieaktualne informacje :). A już nie masz wydawnictwa? Jeśli mogę być niedyskretna, co Cię skłoniło do pożegnania się z nim?

pracujaca - jezeli pracujesz np. w W.A.B to sie dziwie, jezeli np. w Mamiko to sie wcale nie dziwie :) Burszta np. tez sobie podobno niezle radzi, a bazuje tylko na poezji. Rynek ksiazkowy w Polsce dopiero sie przystosowuje do kapitalizmu. Ale juz jest lepiej jak gorzej.

Mam że tak powiem prywatna wiadomość na temat Komudy.. ale wszystko moze sie zmienić:P Mnie zalatwił RUCH.. nie wyplacvając faktur.. i tyle... 3 rok sie z nimi sadze;O

Gość pracująca w wydawnictwie
Esteta - nie, gdzie indziej, zupełnie niszowo. Ale śledzę cały proces, od pomysłu do klienta, i widzę, że najwięcej zarabiają hurtownie, potem detaliści, potem wydawcy, a autor gdzieś na szarym końcu. ;) Chyba że jest bardzo znany i może dyktować warunki... Nie twierdzę, że się nie da wyżyć - ale nie jest to łatwe.

Pracujaca, no wiec powiem Ci, ze promocja to podstawa. W.A.B promuje ksiazke rewelacyjnie, tylko sie od nich uczyc. Literackie nie jest w polowie tak skuteczne. A i autorowi zle nie jest :) A ogolnie bardzo czesto jest tak, ze najwiecej zarabia jednak wydawnictwo :]

Pewnie młoda, więc ma czas, niech próbuje, póki nie musi zajmować się bardziej przyziemnymi zagadnieniami. Skąd miałaby wiedzieć, w czym się będzie czuć dobrze. :)

Pracująca - dokładnie tak, jak mówisz :). Kotko, wprawdzie z Ruchem nie współpracuję, ale kwestię nieprawidłowości z dystrybucją właśnie zaczynam przerabiać :O. Trzymam za Ciebie kciuki. Ten trzeci rok to, jak mniemam, efekt opieszałości sądów? Bo ja dwa lata temu (niedługo będzie) odmówiłam pewnemu czasopismu artykułu, z którym zrobili niezły przekręt. Redakcja to olała i artykuł sobie "wzięła" bez zgody, bez umowy i przy żywym proteście bezpośrednio zainteresowanej. Oczywiście o pieniążkach już nie ma mowy. Ach, nie będę Ci zawracać głowy szczegółami. Przyznam Wam, dziewczyny z branży, że marzy mi się piękny dzionek, kiedy będzie można zignorować zbójeckie warunki dystrybutorów i rozprowadzać książki np. głównie via Internet :D. OK, naiwna jestem, wiem :). Odnośnie Jacka Komudy nie drążę, nie chcę być wścibska :).

Esteta - być może w niektórych dziedzinach. Na pewno nie w mojej. Promocja ma sens głównie wtedy, gdy rynek na dany towar jest szeroki. Też nie dotyczy.

Nomina - już niedługo, niech się jeszcze jakość i cena druku cyfrowego nieco poprawią. :)

Myślisz, że to aż tyle zmieni? Przecież głównym argumentem kupujących w tradycyjnych księgarniach (poza kosztami przesyłki w necie) jest to, że można książkę pomacać, przekartkować :).

To kwestia wyrobienia pewnego zaufania u czytelnika. Jak kupił coś wcześniej danej firmy i wie, że dobre, to następnym weźmie i bez pomacania. Zresztą można w internecie udostępnić np. jeden rozdział, jako próbkę.

Ooooo ech. Ruch mnie zalatwił na cacy a sady maja w duupie ze opieszłość wykańcza firme:O I nic niezrobisz. A rynek ksiązkowy u nas jest chory:O

Rozkręcenie sprzedaży przez sieć trochę trwało, ale obecnie sprzedaż internetowa u nas to spora część obrotów firmy - w dodatku najbardziej zyskowna (żadnych niewypłacalnych RUCHów :)). Kupuje wiele osób z małych miejscowości, które i tak nie mają gdzie przekartkować, bo najbliższa dobrze zaopatrzona księgarnia kilkadziesiąt kilometrów dalej. Albo ludzie, którzy mają mało czasu i wolą zamówić do domu. Albo zagranica. Jest o tyle łatwo, że wydajemy serie - czytelnik zna standard i wie, czego się spodziewać.

Kotka, wspieram Cię duchowo 🌼! Pracująca --> niby tak, masz rozdział, a jednak ludzie wolą przejrzeć w księgarni. I kupić chyba też, nawet jeśli cena w Internecie jest niższa. Gdzieś czytałam opinię, że za dwa złote oszczędności komuś nie chce się kombinować. Zgoda, ale jeśli oszczędności są większe?

Pracująca, a możesz napisać, czym się zajmujecie?

Heh, za łatwo byłoby mnie zidentyfikować. :P Generalnie publikujemy rzeczy dla pewnej grupy hobbystów - wąski i raczej hermetyczny rynek.

Ok, tajemnicza kobieto, nie dociekam :) Hobbyści to dobra grupa - nie żałują pieniędzy na swoje hobby :)

Skrawek, niby tak, musisz czekać kilka dni (czasem i w 2 dni masz książkę). Ale z drugiej strony - masz taniej :).

nomina - o, tak :D Bywa, że ktoś prosi, żeby wysłać paczkę do pracy, nie do domu, bo jak żona zobaczy, ile i ZA ILE zamówił... ;)

Gość Łamacz tekstów 1
Taniej? A wliczając cenę przesyłki to wcale nie taniej!

Nawet wliczając przesyłkę, jest zwykle taniej. A przy kilku książkach na pewno. Jeśli wziąć pod uwagę, że do księgarni trzeba dojechać, poświęcić na to cenny czas (to też koszt!) - to o ileż łatwiej z domu kliknąć "dodaj do koszyka", zapłacić kartą on-line, a towar przyniesie poczta do domku.

Łamacz, zależy, gdzie. Są sklepy, że razem z przesyłką jest taniej. Nie każdy działa jak Merlin czy Empik, gdzie "nasz cena" to faktycznie 2 zł mniej i żeby nie płacić, musisz kupić od razu x książek. Poza tym można zamówić za pobraniem, jeśli ktoś nie ma karty albo boi się płacić przelewem. A może ta preferencja "macnięcia" książki to jakiś atawizm? W końcu jako dzieci też poznajemy świat przez dotyk? Pracująca, ale to miłe mieć takie wierne grono :D.

A, przepraszam, Empik ma opcję odbioru w salonie. Dla mieszkańców większych miast to udogodnienie. Zwracam częściowo honor :).

Gość rowling
bida z nyndzum :( :o

Może u starszych osób. Ale czy młodsi mają takie skojarzenia?

Książki z np. źle włożonymi składkami wymieniamy bez gadania, nawet jeśli ktoś kupił w księgarni, a nie bezpośrednio u nas. To już nie PRL, konkurencja robi swoje. :) Zaiste, stałe grono czytelników to bezcenna rzecz. Mamy np. klienta, który dzwoni co jakieś dwa miesiące i którego od razu po głosie się poznaje, bo jest z nami już kilkanaście lat. W tym miejscu pozdrawiam Pana S. :) Idę spać, bo jutro do roboty. 🌻 dla wszystkich czytających.

Pewnie, nie ma o czym mówić, wadę się wymienia i już. Dla usterki technicznej nie warto tracić twarzy :) Odwzajemniam pozdrowienia 🌼

Gość Łamacz tekstów 1
Oj, kiedyś nie wymieniali! Ale teraz inne czasy. A ja narzekam na zbyt duży wybór - w tym zalewie bzdur (niestety) trudno natrafic na perełkę. Trudno też o książkę z dużym drukiem, wy nie macie takiego problemu, a mi od maczku boli głowa, nie mówiąc o oczach.