ellana 0 Napisano Marzec 8, 2010 CZESC.DOSTALAM OSTATECZNA ODP OD NMC ZE MUSZE ODBYC RTP KURS CZYLI POWROTNY DO PRAKTYKI 12 TYG KURS.CZY NAJPIERW MUSZE ZDAC IELTS?.BLAGAM NIECH KTOS ODPISZE. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ellana 0 Napisano Marzec 8, 2010 czy jestescie pewne dziewczyny ,ze ILTS nie jest potrzebny?.czy musialyscie robic kurs adaptacyjny u w anglii najpierw? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość drifter Napisano Marzec 8, 2010 witam Jak chcesz to rob IELTS ktory nie jest wymagany w zadnym kraju czlonkowskim UE Hipotetycznie moge byc angielska pielegniarka chcaca popraktykowac w PL i Okregowa IPiP nie moze wymagac ceryfikatu odemnie NMC rowniez nie stawia wymogow gdyz dziala tu prawo europejskiej Jezyk polski jest jezykiem urzedowym UE Naklada sie ttu dylemat typu czy poradze sobie gdyz uzywajac jezyka polskiego nie moge w pracy ze wzgledow oczywistych Prosze poczytac broszure NMC a takze informacje OIPiP i wreszcie obalic mit IELTSu ktory od czasu 1 maja 2004 jest poruszany mimo ovzywistego bezsensu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Rudes82 0 Napisano Kwiecień 8, 2010 niech nam ktos odpisze:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość PanP Napisano Maj 4, 2010 Orientuje sie ktos z was jak wyglada takie interview przed podjeciem pracy w szpitalu?? Jakie padaja pytania? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość rajedyta Napisano Maj 14, 2010 Jestem pielęgniarką pracującą w UK od 2007r nie narzekam. Początki nie są takie proste nawet jeżeli znasz dobrze język angielski. Najłatwiej załatwiać pracę przez agencje rekrutujące pielęgniarki już w Polsce. Bo wtedy to one załatwiają wszystkie formalności papierkowe ale na pewno nie zaoferują najlepszych zarobków. Jeżeli szukasz pracy na własną rękę nie przez agencję. Potrzebujesz kompletu dokumentów. Po pierwsze rejestracja w NMC - angielski odpowiednik Izb pielęgniarskich bo to jest warunek rozpoczęcia pracy w tym zawodzie. Poza tym potwierdzenie adresu zamieszkania w UK ( min 2 rózne rachunki np za mieszkanie i elektryczność), powinno sie posiadać insurance number który prawidłowo otrzymuje się w momencie podjęcia pracy i nie powinien być wymagany przed jej rozpoczęciem (rzeczywistość jest inna). dwa dokumenty potwierdzjące tożsamość Paszport i najlepiej angielskie prawo jazdy. Polski Dowód osobisty nie jest akceptowany. Na dokładkę referencję co najmniej od dwóch profesjonalnych osób nie prywatnych i nie znajomych potwierdzających Twoje doświadczenie zawodowe w Anglii. Jak się bardzo chce wszystko jest do przejścia i wtedy jest czas na Interview. Pytania różne czasem to wygląda jak luźna rozmowa, czasem jak odpytywanko ze najomości różnych przepisów i procedur. Generalnie liczy się ogólne wrażenie, komunikatywność umiejętność wykazania swojej wiedzy i szczerość. Jeśli liczysz ze od razu podejmiesz pracę w szpitalu czy przychodni to można sie przeliczyć chociaż czasem sie udaje ale nie w NHS. Przeglądając oferty pracy dla pielęgniarek znajdziecie zdanie "wymagany jest min 6miesięczny ( częściej roczny)staż w pracy w UK" W NHS płace na początku są jedne z najniższych ale nie ma powodów do narzekań za to jest wiele dodatkowych przywilejów. Dlatego nawet angielskie dziewczyny które kończą szkoły pielęgniarskie zaczynają prace w Nursing home. Te które nie chcą wyjeżdzają do Australii aby tam zdobyć roczne doświadczenie i tym samym otworzyć sobie drogę w UK. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość rajedyta Napisano Maj 14, 2010 IELTS na 100 % nie potrzebny wykarzesz sie znajomością języka na interview I jeszcze z tego co się orientuje pielegniarki zarejestrowane w UK zeby podjąć pracę w USA również muszą zdawać odpowiednie egzaminy zawodowe. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość skoczwlas Napisano Maj 23, 2010 Witam jestem studentka 3 roku pielegniarstwa za pare dni przystapie do obrony dyplomu. Nie chce pracoowac wpolsce bo tu pielegniarki sa traktowane gorzej niz salowe, Chce po dyplomie wyjechac do Anglii i tam pracowac, Mam pytanie czy z kontaktowa znajomoscia jezyka ma szanse? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość rajedyta Napisano Maj 26, 2010 Nie wiem co masz na myśli pisząc kontaktowa znajomośc języka angielskiego? Najlepiej sprawdż stronę NMC (odpowiednik polskich Izb pielęgniarskich) Wszystko o rejestracji i wymaganiach jakie sa stawiane pielęgniarkom z UE znajdziesz pod adresem http://www.nmc-uk.org/Registration/Joining-the-register/ jeśli zrozumiesz to nie jest źle. Pozostaje mówienie. W UK żeby cokolwiek załatwić musisz najpierw przejść przez rozmowę telefoniczną (pierwszy test językowy). Z podstawową znajomością języka w mowie i piśmie możesz znaleźć pracę w jakimś podrzędnym nursing homie (lepszy rydz niż nic na początek). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
iskra_boża 0 Napisano Czerwiec 5, 2010 Ja w marcu skończyłam studia pomostowe. Po Liceum Medycznym o pracy w zawodzie można zapomnieć. Pracuję w zespole poradni specjalistycznych przy szpitalu w UK. Do rejestracji jako pielęgniarka nie potrzebna jest znajomość języka jakaś szczególna. Za to do pracy w szpitalu jest wymagana. Na Interview padają pytania zależnie od specyfiki pracy. Trzeba być zorientowanym, co się robi na danym oddziale. Składając podanie o pracę w państwowej opiece zdrowotnej, można tylko składać je przez stronę internetową NHS, nie ma innej opcji. Podaję stronę: www.jobs.nhs.uk. W każdej ofercie jest person specification i job description. Trzeba to przeczytać przed każdym interview, bo tam jest zawarte wszystko, o co mogą pytać na rozmowie. Ważne jest też, aby wiedzieć, że pacjentów trzeba traktować równo i z szacunkiem. Zarobki w państwowej opiece są jednakowe dla każdej pielęgniarki. Zaczynamy od band 5, to jest 20-26 tysięcy rocznie, co daje ok 12 funtów na godzinę. Band 6 to już oddziałowe itd. Pracując w szpitalu po godz. 20 płatna jest już stawka nocna. Weekendy i nocki ekstra płatne. Zawsze ma się płatną podstawę plus unsocial hours. Ja w poradni mam tylko podstawę, bo nie pracuję dłużej niż do 18. W październiku zaczynam studia mgr na kierunku pedagogika. Zawsze można coś więcej robić. W razie pytań, można do mnie pisać na maila, bo ja rzadko tu zaglądam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
iskra_boża 0 Napisano Czerwiec 5, 2010 Żaden IELTS nie jest potrzebny, jako że jesteśmy członkami Unii. Egzamin ten dotyczy tylko pielęgniarek spoza Unii. Jeśli język zna się komunikatywnie zaledwie, proponuję zacząć pracę od jakiegoś domu opieki. Najlepsze organizacje to MHA- www.mha.org.uk i Orchard- http://www.orchardcarehomes.com. Nie polecam nursing home'ów. Brud, smród i ubóstwo. Do tego niewykształcone Angielki, które zazdroszczą tym osobom, które są wykształcone, a do tego spoza UK. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
iskra_boża 0 Napisano Czerwiec 5, 2010 I naprawdę dziewczyny, zachęcam do podjęcia próby znalezienia pracy w NHS. To pracodawca, który dba o swojego pracownika. Padło jeszcze pytanie o okres adaptacyjny. W moim przypadku to 6 miesięcy pracy "under supervision". Czyli wszystko, co robię, sprawdza druga pielęgniarka, mam swojego mentora, junior sister, która uczy mnie angielskich procedur. Bo wszystko (prawie) wygląda tu inaczej. Nawet do założenia wenflonu używa się jałowego zestawu: gaza, rękawiczki. W Polsce tego nie ma. Jałowy tylko wenflon. Powodzenia życzę! :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
iskra_boża 0 Napisano Lipiec 15, 2010 Jakieś kilka dni. Jest ona ważna 6 miesięcy. Ja czekałam miesiąc na wypełnienie jej przez Izby pielęgniarskie w Polsce. W poniedziałek OMC teściowa ma mi ją wysłać do UK. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
_ladybird_ 0 Napisano Lipiec 16, 2010 dziękuję za odp. w poniedziałek miną dwa tygodnie jak czekam na aplikacje :( czy NMC się kontaktuje jeszcze telefonicznie przed wysłaniem ? czy od razu wysyła apliakcje na podany, w formularzu, adres ? a wracając do polskich Izb Pielęgniarek to, trzeba dla nich tłumaczyć z angielskiego NA POLSKI, te rubryki, w które polska Izba Piel. musi wypełnic ? pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
iskra_boża 0 Napisano Lipiec 16, 2010 Okres urlopowy w końcu jest, może więc wszystko się odbywać z poślizgiem. NMC nie kontaktuje się w ogóle. Aplikacji nie musisz tłumaczyć. Przygotuj się za to na długi czas oczekiwania w Polsce. Ja czekałam miesiąc, tyle się czeka w Izbach w Katowicach. Jak dostarczysz świadectwa pracy, to dodatkowo dostaniesz zaświadczenie o przebiegu pracy zawodowej w PL, które może się przydać. Przetłumaczyć będziesz musiała na angielski pieczątkę Izb, dyplom, suplement. Zrobić odpis notarialny dyplomu, bo nie przyjmują oryginałów w NMC. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
_ladybird_ 0 Napisano Lipiec 23, 2010 witam minęły już prawie 3 tygodnie od wysłania mojego maila do NMC i nadal nic - zadzwonilam tam dzisiaj i sie okazalo że w ogóle nie było mojego zgłoszenia :( teraz znowu musze czekać na aplikacje Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
iskra_boża 0 Napisano Lipiec 24, 2010 Ale wysłałaś druk aplikacji w załączniku? Druk dostępny jest na stronie NMC. Inaczej nic Ci nie przyślą. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
_ladybird_ 0 Napisano Lipiec 24, 2010 tak, pobrałam ten dokument (EU request for NMC application forms) ze strony NMC wypełniłam i wysłałam w załączniku, dostałam też automatycznego maila zwrotnego zaraz po wysłaniu, zadzwoniłam wczoraj no w NMC nie było mojego zgłoszenia teraz mam czekać na aplikacje od 7 do 10 dni troche czasu mi uciekło, a jeszcze, tak jak pisałaś, w polskiej Izbie będę czekać na wypełnienie . . . no trudno ja jestem świeżo po studiach - nie mam żadnego doświadczenia zawodowego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
iskra_boża 0 Napisano Lipiec 24, 2010 Ja jestem pielęgniarką od 15 lat, ale studia pielęgniarskie skończyłam dopiero w marcu tego roku. Wcześniej zarządzanie studiowałam heh. A od października zamierzam studiować promocję zdrowia i wczesne wspomaganie rozwoju. E-learning oczywiście :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość bzdura na cały max Napisano Lipiec 26, 2010 Praca w nursing home, to praca dla desperatów, którzy chwytają się byle czego. Angielki nie chcą tam pracować. Pracują Filipinki, Murzynki, Polki. Ciężka praca, rzadko możliwość awansu. Jestem pielęgniarką oczekującą na PIN, mieszkam w UK. Praca w nursing home? NIGDY! Pracuję dla NHS jako Auxiliary Nurse. Już niedługo zacznę pracę w zawodzie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość meaculpa Napisano Lipiec 28, 2010 hej jest moze aktualna lub byla studentka pielegniarstwa w uk? mam zamiar zaczac, i chcialabym sie dowiedziec czekgos o rekrutacjii Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość neladama Napisano Sierpień 2, 2010 Witam Jestem w trakcie uzupelniania dokumentow NMC Chcialam sie dowiedziec czy wie ktos ile wanzy jest dokument z Izb Piel o tym ze piel nie zostala pozbawiona prawa wykonywania zawodu i ze nie toczy sie postepowanie przeciwko niej Mam taki dokument ale wystawiony w 2007 roku Nie pracowalam od czasu jego wystawienia i nie wiem czy on jest nadal wazny czy musze zalatwiac na nowo Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Dorota_ma_kota Napisano Sierpień 2, 2010 3 miesiące jest ważne to zaświadczenie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość neladama Napisano Sierpień 2, 2010 Dziekuje bardzo za informacje Mam jeszcze jedno pytanko a mianowicie zadzwonil do mnie agent z UK i powiedzial ze nie dam rady sie zarejestrowac bo pracowalam tylko rok i to 3 lata temu w PL Co o tym myslicie ? Wiem i zdaje sobie sprawe ze praktyki sa wazne i ze musze popracowac gdzies zeby co kolwiek osiagnac i nie boje sie tego Jestem otwrta ale czy od razu przekreslac rejestracje w NMC i nie probowac? Jesli mozecie to odpiszcie mi jakie sadziecie Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Dorota_ma_kota Napisano Sierpień 3, 2010 Jeśli skończyłaś studia licencjackie po 2004 roku, to nie musisz mieć żadnej praktyki, a dyplom uznawany jest automatycznie. Jeśli jesteś pielęgniarką po medyku, to się nie zarejestrujesz bez wymaganego stażu pracy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość magda999999 Napisano Sierpień 4, 2010 hej lady bird dostalas ta aplikacje z nmc? bo wlasnie dostalam i bede wypelniac :) a wlasciwie to wysylac do polski do izby pielegniarkiej, chce to zrobic jak najszybciej bo moja obecna praca mnie denerwuje i chce w koncu pracowac jako pielegniarka. tez nie mam doswiadczenia zawodowego ;] Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
_ladybird_ 0 Napisano Sierpień 4, 2010 magda999999 aplikacja przyszła już na mój brytyjski adres ja jestem jeszcze w Polsce i teraz czekam aż przyjdzie pocztą na polski adres bo mąż mi ją odesłał z UK także jeszcze jej nie widziałam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość iskierka_boża Napisano Sierpień 4, 2010 Dziewczyny, zanim wyślecie cokolwiek do Polskich Izb, pamiętajcie, żeby najpierw uregulować zaległe składki. Inaczej nikt wam nie wypełni aplikacji. Do wypełnienia aplikacji musicie Izbom udostępnić dowód osobisty, prawo wykonywania zawodu, zaświadczenie o opłaconych składkach, podanie o uznanie kwalifikacji, znajdujące się na stronie www Izb, oraz oryginał dyplomu ukończenia studiów. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
iskra_boża 0 Napisano Sierpień 4, 2010 I suplement do dyplomu, nie zapomnijcie o tym. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
_ladybird_ 0 Napisano Sierpień 4, 2010 ja jak się rejestrowałam w Polskiej Izbie to najpierw musiałam wypełnić 2 wnioski, które wzięłam z Izby, do tego musiałam zrobić ksero: dowodu, dyplomu i suplementu, aktu małżeństwa, i musiałam mieć zaświadczenie od lekarza o stanie zdrowia pozwalającym na wykonywanie zawodu, i jeszcze 2 zdjęcia. Pytałam się o składkę - żadnej nie musiałałam uiszczać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach