Gość pelen etat Napisano Sierpień 31, 2013 a co my tutaj mamy jakis pelen etat na kafeterii, albo wolontariat, zeby odpowiadac w kolko na te same pytania??? praca nie wyglada tak, jak w polsce, inne sa wytyczne, inne prawo, inny zakres obowiazkow, prosze nie wprowadzac w blad! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Sierpień 31, 2013 pisze z doswiadczenia, jak masz pan inne to prosze sie wypowiedziec a nie krytykowac, jak to zwykle polacy tylko krytykowac i krytykowac ,ewentualnie sie przechwalac a ja to to robie a jaja jajajaja. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Sierpień 31, 2013 a ty nie krytykujesz teraz i nei narzekasz, polaczko? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość studentka_pielegniarstwa Napisano Sierpień 31, 2013 Bardzo proszę, by osoby, które nie mają nic konstruktywnego do napisania, łaskawie zamilkły. To tylko niepotrzebny spam. młoda pielęgniarko - jeśli jesteś zainteresowana pracą za granicą, naprawdę tylko na dobre wyjdzie Ci poświęcenie czasu na prześledzenie całego wątku, bo zawiera masę postów z informacjami, które na pewno Cię zainteresują (których autorką jest między innymi iskra_boża). Podstawa to rejestracja w NMC, tutaj masz adres: http://www.nmc-uk.org/ , wszystkie info na stronie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano Wrzesień 1, 2013 do młoda pielegniarka Pytanie-jakie obowiazki w domu opieki: to zalezy od domu opieki. wszystko bedziesz miec wyszczegolnione w umowie. glownym moim obowiazkiem sa leki, cala masa dokumentow do wypelnienia, przyjmowanie pacjentow, umawianie ich na spotkania ze specjalistami, zamawianie lekow w aptece i inne. W praktyce jest roznie, bo czasem carerki poproszą mnie abym kogos nakarmila. jak mam czas to ide jak mam robote np. papierkową to nie ide i juz. Czasem trzeba odmawiac bo będą cie wykorzystywały. i droga mloda pielegniarko posluchaj forumowiczow i poczytaj te 99 stron. Ja czytalam wszystko i duzo sie dowiedzialam. Duzo istotnych info znajdziesz w postach agnieszki i iskry bozej. papa RADA:ucz sie angielskiego i przyjezdzaj ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pama90 Napisano Wrzesień 1, 2013 Witam,wiem że to pytanie było już wiele razy zadawane ale niestety niektóre odpowiedzi są sprzeczne z tym co wyczytałam na stronie angielskich izb,jak to jest z tymi pieczątkami czy notariusz ma potwierdzic przetłumaczona przez tłumacza kopie, czy polska kopie ma potwierdzic notariusz a potem przetłumaczyć(łącznie z pieczątką notariusza)tłumacz? na forum są różne odp a na str izb jest inf: muszą być poświadczone kopie oryginalnych dokumentów, w tym zarówno w oryginalnej wersji językowej i tłumaczeniu na język angielski.Czyli rozumiem że konkretny dokument np dyplom ma być skserowany i podbity przez nortariusza+ 2 kopia przetłumaczona przez tłumacza. Tak to rozumiem, czy ktoś kompetentny może sie wypowiedzieć??????? wnioskując po tym co przeczytałam wiele inf tu zamieszczonych jest jednym stekiem bzdur i sprzecznych inf Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pama90 Napisano Wrzesień 1, 2013 I jeszcze jedno pytanie,właśnie chce zacząć rejestracje, obecnie jestem w pl,mój chłopak w anglii,czy do rejesracji podać lepiej pl czy jego angielski adres?sądze że jesli podam angielski to automatycznie wymagać będą angielskiego zaświadczenia o niekaralności....jak to jest....dopiero zaczynam ten skomlikowany wydawac by sie moglo proces a przede mna juz tyle watpliwosci...jeszcze raz prosze o odpowiedzi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pama90 Napisano Wrzesień 2, 2013 udzieli mi ktos odpwowiedzi? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Wrzesień 2, 2013 co prawda tam ktos tw. ze wszystko wie naj. ale ... ... jesli jestes albo bedzie w uk to tak, ale jak sama wywnioskowałaś, przejscie na adres angielski niczego nie przyspieszy a la noble' z ang adresem, a moze skomplikowac, nie ma zadnych przeciwskazan zeby zostac na adresie pl a la poprzednie, mysle ze nikt nie ma sobie prawa roscic do wszechwiedzy, niech sie zatem kazdy wypowiada za siebie, słuszny gniew naskakiwania za udzielanie rad i podawanie strony internetowej to tylko jakas forma małostkowości - ja wiem, to pokaze ze wiem i .... i nic własnie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość adresy i adresaci Napisano Wrzesień 2, 2013 Notabene, pielegniarka zawodowa ma jedną z ról edukację, nawet do skutku, oburzanie się na kogoś kto pyta źle świadczy, za to wiele mówi o czyjejś osobowości; ucinanie komentarzy przez ekspiację swojej złości dowodzi tylko braku profesjonalizmu i ciekawy jestem jak sie taki ktos w pracy o ktorej rzekomo wszystko wie naj zachowuje. Ta praca różni się od polskiej pracy piel, ale nie w stopniu który nie pozwalałby na identyfikowanie działań znanych z pl do ang, ostatecznie podstawy pozostają te same, a nawet na korzyść polskich (np. podręczników dla piel!); wiec nie podchodził do tego w ten sposób, raczej na korzysc piel pol ktore jest niedoinwestowane i to zasadnicza różnica; Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość via medica dolorosa Napisano Wrzesień 2, 2013 notabene, w por mimo mniejszych zarobków w pl, piel ang sa nierzadko naprawde niedouczone, olewają robotę i podejmuja rózne inne dziwaczne i sprzeczne z podstawami tego zawodu działania uwazane przez nie za rzecz dobrą :) pozdr. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
iskra_boża 0 Napisano Wrzesień 2, 2013 Stek bzdur? Oburzanie się na kogoś źle o nas świadczy? Świetnie. To ja od dziś nie czuję się w ogóle zobowiązania do pomocy nikomu, skoro tak. Życzę powodzenia i cierpliwości tym, którym tutaj się jeszcze chce zaglądać. Mój czas się skończył w tym wątku. Lepiej się zająć czymś, co przyniesie korzyści i satysfakcję, zamiast użerać się z pretensjonalnymi rodakami, którzy i tak nie docenią. Bye. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pama90 Napisano Wrzesień 2, 2013 przepraszam jeśli kogoś uraziłam,nie twierdze że wszystkie inf są złe,ale wiele z nich jest nieprawdą co zresztą każdy sam weryfikuje Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
_ladybird_ 0 Napisano Wrzesień 2, 2013 pama90 Miałam podobną sytuację. Mój mąż mieszkał w UK a ja kończyłam studia pielęgniarskie w Polsce. Co zrobiliśmy ? Aplikacja z NMC przyszła na nasz brytyjski adres. Następnie mąż mi ją wysłał do PL. Załatwiłam wszystko co do niej potrzebne w Izbach, przetłumaczyłam wszystkie wymagane dokumenty, załatwiłam sobie polskie zaświadczenie o niekaralności (jest ważne 3 miesiące) i wyjechałam do UK. Wszystkie kopie (zgodność z oryginałem) potwierdzilam u Solicitor'a a nie Notary of Public (notariusz). Po miesiącu NMC zatwierdziło moją aplikację i krótko po tym zapłaciłam i otrzymałam PIN. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość hapynurse1986 Napisano Wrzesień 3, 2013 do pama90 odnosnie pieczatek powiem (ponownie) jak ja zrobilam. mialam oryginal polski. poszlam do notariusza i on zrobil mi ksero. nastepnie udalam sie do tlumacza i on przetlumaczyl mi notarialną kopie na angielski łącznie z pieczątką notariusza. do NMC wyslalam notarialną kopię (po polsku) oraz tlumaczenie tej notarialnej kopii (po angielsku). mysle ze wytlumaczylam dokladnie. (jest tez droga odwrotna byla o tym mowa we wczesniejszych postach.) powodzenia z uzyskaniem PIN-u :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano Wrzesień 3, 2013 do pama90 odnosnie pieczatek powiem (ponownie) jak ja zrobilam. mialam oryginal polski. poszlam do notariusza i on zrobil mi ksero. nastepnie udalam sie do tlumacza i on przetlumaczyl mi notarialną kopie na angielski łącznie z pieczątką notariusza. do NMC wyslalam notarialną kopię (po polsku) oraz tlumaczenie tej notarialnej kopii (po angielsku). mysle ze wytlumaczylam dokladnie. (jest tez droga odwrotna byla o tym mowa we wczesniejszych postach.) powodzenia z uzyskaniem PIN-u ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość iza 1 Napisano Wrzesień 6, 2013 do Ani sorki ze sie nie odzywalam ale caly sierpien bylam w polsce odezwe sie do ciebie na e-maila w ten weekend pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kasia z krk Napisano Wrzesień 6, 2013 witam wszystkie pielegniareczki;)w wakacje odebralam dyplom licencjata pielegniarstwa,zamierzam wyjechać do uk i tam zaczas prace jako pielegniarka,wyslalam juz zgloszenie do nmc,czekam na papiery,choc bylo tu juz wiele inf na ten temat to prosze powiedzcie mi czy do rejestracji wymagane jest doświadczenie,z tego co wycztalam to po licencjacie moge aplikowac bez doswiadczenia????? prosze o inf bo nie wiem czy zaczynac wogole kompletowac dokumenty po otrzymaniu formularzy z nmc,czy odpuscic bo bez doswiadczenia nie da rady ??? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Wrzesień 7, 2013 Mozesz sie rejestrowac, nie musisz miec zadnego doswiadczenia, nasz licencjat jest automatycznie uznawany w UK. Powodzenia. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agnieszka9876 0 Napisano Wrzesień 8, 2013 kasia z krk, Do rejestracji w NMC NIE JEST WYMAGANE żadne doświadczenie zawodowe. Możesz tam startować z jeszcze "gorącym " dyplomem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość iza 1 Napisano Wrzesień 9, 2013 czesc Ania probuje sie z toba skontaktowac ale nie moge twoj e-mail jest zablokowany administracyjnie ,to ja dam ci swoj I ty napisz do mnie izazap34@wp.pl czekam na wiadomosc Izka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość pama90 Napisano Wrzesień 9, 2013 dziewczyny dzieki serdeczne za udzielenie odpowiedzi;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Wrzesień 10, 2013 Przepraszam, czy w trakcie/po rejestracji w angielskich izbach pielęgniarskich jako RN jest przeprowadzany jakiś egzamin zawodowy albo językowy? Czy można się zarejestrować i podjąć pracę dopiero za jakiś czas? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kułko Napisano Wrzesień 10, 2013 Nie ma żadngo egzaminu. Pracę można podjąć za jakiś czas ale jest warunek, w każdym roku musisz przepracować jakąś liczbę godzin. ok 400, nie jestem pewna ile dokładnie, na stronie NMC bedzie ta informacja Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Wrzesień 10, 2013 na stronie nmc sa wszystkie informacje dotyczace procesu rejestracji. nie wiem skad te pytania, skoro tam jest wszystko wyjasnione??? jesli nie znacie jezyka, to radze zostac tam, gdzie jestescie. bo rozumiem, ze nie potraficie przeczytac tego, co tam pisze! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Wrzesień 10, 2013 Kułko - Dziękuję za odpowiedź:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
_ladybird_ 0 Napisano Wrzesień 10, 2013 Hej Kulko :) jak tam praca w Bangor? Pozdrawiam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kasia z krk Napisano Wrzesień 11, 2013 do gościa!!!! to chyba logiczne że każdy kto sie rejestruje zna jezyk angielski, bo jak inaczej pracować w szpitalu,i każdy dokładnie przeczytał inf na str nmc ale rzeczywistość czasem bywa różna i chyba można zapytać, a miłe osoby odpowiadaja,takie jak ty nie musza sie udzielać! inteligencja polega na tym zeby nie dać poczuc sie gorzej osobie mniej inteligentnej, jeśli osoba zainteresowana pyta to można ładnie odpowiedzieć... ale niestety taka nasza polska mentalność....za granica beda ci mówić aż do skutku nie jest to nienormalne ze ktos pyta...moze pytać nawet 100 razy..a ktoś zapatrzony w siebie egoista potrafiacy tylko wytykać i szukać dziury w całym,najczęściej niezadowolony ze swojego życia myszkuje po forach i wytyka innych,komentuje wypowiedzi...taka nasza mentalność...na szczeście zawsze znajdą sie miłe osoby(polacy) służące pomocą w polsce czy za granica!i dzieki nim powstaja takie fora Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kasia z krk Napisano Wrzesień 11, 2013 do gościa!!! i nie mówi sie pisze tylko jest napisane!hehe warto znać i angielski i poprawną polszczyznę przy okazji!! ale dość bo to nie czas i miejsce:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gość Napisano Wrzesień 11, 2013 kasia weź głęboki oddech;) to chyba normalne że jak ktoś nie rozumie tekstu pisanego ma się jakieś wątpliwości co do jego inteligencji:D a co do pytania 100 razy to owszem, można. Ale nie się ktoś nie dziwi że inni będą się irytować lub uznać taka osobę za mało skoncentrowana i tym samym mało kompetentną.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach