Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aanaugi

swędzednie w czasie ciąży

Polecane posty

Jestem w 8 m-cu i strasznie swędzi mnie całe ciało, robiłam nawet próby wątrobowe i wszystko wyszło ok. Piłam nawet wapno bo myślałam, że to jakieś uczuleniowe.Ciało swędzi koszmarnie, jestem tak podrapana, że zrobiły mi się straszne wybroczyny i siniaki bo nie mogę przestać się drapać, najdziwniejsze jest to,że swędzi dosłownie wszystko i wszędzie bez wyjątku :-/Może któraś z Was miała taki problem. Proszę o radę!!!

właśnie sobie przebadałam (mam w domu glukometr bo mama jest cukrzyczką) i mam 95 więc po posiłku to nawet za mało

Gość bleeeeeeeeeeeeeeeeee
a co na to lekarz? mówiłaś mu o tym drapaniu?

Gość cholestaze wykluczono

? zrob jeszcze raz proby watrobowe to raz dwa moze to od tego co jesz albo jakis proszek kosmetyk? nie jestes alergiczka? wczesniej sie to nie zdazalo?

jasne, że tak!! na początku stwierdziła, ze to wina truskawek(był czerwiec)w lipcu ten argument padł ;-)) w sierpniu wysłała mnie na próbę wątrobową ale tu też ok chyba nie wie co ze mną zrobić;-)) inne ciężarówki z którymi rozmawiałam nie miały tego problemu więc dlatego jestem trochę zaniepokojona (w końcu to drapańsko trwa już 3 m-c)

ja bym do innego lekarza w takim razie poszla bo co lekarz to opinia swoja droga mocno wspolczuje idz do innego lekarza jeszcze nawet do rodzinnego

Nie jestem alergiczką i nigdy wcześniej mi się nie zdarzało tak drapać, moja walka z drapaniem to paznokcie o długości 2 mm ;-)) Lekarka stwierdziła, że kolejna próba jest zbyteczna bo wyniki są w normie najwyżej pójdę prywatnie. Zresztą dla niej to wszystko jest norma bo jak sama mówi organizm kobiety w ciąży bardzo różni się od normalnego stanu i zmiany hormonalne powodują różne dziwactwa...Szkoda gadać...

Ja bym pomyslała nad zmianą kosmetyków na tydzień. Odstawić to, co używasz do tej pory. Wszelkie żele i mydła zastąpić szarym mydłe, balsamy - gliceryną. Szampon kupić w aptece dla uczuleniowców. nie stosować żadnych wód zapachowych. Prać ubrania w proszku dla dzieci i jeśli już trzeba dolać płynu do płukania to również dla dzieci.Nie ma znaczenia, czy używasz tego, co przed ciążą. Alergię w ciąży możesz nabyć na te rzeczy, na które nie reagowałaś przed ciąą (ja tak mam).Po tygodniu będziesz widziała efekty albo wykluczysdz przynajmniej 1 źródło..

ngLka ale chyba jakbym była uczulona na proszek lub jakiś kosmetyk to swędzenie byłoby miejscowe a mnie swędzą nawet palce od stóp (skarpetek ostatnio nie noszę;-)), może się nie znam bo nie mam pojęcia o alergiach ale szare mydło kupię jeśli może mi to pomóc. inezhh jakie miałaś wyniki, że wykazało Ci cholestaze ? U mnie jest tak: fosfataza zasadowa 89,6 u/l (norma 35,0-129,00) alat 28,5 u/l (norma 5,0-41,0) aspat 31,5 u/l (norma 5,0-38,0)

Miejscowe? kochana, to w takim razie mnie po czekoladzie powinien swędzieć tylko przełyk? :DTak jak spożywka przenika do organizmu tak alergeny podrażaniając miejscowo przechodzą w skórę w głąb organizmu.Ja potrafiłam puchnąć na twarzy, gdy uczulały mnie gumki od skarpetek :D

hehe nieźle ;-)) widać we mnie pazur laika;-)) Piłaś może wapno podobno jest oduczulająca??

Gość annamaria123
mnie też wszystko swędziało ale bo porodzie mi przeszło, swędzi Cię bardziej w nocy czy w dzień?

najgorzej jest w nocy dlatego praktycznie nie sypiam, urywam kilka godzin w ciągu dnia ale to wszystko jest strasznie męczące....;-((

No, wapno powinno złagodzić objawy, owszem. Przynajmniej czasowo choć przy silnej reakcji alergicznej może niestety nie zadziałaś odpowiednio. Ja tam zawsze biorę 2 wapna jednorazowo, jak już mnie porządnie złapie. baderka -> niestety, jeszcze nie... jutro jadę do szpitala na wywołanie, bo minie równo tydzień od terminu

właściwie nie zmieniłam nawyków żywieniowych, jadam drób, ryby, piję dużo mleka co najmniej litr dziennie nie licząc jogurtu(wcześniej tak nie miałam)jem dużo owoców i warzyw raczej unikam ziemniaków i piję sporo wody mineralnej niegazowanej

Gość koszyczek..
to napewno holestoza

Mnie w ciąży zaczęła uczulać właśnie czekolada. mimo, że też nie zmieniałam nawyków żywieniowych. I keczup. Oj, keczup to mnie tak uczula, że całą noc się drapię jak wściekła. A przed ciążą na oba produkty długo długo nie reagowałam wcale (tylko jak byłam dzieckiem, to owszem, wysypywało mnie czasem po czekoladzie).Więc.. warto się też przyjrzeć diecie obecnej i spróbować np 2-3 dni nie pić mleka wcale (tak, wiem że ciężkie jak cholera bo sama pijam od kilka miesięcy litr dziennie).Baderka -> dzięki 🌼Ok spadam po zakupy, obiad mi się marzy a sam się nie zrobi. i zapewne to ostatni mój porządny obiad na dłuuuuugo dłuuuugo :)

Koszyczku, autorka robiła badania w kierunku cholestazy.

ngLka mnie koleżanka poleciła SATURAL (wapno+witamina C) w saszetkach nie wiem więc czy mogę rozpuścić dwie saszetki... ****masz już tydzień po terminie? współczuję Ci biedaczku, podobno najgorsze jest czekanie, podobno też przeważnie z opóźnieniem na świat przychodzą chłopcy, czyżbyś Ty też spodziewała się synka?;-))

Nie, spodziewam się dziewczynki, która jest tak samo leniwa jak mamusia (przyszłam na świat 2 tygodnie po terminie a dokładniej: 15 dni po). Z tymi "podobno" to zawsze jest 50 na 50 ;))))))No nie wiem, ja pijam samo czyste wapno, bo na przykład cytrynowe mnie uczulało dodatkowo :D

Ja urodziłam się miesiąc za wcześnie, więc chyba nie ma na to normy, za to już czasami czuję stresa bo mnie też został miesiąc do porodu ;-)) Odstawiam wapno z wit. C i kupie zwykłe, przyjmujesz w tabletkach czy rozpuszczane w wodzie??

Rozpuszczalne w wodzie, przynajmniej wątroby mi tak nie molestuje :-)

co fakt to fakt;-) tak jak radzisz mleko odstawiam, chociaż nie wiem jak ja to przeżyję...ostatnio to podstawa mojej diety;-))