Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

lady stonehenge

nie ma pracy po anglistyce

Polecane posty

Go艣膰 wiem, ze trudno w to uwierzyc
ale taka jest prawda co do mnie:) u mnie sprawdzilo sie to, ze wiele lat pracowalam spolecznie i wyrobilam sobie renom臋 :)

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kolejnaanglistka2
a ile godzin pracujesz tygodniowo?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Nieudacznicy
Kolejna anglistka, kolejna anglistka 2, Martucha i inne nieudacznicy! Przesta艅cie st臋ka膰, nie nadaje cie si臋 na te zaw贸d! Id藕cie do biura na sekretarki za 1500netto.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 roznie
sa takie dni ze pracuje po 4 h, a mam tez kilka dni pracy po 8 h zegarowych, to zalezy od pory roku, przed maturami i egzaminami gimnazjalnymi to bywa ze i po 12 h

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kolejna anglistka 2
widz臋, ze plecaki sie boj膮 o utrat臋 stanowisk i s艂usznie. wasz koniec nadchodzi. Nie b臋dzie juz wkr贸tce samozwa艅czych anglistek ucz膮cych dzieci, 偶e mauntain to g贸ra, fauntain to fontanna, a偶elazo airon Nie jest fizycznie mozliwe, zeby lektor mia艂 20 grup tygodniowo. 10 to du偶o na 15 to jak cz艂owiek nic nie robi tylko uczy. a przeciez trzeba jescze prowadzi膰 sekretariat i ksi臋gowo艣c jak sie ma w艂asna szko艂e. naprawd臋 masz fantazj臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do kolejnej anglistki 2
hmm z Twojego postu przebija zwykla zlosliwosc:( nie ucze dzieci ze mauntain to gora ale za to prostuje studentki przychodzace do mnie od wykwalifikowanych anglistek, ktore musze prostowac by nie mowily komfortejbl czy faszonejbl o kowerach nie wspominajac Sekretariatu nie prowadze sama sobie jestem sekretarka, a ksiegowosc prowadzi mi pani ksiegowa. Nie wiem skad Ci sie wzielo 20 grup tygodniowo? Twoj post jest dla mnie przykry, bo naprawde wiele pracowalam i pracuje nad swoja wiedza i jej brakami, na studia filologiczne mojej mamy nie bylo stac, bo wychowywala nas sama i mieszkalismy w malutkiej miejscowosci. Zdalam egzaminy British Council nie powiem jakie i na jaka ocene, bo tez to wysmiejesz. Tak jak pisalam duzo pracuje, czytam w oryginale teksty fachowe, a Murphy jest moja codzienna lektura przed snem Slucham BBC i CNN a na zajeciach korzystam z podrecznikow metodycznych i codziennie duzo czasu poswiecam na rozwoj wlasnego slowictwa czytajac The Economist czy inne The Timesy. dzieje sie to kosztem snu i czasu dla siebie, ale nauczanie i angielski sa pasja mojego zycia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kolejn anglitka2
z twojego postu przenika strach i bujdy na resorach. Kiolka zad艅 dla samozwa艅czej anglistki, kt贸ra 20 grup tygodniowo daje rade uczy膰. znajd偶 b艂臋dy. I really love my sister-in -laws. One of hers pintched me in my cheek on my wedding day smudging my make-up. I had spent two hours to make it. The other one gave me a tweezer, a bellow and an anti-dandruff shampoo as a wedding gift. Once, the day being fine, we decided to go for a walk. While we were sauntering along the river promenade Zoe the older of my sister-in-laws started hoping out of suddenly. The passer-bys started stareing at as, but she seemed not to have notice their stares. I didnt know where to put myself. I asked her to stop and she did. A few minutes later, she noticed a duck with it's ducklings swiming on a river and a children feeding some pens. Touched with these phenomenons, she started crying loudly that it was probably the best walk in her entirely live.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kolejna anglitka2
Z twojego postu przenika strach i bujda na resorach. Sk膮d mi si臋 wzi臋艂o 20 grup? Z twojego postu w kt贸rym piszesz, 偶e masz 200 s艂uchaczy. Jedna grupa to maxymalnie 10 os贸b. Czyli 200 s艂uchaczy to minimum 20 grup. Mnie jest przykro, ze ja pracy nie mam, ale kuynka pani dyrektor bez zadnych szk贸艂 i kwalifikacji ma. Panie po pedagogice tez s膮 przez wielu dyrektor贸w uwazane za wykwalifikowane anglistki. panie po studiach na kierunku geografia, czy socjologia ucza angielskiego bo maja plecy. Gdyby by艂o tak, ze naprawde nie ma anglit贸w to nie by艂oby w tym nic z艂ego, ale na jedno miejsce w szkole przychodzi po 100 CV od wykwalifikowanych absolwent贸w filologii angielskiej. Pewnie jedna z tych os贸b w mniemaniu, co poniekt贸rych jest ok a 99 to nieudacznicy. Ja mam mgr z filologii angielskiej i pracy nie mam. W pewnym urz臋dzie miasta informacje o wolych etatach dla naucycieli dziela sie na informacje jawne dla wszystkich i utajnione dla wybranych. Siostra mojego kolegi pracowa艂a przez dwa lata w gimnajum. Potrafi艂a utzyma膰 dyscyplin臋, nie mia艂a 偶adnych k艂opot贸w, ale jak dyrektor nie m贸g艂 juz du偶ej zatrudniac ja na umowe na czas okreslony to nie zdecydowa艂 si臋 jej da膰 pracy na czas nieokreslony, a zamiast niej zatrudni艂 swoja krewn膮. Nie wiem czy po filologii angielskiej, czy nie. Ty pracujesz, o ile to co m贸wisz to prawda, prywatnie. Tobie nasze protesty do ministerstwa edukacji nie powinny przeszkadzac w niczym, ale jednak w czyms ci przeszkadzaja. wnioski z Twojego zachowania mo偶na samemu wyci膮gn膮膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kolejna anglistka2
Jesli naprawd臋 uczysz sie samodzielnie od 16 lat to podziwiam i gratuluj臋, ale sk膮d mam wiedzie膰 czy to co m贸wisz jest prawda? Jako艣 nie potrafi臋 uwierzy膰 w 200 s艂uchaczy w szkole z jednym lektorem. No, ale rzeczywi艣cie mo偶e moje s艂owa sa krzywdz膮ce, mo偶e sa takie cyborgi. Ja sko艅czy艂am filologie agielsk膮, zdaje sobie spraw臋, 偶e to nie wszystko, ze nie znam tego j臋zyka do ko艅ca, 偶e musze powtarza膰, zeby sie nie uwsteczni膰, ale wkurza mnie to 偶e pani po socjologi z FCe wed艂ug prawa jest taka sama anglistka jak cz艂owiek, kt贸ry uczy艂 sie fonetyki, metodyki, zdawa艂 testy na poziomie cpe i jeszcze mia艂 praktyki w szko艂ach. W dodatku jesli np jakas prukwa w szkole ma krewna po takiej socjologii posiadaj膮ca FCe, to ta prukwa zwykle robi ko艂o d... anglistkom zatrudnionym na umow臋 na czas nieokreslony, coby swoja krewna zatrudnili do nauki angielskiego

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do znowu ja
jesli mi nie wierzysz no to trudno nie bede Cie wiecej przekonywac pracuje w domu, bo mam czesc domu wydzielona na firme, dwa razy w tygodniu mam zajecia w przedszkolu po 3h pod rzad wiec da sie wszystko polaczyc, grup wieloosobowych mam moze 3 liczace po 8 osob (nie liczac tych przedszkolnych) generalnie pracuje indywidualnie max do 4 osob w grupie bledow w Twoim tekscie bede szukala w niedziele, dzis juz padam, a jutro od rana mam zajecia:) oczywiscie ze sie boje co bedzie, Ty sie nie boisz? Czy zarobie czy nie zarobie to zus, podatek i rachunki musze poplacic, bo fiskusa to nie interesuje ze sa okresy slabsze w tym zawodzie mam na utrzymaniu trojke wlasnych dzieci i kilkoro dochodzacych wiec lekko nie jest dzisiaj mam klientow jutro jakas studentka mi ich odbierze juz widzialam ogloszenie ze lekcje ze studentka kosztuja 15 zl za godzine kurcze co to za stawka jest w ogole dlatego nie dziw sie, ze z mojego postu przebija strach. bo przebija.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Justyna Londan
pracy jest duzo oto przyklad ZMYWAK w UK polecam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Nieudacznicy
Do kolejna anglistka 2 Nie masz pracy bo masz chamskie usposobienie. Nie umiesz te偶 pisa膰 po polsku. Tyle na temat.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kolejna anglistka 2
tak ja jestem nieudacznikiem, a pani po politologii czy socjologii jest cz艂owiekiem sukcesu bo zrobi艂a fce ma plecy i ma prac臋. Szkoda czasu na dyskusje z plecakami

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Nieudacznicy
Jeste艣 nieudacznikiem, poniewa偶 posiadasz dobry fach i nie potrafisz go wykorzysta膰. Po co pchacie si臋 do szk贸艂?? Ani pieni臋dzy to nie daje, ani nic.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Phoebe20
oczywi艣cie 偶e po ZAOCZNEJ nie ma bo bardziej si臋 obija膰 nie mo偶na. w LO mia艂am wi臋cej godzin angielskiego ni偶 bym mia艂a na takich studiach. Na filologie jest sens i艣膰 jak ju偶 to na dzienne, zw艂aszcza jak si臋 chce uczy膰. A na t艂umacza to wystarczy roczne studium albo kurs jak si臋 zna j臋zyk. No ale jak ju偶 sko艅czy艂a艣 to faktycznie, poka偶 偶e jeste艣 mocna w tym angielskim, naucz si臋 chocia偶 jeszcze jednego j臋zyka i szukaj pracy tam gdzie potrzebuj膮 ludzi z j臋zykami...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Phoebe20
kolejnaanglistka2 nie masz pracy bo sobie nie radzisz ze znalezieniem jej. Podtrzymuj臋 偶e przy tylu ludziach dobrze znaj膮cych j臋zyk p贸j艣cie na anglistyk臋, zw艂aszcza zaoczn膮 to przyk艂ad bardzo sytuacji kiedy cz艂owiek ma klapki na oczach i brak pomys艂u na siebie. Mnie angli艣ci przez 13 lat szko艂y nie nauczyli prawie nic, za to korepetytorka kt贸ra siedzia艂a 3 lata w Anglii i z zawodu by艂a romanistk膮, i nauczyciel native speaker, z zawodu dziennikarz, przez rok owszem. Pojecha艂am na studia do Londynu, studiuj臋 full-time po angielsku i nie mam problem贸w ze znalezieniem b艂臋d贸w w Twoim 偶a艂osnym zadaniu. I bynajmniej nie nauczy艂am si臋 tego od filolog贸w w szkole, tylko dzi臋ki w艂asnej pracy i pomocy korepetytor贸w, kt贸rzy mieli PRAKTYCZNE podej艣cie do j臋zyka. A nawet jak ju偶 kto艣 sko艅czy艂 anglistyk臋 to nie ma problem贸w z prac膮, o ile ma pomys艂 na 偶ycie, jest mobilny, PRZYJAZNY a nie zgorzknia艂y jak ty i 艂atwo si臋 z nim pracuje.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Phoebe20
A poza tym z FCE nie mo偶na uczy膰 bo bym uczy艂a w gimnazjum haha ;P Trzeba mie膰 dobrze zdany CAE/po prostu zdany CPE i albo odpowiedni kurs, albo wykszta艂cenie pedagogiczne.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kurnikgry
PYTANIE Jestem nauczycielem kszta艂cenia zintegrowanego. Uko艅czy艂am 5-letnie studia magisterskie w Wy偶szej Szkole Pedagogicznej kierunek nauczanie pocz膮tkowe, dodatkowo uko艅czy艂am studia podyplomowe j臋zyk angielski w edukacji przedszkolnej i wczesnoszkolnej. Nadal doskonal臋 j臋zyk w prywatnej szkole j臋zykowej, przygotowuj膮c si臋 do egzaminu pa艅stwowego. W zwi膮zku z mo偶liwo艣ciami, jakie oferuje szko艂a, do kt贸rej ucz臋szczam, planuj臋 zdawa膰 egzamin TELC. W za艂膮czniku do Rozporz膮dzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 12 marca 2009 r. w sprawie szczeg贸艂owych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli ten rodzaj egzaminu nie zosta艂 wyszczeg贸lniony. Czy to oznacza, 偶e nie daje on uprawnie艅 do nauczania j臋zyka angielskiego? Czy zdany egzamin pa艅stwowy upowa偶nia mnie do nauczania we wszystkich klasach szko艂y podstawowej (maj膮c na uwadze moje wykszta艂cenie), czy tylko w klasach IIII? ODPOWIED殴 Zgodnie z 11 Rozporz膮dzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 12 marca 2009 roku w sprawie szczeg贸艂owych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli oraz okre艣lenia szk贸艂 i wypadk贸w, w kt贸rych mo偶na zatrudni膰 nauczycieli niemaj膮cych wy偶szego wykszta艂cenia lub uko艅czonego zak艂adu kszta艂cenia nauczycieli (DzU z 2009 r. nr 50, poz. 400 zacz膮艂 obowi膮zywa膰 dnia 1.09.2009 r.) kwalifikacje do nauczania j臋zyk贸w obcych w przedszkolach i szko艂ach podstawowych posiada osoba, kt贸ra spe艂nia jedno z poni偶szych wymaga艅: uko艅czy艂a studia magisterskie na kierunku filologia w specjalno艣ci danego j臋zyka lub lingwistyki stosowanej w zakresie danego j臋zyka obcego i posiada przygotowanie pedagogiczne, uko艅czy艂a studia wy偶sze w kraju, w kt贸rym j臋zykiem urz臋dowym jest dany j臋zyk obcy nauczany w szkole oraz posiada przygotowanie pedagogiczne, uko艅czy艂a studia pierwszego stopnia: na kierunku filologia w specjalno艣ci danego j臋zyka obcego lub w specjalno艣ci danego j臋zyka obcego lub lingwistyki stosowanej w zakresie danego j臋zyka obcego oraz posiada przygotowanie pedagogiczne, uko艅czy艂a nauczycielskie kolegium j臋zyk贸w obcych w specjalno艣ci odpowiadaj膮cej danemu j臋zykowi obcemu, uko艅czy艂a studia wy偶sze na dowolnym kierunku lub specjalno艣ci i legitymuje si臋: 艣wiadectwem z艂o偶enia pa艅stwowego nauczycielskiego egzaminu z danego j臋zyka II stopnia lub 艣wiadectwem znajomo艣ci danego j臋zyka obcego w stopniu zaawansowanym lub bieg艂ym (zgodnie z wymaganiami zawartymi w za艂膮czniku do niniejszego rozporz膮dzenia) i posiada przygotowanie pedagogiczne. Zgodnie z paragrafem 11 ust. 3 ww. rozporz膮dzenia kwalifikacje do nauczania j臋zyk贸w obcych w przedszkolach i szko艂ach podstawowych posiada r贸wnie偶 osoba, kt贸ra spe艂nia jedno z poni偶szych wymaga艅: uko艅czy艂a zak艂ad kszta艂cenia nauczycieli w dowolnej specjalno艣ci oraz legitymuje si臋 艣wiadectwem z艂o偶enia pa艅stwowego nauczycielskiego egzaminu z danego j臋zyka obcego I lub II stopnia lub 艣wiadectwem znajomo艣ci danego j臋zyka obcego w stopniu zaawansowanym lub bieg艂ym oraz posiada przygotowanie pedagogiczne, legitymuje si臋 艣wiadectwem dojrza艂o艣ci i 艣wiadectwem z艂o偶enia pa艅stwowego nauczycielskiego egzaminu z danego j臋zyka obcego I lub II stopnia. Kwalifikacje do nauczania j臋zyk贸w obcych w przedszkolach i klasach IIII szk贸艂 podstawowych, zgodnie z paragrafem 11 ust. 4 przytoczonego wy偶ej rozporz膮dzenia, posiada r贸wnie偶 osoba, kt贸ra ma kwalifikacje do pracy w wymienionych plac贸wkach oraz legitymuje si臋 艣wiadectwem znajomo艣ci danego j臋zyka obcego w stopniu co najmniej podstawowym i kt贸ra uko艅czy艂a studia podyplomowe lub kurs kwalifikacyjny w zakresie wczesnego nauczania danego j臋zyka obcego. Egzaminy potwierdzaj膮ce znajomo艣膰 j臋zyka obcego na okre艣lonym poziomie (podstawowym, bieg艂ym i zaawansowanym) zosta艂y wskazane w za艂膮czniku do przytoczonego wy偶ej rozporz膮dzenia 鈥炁歸iadectwa potwierdzaj膮ce znajomo艣膰 j臋zyk贸w obcych. Za艂膮cznik ten r贸wnie偶 stanowi, 偶e dokumentem stwierdzaj膮cym z艂o偶enie pa艅stwowego egzaminu nauczycielskiego z j臋zyka obcego I lub II stopnia, jest 艣wiadectwo potwierdzaj膮ce ten fakt zgodnie z zarz膮dzeniem nr 33 Ministra Edukacji Narodowej z dnia 30 sierpnia 1990 roku w sprawie egzamin贸w pa艅stwowych z j臋zyk贸w obcych. Egzamin TELC nie zosta艂 wskazany w za艂膮czniku do przytoczonego wy偶ej rozporz膮dzenia. Oznacza to, 偶e z艂o偶enie go nie nadaje kwalifikacji nauczycielskich. Natomiast je偶eli chodzi o nauczycielski egzamin pa艅stwowy z j臋zyka obcego, to zgodnie z paragrafem 11 ust. 2 pkt 4 lit. a kwalifikacje do nauczania j臋zyka obcego w szkole (z wyj膮tkiem nauczycielskich kolegi贸w j臋zyk贸w obcych) ma mi臋dzy innymi osoba, kt贸ra legitymuje si臋 艣wiadectwem z艂o偶enia pa艅stwowego egzaminu z danego j臋zyka obcego II stopnia. Zgodnie z powy偶szym, maj膮c na uwadze Pani wykszta艂cenie, to je偶eli z艂o偶y Pani egzamin pa艅stwowy II stopnia, to nab臋dzie Pani takie kwalifikacje. Natomiast je偶eli chodzi o szko艂y podstawowe, to w Pani przypadku wystarczy z艂o偶y膰 egzamin pa艅stwowy I stopnia i w贸wczas uzyska Pani kwalifikacje do pracy w tego typu szkole zar贸wno w klasach IIII, jak te偶 IVVI. Je偶eli chodzi o kwalifikacje do nauczania j臋zyka obcego tylko na poziomie przedszkola i szko艂y podstawowej w klasach IIII, to tak jak zosta艂o ju偶 wskazane, zgodnie z paragrafem 11 ust. 4 przytoczonego na wst臋pie rozporz膮dzenia, wymagane jest posiadanie kwalifikacji do pracy w tego typu plac贸wkach (ten warunek Pani spe艂nia, gdy偶 uko艅czy艂a Pani studia magisterskie na kierunku nauczanie pocz膮tkowe), uko艅czenie studi贸w podyplomowych lub kursu kwalifikacyjnego w zakresie wczesnego nauczania j臋zyka obcego w szkole (ten warunek r贸wnie偶 Pani spe艂nia, gdy偶 uko艅czy艂a Pani odpowiednie studia podyplomowe) oraz legitymowanie si臋 艣wiadectwem znajomo艣ci j臋zyka obcego w stopniu co najmniej podstawowym. Egzaminami potwierdzaj膮cymi znajomo艣膰 j臋zyka angielskiego w stopniu podstawowym s膮: First Certificate in English, University of Cambridge ESOL Examinations ocena A lub B, International English Language Testing System (IELTS) z wynikiem 5,06,0 pkt, Test of English as a Foreign Language (TOEFL) Eduacational Testing Service, Princton, USA: wersja interenetowa iBT z wynikiem ca艂kowitym minimum 57 pkt, wersja komputerowa CBT minimum 173 pkt i dodatkowo minimum 3,5 pkt z pracy pisemnej (TWE) oraz minimum 50 pkt z egzaminu ustnego (TSE), wersja tradycyjna PBT minimum 500 pkt i dodatkowo minimum 3,5 pkt z pracy pisemnej (TWE) oraz minimum 50 pkt z egzaminu ustnego (TSE), City & Guilds Level 1 Certificate in ESOL International (reading, writing and listening) Communicator (B2) 500/1765/2 funkcjonuj膮cy r贸wnie偶 pod nazw膮 City & Guilds International ESOL (IESOL) poziom Communicator 艂膮cznie z City & Guilds Level 1 Certyficate in ESOL International (Spoken) Communicator (B2) 500/1775/5, funkcjonuj膮cym r贸wnie偶 pod nazw膮 City & Guilds International Spoken ESOL (ISESOL) poziom Communicator. Je偶eli zda艂a Pani jeden z podanych wy偶ej egzamin贸w, to posiada Pani kwalifikacje do nauczania j臋zyka angielskiego w przedszkolach i szko艂ach podstawowych w klasach IIII. Adam Balicki pracownik naukowy Wydzia艂u Nauk Prawnych i Ekonomicznych Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego. Powiadom znajomego Drukuj artyku艂 www.oswiataiprawo.pl copyright 2011 -------------------------------------------------------------------------------- Wsp贸艂praca | Regulamin | Mapa Serwisu | Serwis dla nauczyciela Copyright 2007-2011 Wydawnictwo Pedagogiczne OPERON

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kurnikgry
Egzaminami potwierdzaj膮cymi znajomo艣膰 j臋zyka angielskiego w stopniu podstawowym s膮: First Certificate in English, University of Cambridge ESOL Examinations ocena A lub B, International English Language Testing System (IELTS) z wynikiem 5,06,0 pkt, Test of English as a Foreign Language (TOEFL) Eduacational Testing Service, Princton, USA: wersja interenetowa iBT z wynikiem ca艂kowitym minimum 57 pkt, wersja komputerowa CBT minimum 173 pkt i dodatkowo minimum 3,5 pkt z pracy pisemnej (TWE) oraz minimum 50 pkt z egzaminu ustnego (TSE), wersja tradycyjna PBT minimum 500 pkt i dodatkowo minimum 3,5 pkt z pracy pisemnej (TWE) oraz minimum 50 pkt z egzaminu ustnego (TSE), City & Guilds Level 1 Certificate in ESOL International (reading, writing and listening) Communicator (B2) 500/1765/2 funkcjonuj膮cy r贸wnie偶 pod nazw膮 City & Guilds International ESOL (IESOL) poziom Communicator 艂膮cznie z City & Guilds Level 1 Certyficate in ESOL International (Spoken) Communicator (B2) 500/1775/5, funkcjonuj膮cym r贸wnie偶 pod nazw膮 City & Guilds International Spoken ESOL (ISESOL) poziom Communicator. Zgodnie z paragrafem 11 ust. 3 ww. rozporz膮dzenia kwalifikacje do nauczania j臋zyk贸w obcych w przedszkolach i szko艂ach podstawowych posiada r贸wnie偶 osoba, kt贸ra spe艂nia jedno z poni偶szych wymaga艅: uko艅czy艂a zak艂ad kszta艂cenia nauczycieli w dowolnej specjalno艣ci oraz legitymuje si臋 艣wiadectwem z艂o偶enia pa艅stwowego nauczycielskiego egzaminu z danego j臋zyka obcego I lub II stopnia lub 艣wiadectwem znajomo艣ci danego j臋zyka obcego w stopniu zaawansowanym lub bieg艂ym oraz posiada przygotowanie pedagogiczne,

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mialam poprawic Twoj test
ale Ty mnie chyba wkrecasz co?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kolejna anglistka 2
nie, czekam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kolejna anglistka 2
ale nie przejmuj sie nawet ludzie po anglistyce robia b艂臋dy z tym, ze mniej i zazwyczaj po zastanawioniue wiedza co zle zrobili

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Tina83
Do osoby, kt贸ra w pseudonimie napisa艂a "nieudacznicy" A przepraszam bardzo kto powiedzia艂, 偶e nauczyciele s艂abo zarabiaj膮. Jako nauczyciel kontraktowy w chwili obecnej zarabia艂abym 1600 z艂 na r臋k臋 za etet czyli 18 gdz. Tylko, 偶e nauczyciele pracuj膮cy na sta艂e w szko艂ach maj膮 ok. 22 gdz prowadzenia zaj臋膰 tygodniowo. Wiem, 偶e si臋 to nie umywa do zarobk贸w in偶ynier贸w, ale we藕cie te偶 pod uwag臋, 偶e taki nauczyciel mo偶e mie膰 jeszcze zlecenia/umowy o dzie艂o ze szk贸艂 j臋zykowych, z kt贸rych odlicza tylko podatek (bo je偶eli pracujesz w jednej pracy za conajmniej minimalne to w贸wczas nie p艂acisz sk艂adek z drugiej pracy i to jest te偶 wa偶ne dla takich szk贸艂 bo w贸wczas one nie ponosz膮 dodatkowych koszt贸w). Nie m贸wi膮c ju偶 o tym, 偶e s膮 wakacje/ferie podczas kt贸rych mo偶na wypocz膮膰. B膮d藕 te偶 jak kto woli jecha膰 z dzie膰mi na kolonie - dodatkowa kasa. Co zaradniejsi mog膮 si臋 odnale藕膰 w roli rezydent贸w biur podr贸偶y. A i nie zapominajmy o najwa偶niejszym - roczny bezp艂atny urlop na podratowanie zdrowia. A teraz sp贸jrzmy na oferty, na kt贸re mog臋 odpowiedzie膰 poza szkolnictwem: minimalne wynagrodzenie brutto/1500 brutto, umowa zlecenia/agencyjna z wynagrodzeniem prowizyjnym. Skoro w szko艂ach nauczyciele tak 藕le zarabiaj膮 to dlaczego nie mo偶na si臋 tam dosta膰 na ciep艂y etacik tylko wszyscy si臋 tam tak pchaj膮?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Tina83
Zapomnia艂am doda膰, 偶e s膮 jeszcze p艂atne nadgodziny

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Do Tina83
Pracuj膮c te same 18h w tygodniu w domu, sam na sam z doros艂ym uczniem, nie u偶eraj膮c si臋 z dzie膰mi czy dyrektorem, nie doje偶d偶aj膮c, zarabiam 4500z艂. Jest r贸偶nica?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kolejna anglistka 2
Do do Tina. Gdzie znalaz艂as takiego frajera, krt贸ry p艂aci ci 80-100 z艂 za lekcje

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Tylko wlasna dzialalnosc
Ciekawe ile mo偶na zarobi膰 za godzin臋 nauczania w Europie? Dawno chcia艂am podr贸偶owa膰, pomieszka膰 to tu to tam. Czy kto艣 si臋 orientuje?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Tina83
Ja pisz臋 o faktach, kt贸re mo偶na sprawdzi膰 - wystarczy zapyta膰 znajomych nauczycieli. Co do tego czy jest r贸偶nica - patrz punkt wy偶ej - skoro nauczyciele tak ma艂o zarabiaj膮 i zdecydowanie lepiej jest za艂o偶y膰 dzia艂alno艣膰 to dlaczego nie p贸jd膮 w Twoje 艣lady. Mogliby przecie偶 rzuci膰 prac臋 w szkole za艂o偶y膰 dzia艂alno艣膰 i zarabia膰 kokosy.

Udost臋pnij ten post