Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie do tych co wiedzą

Jak dbało się o urodę w czasach PRL?

Polecane posty

Gość Wlos anielski na choinke
Z drobno pocietego celofanu..taki szeleszczacy....i pomarancze to mi Swieta przypomina. a w Sylwestra prywatki ..ruski szampan serpentyny i konfetti z papierkow z dziurkacza....

Gość tuli_panek
Nasi rodzice napoczęte butelki z alkoholem "zabezpieczali" rysując na etykiecie kreseczkę na poziomie płynu. My i na to sposób mieliśmy. Upijało się dane winko, czy wódeczkę i dolewało wody. Mama i tato często potem mówili, że butelka zbyt długo stała napoczęta, bo zawartość już zwietrzała......!!! ;);)

Gość i ja też...
I cała prawie ściana w pokoiku - mata slomiana, a na niej Maryla Rodowicz, Janczerski (No To Co), Krajewski (Czerwone Gitary), Klenczon (Trzy Korony), Lech. A zeszyty z aktorkami? Miałyście? Ja miałam. :D

Gość i ja też...
Do dzisiaj ludzie wierzą w to "wietrzenie". :D

Ale moczylo sie taka naklejke troszke i wtedy zjachala ( sama haha ) nizej. A pamietacie fryz \" na mokra wlosze \"?

Gość tuli_panek
Tak.......!!! Miałam matę, na niej tylko zdjęcia Trubadurów, bo ja się w Sławku Kowalewskim kochałam...! ❤️❤️❤️ Zeszyty z aktorkami to chyba każda dziewczyna w tamtych czasach miała...! :D:D Ale wspomnienia......!!!

Gość pozdrawiam ja 66
Dwie ruskie lalki "chodzące" - podobne do mumii, ale ukochane jak to lalki - oddałam dopiero rok temu! Ciekawe, czy ktoś się nimi bawi teraz? :-) Kto jeszcze taką miał?

Gość niuniaaaczek
swietny temat :) moja mama zyla w tamtych czasach i bardzo milo je wspomina bo faktycznie nie bylo biedy zylo sie skromnie ale kazdy mial wszystko, a teraz co z tego ze polki w sklepach uginalja sie od towarów jak ludzi na to nie stac pozatym moda wraca z dawnych lat :) na strychu znalazłam mnustwo rzeczy mamy z tametego okresu, kurde jaka ona byla szczupła ja chociaz tez na figore nie narzekam to jednak w talii nie zmieszcze sie w jej sukienki ;p mam tez kilka par butów mamy z tamtego okresu!!! cudowne i na bardzooo wysokim obcasie :) czasem je ubieram :P swietnie sie trzymaja z reszta wtedy szystko bylo lepszej jakosci nie to co dzis :P jak ogladalam zdjecia z tamtych lat, moją mame , jej kolezanki wszystkie takie szczupłe sliczne piekne włosy a teraz kazda ma tone tapety na ryju i udaje pieknosc ehhhh :) ale tak czy tak nie chcilabym zyc w tamtym okresie :P

Gość i ja też...
A ja chciałabym. A wiesz, dlaczego? .... bo wtedy była MŁODA. I nic mnie nie bolało.

Gość pozdrawiam ja 66
smak i zapach pomarańczy raz w roku na Gwiazdkę.....

Gość tuli_panek
Mokrą włoszkę oczywiście pamiętam! :) A fryzurę pt. Mufka pamiętacie...? Na festiwalu w Sopocie śpiewał Kanadyjczyk Robert Charlebois. Miał śliczne mocno kręcone włosy. Podczas występu zaprosił na scenę swoją piękną żonę Mouffe. Cały amfiteatr oszalał...! Wszyscy skandowali: Mufka, Mufka, Mufka...!!! Dziewczyny po festiwalu zaczęły czesać się jak Robert, ale fryzura przyjęła nazwę od imienia jego żony. Kto chce popatrzeć, posłuchać...? http://pl.youtube.com/watch?v=s3_T_zT6lr0

Gość pozdrawiam ja 66
Jak się nazywał ten przystojniak co śpiewał Frontieeeera! ?

Gość tuli_panek
Moja córka bardzo prosi, żebym o "plastikach" wspomniała. Były to plastikowe, sandałki w koszmarnie krzykliwych kolorach. Ja ich nie cierpiałam, bo dzieciom nogi w tym się cholernie pociły, córka uwielbiała za ich kolorki...! Inne buty w tych latach były takie szare, smutne...

Gość pozdrawiam ja 66
i do tych plastików tzw. "lajkry" czyli legginsy błyszczące!

Gość tuli_panek
Frontiera......! :D:D:D Tak...! Taki przystojny Włoch śpiewał...! A z nim młoda Polka...! Jak jej zazdrościłyśmy, że to ona z NIM na tej scenie, tak blisko, ramię w ramię...! Ale jak się oni nazywali - nie pamiętam. :(

fryza na Mufke nie pamietam ,za to pamietam wielkie tapiry za czasow mojej mamy. Buty plastikowe to byl koszmar ale kazdy nosil ,nogi sie pocily i wykrzywialy. Fajne wtedy byly podkolanowki i skarpetki ,- biale , azurowe . Chinskie moze ,nie pamietam. Za to byly cudne chinskie sukienki dla dziewczynek . Mialy piekne pastelowe kolory i wiekszosc z nich miala paseczek w pasie ,wiazany z tylu na kokarde. Ja w sukni mojej mamy od slubu cywilnego bylam jakis czas temu na weselu kolezanki . Piekna z koronki ,wrocila do lask. Tak jak mawiala moja babcia ze trzeba zbierac ciuchy do wielkiego kosza wiklinowego ,po dwudziestu latach trzeba kosz wywalic do gory nogami i to co jest na spodzie bedzie hitem mody.

Gość pozdrawiam ja 66
Marco Antonelli i Halina Benedyk - jak mogłam zapomnieć Marco!!! 😍 - on taki Włoch, a ona - typowa Polka - ładna para

Gość tuli_panek
Jasne...! ANTONELLI...! I piękna Halinka...! Też mi wstyd, że zapomniałam...! A Morco przecież po nocach się śnił...! Taki śliczny był...! Hehehehe...!

Gość pozdrawiam ja 66
on nadal jest śliczny....... tylko jakiś taki stary się zrobił...... ;-)

Gość pozdrawiam ja 66
Dziwne, że mężczyźni się starzeją, a kobiety nie - nie uważacie?

Muszę wypróbować tusz z mydłem ;) Zastanawiam sie jak to było,że wtedy nie było tylu kosmetyków,a dziewczyny i tak były piękne,miały piekne gęste włosy,ładna cerę...A teraz mało która wyjdzie z domu bez makijażu czy bez zrobionych włosów.Ciekawe dlaczego

Aha,mialam zapytać:jaka to jest fryzura "mokra Włoszka"?Ta sama co dzisiaj,tzn włosy pogniecione na żel w fale??

Gość tuli_panek
Może faceci mniej o siebie dbają...? Nie wiem. :( W moim liceum nie wolno było dziewczynom chodzić w spodniach, bo to nieprzyzwoite. Wyjątek stanowiły koleżanki tzw. "dojeżdżające", ale one mogły w tych spodniach tylko do szatni wejść, na teren szkoły już nie. Więc w szatni ściągały portki i spódnice zakładały. Te przebieranki wywoływały wielką radochę u naszych chłopaków, bo szatnie były oczywiście wspólne...! Nigdy nie mogłam pojąć czemu chodzenie w spodniach - nieprzyzwoite, "błyskanie" majtkami w szatni - przyzwoite......!!! Hehehehe...! :D:D:D

Gość no prosze
Jak zdychala komuna to wydawalo sie ze nigdy lezka sie nie zakreci a tu prosze dzieciaki (wybaczcie, rocznik 50 sie klania) wyciagaja to tak jak my czasy przedwojenne. Och jaka mialam radoche gdy wyciagalam sukienke mojej mamy, kotra nosila w ciazy. Swietny topik. Jasne nie bylo wielu rzeczy w sklepach ale jak dziewczyny chodzily ubrane. Pamietacie sukienki z farbowanych pieluch tetrowych!!!!! Pamietam cale kreacje szyte ze scinkow/resztek kupowanych w Bomisie

A jak to sie robiło??

Tzn te loczki

Gość tuli_panek
Ja znam taki. Mocna trwała nałożona na dłuższe włosy. Po umyciu nie rozczesywać, tylko wmasować specjalny żel o nazwie Mokra Włoszka. Suszyć z opuszczoną głową. I już, gotowe...!