Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość desperatka555

Bylam wczoraj u psychologa....

Polecane posty

niestety, ale czlowiek to nie tylko cialo, ale rowniez i psychika, czy to Ci sie podoba, czy nie. a psychologia to jak najbardziej nauka, osadzona nie tylko w teorii, ale przede wszystkim w empirii. Niejedne badania, o ktorych czytales, byly prowadzone przez psychologow, a Ty nawet o tym nie wiesz.

zawsze szczery - nie zgodze sie z tym :) Holduje naukowemu rozumieniu inteligencji, nie potocznemu :)

Gość Luśka W.
Szczery ma rację, kiedyś w liceum mieliśmy zastępstwo z jednym starszym nauczycielem, doświadczenie, szacunek, renoma. No i jakoś tak wyszło, że usłyszałam od niego uwagę o moich inteligentnych oczach. Nie pamiętam dokładnie, o co chodziło, ale fakt miał miejsce. W związku z powyższym oraz słowami szczerego, pomyslałam, ze co mi szkodzi - będę wierzyć w tę teorię. ;-)

konkret 1: a czym jest nauka w takim razie?" konkret 2 nie prosilem o podawanie dziedzin tylko o definicje konkret 3 a psychologia to jak najbardziej nauka, osadzona nie tylko w teorii, ale przede wszystkim w empirii. Niejedne badania, o ktorych czytales, byly prowadzone przez psychologow, a Ty nawet o tym nie wiesz a swoja droga, ciekawe jak ktos sprowadzajacy psychike do duchow opisuje kwestie "inteligencji"

Wedlug alternatywnie" inteligencja pewnie nie istnieje, podobnie jak pamiec, uwaga, czy emocje, w koncu nie sa obserwowalne, a niektore z tych konstruktow nie sa tez mierzalne :)

Zawsze szczery - ale ja przeciez nie napisalam o zadnych konkretnych, jednostkowych badaniach, wiec mozna przyjac, ze zmyslam :) Lepiej nie burzyc czyjegos przekonania, ze psychologia to tylko poradnictwo i gabinety, a szeroko pojeta diagnostyke, badania neuro, powiazania psychologii z reklama, marketingiem, praca po prostu zignorowac :) No nic, ja bede spadac, bardzo milo sie rozmawialo, mimo roznic w spojrzeniu na swiat :) milego dnia wszystkim :)

Gość Luśka W.
Szczery, nie wiem, czy słyszałeś, ale Europejczycy źle zinterpretowali tę rzymską maksymę. pierwotnie chodziło o to, że możliwość znalezienia wyjątku potwierdza jedynie fakt, ze taka reguła została sformułowania, a nie, że istnienie wyjątku dodaje tej regule wiarygodności :)

luska nie wiem czy czytalas to co napisalem, bo ani nie pisalem o wiarygodnosci ani o negowaniu, stwierdzilem jedynie, ze od regul bywaja wyjatki :-)

Gość Luśka W.
Wiem, to była luźna uwaga.

Gość Luśka W.
A ściślej pytanie, czy o tym słyszałeś.

a swoja droga nie widac glownej wolnomyslicielki kafeteryjnej? zaglebila sie tak mocno w siebie, ze wywrocila sie na lewa strone? ;-)

Gość Luśka W.
Też prawda, trochę to podejrzane ;-) No chyba, ze szuka jakiegoś wywrotowego cytatu do zagajenia kolejnej dyskusji :)

Gość Alternatywnie
oszczędna, zawsze szczery -> dla mnie inteligencja to przede umiejętności logiczno-matematyczne, które się po trosze ma a po części nabywa/rozwija. To jest to co napędza rozwój ludzkości i czym posiłkują się kreatywne dziedziny nauki (definicja całkiem niezła jest tutaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Nauka) służące poprawie bytu ludzi. Dla mnie nauką nie jest ani ekonomia (to dziwaczna mieszanka socjologii i prostej, aczkolwiek udziwnionej matematyki; ciekawe, że mało który autorytet w tej dziedzinie nie przewidział kryzysu i ŻADEN nie zna recepty na jego zakończenie, że o kolejnych niesprawdzających się prognozach nie wspomnę) ani psychologia (kompletna mnemonologia mnemana, jak już wcześniej pisałem, oparta na tezach typu "wydaje mi się"). Poza tym co to za nauka która stawia więcej pytań niż daje odpowiedzi? Ustosunkowując się do pytania "jak rozpoznać dobrego mechanika" - całkiem logicznie. Jeśli, odnosząc się do poprzedniego mojego przykładu, auto mi nie chce zapalić a "mechanik" konkluduje, że to wina spalonej żarówki w kierunkowskazie to chyba coś nie tak, nie? No, chyba że ktoś jest kompletnym analfabetą technicznym - wtedy przełknie ten kit. Tutaj działa prosta logika, której - niestety - brakuje w psychologii. Powiem wam tak - miałem okazję "podsłuchać" gadki pewnego ponoć "niezłego" psychologa (prawdę mówiąc to dotyczy 2ch osób parających się tym zajęciem) - z ich prywatnych wyznań wynikało, że oni kompletnie nie mieli pomysłu na poradzenie sobie ze sporą liczbą pacjentów (czy jak kto woli - klientów). Reasumując - powsłuchiwali się w zeznania klienta, walnęli parę mądrze brzmiących frazesów i kasę wzięli! Dlatego murem stoję za psychosceptykami z tego forum!

Gość Alternatywnie
Jeszcze jedno - koleżanka "dkkdkdk" przeżyła samobójstwo w najbliższej rodzinie. Mimo mojego "naukowego wyrachowania" łatwo mi sobie wyobrazić emocje towarzyszące takiej traumie. Do was to nie dotarło - zapewne "inteligencji emocjonalnej" też u was nie za wiele...

zapewne "inteligencji emocjonalnej" też u was nie za wiele... przeciez stosownie do tego co napisales to ona, podobnie jak emocje nie istnieja, wiec nie rozumiem na co sie powolujesz, bo chyba nie na duchy co? a czy przezyla czy nie przezyla to tego nie wiesz ani ty ani nikt inny wypowiadajacy sie na forum, natomiast kazdy niech ocenia kogo chce i jak tylko chce

Gość Alternatywnie
(...)ozumiem na co sie powolujesz, bo chyba nie na duchy co?(...) Na empatię.

Gość alternatywnie no co ty
przecież empatia nie istnieje bo tego nie da sie ani zmierzyć, ani zważyć....:classic_cool:

i jak to szło..."bez serc, bez ducha to szkieletów ludy" czy jakoś tak:p

a swoja drogą bardzo zaimponowały mi wypowiedzi oszczednej i zawsze szczerego. ;)🖐️ aż dziw że to kafe:p

Gość Alternatywnie
Uuu - zabiłeś mnie teraz swoim "poszczuciem" humoru. Wektor lub ciężar właściwy - noooo, błysnąłeś - ale raczej zębami w szyderczym uśmiechu ;). Mógłbym ci równie mało elegancko odszczeknąć, panie miłośniku psychologii, ale szkoda zachodu :P A zamiast tracić czas i pieniądze na bezproduktywne leżenie na kozetce u psychokasobiorcy (czy coś w tym rodzaju) polecam niezmiennie sport (patrz moja pierwsza wypowiedź na pierwszej zakładce tego topiku). Nawet starożytni twierdzili, że ruch to klucz do ogólnego zdrowia człowieka, w tym stanu umysłu. No, ale jak ktoś woli kisić się przed TV a problemy rozwiązywać zwierzając się obcej, małomównej i obojętnej na nasz los osobie (ups! pardon - miało być emocjonalnie obiektywnej!) to jego/jej sprawa.

Gość Alternatywnie
16:07 [zgłoś do usunięcia] alternatywnie no co ty a swoja drogą bardzo zaimponowały mi wypowiedzi oszczednej i zawsze szczerego. aż dziw że to kafe Niektórym imponują wyniki w zawodach w jedzeniu hamburgerów na czas - zależy co nam miłe dla ucha/oka/obyczajów :P

tak, tak...😴

Mógłbym ci równie mało elegancko odszczeknąć, panie miłośniku psychologii, ale szkoda zachodu juz to robiles kilka razy wiec nie udawaj greka ;-)