Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Szczepan

Dlaczego polaczki tak uroczyście obchodzą rocznicę śmierci Karola Wojtyły?

Polecane posty

Gość nie przesadzalabym
z tą wielkością dzieł filozoficznych i dramaturgicznych karola wojtyły. filozof był z niego marny, grubo poniżej przeciętnego poziomu absolwenta filozofii, jakich w kraju tysiące. a co do jego "dramatów" - zwykła grafomania wystawiana jedynie przez zdewociałe kółka "artystyczne". Ale głośno tego nikt nie powie. jakby stalin malowal pisanki to też by się nikt nie ośmielił skrytykować.

Gość nie przesadzalabym
no i jak tu nie wspomnieć o twórczości Nerona wielbionej przez tłumy? ten sam mechanizm

Czyli twoim zdaniem cała szopka związana obchodami rocznicy zgonu Karola jest powodowana jego niekwestionowanym wkładem do dorobku kulturowego Polski i świata? :D:o Błąd. Polaczki obchodzą rocznicę jego śmierci dlatego, że to NASZ pappież, że był taki fajny i śmieszny i pomógł reganowi obalić komunizm. Poza tym - był mądry, bo tak mówią ludzie, wiec to pewnie prawda. Poza tym był papieżem i już przez sam ten fakt Polacy są gotowi padać na kolana słysząc nazwe Jan Paweł I. Poza tym - religijność polaczków jest na pokaz, jest od święta, jest "uprawiana", b tak zostali wychowani i bezwiednie powtarzają określone ceremoniały, nie wgłębiając się w ich faktyczny sens, znaczenie, czy symbolikę. taki syndrom owczego pędu. A to o czym ty piszesz - dział literackie, rozprawy filozoficzne, itp. to i tak 99% polaków nie wie o czym mowa :o 🖐️

Gość nie przesadzalabym
i nie wiem co do kultury wniósł piłsudski ale do historii na pewno to że twojej prababci oszczędzone zostało jebanie przez 50 czerwonoarmistów dziennie, jaby z pewnością było gdyby ta swołocz się przetoczyła przez nasz kraj nie wiem kto to powiedział, że cud nad wisła to nie żaden cud maryjny, myśmy im po prostu nieźle wpierdolili w dupę :D

>> bo był sluchaj, mialam okazje go poznac. i rozumiem, skad to uwielbienie. Też kiedyś byłem na prywatnej audiencji. i było fajnie, ok. Ale odrobina refleksji nad zachwytem, w końcu zwykłego człowieka, a nie pół Boga, też by była wskazana.

Może dlatego ,że dla wielu był po prostu Zwykłym -Wielkim Człowiekiem ?

Gość bo takkkk
mam w dupie co mówią inni.Co roku 02.04 zapalam świeczkę o 21.37,bo tak chce,bo pamiętam.A inni Polacy niech robią co chcą:)

>> w Polsce taki Szczepan to kwestionuje :o Nie kwestionuje jego zasług, ale dostrzegam też wady. Wkurrwia mnie bezwiedny owczy pe, kult jednostki, bo tak trzeba, bo tak wypada :o

bo takkk-------i to jest najlepsze podejście do tematu :) Pozdrawiam :)

>> a ile pisano o relidze z okazji jego smierci? I sadzisz, że równie hucznie będzie obchodzona choćby pierwsza rocznica jego śmierci? :o

Nie przesadzałabym - skoro dzięki Piłsudskiemu mojej babci nie zapięli czerwonoarmiści to podziękuj Wojtyle, że dzięki niemu mówisz teraz po Polsku i że możesz pisać co Ci ślina na język przyniesie.

Szczepan ---------przecież nie musisz uczestniczyć w tym owczym pędzie ? W czym więc problem ?

Gość Deutschland Ginter Holm
bo jestesmy kurwa państwem wyznaniowym a co zrobil dobrego papiez a no namieszał kurwa w tych biednych łepetynach dla hierarchi koscielnej duzo zrobił a bo zyją jak paniska a dla przecietnego obywatela nic nawet jest gorzej bo od samego modlenia nie polepszy sie nam stopa zyciowa ale polaczki to jakiś pojebany naród

>> że dzięki niemu mówisz teraz po Polsku i że możesz pisać co Ci ślina na język przyniesie. :o twoim zdaniem on jest jedynym zasłużonym w walce z komuną? :o Pierrdolisz jak potłuczona 🖐️

Cos w tym pytaniu jest..jak mieszkalam w Polsce mialam sasiadow co caly tydzien chlali,kradli grzeszyli na kazdym kroku,kazdy wiedzial jacy oni sa a jak przyszla niedziela to zapierdalali do kosciola i to siadali w pierwszej lawce,zeby kazdy widzial jacy to pobozni sa.tacy ludzie dla mnie sa skresleni.Ja nie chodze do kosciola nie dlatego,ze nie wierze w Boga,ale dlatego,ze kosciol dla mnie to korupcja liczy sie tylko kasa i malo ksiezy jest z powolania.Przekonalam sie o tym nie raz.Jezeli chodzi o rocznice zawsze z sentymentem do tego podchodze nie rozwieszam nic na oknach,ale wiadomo,ze pamietam.I mam sentyment do Jana Pawla wiadomo,ze czlowiekiem byl dobry,a byl tez polakiem wiec tym bardziej o nim pamietam.To,ze nie chodze do kosciola to,ze mam takie podejscie do kosciola to nie znaczy,ze dzis nie moge go mile wspomniec.Taka juz jestem nie ide w brew sobie do kosciola,zeby pokazac jaka to pobozna jestem.

>> Szczepan, Tobie się marzy kult jednostki, tylko wk**wia Cię, że to nie Ty jesteś ta jednostką. Mimo iż jestem jednostką wybitną, to wkurwiałby mnie kult mej skromnej osoby :classic_cool:🖐️

Żyjemy w wolnym kraju.Kto chce niech obchodzi .Kto nie chce - nie musi.Niedawno dzieciaki miały wolne w szkole - bo rekolekcje,dzisiaj mają wolne - bo 4 rocznica,przed Świętami będą miały wolne - bo od czwartku tzw.wielki tydzień.Nie za dużo tego wolnego??? To mnie wkurza.Nie dość ,że system edukacji w naszym kraju bardzo kuleje , to jeszcze przed samym końcem roku szkolnego same wolne dni.

>> A nawet komentowac go? Chciałabyś zabronić mi zabierania głosu na forum dyskusyjnym? :D :o Nie bądź śmieszna.

>> to jeszcze przed samym końcem roku szkolnego same wolne dni. dodajmy - z powodów religijnych. W Państwie, teoretycznie, świeckim :o:o

Gość bo takkkk
dzieci mają wolne bo są egzaminy 6 klas. Bez przesad moi mili:O

Szczepan, wybitny to Ty nie jesteś, z Twoich wypowiedzi wynika, że Piłsudski sam nas uchronił przed czerwonoarmistami :P Pozwól, że Cię zacytuję "Pierrrdolisz jak potłuczony" :P

>>d zieci mają wolne bo są egzaminy 6 klas. 3 dni na rekolekcje, 2 dni na wielki czwartek i piątek, razem pięc. Tylko w tym miesiącu. Nie za dużo? I przede wszystkim po co?

>> Płatek- akurat polska edukacja jest nadal bardzo do przodu w porownaniu z krajami na zachodzi Akurat nasz system, od czasów reformy, uwstecznia dzieci, a nie rozwija :o Co zresztą potwierdzają liczne badania, które mówią, że jedynie 20% polskich uczniów rozumie to co czyta. O wnioskowaniu logicznym już nawet nie wspomne :o

Gość nie przesadzalabym
nie sam ale kurwa był przywódcą realnym, podejmującym decyzję, organizującym strategię, ponoszącym odpowiedzialność a nie kolesiem który siedzial sobie w okienku, machał ręką i "natychał" naród duchowo