Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

straciłam wiarę

Przestałam wierzyć... przez kościół...

Polecane posty

Gość miraaaa
Autorko GRATULACJE!!!!! Popieram Cię w 100 %.

nie wierzysz bo nie masz takiego chlopaka jakiego sobie wymarzylas? pracy takiej jak kolezanki? tak duzych piersi jak aktorki? powodzenia? czy po prostu nie wierzysz bo uleglas nagonce telewizyjnej i modzie? a co ja mam uzasadniac jakies brednie? ja tez nie wierzylem i zylem jak szmata bez zadnych wartosci.

Gość jestem ciekawa ksieżniczko
marco polo lajt. "nie napisałam nigdzie że to jego wina, że w Afryce panuje AIDS. Ale gdyby nie jego zakazy odnośnie prezerwatyw pewnie drastycznie ten wskaźnik by spadł. On powiedział NIE prezerwatywom ale nie zdawał sobie sprawy, że ludzie tak bardzo mu wierzą, tak go posłuchają, że będą się wzajemnie zarażać. On taki autorytet... gdyby chciał wiele ludzi by teraz żyło a nie umierało z powodu AIDS" Ludzie w Afryce nie znają Boga i nie wiedzą o istnieniu kościoła. Owszem odbywają się tam misje ale wciąż są one zbyt wielką kroplą w morzu by mieć na ten kraj jakikolwiek wpływ. Ludzie w Afryce tak naprawdę zyja po swojemu wg swojej własnej kultury więc sorry ale chrzanisz. Łączenie Aids z zakazem uzywania prezerwatyw to już jest jak dla mnie paranoja. Przeciez ludzie i tak robią po swojemu, zarówno tam jak i na całym świecie. Aids się rozprzestrzeniło dzięki rewolucji seksualnej i z powodu uprawiania seksu pozamałżeńskiego. Co do gwałtu na dziewczynce czy tego typu historiom. Kościół w ten sposób nie mówi broń Boże że gwałt jest akceptowalny. Nie! To chyba oczywiste że gwałt jest wielkim złem. Kosciół chce w ten sposób zapobiec dalszemu złu. Niby dlaczego zycie dziewczynki ma być ważniejsze od dziecka w jej łonie ? To dziecko ma takie samo prawo do zycia skoro już doszło do jego poczęcia to człowiek nie ma prawa tego zabijać. to jest morderstwo. Ale tu tez nie rozumiem twojego oburzenia. Ta dziewczynka czy inni ludzie i tak zrobili pewnie po swojemu, więc w czym masz problem. I tak się dzieje po twojemu przecież. Nie ? Ludzie i tak uzywają prezerwatyw, i tak zapładniają in vitro, więc jest po waszemu, nawet jeśli robicie źle. Więc w czym macie problem ? W tym że ktos inny mówi że to jest złe ?

jestem ciekawa ksieżniczko ja nie jestem żadnym autorytetem i we mnie nikt nie wierzy, nie słucha moich racji - a co za tym idzie - nikomu nie wyrządzam tym krzywdy. Nikt nie ma do mnie żalu, że robię coś źle. Kościół jest największą mafią na świecie, wierzą w niego miliony i dlatego też powinni robić WSZYSTKO by innym żyło się lepiej, by naprawdę mieli w nim oparcie. Oni jedyne co potrafią to namawiać ludzi do wiary, dawać kasę na nowe kościoły i nowe samochody. Tyle robią. Nie chce mi się odpowiadać na każde twoje pytanie, bo mamy całkiem inne podejście do tej sprawy i wyniknie z tego niepotrzebny monolog. ja swoje Ty swoje. I nie jest mi źle z tym co teraz czuję. Wierzę, w wielki wybuch, w inne cywilizacje gdzieś tam żyjące, wierze w siebie, że to dzięki mnie i temu co robię decyduję o swoim życiu, że to ja podejmuję decyzję a nie ktoś za mnie... I też chcę się wypisać z kościoła. Koniecznie.

jak kumpel byl na misji w zambii budowal kosciol to mowil ze u nich na targu to sie chodzi po pas w blocie i ze murzyni sa tak glupi ze po prostu sie ich nie da niczego nauczyc :)

Gość dsfgdsgf
hehe gdybym nie znała prawdy i opierała swoje zycie na tym co mowi TV i wiele srodkow masowego przekazu tez bym tak myslała ale zeby osadzac kogokolwiek i cokolwiek trzeba troche o tym wiedzieć 🖐️ naswiecie od wiekow toczy sie walka dobra ze złem, zastanowcie sie czemu tak sie atakuje kościół?I radze sie bardziej przyjrzec temu co mowi np o in vitro czy antykoncepcji jakie sa skutki bo wy gadacie jak chca wielcy tego swiata bo w gruncie rzeczy jestesmy marionetkami ale to od nas zalezy czy poddamy sie Bogu czy diabłu ale po smierci nie bedize odwrotu

no to na drodze tez podejmuj decyzje jedz na czerwonym nie bedziesz sluchac jakis glupich zakazow !! pedz 150 po waskiej uliczce i nie plac za zakupy w sklepie ehh co za ludzie dziwni

jestem ciekawa ksiezniczko typwy moher kosciol sie co dziennie za nas modli i za to nie mam zydzic dac pare zl.na tace bo jak nie dam to jestem pazerna. ty masz swoje zdanie autorka inne ja mam takie jak autorka. i zapewniam cie,ze nie musze wchodzic w dupe ksiedzu dajac mu na tace i latac co tydz.na masze a i tak zostane zbawiona bo jestem dobrym czlowiekeim.i nie pierdol mi tu kurwa,ze jak odwrocilam sie od kosciola to pujde do piekla huja prawda sory autorko,ze sie tak tu wprosilam,ale takie gadanie zmuszanie kogos do wiary w kosciol mnie wkurza

nie wierzysz bo nie masz takiego chlopaka jakiego sobie wymarzylas? pracy takiej jak kolezanki? tak duzych piersi jak aktorki? powodzenia? czy po prostu nie wierzysz bo uleglas nagonce telewizyjnej i modzie? a co ja mam uzasadniac jakies brednie? ja tez nie wierzylem i zylem jak szmata bez zadnych wartosci. Dla mnie wartością jest rodzina, wzajemna pomoc, wiara we własne możliwości. Nie muszę modlić się i prosić powietrze o zbawienie. Ono i tak mi nie pomoże. I nie pragnę cudownego faceta bo już takiego mam. Nie zazdroszczę nikomu pracy bo każdy zasługuje na to na co sam zapracuje, a co do piersi... hehehehe akurat wiele aktorek to mi by zazdrościło. Poza tym moją wartością nie jest Bóg i kościół i co? uważasz że żyje jak szmata?? wręcz przeciwnie, czuję się wolna, wyzwolona, nie związana z żadną mafią...

i zapewniam cie,ze nie musze wchodzic w d**e ksiedzu dajac mu na tace i latac co tydz.na masze a i tak zostane zbawiona bo jestem dobrym czlowiekeim.i nie pie**ol mi tu k**wa,ze jak odwrocilam sie od kosciola to pujde do piekla ch*ja prawda no wrecz milosc od ciebie bije na kilometr:D

oj marco nie lubie takich aroganckich prowokatorow ale ok na jakiej podstawie wnosisz ze nie wierze z powodow jakkichs pierdol? po czym wnosisz, ze "zyje jak szmata"? o chuj ci chodzi w ogole czlowieku:) pisze swoje zdanie a ty rzucasz chamska odzywka bez wlasciwie komentarza blee

Gość smells like 90
Dla mnie 100% katolików to hipokryci.

Gość smells like 90
co to za kazania?

pokaz mi gdzie ja napisalem ze ty zyjesz jak szmata problem ludzi polega na tym ze nie sluchaja tego co inni do nich mowia i nie potrafia czytac tekstu ze zrozumieniem tylko przekrecaja w taki sposob zeby od razu moc zaatakowac widze u ciebie wyrazny wplyw telewizji i netu

Gość jestem ciekawa ksieżniczko
Rozumiem że ta dyskusja do niczego nie prowadzi. Bo kazdy z nas będzie pisał ciągle po swojemu jak zacięta płyta. Nic nie piszesz ile masz lat. Rób jak chcesz. Kazdy ma wolną wole. Tylko w tej chłodnej matematycznej kalkulacji własnego zycia weź jeszcze pod uwage tą opcje że kiedyś umrzesz i to kiedyś może być szybciej niz Ci sie zdaje a wtedy już możesz mieć nagle zupełnie inne spojrzenie na wszystko i wielki zal do siebie. To tyle w tym temacie.

Kosciół chce w ten sposób zapobiec dalszemu złu. Niby dlaczego zycie dziewczynki ma być ważniejsze od dziecka w jej łonie ? To dziecko ma takie samo prawo do zycia skoro już doszło do jego poczęcia to człowiek nie ma prawa tego zabijać. to jest morderstwo. Tak... ale jak kościół mordował i gwałcił to było dobrze? bo robili to w imię Jezusa, Boga czy innego wielkiego autorytetu? Gówno prawda. Księża gwałcą małe dzieci, molestują chore, sami płodzą dzieciaki a potem się ich wyrzekają... a ile dało na aborcję swojej kochanki to już nikt nic nie mówi... Jak dla mnie usunięcie małego zarodka - kościół uważa, że człowiekiem jest człowiek MYŚLĄCY - zarodek niestety jeszcze nie myśli - niż zabicie dziecka 9-10-12 letniego jest jeszcze większą zbrodnią. Poza tym - kościół tak zabrania aborcji chorych dzieci - ale jak już się takie urodzi to oni umywają ręce - nie opiekują się nimi, nie płaca na nie, nie pomagają. Najwięcej kasy dają inni ludzie, a nie kościół...

jak umrę to i tak nie będę o tym wiedziała... NIKT nie żyje IDEALNIE, Ludzie kłamią, oszukują, zdradzają. W takim razie spotkamy się wszyscy w \"piekle\", bo przecież za byle gówno można tam trafić...

jezu czlowieku moze ty lubisz przegrywac zycie na kafe,mi szkoda czasu,nie bede sie z toba pierdolic jak z jajkiem,nie chgcesz gadactonie tylko czepiasz sie pierdol wiec nara pokloc sie z innymi ja chcialam fajnie pogadac

Gówno prawda. Księża gwałcą małe dzieci , molestują chore, sami płodzą dzieciaki a potem się ich wyrzekają... a ile dało na aborcję swojej kochanki to już nikt nic nie mówi... a tacy jak ty czy ja czy inni na tym forum kradna cpaja daja dupy zapieniadze oszukuja morduja wyludzaja itp...... co to za przyklady zawsze sie znajda czarne owce. polecam mniej telewizji a i moze pojdz sobie na jakis mityng dla odprezenia :)

jezu czlowieku moze ty lubisz przegrywac zycie na kafe,mi szkoda czasu,nie bede sie z toba pie**olic jak z jajkiem,nie chgcesz gadactonie tylko czepiasz sie pie**ol wiec nara pokloc sie z innymi ja chcialam fajnie pogadac jak na razie to ja gadam a ty przeklinasz i toczysz piane z ust a ja z pieniaczami i frustratami nie zamierzam dyskutowac kobieto:)

Gość dsfgdsgf
bo chodzi o to ze człowiek jak ma "troche" grzechów na sumieniu i jest daleko od Boga, od kościoła to po prostu wkurwia go kościół, bo dla niego to za duzo chodzic do spowiedzi, do koscioła, i wierzyc wedlug nich w to wszystko to głupota najlepiej wkrecic sie w wir zycia, patrzec tylko na siebie, miec w dopie innych, zyc własnym rozwiązlym zyciem, bo czego nie robi sie dla przyjemnosci?? pamietajcie ze człowiek został stworzony przez Boga i ZAWSZE bedzie pragnął jego bliskości no więc im bardziej walczycie z Bogiem tym bardziej czegos wam w zyciu bedzie brakować te problemy troski wkoncu was zniszczą

Gość dsfgdsgf
własnie zawsze przeciwnicy koscioła odgrazają się, sypia wulgaryzmami itp i kto tu jest zły?Kościół przeciez nie naucza nienawiści a diabeł przeciwnie

dla mnie zastanawianie sie nad Kosciolem nie ma zadnego sensu bo co za roznica jaki jest kosciol skoro boga i tak nie ma