Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tiaaa

YORK - CHCE KUPIC ALE SIE BOJE ŻE...

Polecane posty

Gość tiaaa

Witam :) zastanawiam sie nad kupnem szczeniaka rasy York poniewaz zawsze o nim marzylam :) mam jednak dylemat poniewaz pracuje i studiuje i bede musiala go zostawiac na kilka godzin dziennie samego, nie na cale dnie ale nie zawsze jest ktos w domu wiec bedzie musial zostawac czasami sam (max 4) . Niestety nie mam mozliwosci pozostawienia go w pustym mieszkaniu poniewaz mam tez kota, piesek bedzie musial byc zamkniety w pokoju stad tez moje watpliwosci - po pierwsze żal mi szczeniaka zostawiac samego, boje sie ze bedzie piszczal a po drugie ze ze zlosci zacznie sie dobierac do mebli, kabli a nie mam mozliwosci zostawiac go w pustym pomieszczeniu tylko wlasnie w pokoju Pani od ktorej chce kupic pieska oczywiscie twierdzi ze to nie problem i ze piesek zajmie sie sam soba i smialo moge go zostawiac w domu ale pewnie nie jest obiektywna poniewaz zalezy jej na sprzedazy a wiec moze ktos kto ma pieska tej rasy moglby mi cos doradzic? dziekuje i pozdrawiam :)

Gość tez sie wscieklam
kup dwa yorki, samca i samice. Napewno nie bedą się nudzić jak będą sami w domu

Gość tiaaa
niestety nie stac mnie na taki wydatek, jak wiadomo te pieski sa doscy drogie

yorki to żywotne psy i na pewno sie bedzie nudzil sam, ale chyba rozróby nie zrobi...

Gość wreducha
napewno bedzie ze zlosci wszystko niszczyl, uwierz mi bo przezylam to na wlasnej skorze. Nie powinnas go zamykac w pokoju

Gość maturka4
Po co ci pies, jak nie masz dla niego czasu? Tylko, żeby się męczył?

Gość ja mam yorka i codziennie
przez 5 godzin zamkniety jest sam w pokoju i nic mu sie zlego nie dzieje. Wystarczy kupic mu duzo smakolykow i zabawek wiec ma sie czym zajac. Po powrocie wynagradzam mu to dłuuugim spacerem ;)

Gość tiaaa
niby to mały piesek ale czytałam wiele opini ze jest złośliwy więc boje sie że może poczynic szkody a jest to dosyc maly pokoj i zagracony, kable od tv i komputera, nogi od stołu, tapicerka na łóżku, tapety - czy sie za to nie zabierze ze złości? ta pani od której mam kupic powiedziala ze jak mu kupie duzo zabawek to napewno sie nimi zajmie ale w koncu to szczeniak wiec ...

o ile wiem to malego psa (w sensie mlodego) nie zostawia sie samego, przynajmniej przez kilka pierwszych tygodni

Gość tiaaa
to nie jest tak ze nie mam czasu bo pracuje tylko w weekendy a wtedy z kolei mama ma wolne wiec nie bedzie sam, kwestia jedynie pozostawienia go na jakies 3-4 godziny dziennie na okres kiedy bede szla na uczelnie a mama nie wroci jeszcze do domu

Gość natusiaaaaaaa
Ja mam 10 miesięcznego yorka, i ten piesek nie nadaje się do zamkniecia w pokoju, to bardzo zywiolowe pieski wszedzie ich pelno. a przedewszytskich to psy do towarzystwa nie kupuj sobie psa skoro ma spedzac tyle czasu w pokoju kup sobie rybki :) w doodatku mowisz ze nie stac cie na 2, wiec wnioskuje ze kupisz bez odowodu, lepiej w rodowodem bo lepiej zaplacic 2000 zamias 1000 i miec 100% zdrowego psa z dobrej chodowli, przemysl yorki sa drogie w utrzymaniu bo potzrebuja najdrozsza karme royal canin za kilogram 30zł jedza wolowinke i kurczaczka, potzrebuja takze wizyt u fryzjera raz na 2 miesiace koszt to nawet 100 zł no i yorkom nie wypadaja same zeby wiec tzreba isc do weterynarza i tu kolejne 200 zł specjalny szampot i gzrebien. a bym zapomniala z trudem daja nauczyc sie czystosci

Gość tiaaa
mysle, ze to kwestia przyzwyczajenia ale jak bedzie taki malutki to żal mi go będzie zostawic samego nawet na te 3 godziny :( czy da sobie rade? dodam jeszcze ze mam do wyboru pieska ktory ma 3,5 miesiaca oraz 2 miesiecznego... ktorego wybrac w tej sytuacji? moze starszy lepiej sobie poradzi ?

no fakt york kosztuje cholernie duzo, sama karma, szampon, fryzjer itp a co do rodowodu to to tylko zaswiadczenie ze jest z rodowodem i za to sie placi ale mozna chyba kupic psa bez rodowodu a jak kogos stac to do niego dokupic zaswiadczenie o rodowodzie

Gość tiaaa
tak zamierzam kupic szczeniaka bez rodowodu za 1000 zł

Gość natusiaaaaaaa
a stac cię będzie na karmę tą najdroższą żeby zapewnić psu dobry start życiowy? i stac cie bedzie na fryzjera? i na inne rzeczy oamietaj ze yorki uznaje sie za psu gwiazd i wsyztsko co ich dotyczy jest strasznie drogie

Gość tiaaa
nie chce z rodowodem poniewaz nie mam zamiaru jezdzic z nim na zadne wystawy i nie jest mi rodowod potrzebny piesek ktory ma 3,5 miesiaca jest z sprawdzonej hodowli - wlasciciel to znajomy mojego chlopaka natomiast wlascicielka tych 2 miesiecznych szczeniakow wystawia je na allegro wiec to bardziej ryzykowne

Gość natusiaaaaaaa
a tak wogóle nie mozesz gpo zostawic na 3-4 godziny bo yorki malutkie musza wychodzic na siusiu co 1,5 - 2 godziny zeby nauczyc sie czystosci bo jak wyzej napisalam z trudem daja sie nauczyc czystosci

Gość tiaaa
odnosnie tej karmy to czy tylko wlasnie ta jest odpowiednia? nie wystarczy taka dla malych pieskow znanych producentow? odnosnie fryzjera to raz na jakis czas moglabym sobie pozwolic na taki luksus a raczej pieskowi :D

"a stac cię będzie na karmę tą najdroższą żeby zapewnić psu dobry start życiowy? i stac cie bedzie na fryzjera? i na inne rzeczy oamietaj ze yorki uznaje sie za psu gwiazd i wsyztsko co ich dotyczy jest strasznie drogie" nie no,chyba zwariowałaś :o gwiazde filmowa z psa bedziesz robic czy jak :D :o wez go jeszcze na uniwersytet zapisz ("start życiowy") :D :D

Gość natusiaaaaaaa
karma z marketu sie nie nadaje podobno royal canin i eukanuba jest najlepsza... ale skoro cie nie stac to moze chociaz z nizszej polki troche acana lub brit, tansze ale juz lepsze od tych z marketu a fryzjer nie raz od czasu do czasu tylko co 2 lub 3 miesiace a kapiel 1-2 w miesiacu jak chcesz cos jeszcze wiedziec to pytaj :)

tiaaa - jak chcesz psa dobrze odzywiac to sama mu gotuj... (to nie zart) karmy dawaj jak nie masz nic świeżego na podorędziu a pies głodny jest...

ale takie sa fakty, karme musza miec specjalna, szampon specjany bo maja wlosy a nie siersc, czesac codziennie i do tego fryzjer inaczej zarosnie i wyglada brzydko :D

Gość natusiaaaaaaa
Kwiatku napisałam że yorki uznaje się za psy gwiazd a nie ze to gwiazdy chodziulo mi ze slawni ludzie maja najczesciej yorki jako swoich malych pupilkow

Ellinka - nie no co za bzdury- nic nie musi miec specjalnego ten pies :D

Gość natusiaaaaaaa
yorki to nie jakies kudle ze ugorujesz na codzien od tego jest karma bogata w witaminy i inne potzrebne skladniki potrzebne pieskowi

Gość tiaaa
szczerze mowiac to jeszcze sie nie orientowalam w odzywianiu bo wlascicielka zapewnila ze udzieli mi wszelkich instrukcji w chwili odbioru pieska poki co zastanawiam sie tylko wlasnie z tego wzgledu ze bedzie musial zostawac sam :( moze lepiej wstrzymac sie do wakacji kiedy bede mogla wiecej czasu mu poswiecic, przynajmniej przez kilka pierwszych miesiecy? a moze jak sie przyzwyczai do mojej stalej obecnosci to pozniej bedzie gorzej reagowal na samotnosc ?

natusiaaa - no dobra ale nie rob z yorka czegos wyjatkowego :D to pies mysliwski przypominam do polowan na szczury...

tiaaa - generalnie pies to towarzyskie zwierze i nie lubi byc sam a im bardziej temperamentna rasa tym gorzezj bedzie znosic samotnosc...

ale psow nie mozna zywic tylko rzeczami gotowanymi, musza dostawac karme dla psow