Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 aaa-nka

Dieta surowa - witaria艅ska

Polecane posty

Go艣膰 monika_________
Mo偶e jakimi艣 innymi, delikatnymi w smaku, orzechami? Makadamia? Nerkowce? Ale to mo偶e ju偶 nie by膰 to samo.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Witajcie, ostatnio ma艂y ruch na naszym topiku, ale nie poddawajmy si臋, nie musimy by膰 w 100% na surowej diecie - zim膮 spokojnie wystarczy 51%. Ta dieta jak m贸wi膮 prawdziwi witarianie powinna nas uchroni膰 przed r贸偶nymi chorobami, a w dzisiejszych czasach to jedyna deska ratunku. Nasz fundusz zdrowia dzia艂a na niekorzy艣膰 chorych, kolejki do specjalist贸w s膮 od 1 do kilku miesi臋cy. Na niekt贸re operacje ortopedyczne czeka si臋 po kilka lat. Zdrowia wszystkim 偶ycz臋.

Udost臋pnij ten post

to prawda...je艣li sami nie zadbamy o w艂asne zdrowie to na S艂u偶b臋 zdrowia nie mo偶emy liczyc. Surowe 偶ywienie daje tak wiele cennych witamin i mikroelement贸w , wzmacnia i uodparnia organizm 偶e , tylko rozkoszowac sie tym pokarmem. Jedynie co w tym czasie zimowym jest utrudnieniem to tak ma艂o zdrowej, surowej 偶ywno艣ci nie m贸wi膮c juz o tej dziko rosn膮cej ale jak偶e cennej. Pocieszam si臋 偶e za dwa miesi膮ce przyroda zbudzi sied o zycia i wyda pierwsz膮 zieleninke :) Trzymajcie sie zdrowo drodzy witarianie :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jedzenie_ma_znaczenie
to fakt, jak w moim nicku - byle do wiosny i omijajmy szpitale oraz specjalist贸w :-) :-) :-)

Udost臋pnij ten post

a wi臋c 艢NIADANIE: - 1 szkl. ciep艂ej wody z sokiem z cytryny i miodem lub 艣wie偶y sok z marchewki i jab艂ka z sokowir贸wki ( z odrobin膮 gor膮cej wody lub podgrzany do 38st.C), zakwas buraczany w艂asnej roboty ...... - zielone szejki (ulubiony 1 szkl. wody + 2 gruszki + banan + 4 li艣cie sa艂aty + 1/2 p臋czka natki pietruszki + 1 艂y偶ka mielonego siemienia) - owoce do wyboru: jab艂ka, gruszki, kiwi, grapefruity, banany, mandarynki, pomara艅cze, mango, zim膮 mro偶one truskawki, maliny, czarne porzeczki, le艣ne jagody itp. .... - owoce suszone: figi, daktyle, morele, rodzynki, 艣liwki, itp. ...... - sur贸wki: z marchewki, jab艂ka, selera, kapusty peki艅skiej, cebuli, og贸rka kiszonego, kiszonej kapusty, zielonej sa艂aty, kie艂ki do wyboru (z rzodkiewki, lucerny, fasolki mung, siemienia lnianego, pszenicy, 艂uskanego s艂onecznika, pestki dyni itp....) sosem winegret ( 1-2 z膮bki czosnku zmia偶d偶y膰, utrze膰 z oliw膮 i miodem + przyprawy wg smaku - pieprz, s贸l zio艂owa, majeranek, kminek) mo偶na doda膰 mielone siemie lniane (1-2 艂y偶ki) - nasiona orzech贸w, s艂onecznika OBIAD: - ja niestety gotuj臋 r贸偶ne kasze: gryczan膮, jaglan膮, j臋czmienn膮, kukurydzian膮, ry偶 naturalny, 1-2x w tyg. ziemniaki w mundurkach - oczywi艣cie spo偶ywam je z sur贸wk膮 (wg przepisu jak w 艣niadaniu) - do picia woda mineralna lub Woda Jana (cz臋sto kupuj臋) - bukiet z warzyw, gotowana fasolka szparagowa, kotlety z soczewicy lub sojowe, kotlety z kaszy gryczanej. - czasami gotowane jajka na mi臋kko, pieczona ryba z warzywami - zdarza mi si臋 1-2x w miesi膮cu zje艣膰 duszone mi臋so z indyka lub kurczaka - oraz uwielbiam pierogi z kapust膮 i ruskie - podejrzewam, 偶e nigdy z nich nie zrezygnuj臋...!!! - trudno

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do wiosny 2 miesi膮ce

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ach ta zima -mr贸z

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 podnoszeeeee

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zdr贸wczko
Hej witarianie Czy wszyscy zapadli w sen zimowy ? :D Oj ci臋偶ko nam o tej porze roku, ale do wiosny ju偶 coraz bli偶ej :) Pozdrawiam wszystkich.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 podnoszeeeee

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 SurAnn
puk puk! czy to mozliwe, 偶e znalaz艂am fajne forum surowo zapalonych? ;) jestem totaln膮 swie偶ynk膮 ;) w listopadzie 2009 definitywnie rzuci艂am miecho (najlepsza decyzja w moim 偶yciu) zawsze lubi艂am zdrowy tryb zycia...ale wtedy chyba cos mi si臋 sta艂o w g艂ow臋 ;) bo przejrzalam setki stron o zdrowo艣ciach i niezdrowosciach ...i tak krok po kroczku przekonywa艂am sie do diety surowej... ale jeszcze mi nie wychodzi tak na 100% :( mo偶e dlatego, ze zzzima...i kasza gryczana tak ciep艂o pachnie :) a mo偶e dlatego, 偶e nie mam obok siebie jakiejs grupy wsparcia? wi臋c, Drodzy moi, bed臋 tu zagl膮da膰 po inspiracje i ENTUZJAZM, kt贸rego Wszystkim 偶ycz臋!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 AXAX
B臋dziecie je艣膰 p膮czki w T艁USTY CZWARTEK ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 SurAnn
uuu..p膮czki? feee... najlepsze, z r贸偶膮, to robi艂a babcia....inne sie nie licz膮... ;) w babcinych p膮czusiach chyba nawet t艂uszcze trans nie by艂y a偶 takie trans ;) mo偶e dla s艂odkiego samopoczucia po偶r臋 paczk臋 daktyli.... na p膮czki wtedy zapewne przejdzie mi ochota, hihihi...trzeba sobie radzic :) a tak poza tym... jak nie jedne 艣wi臋ta, to drugie...jak nie t艂usty czwartek, to walentynki lub jakies urodziny... zebra艂o by sie tych 艣wi膮t wartych grzechu! tyle jest witaria艅skich przepis贸w na s艂odko艣ci przeciez! wi臋c trzeba twardym by膰! ;) 艂apy precz od p膮czk贸w! ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 cbadef
P膮czek w T艂usty czwartek ? mo偶e skusz臋 si臋 na 1-go

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do SurAnn
poprawi艂a艣 mi nastr贸j :-) hihihi

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 cbadef
mam s艂ab膮 wol臋, w T艂usty czwartek zjad艂am 3 p膮czki ( z czekolad膮, lukrem i sk贸rk膮 pomara艅czow膮 oraz z bit膮 艣mietan膮) - ach 偶ycie :-) - pocieszam si臋, 偶e p贸藕niej dla r贸wnowagi wypi艂am du偶o wody z cytryn膮 oraz zjad艂am sur贸wk臋 z kiszonej kapusty :-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kola la
jak swietnie ze znalazlam taki topik:) witarianizmem zachwycilam sie kilka miesiecy temu, pozniej byly swieta, kilka problemow, "ma艂a depresja".. i odzywianie, zdrowie przeszlo na dalszy plan. niestety. oczywiscie caly czas jadlam na surowo ale gdzies na 20-30%. ale teraz ponowie sie nia zachwycam:) chce wprowadzic 70/80%. teraz, zima wiecej chyba nie dam rady. mam nadzieje ze czesto tu bywacie:) bedzie z kim wymieniac doswiadczenia:D pozdrawiam serdecznie:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kola la
chcialam jeszcze zadac pytanie:) mam problem z zielonymi szejkami.. wiem ze najlepiej byloby je pic na sniadanie. ale niestety moj blender w glosnosci porownywalny jest do mlota pneumatycznego:/ a nie mieszkam sama.. wiec czy wszystko bedzie w porzadku jezeli wieczorek zrobie szejka i wypije go po ok 10-12 godzinach? bedzie on nadal zawieral wszystkie wlasciwosci? :)

Udost臋pnij ten post

Witaj kola la ciesz臋 si臋 偶e coraz nas wi臋cej, ja staram si臋 zim膮 stosowa膰 oko艂o 51% surowizny, a od kwietnia stopniowo przechodzi膰 na 60 - 80% - je偶eli chodzi o zielone szejki to najlepiej pi膰 艣wie偶e, ale je偶eli faktycznie masz problem z ha艂asem to my艣l臋, 偶e lepiej pi膰 po 12 godz. ni偶 wcale, przelej tylko szejka do wyparzonych s艂oiczk贸w i zakr臋膰 ( nalej po same brzegi, aby by艂 jak najmniejszy kontakt z powietrzem kt贸re utlenia), schowaj do lod贸wki, szejk przecie偶 nadal b臋dzie surowy - chyba 偶e drastycznie zmieni smak. My艣l臋, 偶e ci cho膰 troch臋 pomog艂am.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 SurAnn
hej dziewczyny! co do surowych zielonych szejk贸w... mi sie wydaje tez ze faktycznie lepszy taki 艣wie偶y po 12 godz, zrobiony bez konserwantow, barwnikow, syntetycznych witamin itp. niz zaden....albo "Kubu艣" kiedys tak wlasnie sobie przygotowywalam szejki: kazdego wieczora na ca艂y nast臋pny dzie艅, tak by艂o 艂atwiej... Przeczyta艂am p贸藕niej gdzie艣, 偶e wg terapii dr Gersona, takie "stare" soki nie maja najmniejszego sensu :( podobno on zalecal picie od razu po zrobieniu lub najwyzej 3 godz po, ale to w konkretnych przypadkach, leczac konkretne choroby na odpowiednich etapach... Ale jak wiadomo on stosowal to do leczenia ciezko chorych ludzi, a nie profilaktycznie.. Kola la, moze na wieczorem wszystkie skladniki sobie pokroj bardzo drobno, a rano moze jakos tylko chwilk臋 uzyj blendera? Nie wiem, moze jak podlozysz jakas szmatke lub recznik pod naczynie z blendowanym sokiem, to bedzie ciszej? Ale lepiej taki sok 10-godzinny niz nic! Choc jak byc moze zauwazylas, rano taki szejk jakby puchnie i jest bardziej gesty...i trzeba dodac wiecej wody.. No nic...powodzenia, kochane, na surowych sciezkach!! :))))) (ja dzi艣 zjadlam pizze...i jestem meeeega nieszczesliwa :( fuuuj..) ps. dziewczyny, pijecie alkohol? i jesli tak, to jaki? wiem, ze to w sumie trucizna...i chyba nie witarianskie to... ale jak tu przezyc impreze na zielonych szejkach? ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 SurAnn
do: aaa-nka hej :) mam pytanie co do twojej diety... jak obliczasz te procenty? ilosciowo czy jakosciowo? bo ja nie mam pojecia jak to zrobic.. ogladajac mnostwo materialow witarianskich spotkalam sie z interpretacja, ze "prawdziwy witarianin" ;) je 70% i wiecej surowego jedzenia... OK! ale ostatnio czytaj膮c wywiad z prekursorem i guru surowej diety opartej na enzymach pokarmowych, dr Edwardem Howellem, natknelam sie na fragment, w ktorym mowi "..75% surowej zywnosci W PRZELICZENIU NA KALORIE i 25% termicznie zniszczonej, powoduje znaczace polepszenie w porownaniu do diety praktycznie pozbawionej enzym贸w" no wlasnie..wiadomo, ze warzywa i owoce maja mniej kalorii, wiec oznaczalo by ze powinnismy jesc o wiele wiecej niz 75% surowych produktow (docelowo) bo ja np.dzis 2 posilki mialam surowe, owocowo-warzywne...a trzeci....pizza, ktora miala 915 kcal... i objetosciowo, ilosciowo ta pizza = 33%.. ale kalorycznie (czyli wg Howella) niby jakies 85%.... (trudno w sumie zjesc 915 kcal jedzac warzywa i owoce:) ) masz jakies szczegolowe info na ten temat? ps. wiem, ze % w sumie nie sa najwazniejsze... i tak jem teraz wiecej warzyw i owocow niz kiedykolwiek wczesniej w moim zyciu :))) pozdrawiam!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 effy.
zimny smoothie z rana brrr PRzynajmniej podgrzej go do 30 stopni energicznie mieszaj膮c

Udost臋pnij ten post

Witaj SurAnn - stosuj臋 oko艂o +/- 51% produkt贸w surowych, jest to do艣膰 艂atwe do obliczenia nale偶y tylko raz po艣wi臋ci膰 troch臋 czasu i zwa偶y膰 sobie produkty kt贸re na co dzie艅 spo偶ywamy, aby wiedzie膰 ile wa偶膮 i zapisa膰 sobie na kartce (np. naklei膰 na lod贸wce - aby mie膰 orientacj臋) i tak np: - porcja sur贸wki, sa艂aty 300 g - banan (obrany) - 125 g - zielony szejk (1 szkl.) - 250 g - 2 jab艂ka - 350 g - kromka chleba 70 g - porcja gotowanej kaszy jaglanej, gryczanej, ry偶 lub ziemniaki - 200 g - ryba, jajka, gotowane warzywa, fasolka, soja, soczewica - 100 - 120 g Jak zjem wi臋cej produkt贸w gotowanych to p贸藕niej staram si臋 pi膰 wi臋cej wody i zje艣膰 wi臋cej owoc贸w. Ostatnio kupuj臋 i pij臋 WOD臉 JANA (z Krynicy) - bardzo dobrze oczyszcza organizm i nerki.

Udost臋pnij ten post

Witam :) Jak mi艂o ze , dyskusja ma miejsce na naszym forum :) Ja nie licz臋 ile czego i w jakich % zjadam. Staram si臋 je艣膰 jak najwi臋cej surowych warzyw i owoc贸w w r贸偶nej postaci tj, sur贸wki, soki, szejki., a raz dziennie jeden niedu偶y posi艂ek z gotowanego n. ziemniaki z warzywami dotowanymi lub jaka艣 zupa albo co艣 z kasz膮 . Tak na oko oceniam to na ok 70 %. Nie mog臋 si臋 juz doczeka膰 wiosny i wspania艂ych "nowalijek". Pozdrawiam wszystkich "surojadk贸w"

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 effy.
ja jestem na 100 % raw ale zajadam za du偶o orzech贸w, ale ja si臋 nie odchudzam wi臋c jest ok :)

Udost臋pnij ten post

effy. napisz co艣 jeszcze, jak d艂ugo jeste艣 na surowym, jak radzisz sobie zim膮 ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 podnoszeeeee

Udost臋pnij ten post

znowu cisza ? szkoda, bo wczoraj co艣 ruszy艂o

Udost臋pnij ten post