Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MaKaReNa-23

----------MARZEC 2010--------------

Polecane posty

Po prostu wprowadzenie prostego harmonogramu. Dziecko je nie pamietam dokladnie ale od 15 do 40min jakos, potem jest aktywne - oglada zabawki, siedzi, obserwuje ok 45min a pozniej zasypia na ok godzinke. Powinna byc zawsze taka kolejnosc (wiadomo ze nie w nocy). Pózniej maluchy wiecej sie bawia i mniej spia, rzadziej itp. Ja mojego ucze zeby tak :funkcjonowal" i troche sie udaje :) staram sie bardziej zeby po zabawie zasypial i zeby nie doszlo do przemeczenia. Wiesz ze kolki pojawiaja sie wlasnie tez z tego powodu? Artur teraz jest spokojniejszy :)

wiem savanna ze czesto kolki są mylone z przemęczeniem, i czasami się zastanawiam jak jest u nas tylko, że u nas zbyt długo to już trwa i zawsze wieczorem i codziennie , codziennie to samo.

ale kolki czasem tez powoduje samo przemeczenie tak gdzies wyczytalam.

Witajcie! U nas krostki po staremu, jak Sami jest spokojny, to na buźce prawie ich nie widać. Faktycznie jak zje to policzek robi się czerwony i krostki bardziej widoczne. Na jutro jestem umówiona na wizytę u lekarza. Zobaczymy co powie...mam nadzieję, że dobrze się rozezna. Muzę go też zapytać o te pleśniawki, bo jakoś nie znikają...a już 6 ty dzień z nimi walczymy...tam na kroplach było napisane, by za długo ich nie stosować...No i jeszcze sprawa katarku...a raczej wrażenia zapchanego noska. Wkraplam mu sól, ale mimo to jakoś tak świszcze mi przez nos. A tak z innej beczki. Ostatnio znajoma pytała mi się czy my z mężem mamy jakieś Żydowskie korzenie?? Nie wiedziałam czemu o to pyta. Byłam zdziwiona i zaskoczona pytaniem. A ona że pyta dlatego bo małemu daliśmy imię Żydowskie(???) Byłam w szoku...że można się w imieniu doszukiwać pochodzenia. Że w nazwisku to rozumiem, ale w imieniu. Miałam dziwny stan z tego powodu. Nie wiedziałam co o tym myśleć. Mi imię Samuel bardzo się podoba, M też. A kojarzy mi się z amerykańskimi imionami. Ale tak naprawdę to nie wybierałam imienia pod względem pochodzenia, rodowodu. Nie chciałabym by Samiego postrzegali przez pryzmat jego imienia. Co wy na to?

goyek dopiero teraz jak to napisałaś faktycznie pomyślałam o tym, dopiero teraz a tak ani razu nie przyszło mi to do głowy, mi się wydaje, że raczej nie , bez sensu teraz ludzie dają takie różne imiona, samuel to bardzo ładne imię, takie inne, może ona ta położna jakaś inna i dlatego zwróciła uwagę ? :) może bardzo religijna

Goyek ludzie sa rozni. Mnie to w ogole do glowy nie przyszlo i powiem Ci ze imie bardzo mi sie podoba :) jedye z czym mi sie kojarzy to imie (nie wiem czemu) to z jakims postawnym przystojnym mezczyzna :D

a mi Samuel kojarzy sie z Biblia, wiec moze ona tez jakos tak zakumala. Bardzo podoba mi sie jednak to imie, nie mam innych skojarzen, ale napewno nie kojarze go z Ameryka, chyba ze z aktorem Samuelem L. Jaksonem:)

Dzieki Olena, Savanna i mała brzuchatka :) Mała brzuchatka masz rację co do tego aktora Samuela L. Jaksona. To mój ulubiony :) Podoba mi się jako mężczyzna :) A tak to też miałam skojarzenia Biblijne. Ale tej koleżance to chodziło o Żydów jako naród bliżej współczesności. Kojarzy jej się z ludźmi którzy za czasów wojny żyli w Polsce. Ona jest po 40 tce i mówi,że może przez swój wiek, albo przez mamę, bo wiele historii o narodzie Żydowskim się nasłuchała od niej. Mi to imię też się bardzo podoba. Pięknie pasuje do mojego chłopczyka. Samuel, Sam, Samuelek, Samuś, Sami...kiedy to mówię, to uśmiech od razu pojawia się na mojej twarzy.

Mnie zdziwiło bardzo takie szufladkowanie. Nie przyklejam ludziom łatek. Mam nadzieję że to wyjątek, że Sami nie będzie spotykał wielu ludzi takiego pokroju na swojej drodze. Niby każdy ma prawo zapytać, tylko że czasami te pytania są nacechowane emocjonalnie, a to może boleć. Ja chciałabym, by Sam był dumny ze swojego imienia (to tak szumnie brzmi, po prostu chciałabym, by to imię mu się podobało).

Goyek to bardzo ładne imię. Nie masz powodów do obaw, ale faktycznie ludziom starszym rózne imiona się inaczej kojarzą niż nam. Dlatego teraz jest takie zróżnicowanie, my jako nowe pokolenie wyszukujemy jak najbardziej dla nas rzadkich imion. Ale znam podejście starszych ludzi-moja mama pamięta jeszcze czasy sprzed wojny, pochodzi ze wschodu, wtedy żyło tutaj wielu Żydów, dlatego wiele imion uważa albo za rosyjskie, albo za żydowskie, bo takich ludzi wtedy znała. Teraz się to zmienia i nie ma już tak ścisłego szufladkowania.

Mam nadzieję Nika że masz rację, że ludzie teraz są inni...może nie ma co się dziwić,że ludziom starszym mogą się imiona różnie kojarzyć (chociaż starszym, moja koleżanka jest po 40 tce a ja po 30 tce więc do tej starszej mi bardzo blisko...ja też jestem starsza :) na szczęście tak sie nie czuje. Zauważyłyście jak granice wieku się przesuwają, kiedyś o ludziach 40 - 50 letnich mówiłam starsi a teraz to moi znajomi, koleżanki, koledzy :) ) różne rzeczy przeżyli, inne sprawy ich dotknęły. Mam tylko nadzieję, że mojego Samiego nie spotka z tego powodu jakaś przykrość. Chociaż do każdego pewnie imienia można się przyczepić.

hej dziewczyny! nie zdazylam jeszcze nadrobic zaleglosci w czytaniu, wiec nie moge wypowiedziec sie na zaden z poruszanych przez was ostatnio tematow. w sumie chcialam sie tylko zameldowac, ze u nas wszystko w porzadku,no moze oprocz jednego- tego, ze synek zrobil sie zazdrosny o siostre i musimy powswiecac mu jeszcz ewiecej czasu niz do tej pory. w niedziele ochrzcilismy Xenie, a teraz do soboty mamy u nas rodzinke z polski, wiec moze w weekend uda mi sie poczytac co nieco z tego co napisalyscie. jutro idziemy na badanie kontrolne. ciekawe jak tam bioderka sie maja, bo bedzie miala je sprawdzane?no i mala dostanie pierwsze dwie szczepionki- 6 w 1 i na pneumokoki. pamietam, ze synek strasznie pare godzin wlasnei po pierwszym szczepieniu plakal, wiec juz sie boje. tak, to Xeniucha rosnie jak na drozdzach.jest niesamowicie kochana i juz maly "tluscioszek" sie z niej zrobil. widzialam, ze niektore dziewczyny wrzucily aktualne zdjecia maluszkow na n-k. kurcze, tak patrzac na te dzieciaczki, to wszystkie sa niesamowicie slodkie!udaly sie nam te brzdace, no nie?:-) zmykam!buziaki!

dziewczyny podjęliśmy z moim M decyzje o zmianie mleka na ten bebilon pepti, poszlismy do apteki a tam szok puszka na receptę 7 zł, normalnie szok takie tanie mleko, a jak pomoże to już w ogóle rewelacja.

Olena mówiłam że tańsze;-) A moja córcia dziś też po szczepieniu 6 w 1 +rotawirusy. Na razie aniołek, zobaczymy jak będzie. Synek spał jak zabity po pierwszych szczepieniach.

Nika czyli pneumo nie brałaś? Weźmiesz później czy zrezygnowałaś z tej szczepionki? Mój maluszek śpi. A ja buszuje w internecie i szukam diet dla matek karmiących. Nie wiem co powie jutro lekarz ale tak na wszelki wypadek poczytam. Na dziś planowałam rybę...ale znalazłam raz że ryby jeść a drugi że nie jeść...zgłupiałam. A póki co jak Samiego wysypało na twarzy, to jakby mu po rybach miało coś być to nie będę nawet miała pewności, bo póki co od wczoraj jest tych krostek więcej a nic alergizującego nie jadłam. Dziewczyny a jakby to miało być na pokarm, to wiecie jak długo w mleku może utrzymywać się ten alergen?

Goyek u nas po tygodniu od ścisłej diety buźka zrobiła się ładna.

Dzięki Kasiek :) Wrzućcie coś co można jeść karmiąc bez obaw na uczulenie. Pewnie macie coś sprawdzonego. Głodna jestem! A normalnie od tego szukania w internecie diet dla karmiących w żołądku mnie skręca :) Pamiętam jak w ciąży wymieniałyśmy się przepisami :) może teraz coś z kącika karmiącej :) lub kącika kuchnia przy maluszku :)

goyek-bo ja tu nie rozumiem czegos. tobie imie synka kojarzy sie z amerykanskimi imionami i to jest ok.a jesli komus z zydowskimi to odbierasz to jako..hmmm nie wiem jakich slow uzyc-jako atak na synka,ponizenie wnioskuje,ze Ameryka jest dla ciebie ok,ale Zydzi....to juz nie...to jest cos obrazliwego:( przykre. Zydzi tak samo jak Amerykanie-tez ludzie. byc moze polozna nie chciala wcale dac ci do zrozumienia,to jak to odebralas.Byc moze chciala ci tym sposobem powiedziec,ze Samuel to ladne zydowskie imie. ja nie mam zadnych skojarzen co do imienia Samuel-ladnie brzmi i to wszystko.A czy zydowskie czy amerakanskie czy jeszcze inne...to nie ma znaczenia

Co jeść przy skazie a czego nie? Co może jeść mama karmiąca niemowlaka ze skazą białkową: 1.mięso drobiowe 2.mięsko królicze 3.ryż 4.kasze 5.ziemniaki 6.makaron 7.marchewkę 8.kalafior 9.brokuły 10.brukselkę i kapustę w małych ilościach (uwaga wzdęcia) 11.żółtko jaja (nie wolno białka) 12.mleko sojowe (co do tego niektórzy maja wątpliwości) 13.owoce (najlepiej zrezygnować z owoców cytrusowych, powodują uczulenie) 14.......... Gotowe dania, jakie ja sobie robiłam: krupnik, ziemniaki z udkiem z kurczaka, rosół (makaron im mniej jajeczny tym lepiej... - im tańszy tym lepiej bo koło jajek pewnie tylko leżał), marchewka uparowana na parze, badx ugotowana na wodzie. Wszytsko oczywiście delikatnie tylko posolone, bez konserwantów w postaci Wegety... Czego nie jeść: 1.białko jaja 2.mięsa czerwone w dużych ilościach 3.czekolada (powoduje uczulenia) 4.orzechy (powodują uczulenia) 5.miód (powoduje uczulenia) 6.produkty mleczne i mlekopochodne 7.grzyby 8.cebula, czosnek (uwaga wzdęcia) 9.groch 10.kapusta 11.ogórki, szczególnie kiszone i korniszonki 12.pomidory 13.ostrożnie z sałatą 14........... Należy uważać na wszystko co pryskane i tuczone :) polecam zdrową wiejską żywność

Saskiana źle mnie zrozumiałaś. Ja pisałam przecież że nie oceniam innych, nie przyklejam łatek. Dla mnie nie ma to znaczenia jakiego pochodzenia jest imię Samuel, po prostu mi się bardzo podobało i podoba. Ja nie odebrałam tego jako poniżenie mojego synka. Aż trudno mi teraz, jak sobie uświadomię że tak to odebrałaś. W życiu nie pomyślałam że jakiś naród jest lepszy a jakiś gorszy. Zacznę jeszcze raz. Rozmawiałam ze znajomą. Ona mi się zapytała czemu dałam synkowi tak na imię, czy my mamy jakieś korzenia Żydowskie? Bo jeśli nie to nie rozumiała dlaczego właśnie takie imię dałam synkowi. Ona rozumie że ten naród wiele wycierpiał, ale z czasów dawnych, czasów swojej młodości i opowiadań swojej mamy, kojarzy, że w naszym mieście mieszkali nieciekawi ludzie takiego pochodzenia, nie ma o nich dobrego zdania. Dlatego nie mogła zrozumieć dlaczego właśnie tak dałam synkowi na imię. Mnie to bardzo zabolało. Nie dlatego że nie chcę by imię mojego synka kojarzono z narodem Żydowskim. Ale dlatego że ona uznała, że zrobiłam coś złego, nagannego. Piszę szybko, bo chcę zdążyć zanim mały się obudzi. Więc mam nadzieję, że piszę składnie. Mam nadzieję że wyjaśniłam dlaczego mnie to zabolało...choć jeszcze bardziej zabolało chyba to że mogłam być tak źle zrozumiana.

Ważka dziekuję :) Mam nadzieję dziewczyny, ze zrozumiałyście o co mi chodziło z imieniem synka...Saskiana mam nadzieję, że wyjaśniłam czy też rozjaśniłam tą sytuację z moją znajomą.

Goyek jeszcze ci taka fajna stronke wyszukalam.luknij a tam tez przepisy;) http://linemed.pl/nhealth_guide/details/cId,17,id,514 Amelia 3.730/52cm 37tydz.2dni. 19lutego2010 sn Szymon 4,050/60cm 38tydz. 4/11/2006 cc Nie wszystko co w życiu ważne da się przeliczyć na pieniądze!! rodzinka- to co dla mnie jest w życu najważniejsze🌼

Jeszcze raz dzięki Ważka :) już byłam na tej stonce, właśnie z niej wiem że ryba dziś na obiad to nie najlepszy pomysł :(

Ważka cieszę się że imię ci się podoba :)

ahaa bylas juz..no coz pozostaje czysta selekcja i moted prob i bledow a co do tego ile sie utrzymuje taki alergen..wyczytalam ze min 3 dni./ze po 3 dniach od spozycia moze wystapic uczulenie na to;/

W sumie to mam nadzieje ,że to będzie trądzik...no cóż ale jak coś innego też przeżyję. Jak będę wiedziała co jeść a czego nie będę się tego trzymała. Byle maluszkowi było dobrze :)

Goyek ja lubie takie filmy 'bajeczki' wiesz fikcja...np. Supernatural..i jest tam przystojny aktor Sam ..SAMI mmmm hehe zwykle tez wybieramy takie imiona ktore nam sie z osobami dobrze kojaza, jak np. nie lubie takiego kolesia o imieniu dominik to i to imie mi juz do gustu nie podchodzi dla 'mojego dziecka' ;) tak samo pewnie ta twoja znajoma zareagowala.ze niby tamten zly to i to imie dla niej nie pasujace jest..tyle ze dla ciebie nie musi tak byc tak samo dla wielu innych ludzi..i napewno rzadko bedzie sie zdazac aby ktosmalego zle przez to postrzegal...eeeeee NIE MASZ SIE CZYM MARTWIc

Ważka lejesz mód na moje serce :) dziękuję