Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matka wkurzona

ratunku! moj syn sie guzdra....

Polecane posty

Gość matka wkurzona

A mnie krew zalewa, bo nie ma czasu na nic - i wiecznie sie wszedzie spozniamy... zjedzenie posilku - mniej wiecej godzina - bo on wezmie jeden kes, i potem gada, gada, gada, albo zaczyna sie bawic czyms innym, albo po prostu siedzi i mysli.... ubieranie sie - to samo - moze spokojnie godzine siedziec i udawac ze nie da rady trafic noga w nogawke spodni, albo buta. Prosze, tlumacze, ustawiam zegarek, zeby widzial ze musimy wyjsc, zostawiam samego, siedze jak kat nad grzeszna dusza - NIC nie dziala, bo to jest jego tempo. Moze wasze dzieci tez tak maja? Jak go kurcze przekonac zeby sie pospieszyl????

Gość w jakim jest wieku
? Może jadaj posiłki razem z nim, bo mnie w samotności też by się nie chciało jeść :)

Gość Meggi123
Ja mam jeszcze małe dziecko ale zrobiłabym tak. Wcześniej ustalilibyśmy, że idziemy do jakiegoś fajnego miejsca (na basen, na plac zabaw, do kina), gdzieś gdzie bardzo lubi chodzić. W tym dniu powiedziałabym, że ma 15 min na śniadanie i 15 min na ubranie jeżeli nie zdąży to nie pójdziemy. I tak kilka razy o ile nie zdąży. Myślę, że za którymś razem będzie mu bardzo przykro i w końcu zrozumie co traci. Tylko trzeba konsekwencji i nie litować sie jak będzie wielki krzyk jeśli nie zdąży i nie wyjdziecie.

Gość matka wkurzona
ma 5 lat, ale tak jest od zawsze probowalam mowic ze ma 15 minut bo wychodzimy, i zabieralam od sniadania (albo kromka w lape) - konczy sie rykiem, zawsze Bo on przeciez jesczze jest glodny i je. I jak go zostawic, to zje do ostatniego okruszka :/ po protu taki ma rytm/charakter Gdybym miala czas, zorganizowalabym sobie dzien tak zeby mogl zyc w swoim rytmie, ale ja mam godzine przed wyjsciem do pracy, i jakies 3 po powrocie, a w tym czaie chcialabym zdazyc pobawic sie z nim, podac obiad, zjesc, no i czasem nie ma sily, w domu tez trzeba cos zrobic... I jak patrze jak nam czas ucieka przez palce bo on np je, to mi rece opadaja....

Gość pfi
Wiesz co? Spokojnie - nie sadze zeby Twoj syn robil to celowo. Nie krzycz i nie zlosc sie - on moze miec problem ze skupieniem uwagi - ja tak mialam i moja najmlodsza corka tez tak ma (najstarsza zreszta tez, ale ona sobie z tym radzi) - ona jeszcze do tego ma adhd. Twoj syn moze po prostu cierpiec na add - czyli zespol deficytu uwagi, ale z tym sie zyje tylko musisz mu pomoc, wypracowac jakies rytualy - nie martw sie - on po prostu moze nie umiec inaczej.

Gość matka wkurzona
Jak jemy razem, jest tak samo albo gorzej - on KOCHA rozmawiac - mowic, opowaiadac, filozofowac, kurcze, paszcza mu sie nie zamyka. My zdazymy wyczyscic talerze, a on zje dwa kesy, bo caly czas gada gada gada

Gość matka wkurzona
pfi - nie sadze zeby mial problem ze skupieniem uwagi, ja mysle, ze jego jedzenie/ubieranie po protu nudzi na maksa tylko jak go przekonac ze lepiej to miec szybko z glowy i zajac sie czyms ciekawszym?

Gość pfi
Moja córka tez tak ma - robi tysiac rzeczy w czasie ktory powinna poswiecic na jedzenie, odrobienie lekcji czy inne obowiazki, ale to do przezycia tylko trzeba sie uzbroic w ogromna cierpliwosc i konsekwntna byc. Dazs rade - naprawde - jak ja daje rade z trzema zdiewczynami to Ty z jednym chlopakiem tez sobie poradzisz tylko nie krzycz, bo to nic nie daje. To tez juz przerabialam.

Gość pfi
to naprawde sa objawy add - on nie umie poswiecic swojego piecioletniego jestestwa na rzeczy wazne dla Ciebie - on ma inne priorytety

Gość o rany boskie
Ja się zawsze w duchu modliłam, żeby mieć umiarkowanego milczka, i na szczęście mam ;) Gdyby mi ktoś tak trajkotał to chyba by mnie szlag trafił :D

Gość Meggi123
ale przecież to już duży chłopiec więc czemu mu wmuszasz jedzenie. Nie chce niech nie je z głodu nie umrze ale nie dawać mu żadnych słodyczy i zapychaczy. Na prawdę przez kilka dni nic mu się nie stanie jak nie zje za dużo, ważne żeby pił.

Gość matka wkurzona
pfi - dla mnie to nie objawy add tylko objawy bycia pieciolatkiem :-D ale masz racje, wygrac to chyba z tym nie wygram, tylko musze jakos zorganizowac dzien, ale pomyslow mi brakuje... A przy okazji - on nie jest jedynakiem - tylko jako jedyny sie guzdra :-D

Gość matka wkurzona
Meggi - ale ja mu nic nie wmuszam! Mowie - slonko, jak juz masz dosc, to nie jedz - ale mamusiu, ja jestm glodny, nie zabieraj mi jedzenia

Gość matka wkurzona
o rany boskie - no :-) powiedzielismy mu kiedys - Slonko, a teraz cisza przez 10 minut. a on w ryk : Nie moze to byc!

Gość pfi
Nie Megi - chlopiec chce jesc - on to robi baaaaaaaaaaaaaaardzo powoli :) Ale jesli chodzi o niepodawanie slodyczy i zapychaczy to masz racje - to ulatwia niewatpliwie sprawe - dziecko jest glodne wiec radzi sobie z posilkiem blyskawicznie. Poza tym slodycze powoduja, ze dziecko robi sie nadpobudliwe - slodycze precz :) Inna sprawa, Wkurzona Matko, to ta, zze jesli pozwolisz swojemu dziecku przygotowac ze soba posilek , to ono bedzie ciekawe co zrobilo i jak to smakuje - u mnie podzialalo i dziecko kombinuje w kuchni, ale zjada obiady raz dwa. Acha - posilki powinniscie jest bez towarzystwa telewizora - on bardzo rozprasza uwage - my wrecz stosowalismy szantaz psychologiczny: nie bedzie dobranocki, filmu , bajki jak nie zjesz szybko posilu - sama sie pozbawisz przyjemnosci przez swoja opieszlaosc

Ja mam 6 latka,i jest to samo. Chociaż teraz może jest troche lepiej,długo mu z mężem tłumaczyliśmy,że jak sie je to sie nie mówi. Z ubieraniem jst lepiej,co chwile zaglądam mu do pokoju i pytam czy już sie ubral i widze,że robi postępy. Nie przejmuj sie autorko,może za bardzo zwracasz na niego uwage a syn chce być w centrum Twojej uwagi? Bo wie że jak będzie sie gramolił to go wysłuchasz?

Ja mam 6 latka,i jest to samo. Chociaż teraz może jest troche lepiej,długo mu z mężem tłumaczyliśmy,że jak sie je to sie nie mówi. Z ubieraniem jst lepiej,co chwile zaglądam mu do pokoju i pytam czy już sie ubral i widze,że robi postępy. Nie przejmuj sie autorko,może za bardzo zwracasz na niego uwage a syn chce być w centrum Twojej uwagi? Bo wie że jak będzie sie gramolił to go wysłuchasz?

Gość wkurzona matka
dzieki dziewczyny za odzew, prosze jeszcze, kazda rada moze mnie uratowac od zalamania nerwowego ;-)... pfi - probuje szntazu, choc prawde mowiac czuje sie przy tym fatalnie - pamietam ze jako dziecko sama wolno jadlam, i wizja nieogladania dobranocki straszyla mnie po nocach... Fakt faktem, jak jestesmy na wakacjach i goni przez caly dzien jak szalony, to potrafi schaboszczaka wciagnac w 5 minut i nic w zabki nie kole :) wiec moze po prostu nie jest glodny? ale tak klasc dziecko bez kolacji?.... Bunia - mysle ze tak, on szuka mojej uwagi, ale czemu na milosc boska przy jedzeniu???? jak probowalismy mu przekazac "przy jedzeniu sie nie mowi" po dwoch dniach sami uslyszelismy: "nie gadaj przy jedzeniu" LOL....

Gość bukaa
Mój tez to okropna guzdrała. Dla niego słowo "pospiesz się", to hasło zupełnie bez pokrycia. :o A najgorsze jest to, że jak zaczyna gadać, to przestaje robić cokolwiek innego. Więc jak się bardzo spieszę, to mu mówię "nie będę z tobą rozmawiać, póki się nie ubierzesz". To trochę skutkuje. Myślę, że z tego trzeba wyrosnąć, choc znam dorosłe guzdrały, zawsze spóźnione.

Gość wkurzona matka
buka - a jak sobie radzisz z organizacja dnia? bo ja wlasnei kiepsko, wszystko mi sie rozchodzi w rekach przez to ciagle czekanie az on skonczy...:(

Gość wkurzona matka
uup moze ktos jeszcze zna problem? i jakos go rozwiazal?